Öppet brev till Kjell-Marianne

Vem behöver skriva blogginlägg när man har läsare av er kaliber? Igår morse dök nedan mail upp i min inkorg, apropå onsdagens inlägg om Kjell-Marianne. Tack Fröken Kalkyl!

"Detta behöver inte alls nödvändigtvis vara till blögga, men jag insåg själv att jag nog också hade ett behov att få skriva av mig. Så here it is, read it or not, det var högst frigörande för min egen del att få skriva det oavsett. Likt ett lufthål i den mardröm som det senaste året varit. 

Kära Kjelle-maggan,

Kul att höra om din nyfunna frihet och glädje i den distans-arbetande privata sektorn, jag unnar dig verkligen varje sekund av lycka och det jag kommer uttrycka nedan är ingen kritik eller försök till motbevis. Alla företag har olika förutsättningar, jag har bara liksom dig ett uppdämt behov av att få skriva av mig. Hoppas därför jag kan få låna ditt öga för att visa den andra sidan av myntet. 

Här på Ormbo AB där jag jobbar har vi också suttit hemma i ganska exakt ett år, detta är också privat sektor, flertalet miljarder i omsättning. Till skillnad från din astronaut verksamhet som verkar ganska space:ad så var Ormbo AB på sin höjd småflexibla tidigare och överlag ganska dåligt förberedda på den digitala revolutionen. Vi har nu också öppet schemalagda virtuella samkvämen som kallas "fika", men det gemytliga kaffe-sörplandet och avslappnade tillvaron är som bortblåst, ersatt av små bollar med initialer, några få modiga själar med kamera och ett allmänt krystad stämning. Detta trots den uppenbara sociala anorexian vi alla lider av.

Men nog om det, det som provocerar mig i det som du och många andra skriver om distansarbete är den där fantastiska TIDEN som ni alla uttrycker er plötsligt ha fått genom att eliminera två timmar pendling varje dag. Detta är mycket riktigt sant för mig också, har cirka 4 mil enkel väg till jobb, men inte fan har jag fått någon mer tid. Jag jobbar med att tjusa våra ormar till kunder och har i med detta ett ganska stort ansvar att producera flöjtsolon med kort ledtid för komposition (det brinner alltid knutarna på korgen). Om jag inte levererar mina solon i tid kommer ormarna inte köpa våra blandband och då är Ormbo Asnart ett minne blott.

All information som man tidigare lätt samlade ihop genom att nonchalant spatsera mellan avdelningar med en kaffeköpp, ställa en snabb fråga och en finger-pistol senare så var man på väg tillbaka till sitt skrivbord med alla svar. Alla dessa interaktioner är nu uppförstorade till ineffektiva digitala möten. Hela kalendern är smockfull av dem, och om du gud nåde dig vågar vara GRÖN på teams då kan du ge dig tusan på att någon jävel satt dig på "notify when available" och ringer med en krypskytts precision så fort mötet är slut, på den lilla tid du själv bara hade hoppats hinna kissa innan nästa möte. Ingetgörernas datasystem är omöjligt långsamma, 30 minuter för att öppna noter på distans och de bönar och ber om att få vara på kontoret vid deadline. Men likt Gestapo övervakar ledningen och det har gått så långt att medarbetare anger andra medarbetare om de understår sig sätta en fot på kontoret.

Hela arbetsdagen försvinner till möten och samtal, men ansvaret att producera till ormarna finns kvar. Så det enda som nu återstår är att komponera kvällstid, when silence of the teams äntligen infunnit sig. Kort och gott, jag har aldrig någonsin jobbat så många timmar som sedan vi började jobba på distans och för de företag som liksom Ormbo AB inte har det digitala i blodet är vägen LÅNG innan vi är i närheten av något annat än en total skräckfilm med teams klämkäcka ringsignal i bakgrunden.

Med vänliga hälsningar

Bengt-ingrid"


Någon som känner igen sig?

Mvh/
FruEfficientBadass

28 kommentarer:

 1. Nej känner inte igen mig. Om senaste året varit en mardröm, så är det ju ändå rätt snälla mardrömmar man har. Grön på teams? Hur kan man vara grön på teams, det är typ en knapp att hålla reda på.

  Jag har aldrig mått så bra som senaste året. Nu tycker jag till och med det är kul att jobba. Trots att jag i princip är FIRE så vill jag fortsätta jobba, vilket hade varit helt otänkbart för några år sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara grön på Teams betyder inte att du inget förstår av Teams utan att du är ledig och inte sitter upptagen i möte/telefonchat. Det finns en markör som indikerar grön/gul/röd. /Horsewood9

   Radera
  2. Man kan ju dock ställa in färg själv.

   Radera
  3. Man kan välja hur man vill visa sin status på teams.
   Jag håller delvis med kjell-ingrid. Speciellt med alla möten man bokar in istället för att springa bort till kollegor för att få svar.
   Samtidigt är det ju ingen annan som kommer och stör mig, så jag jobbar effektivare (gör jobbet på 6 timmar istället för 8, typ), men sitter ändå kvar, ifall någon ringer/chattar på teams.
   Men ok, ibland blir det långlunch utomhus med promenad, det är ett inbokat möte i kalendern.
   Så jag är kluven, jag vill ha en mix av att vara på kontoret med sociala fysiska interaktioner och sitta hemma och jobba effektiv ibland.
   Det är inte alltid svart eller vitt...
   /C

   Radera
  4. C: För min del hade det varit perfekt att jobba 3-4 dagar hemma varje vecka och 1-2 dagar på kontoret. Jag hoppas verkligen att vi får göra så när det här är över.

   Eller allra helst vill jag jobba 2 dagar hemma och 1 dag på kontoret, men jag vågar inte riktigt lägga fram detta för chefen än. ;-)

   Radera
  5. >>gör jobbet på 6 timmar istället för 8, typ
   får du då instruktioner varje morgon om vad du ska göra denna dag?

   Radera
  6. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Åh Bengt-Ingrid! Jag känner med dig! <3 Vi har tack och lov inte så många möten som du, men nog sjutton är de fler nu än före viruset. Det tog dessutom ledningen närmare ett år (!) av hemarbete innan de kom på att det kanske inte var så smart att ha 4 h gruppmöte utan en enda paus...

  Det där med grön på teams känner jag däremot väldigt väl igen, jag försökte vara juste förut och inte boka upp mig så mycket, men nu bokar jag alltid 30-60 min "reflektion" (givetvis med hänglåset) efter ett möte, så ingen idiot ska få för sig att jag har tid/ork direkt efter ett möte att vara alert och svara på frågor.

  Hoppas att du får rejält med extra pengar för kvällsjobbet, annars får du sätta ned foten! Eller kanske lämna ormboet, det låter sundast...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack <3 Tyvärr har ormtjusare nästan alltid avtal utan övertidsersättning. Jag satte ner foten och fick flex-timmar växlade till kompledigt över jul i alla fall. Bokad tid för reflektion låter inte helt dumt, ska nog prova det, samt kalender-bokade lång-luncher som någon annan nämnde. Minskar inte mängden timmar men kan se hur det kan fungera som lufthål i alla fall! :)

   Radera
 3. Jobb har jag tillräckligt av i vardagen och vill inte påminnas om i onödan. Vill läsa bloggar och drömma mig bort till drömtillvaron att vara ledig och styra min egen tid hela dagarna. Så hoppas på lite gästinlägg snart om hur tillvaron ser ut för de som inte behöver vara tillgängliga för chefer, kunder, medarbetare. Är det lika härligt som jag tror och hoppas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ser verkligheten ut för de som hoppat av ekorrhjulet. Är allt så kvittrande glatt, långa promenader, tid och ork för närande matlagning, bröd och bullbak, härligt umgänge med vänner och familj, nya insikter om vad som är viktigt i livet. Eller är varje dag en kamp att få tiden att gå, man hamnar i soffan framför Netflix med rostade mackor, chokladkakor och chips, sunkar runt i trådslitna otvättade myskläder och kommer inte ihåg när man duschade senast för det spelar ju ingen roll för man träffar ju ändå inga andra.

   Radera
  2. "Hur ser verkligheten ut för de som hoppat av ekorrhjulet. Är allt så kvittrande glatt, långa promenader, tid och ork för närande matlagning, bröd och bullbak, härligt umgänge med vänner och familj, nya insikter om vad som är viktigt i livet" Pretty much. Men ibland slinker det in en halvdag framför Draken Film och ett wienerbröd från Lidl. Den som har både vanilj och blåbär, omg.

   Radera
  3. Men idag har jag emellertid varit effektiv. Efter dusch tog jag emot en VVS-man som skruvade på lite saker för att vi ska slippas skålla oss. Ni väntar jag på kakelugnsmannen och en leverans av nya innerluckor eftersom det sprätter ut glödande kol på golvet. Sen har jag bytt lakan i en säng, tömt alla sopkorgar eftersom vi har sophämtning idag, rengjort luftfiltren i luftvärmepumparna, satt igång en tvätt, plockat upp skärvorna efter en glaskupa till en taklampa som fallit ner på grund av att någon inkompetent person (jag) skruvat upp den fel, påbörjat sortering en kasse gamla släktfoton och mailat en granne om ett fynd i de gamla breven jag hittat (där hans farfars bror förekommer) och vattnat blommorna. Nu lite mer släktforskning i de så kallade husförhörslängderna på SCB (ett riktigt slukhål! Förutom namn och titel per gård angavs om personen i fråga var en "suput", "idiot" eller ett "fattighjon". Jag hittar ex. en "krympling" i släkten).

   Efter lunch ska jag ut i den vackra marssolen (med snålblåst) och lyssna på Unge Herr Werthers lidanden från Biblio och framåt eftermiddagen ska vi börja förbereda för vår koreanska afton (bi bim bap och Parasit). Ungefär så ser en dag ut. Det har hänt cirka tre gånger sedan start att jag liksom valhänt drar omkring i huset och undrar vad jag ska hitta på.

   Radera
  4. Skönt att höra att det finns ett liv efter (jobb)döden.

   Radera
  5. Sedärja, släktforskning! Var det på min rekommendation i en tidigare bloggkommentar eller hade du redan börjat tidigare? Oavsett vilket så har man resten av livet inga sysselsättningsproblem med den hobbyn. Släng inga gamla brev förresten, inom några år kan man dna-testa frimärkena och klisterfliken som släktingen slickat på! (Tekniken finns redan men är lite för dyr och osäker än, och man får inte in resultaten i de vanliga dna-databaserna hos Ancestry och MyHeritage m.fl, men utvecklingen går fort framåt.)

   Radera
  6. Svar till Anonym 08.58: För min del, som hoppade av för ca ett år sedan, är det inga problem att få tiden att gå. Som antyds i min kommentar ovan så släktforskar jag, det kan ta hur mycket tid som helst. Lite tid går också till att peta lite i aktieportföljerna. Men ja, jag känner tyvärr igen mig i det där med Netflix och myskläder. Tonårsbarnen, som mest har distansundervisning, är emellanåt lediga halva dagen och då kan det bli ett och annat avsnitt av någon Netflixserie. Övrig tid kämpar jag med att få gjort mer "borden" och "måsten" i stället för mina egna intressen. Jag borde både motionera och städa/röja/rensa. Det går inget bra. Maken, som fortfarande jobbar, suckar och dammsuger på söndagen och tycker väl att jag borde ha gjort det under veckan när jag ändå var hemma hela dagarna. Jag har bara så sjukt svårt att komma till skott. Jag misstänker att det är en rest av tidigare utbrändheter som får mig att fly från alla krav och förväntningar och sticka huvudet i sanden. Men jag inser att jag måste ta tag i det snart och komma igång som "hemmafru". Kanske blir det lättare nu när det börjar våras. I alla fall bör det bli lättare att orka ta mig ut på promenader. Jogga funkar tyvärr inte för knäna håller inte (försökte för 2 år sedan och har inte kunnat sitta på huk sedan dess).
   Så nej, det är inte alltid guld och gröna skogar bara för att man hoppar av ekorrhjulet. Det gäller också att ha någon energi kvar till att fylla tiden med något meningsfullt och där har åtminstone jag en bit kvar. Men tusen gånger hellre detta än jobbet som fick mig att må så dåligt.

   Radera
  7. Kan ju bara bli bättre och bättre med energin nu när du är hemma jämfört med när du jobbade. Ingen brådska du har ju tiden på dig.

   Radera
 4. Åh fy, det låter helt fruktansvärt! Min jobba hemma-situation är inte bara dräglig, den är ganska fantastisk. Periodvis har jag mycket att göra, men andra perioder kan jag lätt ta långlunch och både gå promenad och köra ett träningspass och ändå hinna jobba in allt jag behöver. Våra chefer är allt utom Gestapo, de finns som stöd och backup och kör med frihet under ansvar-grejen (och hejar på när vi prioriterar lunchträning framför jobba in lunchen). Jag trivs verkligen bra med mitt jobb och när vi återgår till jobbet tror jag också att det blir bra. Efter vad jag har förstått planeras det för tre hemmadagar och två kontordagar.

  SvaraRadera
 5. Det tidigare fingerpistolande chefslagret har fått de värre eftersom de jobbar socialt och bandbredden för social interaktion är oerhört mkt smalare över nätet.
  Det tidigare fingerpistolade golvfolket befinner sig numera i ett fingerpistolfritt Shangri-la där ostördhet råder.
  /En tidigare fingerpistolad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja herregud. Kommer osökt att tänka på min sista "chef", en backslick som bar täckväst på sig inomhus sommartid, som gjorde "dra ner knuten näve-gesten" som jag aldrig lyckas förklara i ord, den där "Yes, där satt den". Bara det att han gjorde det proaktivt under våra 1-2-1-möten som ett incitament till mig att göra fler kalla samtal den dagen.

   Jag tror att insändarens bistra erfarenheter har mycket med själva ormarna att göra. Jag skrev till hin att jag var avundsjuk för att själv inte kommit på ormtjusarmetaforen. Precis så var det ju att jobba med kunder! Ett brett spektrum av människor som, för att de råkar ha landat position inköpare (ursäkta, Senior Chief Procurement Executive EMEA Middle East Domestic Worldwide Master of Universe) drabbats av storhetsvansinne och därför såg mig och övriga på tillgångssidan som någon form av dörrmattor de kunde torka av sin domestic frustration på. Dessvärre var de alla olika i sina störningar, så man var tvungen att lista ut vem som gick igång på vad. Vissa behövde daltas med, andra behövde smicker, ytterligare en grupp behövde bara åhörare till deras litanior och paranoia. Bland annat hade jag en inköpskontakt på en av Sveriges största matvarukedjor som i början av varje möte, om än ett bagatellartat sådant, var tvungen att stirra mig stint i ögonen och säga "Mig lurar man bara en gång. Det kan gå en gång. Men aldrig mer." Efter ett par år blev det lite komiskt, liksom Ok jag har fattat, man kan inte lura dig fanken också, men nu efter två år kanske du kan ta och slappna av lite din tomte.

   Radera
  2. Inser nu att jag har det rätt bra på jobbet, vi har aldrig haft ett enda möte, aldrig gjort nån budget och har tillräckligt stor dra-åt-helvetekassa så vi kan be de jobbiga kunderna att handla av någon annan.

   Radera
  3. FruEB, det roliga med säljfolket var ju att det var enkelt att säga att "den här notan tar ni" när man var ute på stan på gale...och, hrrm, representerade. En och annan blick, men aldrig några protester.
   Men annars i beurndran för gebitet för det är inte lätt att dra in nya kunder, säljcykler varierar förvisso men att det kan vara många många månader till att kunden faktiskt beställer, ja ibland år. Att hålla geisten uppe, vara proffesionell och ha energi åt kunder som i en hel del fall har drag åt det psykotiska hållet är helt klart beundrasvärt. Men jag förstår att det till slut tar ut sin rätt, hört om en hel del som efter många år i yrket får nya kompisar: snedsegel och pripps blå export lär vara två av dem. Inarbetad tjänstepension må vara tillräcklig men den utnyttjas under kort tid, och kan ju bekant tas ut från 55. Är medellivslängden för yrketsgruppen säljare väsentligt kortare är genomsnitt?

   Radera
  4. Väsentligt kortare vet jag inte, men utan tvekan mindre kvalitativt. Jag vet också att den genomsnittliga anställningstiden för en Key Account Manager (ungefär: senior glädjeflicka) är 1,8 månader. Därav den förhållandevis höga lönen: It's a dirty job...Vad är snedsegel?

   Radera
  5. Snedsegel = Explorer vodka, billig sådan.
   https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/explorer-vodka-302/
   (lägg märke till seglet, därav smeknamnet)

   Gick väl även under smeknamnet "halv böj" pga sin placering på bolaget på den tiden det enbart var tillåtet med köp över disk, så de mest säljande varorna var placerade närmast personalen, sålunda var detta rävgift placerad precis i knähöjd rakt under vid kassaapparaten. Så det var med omtanke om personalen man placerat denna famösa vara där, utan ett steg men med ett enkelt knyck var varan framme på disken och a-lagarn kunde snabbt expedieras och därmed fås ut ur lokalen.
   Det tog nog mindre en en minut innan alkisen fått varan och var på väg ut ur lokalen. Jämför det med nu, när det strosas, kläms och klirras väsentligt längre.
   Men det kanske blir snabbutcheckningskassor även på bolaget inom några år. Då kanske vi får se snedsegel placeras så det kan bli en halv böj även där.

   Radera
 6. Jag har senaste veckor fastnat i Teamsmaraton vissa dagar men jag jobbar inom IT, vi kan det här med att jobba hemma.

  I övrigt blev jag förvånad efter ditt förra inlägg hur många som pliktskyldigt sitter 8h framför datorn varje dag oavsett om det behövs eller inte. Jag var inte särskilt bra på det ens när jag jobbade på kontor. Påminner om när jag blev överraskad över att uttag av friskvårdstimmen på Myndighetsavdelningen inte var 100%. Folk rapporterade alltså bara friskvårdstimme om de verkligen tränat. Trots att ingen kan kontrollera det? Mind blown.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du är både korrekt och inkorrekt, det gillas.

   Radera
 7. Jag uppskattar dig alla dina goda vänliga kommentarer, jag är alltid glad att läsa olika kommentarer här, på samma sätt som jag läste en kommentar som tog tillbaka min ex kärlek man efter vi skilde sig i 2 år återvänder han fortfarande för att älska mig och vi är lever lyckligt gift. Jag läste en kommentar förra veckan om Dr.Oduduwa Love Spell Solution fungerar snabbt och brådskande resultat inom 24 timmar efter aktivering. Jag försökte det, så förvånansvärt fungerar det för mig, jag vet inte om dig .. vill du ha din ex-kärlekspartner tillbaka till äkta kärlekskänslor. det här är intressant, bara skicka ett e-postmeddelande till adressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Dr. Oduduwa svarar på dig och sedan är alla dina problem över inom några timmar kommer du att känna ett positivt kärleksutfall.

  SvaraRadera