Odling 2021

Sista mars förra året befann jag mig i peak förkultivering. Jag hade krukor överallt där det fanns fönster. Jag läste bloggar, lyssnade på odlingsduktiga vänner och hade stora förväntningar. Min man byggde ju också helt fantastiska odlingslådor med tak av gamla innerfönster och jag var övertygad om att 2020 var året jag skulle bli Odlare. Snudd på självförsörjande på grönt. 

Vilken oändlig besvikelse. Först detta meck med att "härda" skiten. Ut en timme om dagen och sen in igen. Med trettiotalet krukor. Bläk. Trots bokashi och gödsel enligt konstens alla regler så var det bara två saker som lyckades något sånär: Mangold och zucchini. Och zucchinin hade jag dessutom fått av grannarna i halvvuxet tillstånd. Så fort de hamnade i mina lådor stannade de i växten (Men gav till slut frukt. Grönsak). Grönkålen blev, trots mitt maskmedel, angripen av larver och intill oigenkännlighet perforerad. Framåt sensommaren rev jag i vredesmod ut alla misslyckade små minimorötter (mikromorötter) och pump-blasten som vällde ut över odlingsbrädden (utan att ge pumpa) och petade ner några salladsfrön och se DE kom upp. Så även pak choi men då närmade vi oss frostnätter så det blev inte så mycket av dem av den anledningen. Potatisen i djupbädden blev uppgrävd av hönsen och hönsen blev uppätna av räven så det var mycket dålig feng shui överlag. 

I år väljer jag ett annat angreppssätt. Det lata, kanske realistiska, angreppssättet. Jag struntar helt i förkultivering. Like totally. När jag närmar mig midsommar bjuder jag hit min odlingscoach Stina Vini så får hon peka med hela handen hur jag ska grunda lådorna innan jag petar ner frön. De frön jag nu valt är nedan fyra:


Pak Choi, mangold, en salladsmix och spenat. Un point c'est tout! Rakt ner i jorden bara. Sen får det gå som det går, men då har jag åtminstone inte lagt timmar, dagar, veckor på att ge av min själ till projektet. 

Hur ser dina odlingsambitioner ut i år?

Mvh/
FruEfficientBadass

20 kommentarer:

 1. Ungefär så. Zucchinin gav många frukter innan mjöldaggen tog den. Morötterna i låda blev bra. Spenaten gick i stock, grönkålen stannade i växten. Mangolden var nog bäst. I år blir det morötter och grönkål i större låda samt mangold. Direkt frösådd, bor ju ändå i främsta klimatzonen i vårt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot alla sjukdomar
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. "Potatisen i djupbädden blev uppgrävd av hönsen och hönsen blev uppätna av räven så det var mycket dålig feng shui överlag." Jag satte morgonkaffet i halsen efter den meningen! Gud vad du kan skriva på ett målande sätt.

  Övning ger färdighet, FruEB! In med de gröna fingrarna och hagelbössan för räven!

  Får man förresten lov att ställa en FIRE-fråga?

  ag vill börja leva ett nytt liv i utomlands, helst sydostasien. Jag har endast 1 190 000 kr i fritt kapital. Jag inser att det inte går i det långa loppet att leva på. Vad hade du gjort fruEB?
  Hade du:
  1. jobbat ihop en summa till 3 000 000 i en miljö som du inte står ut med?
  2. Gått ner till deltid och varit utomlands 6 månader och sedan 6 månader heltid?
  3. Bara avslutat allt i Sverige och gått med tankegången att "det löser sig"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag får flika in,,du lever bara en gång och den gången är nu.. kör på 2 om du har den möjligheten och inte totalt vantrivs. Kör på 3 om du fixar ovissheten och vet mig dig att du är en driven person.
   Själv hade jag kört på 1..men jag är en fegis, som dessutom trivs på mitt jobb men önskar att jag hade mer semester i värmen!
   bra jobbat med ditt sparkapital :)

   Radera
  2. @EJA Vill varmt tacka för ditt snabba svar denna måndagsmorgon. Och vill tacka för att du tog svaret utifrån din livssituation, vilket ger mig en hel del inspiration.

   Vill önska dig den finaste påskveckan :)

   Radera
  3. Om du inte trivs på jobbet så kan du försöka att byta jobb.
   Om du kan tänka dig att fortsätta jobba men i längre perspektiv så kanske en utbildning vara något, speciellt om du tex efter färdig utbildning kan "telecomuta" dvs jobba på distans - alltså i det här fallet befinna dig i sydostasien men jobba tex för ett svenskt företag.

   Om du tar ett djupt andetag och funderar ett tag så har du kanske fler möjligheter än du tror.

   Radera
 3. @Danielm: Jag håller i grunden med Eja (eller Ejas våghalsiga alter ego). Men det finns för många unknowns i din fråga för att kunna ge bra input. Kommer du under en begränsad (eller obegränsasad) tid utomlands att göra dig av med ev. bostad i Sverige och således ha minimal räkningsstock? Alla sydostasienfans säger ju att man lever "gratis" där. Har du till och med möjlighet att hyra UT ev. Svergiebostad? I så fall ser caset helt annorlunda ut. Kan du tänka dig att gigga i sydostasien/finns det möjlighet till gig? Hur ser möjligheterna ut för tjänstledigt hemma, är din arbetsgivare fine med att du drar 3-6 månader utomlands för att sedan komma hem igen? Om ja - inne på Ejas linje igen. Om livet blir sådär störtskönt därborta som du tror säger du upp dig, om inte kommer du tillbaka. Oavsett vilket håller jag med Ejas slutkläm, bra jobbat. Och hur du än väljer att göra, vänta inte för länge. Om du vill kan du maila mig detaljerna så gör vi gästinlägg av det i helgen så får folk tycka till (du förblir anonym givetvis).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ett jättesnabbt svar!!! Du kommer att få en hel del utökad information om mig på mail. Sedan bestämmer du om det blir ett inlägg av det :) Det är det absolut minsta jag kan göra, efter alla fantastiska inlägg du gjort genom åren.

   Radera
  2. Kör alltid på magkänslan - lätt för oss andra att ge råd när det inte är vi som ska göra det. Oftast känner man själv hur man vill göra. Som en person som har gjort liknande flytt två ggr själv skulle jag säga sälj ev bostad istället för att hyra ut - då är det lättare att satsa på det nya om man inte har en fot kvar i Sverige. Även om uthyrning skulle kunna funka som inkomst - gillar inte riktig den approach men det är väl en smaksak

   Radera
 4. Förra året grävde min valp upp alla morötter och åt upp. I hans ögon var odlingen mycket lyckad. I år tänker jag staket runt om... men tomatplantorna har inte tagit sig alls så blir väl sallad rädisor och potatis, sånt som brukar ha en chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din valp låter som min förra kanin. ;-) Den hade tyvärr inte tid att vänta på att morötterna blev tillräckligt stora, men blasten var iaf god. Då odlade jag dessutom morötter åt kaninen...

   Radera
 5. Förra årets balkongodling: Petade ned ett antal tomatfrön från Lidl (6 kr x 2) i krukor, vattnade ibland och knöt upp dem slarvigt på pinnar, det resulterade i rätt många tomater som åts solvarma. Blomsterkrases på samma sätt, Lidl-frön resulterade i ett blommande moln, mycket snyggt. Sen citronmeliss, salvia och timjan från Ica (3 för 2) i en kruka, de tog sig fint och piffade upp matlagningen långt in på hösten. Tänker mig ungefär samma koncept i år. Lite ansträngning med lagom resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aargh så frustrerande att höra din "jag-petade-ner-några-frön"-beskrivning. Varför kan det aldrig hända mig?

   Radera
  2. Du odlar i / bredvid naturen, som kämpar mot allt vi gör. Balkongen är 100 % kultur, fritt från sniglar och annat otyg. I år är balkongen inglasad, så kanske ännu bättre resultat med växthuseffekt?

   Radera
 6. Direktsådd av palmkål, morot, sockerärt, rödbeta, pumpa, zucchini. Kommer köpa tomatplantor av någon i kvarteret som odlar upp för många och sedan komplettera lite med annat.

  Köpte på mig massor med fröer när Blomsterlandet hade halva priset för någon månad sedan.

  SvaraRadera
 7. Här förodlas det för fullt. Krukorna blir fler och fler för varje gång jag vänder mig om. Älskar det för det mesta och sedan blir jag stressad i en kvart innan glädjen kommer tillbaka.

  Jag har också testat att så en del ute redan nu. Enligt diverse gurus så kan du så spenat och dill redan nu. Spenaten ska i alla fall inte sås vid midsommar. Den vill hellre ha kyla när den ska gro.
  Ett annat tips är att äta kirskålen. Den växer i alla fall bra i vår trädgård. Behöver inte sås, bara plockas. Förvälld och uppstekt med salt, vitlök och ev list creme fraiche/grädde så är det gott till pasta.

  Lycka till med odlandet, hur du än gör. Det är otroligt mycket jobb för att bli något slags självförsörjande, har jag insett.

  SvaraRadera
 8. "..läste bloggar, lyssnade på odlingsduktiga vänner och hade stora förväntningar"
  Att odla är en färdighet, man kan dra liknelse med att snickra - det är inte tillräckligt med teori, det är i mångt och mycket praktik. Erfarenhet, kunskaper. Ja, det kan kännas lite konstigt för många i dag att man inte kan "googla upp" något och så funkar det (perfekt).

  Det är många under århundraden som lärt sig att det där med jordbruk inte är så lätt, ja de flesta (fd kommunistländer) som tagit jorden från bönderna och sedan fördelat de till kreti och pleti har ju råkat på hungersproblem.
  Man tycker att det borde ha sjunkit in vid det här laget, men nejdå, det dyker alltid upp nya tokstollar som upprepar tidigare misstag.
  Men det är klart, det kanske inte alls är något misstag, man kanske just är ute efter massvält. Hungriga och kraftlösa människor är mycket enklare att styra.

  Så på't igen FruEB, om du är tillräckligt dedikerad, envis och observant ska du se att du får gradvis bättre resultat, allt som åren går. Lagom till den statliga ålderspensionen löser ut kanske du kan skörda en knippe med härliga egenodlade morötter ;-)

  SvaraRadera
 9. Jag är mycket nöjd. Jag planerar att köpa allt jag är sugen på ifrån Reko, men jag har åtminstone ställt fram min svartvinbärsbuske och hoppas på sisådär trettio bär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på ogräs som någon typ av strategi för mig. Saker som sprider sig ohämmat. Mynta är ju min största framgång hittills. Tänker att jag ska anamma några bra maskrosbladrecept framöver och glädjas åt de gula rackarna.

   Radera
 10. Här blir det tomater och gurka i det lilla växthuset samt diverse salladssorter och skänkt potatis i pallkragarna. Och just det, drivor med petunior. Det är nog där jag sparar mest pengar och när de börjar blomma (på mina frön från förra året) slår det alla egenodlade morötter i världen!

  SvaraRadera