Post fågel-renovering

Jag har ju tidigare nämnt att våra dvärgpapegojor under sina dagliga flygturer med framgång gnagt sönder våra elledningar. Jag var storsint nog att låta detta passera, trots att manövern (elektriker+ny lampa som täckte ledningarna) gick loss på två tusen spänn, vilket ungefär motsvarar inköpspriset för papegojorna. Men när jag en eftermiddag i slutet av mars kom ner i tv-rummet och möttes av nedan syn, fick jag nog. 


De hade, i brist på kabelsnacks (den nya plafondlampan slöt tätt kring sladdarna i takfästet så de kom inte åt med sina små monsternäbbar), utvidgat sin repertoar till väggarna. Jag erkänner att väggarna var rätt sletna redan innan. Exempelvis hade Lasse Elektriker med ej fjäderlätt hand dragit loss den gamla kabeldragningen och i samma veva dragit med sig tapet, spackel och delar av väggen, något av hans arbetssignum. Rummet blev en kvart

Men med fåglarnas hjälp gick rummet från att kännas småslitet och gammalt på ett möjligen patinerat sätt till att kännas knarkarkvartigt. Och då tänker jag inte ens gå in på de högar med skit de dagligen placerade på högarna med månadstidningar på bokhyllan (som vi placerat där av strategiska skäl eftersom de hade en sittpinne i taket ovanför), eller det konstanta flödet av fröskal och fjädrar som yrt ut från deras bur ner på golvet. 

Ställa burarna i ett annat rum? Jovisst. Jag hade gärna ställt dem uppe på kallvinden, men det gick inte papegojornas ägare med på. Att ha dem i ett rum där det sover människor var uteslutet, eftersom de med solens uppgång (ibland ett par timmar tidigare) började med högfrekventa skrik blandat med ett repetitivt tjatter. Återstod: Köket (uteslutet, inte ens minstingen ville ha fågelbajs i maten), matsalen (för många frilagda takkablar) eller som nu, tv-rummet.

Eftersom deras ljud tränger igenom den mest actiontäta hollywoodrulle så vi har kört en kombo: De kvällar vi till äventyrs velat nyttja vårt tv-rum till att se på tv, lät vi dem flyga fritt hela dagen så att de skulle vara riktigt trötta i skymningstid. Därefter stängde vi in dem och la en filt över buren. Då brukade det i regel bli tyst. 

Farväl till fåglarna

Nåväl, tapethistorien i kombination med att barnen tröttnat på fåglarna (herregud, vi har haft dem i mer än ett kvartal!) gjorde att jag fick tillåtelse att lägga ut dem på Blocket. Jag mottog denna information med spelat lugn, men så fort de åkt till skolan samma morgon kastade jag mig över datorn och la in en "Bortskänkes". Inom loppet av tio minuter hade jag två intressenter. Vilket var tur, eftersom Blocket efter en kvart tog bort min annons då det enligt lag inte är tillåtet att skänka bort djur. Man måste ta minst 100 kronor, något som tydligen filtrerar bort olämpliga djurägare.

Dagen efter kom hon så, min räddande ängel. En kvinna som redan hade dvärgpapegojor av samma sort och som ÄLSKADE just denna art (sa hon i alla fall, hon kanske likt Cruela de Ville tänkte göra en päls av dem). Och i samma sekund som papegojorna var försvunna drabbades jag av renoveringsiver.

Budgetrenovering tv-rum

Ni vet ju vid det här laget att jag inte är en stor fan av Renoveringar. Vi talar heller inte fackmannamässigt utförd storrenovering här, utan mer uppfräschning till liten peng. Steg-för-steg:

1. Jag tömde rummet
2. Jag dammade av väggarna och tvättade med målartvätt
3. Jag la ut skyddspapper på golvet, men skippade maskeringstejp  (listfärgen är 110 år gammal och tenderar att släppa vid tejpning varför jag istället la en linjal emellan när jag närmade mig listen, alternativt målade med väldigt lätt och precis hand)
4. Jag spacklade alla hål och slipade ner dagen efter.
5. Två lager "äggskalsvitt" från Byggmax. Färdigblandad färg för 179 kronor för hela målningen. Skyddspapp, roller och penslar på det och det landade på 360 kronor.

Före- och efterbilder
Här ser ni fåglarnas hörn innan renoveringen. Baksidan är täckt med galler, för att de ska få rikligt med luft och möjlighet att skita på väggen. Jag lyckades efter två omgångar väggskrubbande med varmt såpavatten få bort det mesta, men de hårdaste exemplaren var jag tvungen att hacka loss med en skruvmejsel. 

Schablonen vid taket var ett utslag för mitt 16-åriga jag som senast tog sig an ommålning av detta rum i mitten av 90-talet. Jag vet inte om ni minns, men det var rätt inne då, att sätta schabloner överallt. Folk har senare trott att detta är någon form av originalmålning, som en hälsingegårdsk utsmyckning. Men jag har de senaste åren tittat på de där schablonerna och känt otillfredsställelse, ungefär på samma sätt som man kan känna en olust när man tittar på hur man klädde sig när man gick på gymnasiet. 


Detta blev hörnet efter. Övre delen av skåpet (dansk kvalitetsmöbel, inköpt på loppis för att ha fåglar i det) hivade vi, men underdelen gick att rädda med ett lager färg. Nu är det mitt feng shui-altare med glimmande föremål (en mosaiktavla), ljus, blommor, tidskrifter utan fågelskit och sällskapsspel bakom luckorna. 


Jag hade inte sinnesnärvaro att ta en panoramabild med mobilen så ovan en hemmasnickrad variant. Förutom det uppenbart fula, de trasiga tapeterna, störde mig här hyllan i vänsterhörnet (som en av er rådde mig att ta bort i samband med att jag körde en minimalistutrensning av rummet för något år sedan men som jag inte orkade ta bort då den skulle lämna efter sig fula märken), den takhängda fågelpinnen till vänster upp i taket (väck!) och lite annat som inte syns på bild som ett gökur inklämt mellan dörrarna till höger och diverse fula märken och hål i väggarna. Schablonen naturligtvis. 

Dessutom tyckte jag att textilen på fåtöljernas dynor gjort sitt (en egenhändigt utförd tapetsering med ett beige överkast från Ikea, nu med hål) och att det saknades lite "tyngd" i inredningen om ni förstår vad jag menar. Det är vitt och beige. Visserligen två favoriter, men utan motvikt vilket gör att rummet känns lite intetsägande. 


Ovan efterbild kanske inte sprakar av färg heller, men jag kan intyga att känslan i rummet är annorlunda. Det känns fräschare och lättare på något vis, trots att jag bytt ut de blommiga kuddarna mot mörkgrå helt nya Ikea-överdrag (loppis, 20 kr/st). På loppisen hittade jag även en grå gardinlängd i sammet (15kr) som jag delade i två och klädde om fåtöljernas dynor med. Jag bytte ut de vita filtarna mot mörkgrå för att ytterligare accentuera det grå, vilket enligt min mening fick rummet att "jorda" lite. Konsten att rotera objekt

Jag älskar mina Svenskt Tenn-lampor i fönstret, men vis av erfarenhet vet jag att allt som står i dessa fönster över sommaren blir blekt eftersom rummet ligger i rakt söderläge. Jag tog upp dem till det skuggiga gästrummet (som bara används sommartid) och ställde dit en mer robust lampa med simpel Ikea-skärm (passande nog i grått) som stod på plan två. 

Detta anser jag vara nyckel i frugal heminredning: Att kunna flytta runt saker, från möbler till lampor, textilier, tavlor och annat i syfte att anpassa ett utrymme efter aktuellt behov.

I samband med denna fuskrenovering blev det ju också, som alltid vid renoveringar, ordentligt städat. Mattan togs ut för solbad på farstukvisten, all takhängd spindelväv åkte bort, kakelugnen skrubbades ren (även luckorna, som jag polerade med glastrasa), jag slipade, inspirerad av IGMR, av träytor med finkornigt sandpapper och polerade med möbelpolish. En hel kasse böcker åkte ut ur den redan slimmade bokhyllan och soffan fick ett rent överdrag. Kort sagt: Jag feng shuiade skiten ur rummet.

Totalbudget

Kostnad för det hela landar ink. loppisköp (jag köpte även den lilla korgen som står på det före detta fågelskåpet och som nu rymmer värmeljus) blev 435 kronor. Ungefär vad jag fick på att sälja några prylar på Tradera under samma månad. 

Alternativkostnaden däremot, att behöva kalla in elektrikern nästa gång fåglarna hittar en sladdgömma, hade varit större. Dessutom är det true bliss att komma in i rummet, sätta på lite musik utan att rädas att fåglarna kommer att gå igång på vokalisten, tända ett par ljus, slänga sig på soffan, ta fram en god bok och veta att man inte ligger på fågelskit. 

Ett försök att knyta ihop säcken

Tanken slog mig: Är det lika härligt (eller härligare) att göra sig av med djur som att skaffa dem? Och innan papegojvännen läxar upp oss för vårt slapphänta förhållningssätt till djur vill jag bara braska att införskaffandet av fåglarna var resultatet av ett årslångt, systematiskt case-byggande av äldsta barnet som normalt tar bra beslut. Det hela var en 16-årspresent och intentionen var att dessa fåglar skulle flytta med barnet hemifrån om ett par år. 

Vad barnet emellertid inte räknat med (och som jag sa redan införskaffandet) var att det är svårt att tämja vuxna fåglar. De måste bli vana människohand redan från späd ålder, gärna genom att matas med...pipett? Dessutom var vi alla, barnet inkluderat, överraskade över deras röstresurser. Min man har tinnitus och det var otänkbart för honom att vara i rummet under deras vakna timmar. Till och med barnet, som bor två rum bort, stördes. 

Jag tänker så här: Nu har vi lärt oss en ordentlig läxa. BARNET har lärt sig en ordentlig läxa. Man skaffar inte djur för att det finns extraordinära exemplar på Youtube som gör gulliga saker. Ett djur är ett jätteåtagande under (alldeles för många) år framöver. Burdjur kräver anpassningar i hemmet, eftersom de ofta har en annan dygnsrytm än människor. Dessutom blir det skräpigt. 

Jag hoppas nu att samtliga våra barn tänker till en extra gång innan det börjar tjatas om djur igen. Och efter papegojorna har det faktiskt lugnat ner sig på den fronten. I skrivande stund har vi bara en självgående katt och fyra självgående höns. Helt underbart. 

Och skulle mot förmodan ett barn börja tjata råtta, leguan etc. behöver vi bara peka upp i tv-rumstaket, på den ännu kupollösa plafondlampan (ett resultat av att jag skulle kolla in huruvida fåglarna gnagt på elen, misslyckats att skruva på glaskåpan rätt med kras som följd) för att de ska förstå att Den Kampen kommer de inte att vinna. 

Spretigt inlägg. Har du ägnat dig åt någon frugal renovering på sistone?

Mvh/
FruEfficientBadass

20 kommentarer:

 1. Ja här hemma tjatas det om det mesta i djurväg, hund, marsvin, mus, kanin osv. Jag är uppväxt med hund och vet vilket jobb det innebär, och detta är inget jag i skrivande stund orkar åta mig. Jag har än så länge fått över min fru på min sida, men då hon själv inte är uppvuxen med husdjur ser jag en överhängande risk att det framöver dyker upp något sorts kreatur här hemma, som krånglar till precis allting. Vår förra granne hade djuraffär och kunde aldrig åka på semester, han berättade hur lycklig han blev nmär han sålde affären och för första gången på mycket länge kände frihet. Visst, han älskade djuren, men de ska ju ha mat flera gånger om dagen, och tydligen gick inte affären så lysande eftersom han inte hade råd med en anställd, mer än frivilliga krafter som kom och gick lite som de ville.

  Apropå renovering är väl det närmaste att vi ska renovera en rostig grill. Jag vägrar köpa en ny, då denna bara är 2 år gammal och fungerar som den ska, däremot ser den hemsk ut med ytrost överallt. Vårat hus är i bra skick, så när som på några brädor som ska bytas, så denna sommaren kanske det blir lite mer slappande. Förra året byggde vi pool, a'la Snålgrisar, vilket innebär att spara på allt som sparas går men ändå få en fullt fungerande pool man kan simma i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men då hon själv inte är uppvuxen med husdjur ser jag en överhängande risk att det framöver dyker upp något sorts kreatur här hemma". De mest framgångsrika föräldrarna hävdar ju allergi. Har man väl öppnat pandoras box med ett kortlivat marsvin är det kört.

   Radera
 2. Bara tanken på att släppa in fåglar i vårt hem "obehagsrysning". Det lutar åt att vi e v e n t u e l l t kommer bli med hund i framtiden men vi får se...

  Renovering - igår renoverade jag spolfunktionen i vår toalett. Hela mekanismen togs ut och marinerades i fälgrengöring (bilvårdsprodukter i hemmet is the shit). Det var ett lager rost som lixom täppte till och dummade sig. Nu fyller cisternen snabbt igen och toaletten sväljer det som hamnar i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, inte visste jag att du hade sådan fågelaversion. HUND??? Den ultimata anti-frihts-maskinen! Plus du är ju allergisk?

   Radera
  2. Mja inte mot hund men mot kvalster och pollen som jag ska sensibiliseras mot i höst. Men vi får se, är uppväxt med hund och de är ju supermysiga.

   Gud ja, fåglar. Ryser bara jag tänker på fröiga golv och fågelbajs. Sedan bara lätena inomhus. UGGA!

   Radera
  3. "som jag ska sensibiliseras mot i höst." Jan anar homeopati

   Radera
 3. Jag sitter och fnissar lite för mig själv när jag läser det här inlägget. Såklart inte så kul för er när fåglarna förstör men det blev ett roligt inlägg för mig som läsare. Skulle ett utgångspris på 100 kronor hindra oseriösa köpare? Det tror inte jag på men är det deras princip så får man väl acceptera läget tänker jag.

  SvaraRadera
 4. Det verkar vara någon sorts djurskyddslag snarare än Blockets princip. Nu är inte jag webbsideutvecklare, men det hade ju varit praktiskt om de redan vid annonsuppläggnings-sidan stipulerat detta villkor, eftersom jag knappast kan vara den enda föräldern i landet som vid något tillfälle kommer att försöka skänka bort djur via denna kanal.

  SvaraRadera
 5. Marsvinen har flyttats från lilltjejens rum till storebrorsans, eftersom hon tröttnat på deras nedskräpning och oväsen. Så nu kan vi påbörja budgetrenovering av hennes rum med två dunkar ljusgrå färg (Soft Feather) från Rusta, och sen leta efter ett större skrivbord på Blocket. En oväntad fördel med marsvinsflytten är gulligheten i att höra den annars tystlåtne 17-åringen flöjta: Helloooo baby...are you a goooood boi? när pöjk + svin vaknar på morgnarna.

  SvaraRadera
 6. Får rejäl flashback till när jag och dåvarande sambon hade undulater i en tvårumslägenhet. Varje morgon med ljusets intåg startade kacklandet. Den ena började lite försiktigt med "kaka?" och när inga protester infanns sig fortsatte den andra med nåt slags hysteriskt skrikande "kakakakaka" i all evighet.

  Tack och lov hade lägenheten en liten klädskrubb utan ljus, dit hänvisades fåglarna vid läggdags... Har för mig att vi hade dem ett år åtminstone, men minnet är lite dimmigt. Sen fick de flytta till en snäll tant som hade en gigantisk voljär (påstod hon, jag var vid det laget ok med att hon skulle laga undulatsoppa på dem).

  Jag har slutat med renoveringar efter huset som Gud glömde, men har börjat mentalt förbereda mig för att kasta ut mina orkidéer. De har inte blommat på ett bra tag (brukar blomma 3-4 ggr/år) och fått nån konstig idé om att krypa ut ut krukorna. Morr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.floristik24.se/konstgjord-orkide-phaleanopsis-vit-lila-43-cm_sv_16228

   Du skummade igenom min bok eller hvad?

   Radera
  2. Alltså jag var faktiskt förbi IKEA och tittade på deras orkidéer men blev avskräckt. Frågan är dock om dessa snyggingar hjälper mot att bladen försöker krypa iväg. Hm... Men ok, jag har ju snuskigt mycket pengar att bränna just nu (bonus + lönehöjning), så jag är en galen shopaholic och beställer!

   Radera
  3. Du ska absolut inte köpa fuskblommor på Ikea. Det ska vara sidenstänglar. Helt omöjligt att se eller känna skillnad. Jag köpte mina hos "Sia" (har för mig att butiken hette "Sia Lustgården", men när jag googlade det hamnade jag på en butik med sexleksaker). De kostade typ två hundra kronor styck men vilken ROI!

   Radera
 7. Snyggt resultat! Verkligen jordat och sobert.

  Och instämmer med ovan skivare, väldigt kul inlägg. Speciellt för en som befinner sig i liknande situation. Vi trodde från början att vi kom lindrigt undan med fiskar som vi skaffade till 5-åringens födelsedag förra året men vi bedrog oss. Så bor någon i Stockholm bortskänkes akvariet med fina fiskar gladeligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att ni kan få en slant för det.

   Radera
 8. Själv har jag haft husdjur (katt och hund) i ungefär 30 år av mitt liv och kan definitivt motstå tjatet. När barnen har påpekat det självklara att eftersom vi föräldrar haft djur så är det orättvist att inte de får ha något, så har vi kontrat med att vi gärna kan passa ett djur nån gång men inte äga på heltid. Det är skillnad att ha ett djur att gosa med när det är jullov, jämfört med att behöva gå ut en regnig novemberdag (minst tre gånger).
  Nu har de gaddat ihop sig och hävdar att vi lovat att ta hand om deras hundar när vi blir pensionärer!!!! Det är inte ofta barnen är överens, trist (för mig) att de är överens om en sån sak :-)

  Fåglar skulle ALDRIG komma över tröskeln hos oss. Inte ens under en lovvecka!

  Spargrisen

  SvaraRadera
 9. Hatar det när de gaddar ihop sig, man är helt oförberedd (särskilt om de likt våra barn alltid bråkar)

  SvaraRadera
 10. Djur kan vara intressanta och stimulerande i ett par veckor, eller så. Men efter något år kan de kännas vara ganska krävande och tråkiga. Eller inte.
  Har inte några djur men får varje höst besök av sådana. Det är gnagare som river omkring, förorenar, väsnas och bara är allmänt otrevliga. Dessa presumtiva pesthärdar har sina dagar tills fällorna har gjort sitt.
  Man kan inte vinna ett krig emot dem men tillfälliga strider kan vara framgångsrika. De kommer alltid att vinna i längden.

  Robert B.

  SvaraRadera
 11. Se där ja! Det var jag som tipsade om att ta bort hörnhyllplanet. Och vilken skillnad :) Lugnet.

  SvaraRadera