Att packa en väska

Jag har ett ambivalent förhållande till att respacka. Jag gillar idén om den perfekta packningen, men lyckas aldrig riktigt. Jag minns med fasa min första egna utlandsresa som 14-åring (den obligatoriska språkresan). Jag hade med mig typ 18 överdelar, 3 par trosor och inga underdelar. Jag brände alla mina resecheckar (nostalgi!) på ett par vita 501:or som jag förvissor fortfarande använder, men jag hade begränsat ekonomiskt rörelseutrymme under resten av resan. Nuförtiden vill ingen checka in bagage och man får stå och vänta på allas omständliga säkerhetskontroller. Inför en speed line för oss som checkar in bagage! För om du inte redan märkt det själv så går det nuförtiden assnabbt att få upp sitt bagage på rullbandet, eftersom ingen checkar in bagage. Plus att du slipper stå och blotta dina hygienartiklar inför snokiga kollegor.
Any How, jag har några rättesnören för att få plats med allt i en rullväska. Ovan är min packning för en resa jag gjorde för en dryg månad sedan när jag var i Finska Lappland. Det var alltså askallt, veckan innan ankomst minus 33 grader men "bara" minus 14 när vi var där. Det gällde alltså att få med sig bra med varma lager-på-lager-kläder på liten yta. Lösningen blev:


 • En basfärg för skor/väskor (i det här fallet svart). Svarta stövlar (bara ett par skodon totalt), svarta tunna handskar+svarta tjocka vantar+svart jobbväska+svart clutch för kvällen+svart kabinväska.
 • Superbegränsad färgskala i övrigt - marint och vitt. Cashmeretröja ett måste till konferensdelen. Även om det var varmt inomhus blir det ofta kyligt av ventilationen.
 • Multianvändningsområden - ett underställ som jag även sov i. En topp jag kunde använda såväl dagtid i konferensrummet som extralager till kvällsaktiviteten (Uniqlo Heat Tech vad annars? Elegans och värme i ett)
 • Reseflaska Nivea Face Wash och en liten tub Nive Soft för såväl ansikte som kropp. Deo använder jag bara en gång i veckan  och jag försöker tvätta och föna håret innan jag drar iväg på kortare resor för att slippa ta med mig schampo, balsam och fön. Jag tar aldrig med parfymflaska utan pytsar i en klick parfymerad kräm i en pytteliten reseburk av plast. Räcker i 2-3 dagar och väger ingenting. Jag glömmer i 50% av fallen att ta med mig tandborste och/eller hårborste. Det är mycket märkligt. Dessutom bruka dessa saker sällan finnas att tillgå i hotellreceptionen - ett av livets stora mysterier. Däremot finns Nya Testamentet ofta att tillgå - en artikel jag mycket sällan känner behov av på resande fot.
 
 
Jag inser emellertid att jag bara är en amatör när jag ser Minimalism-mannen in action. Det är helt otroligt vad han får in. En av kommentarerna under klippet är att hans väska är som Mary Poppins handväska och jag kan bara hålla med, jag bara väntar på att han ska plocka upp en liten liten flygel och börja spela på. Nästa steg för mig i min packningsfärdighet är att investera i en uppsättning resepåsar (jag har i nuläget bara en skopåse och en påse för smutstvätt). Enligt en packmästare i min närhet är detta nyckeln till effektiv och organiserad packning. Är det någon som har erfarenhet av detta? Och om ja - spelar priset någon roll? Du kan ju köpa allt från Clas Ohlson-påsarna nedan till rena lyxpåsarna för hur mycket som helst.

Mvh/
FruEfficientBadass

27 kommentarer:

 1. Angående packpåsar så brukar jag använda mig av "sjösäckar" eller drybags om du ska googla. Massa olika storlekar, vatten och lufttätt Packa en till varje familjemedlem och en extra till smutstvätt, pressa ut luften och förslut. Hur smidigt som helst. Dessutom håller sig allt tort och fint även om vädret gör väskan dyblöt /Jonathan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noterar drybags. Gillar det där med att pressa ut luft, känns förplattande.

   Radera
  2. Det är en av fördelarna, jag har ganska billiga men mjuka ifrån MacKenzie (stavning?) köpta på XXL. Det känns som om det inte luktar lika instängt om kläderna efteråt heller om dom blir liggandes ett tag eftersom det blir ganska luftfritt

   Radera
 2. Har ingen erfarenhet av packpåsar förrutom en använd matpåse till smutstvätt. Däremot ser jag alltid till att hela familjen packar minst ett ombyte i handbagaget ifall väskorna kommer på avvägar. Vi klarade oss detta sportlov men oj vad vi träffade på och hörde om resenärer som inte fick sitt bagage förrän efter några dagar. De verkar ha haft riktigt kaosigt på Arlanda när alla Stockholmarna skulle på sportlov. Även om försäkringen täcker en del för nyinköp om bagaget är försenat så täcker det inte allt speciellt inte varma skidkläder plus att det inte är så kul att tillbringa första dagen shoppande när man vill ut i backen och åka (eller hoppa i plurret om det är en sådan resa). Hade vårt bagage kommit på avvägar så hade vi klarat oss tills det kom, så vi fortsätter att packa en del i handbagaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min dröm! ( att bagaget kommer bort alltså (minus fjällscenariot - för komplex shopping)). Minimalism och klirr i kassan i ett!

   Radera
  2. Jag hoppas varje gång jag flyger till mina föräldrar för så vore det helt ok att göra lite inköp och det skulle inte bli någon jobbig situation. Har inte hänt hittills.

   Radera
  3. En kompis (hon jag kör Britt Ekland-fylla med) förlorade sin väska på väg till en veckolång jobbvistelse i NY - catching catching - och hon rusade in på random butik (tror faktiskt det var HM) och köpte en jobbduglig garderob för max ett par tusen. Hon är vanligtvis en finsmakare som går och grunnar på ett Rodebjerplagg i en månad innan hon slår till, men nu hade hon ju inte tid. Resultat: hennes bästa och mest användbara garderob ever! Allt kombinerbart.

   Radera
 3. Imponerande att komma i samma jeans som när du var fjorton! Själv är man ett helt gäng kg från det ;-)

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm visst, jag har järndisciplin (alt var en knubbig fjortis).

   Radera
 4. En äkta minimalista☺verkligen bra planerat och organiserat. Imponerande att komma i jeansen...ska genast ta till mig deon, helt nytt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Camilla Thulin skrev om den i en text om att skona vintagekläder och sen dess är jag fast. Man svettas helt enkelt inte alls. Följ instruktionerna noga bara, annars kan det bli obehagligt.

   Radera
 5. Tänk vad olika vi är. Det är väl bara att trycka ner prylarna i en Ikea eller Biltema påse, får det inte plats ta en till.

  Tänker man åt det minimalistiska hållet räcker det gott och väl med en tandborste och det som redan finns på kroppen.

  Här anar jag kvinnlig fåfänga.
  Men som mansgris uppskattar jag en prydlig kvinna, så bara fortsätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Burr burr jag får frossrysningar - får upp minnesfragment av hur min man kommer släpande med lösa skor och random junk i papperskassar från coop som han vill möla in i min perfekt arrangerade semesterpackning i bilen.

   Och kläderna på kroppen & tandborste är målbilden.

   Radera
 6. Det är inte köerna för incheckning som är problem utan att få tillbaka sitt bagage. Kastrup är katastrofalt dåliga på detta så jag har börjat flyga med endast handbagage för jag pallar inte att vänta 30-60 min. Det är faktiskt väldigt skönt för man behöver aldrig vänta när man kommer fram. Klarar mig två veckor med handbagageväska och funderar på att göra det månadsvis.

  Fattar inte att han släpar med allt det där även om han lyckats få plats med en avundsvärd mängd med saker i sin väska.

  När det gäller packningskuber verkar det som extra krångligt. Jag föredrar att separera smutstvätten i en annan del av väskan alternativt använda en påsen som pressar ur luften. Håller också saker och ting torra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rutin hör jag. Det är väl sånt som kommer med några år som agent i bagaget. Packningskub? Är det väskans eller hans högar du kallar så?

   Radera
  2. Eller som svensk kontorsråtta som rest en del i tjänsten och privat. Två veckor med handbagage var lathet för ides inte gå till förrådet och hämta den större resväskan. :-p Jag är alltid fascinerade av de som kommer till en eller två övernattningar med en gigantisk resväska. Man undrar hur många outfits de har med sig eller vad sjutton de packar med sig.

   Jag läste ditt inlägg om packningspåsar lite slarvigt och fick det till packningskuber. Det finns packningskuber som fungerar som små tygkuber som man kan separera sina grejer med.

   Radera
  3. Jag vet! Hade en kollega från england (ointressant info eftersom det troligtvis inte har någon betydelse) som alltid hade med sig en jättestor resväska, även om vi bara skulle iväg på ett 24h internt arbetsmöte i, säg Stockholms skärgård. Hon var en omständlig och besvärlig människa och hennes packning var bara ytterligare symptom på denna läggning. Vem tar med sig eget täcke och fyra skoombyten till skärgården? En omständig och besvärlig människa. Såna som du och Stekrypar'n kan jag bara, utifrån att läsa era packningsbeskrivningar, bedöma är lätta människor (förutsatt att den senare håller sig tandborststrategin inte Biltema). Show me your luggage and I'll tell you who you are.

   Radera
  4. Ikea och Biltema-kassar är ju gräsligt. Mina syskon kör med det när de bilar och jag bara ryser. Allt hamnar ju huller om buller i stora mängder. Tandborststrategin är lite overkill för mig även om jag ibland tycker det hade varit skönt att bara resa med tandborste och köpa allt på plats.

   Radera
 7. Packpåsar? Jag kör helt enkelt med såna där tvättpåsar i nättyg. Praktiskt för att hålla reda på kläderna och ha ordning i väskan, och bara att slänga in det hela i tvättmaskinen när jag kommer hem. Jag kör alltid med enbart handbagage. Det räcker utmärkt för en vecka. I höstas var jag på tjänsteresa två veckor i sträck och då blev det lite jobbigt, men det går ju faktiskt att tvätta, och jag passade dessutom på att kemtvätta lite saker på hotellet när nu ändå jobbet stod för den kostnaden :) :)

  Ibland, när jag vet att jag kommer att shoppa på resan och då framför allt olika sorters mat/kryddor som inte kan gå som handbagage (mat är den perfekta souveniren, if you ask me), så packar jag ner en tunn nylonbag i handbagaget. Då kan jag skicka den lilla resväskan som incheckat bagage på vägen hem, och ta en del saker i nylonbagen som handbagage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindblowing - att direkt kunna skicka in dem i maskinen! Jag ogillar verkligen att packa upp efter hemkomst och din metod kan vara den psykologiska puff som får mig till det pronto, inte dagen efter (alt helgen veckan efter). Nylonpåsen - genious genious, du bara matar ner typ volymartiklar av typen skor, tröjor etc för att frigöra matplats? Clever indeed. Håller helt med om matsouvenirerna. När jag som 10-åring flög hem från Marocko satt en man bredvid oss på flygplatsen med en påsa apelsiner han skulle ge sin vad-vet-jag, fru. Du vet sorten som fortfarande har blad på sig och känns ultrafärska. Kostade antagligen ingenting men ändå så vackert: "Här min sköna, jag har varit i Marocko och plockat apelsiner till dig."

   Radera
 8. När det gäller att få med sig schampo och sånt så är GoToob helt suveräna: http://www.outnorth.se/search?query=gotoob

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade in dessa men de kändes så dyra 225kr för 3st. Jag brukar köpa på Ikea eller Clas för en bråkdel. Säkert inte samma user experience, men min upplevelse är i mångt och mycket avhängig av att pengen varit låg. Fröken EB experimenterade med att förvara schampo/balsam/tvål i stora sugrör vars kanter hon smälte över en låga för att stänga till (youtube såklart). Eftersom hon själv reser sparsamt (scoutläger 2gr/år) blev det jag som fick testköra rören. Jag vet nu att anledningen till att fler inte reser med sugrör är att de läcker (kanske särskilt om de förseglats av en slarvig 10-åring).

   Radera
  2. Köpte på Kicks och de verkar funka bra. Dessutom har jag gått över till att tvätta håret var 3-4 dag så det behöver vara en lite längre resa för att man ska behöva släpa med sig schampo etc. Köper man sin schampo i frisörvariant så kan man göra det en eller två gånger per år. De gör också att håret håller sig renare minst en dag extra och de är drygare så mängden förpackningar och inköp minskar.

   Radera
  3. Intressant. Så många positiva bieffekter av att dra ner på hårtvätten. Läste om en brittisk adelsman som i slutet av 1800-talet försökte sig på "en årlig hårtvätt". Från noll då ska tilläggas. Har försökt att trappa ner från varannan till var tredje dag nu i flera år utan att lyckas. Tänker inför varje sommar på landet att jag ska gå cold turkey och inte tvätta på två veckor, för att vänja om, men sen glömmer jag av det. I-landsproblem.

   Radera
  4. Årlig kanske är lite overkill. Eventuellt skulle man nog kunna dra ut på det genom att bara duscha av det utan schampoo. Tre dagar funkar bra men fjärde dagen skulle jag t.ex inte gå till jobbet utan det sker om man är hemma (utmärkt anledning att jobba hemifrån även om chefen inte får höra den anledningen) eller kan behålla mössa på utomhus.

   Radera
  5. Haha! Chefer i min omgivning klagar på medarbetarnas bristande arbetsmoral nuförti'n och att man jobbar hemma med minsta hosta, jag ser/hör det framför mig; "Tjena det är Jennifer, asså jag pallar inte komma in idag har såå dålig hair day va".

   Radera
 9. Jag fattar inte den chef som vill ha massa medarbetare på kontoret som sprider baciller till resten. Eftersom jag jobbar i konsultbranschen så är den allsmäktige guden debitering och debiteringsgrad så det är helt ok att jobba hemma när man behöver lite lugn och ro. Debiteringen brukar generellt vara högre när man är hemma. Speciellt februari borde alla med barn tvingas jobba hemifrån eftersom de ändå är där endast ett fåtal dagar och sprider baciller.

  SvaraRadera