Life hack - att putsa sina skor

Som "Dacke" mycket riktigt kommenterar i inlägget om nudging, är skoputs a och o för att förlänga skornas livslängd. För många år sedan var jag hos en välrenommerad skomakare för att klacka om ett par stövlar. När jag hämtade dem hade han putsat upp dem så att de såg ut som nya. Jag frågade honom om hans skoputsartips, och då såg han mig gravallvarligt i ögonen och sa: "Är du intresserad på riktigt? För då kan jag lära dig hur man gör." Det kändes nästan lite hotfullt, som att han släppte in mig i någon form av magisk cirkel med eviga förpliktelser. Men nyfiken som jag är kunde jag ju inte säga nej så han berättade hemlisen bakom en perfekt skoputs. Du behöver:


- En olivtvål (finns på ex. Indiska, jag fuskar med en pumpvariant för att slippa kladd i skoputsarlådan)
- En svamp (typ badsvamp/kökssvamp med mjuk yta)
- Skoputs (jag föredrar den med appliceringssvamp)
- Tvåsidig skoborste
- Ev. ett par gamla nylonstrumpbyxor om du vill ha glans


Mina skoputsardon
Dina skinnskor/stövlar behöver rengöras och återfuktas för att inte krackelera. Du börjar alltså med att fukta stövlarna och löddra in dem med den återfuktande olivtvålen. De dör inte av fukten - de är ju tekniskt sett gjorda av hud (buää). Skölj av snabbt under kran och torka torrt med en trasa eller gammal kökshandduk. Därefter smörjer du in med mycket skokräm. Låt helst stå över natt så att det får sjunka in i lugn och ro. Själv är jag otålig och vill ha det hela gjort i ett enda svep, så max en minuts insjunk för mig. Sen borsta borsta med skoborsten. I med knöggligt tidningspapper för att suga upp svett och fukt inne i stöveln och in i garderoben.


Insmorda och borstade
Nästa gång jag tar på mig stövlarna gnussar jag på dem med den avlagda nylonstrumpbyxan (det är mycket lättare när du har foten i stöveln, du kan ta i hårdare eftersom du har fyllning liksom) och de blir som nya.


De här stövlarna har jag haft i sju år. Jag har klackat om dem en gång (det bör du göra nästan omgående med nya stövlar också eftersom de ofta bara har en "transportklack" eller vad det kallas på fackspråk) och försöker putsa dem varje eller varannan vecka på vinterhalvåret. Eftersom jag köpte identiska stövlar på rea för tre år sedan väntar jag nästan på att de här ska ta slut så att jag kan börja använda de nya, men det sker tusan aldrig. Ibland sprayar jag dem med impregneringsspray, men jag är skeptiskt till den ur miljö- och hälsosynpunkt då den innehåller nanopartiklar. Vidare hoppar jag produkter av typen minkfett och annat de försöker sälja på en hos skohandlaren eftersom det, åtminstone för mig, resulterar i fula vita partier på stöveln. Jag resonerar som så att håller jag mig till ovan rutin är målet nått - mina stövlar verkar leva tre gånger så länge som gemene stövel i vilket fall.


Mvh/
FruEfficientBadass
P.S. Jag letar efter en produkt som jag såg på youtube som heter "Kiwi Heel & Edge" som ska "förnya ytan på svarta sulor och klackar". Vet någon var denna produkt finns att köpa i Sverige, eller är det Amazon som gäller? D.S.                

14 kommentarer:

 1. Kanoninlägg om något som man inte hör så ofta, speciellt inte om man frågar andra med inställningen repair=dispair. Jag är också en hängiven anhängare av skoputsning och får också frågan ibland om skodonen är nya. Jag förenklar min skovård ytterligare och använder Viking, fiskar smorning. Jag den heter så och jag är inte sponsrad. Tror det blir svårt att bli en influencer (betalda åsikter) för skofett, haha. Den skyddar mot väta och räcker väl för mitt behov av glans. Jag brukar ta på mina skinnhandskar när jag smörjer skorna, resterna på trasan blir perfekt till uppmjukning av handskarna. Min skinnväska och farmors skinnbörs får sig också en dos fet. Fett nice!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Aargh så irriterande, är mitt emellan datorer och kunde inte svara på paddan. Vad jag redan skrivit tre gånger men som inte publicerats är: Vad gjorde jag utan denna blogg? Jag hade troligtvis gått i graven utan att få erfara norskt fiskefett på mina läderhandskar. Gillar verkligen synergin däri - jag har ett minst lika passionerat förhållande till mina till stövlarna matchande läderhandskar som jag har till själva stövlarna. Produkten du marknadsför utan betalning kostar 70kr på ex timarco.se och jag ska skaffa en. Fråga: Appliceras detta som enda produkt eller du kör den efter skoputsen?

   Radera
  3. Som enda produkt, inte att rekommendera till lackskor eller då högglans vill uppnås men som sagt, skyddar mot väta och ger fin lyster.

   Radera
 2. Ha ha Najs :) Smart som rackarns.
  Lustigt att läsa ditt inlägg idag efter att igår att sett en kollegas gröna filtpåsar på skribordet och undrat vad det var. Han tog han fram fina skoblock i trä som var avsedda för hans superfina skor (handgjorda). Han stoppar alltså skoblocken i skorna och sedan skorna i filtpåsarna (en för varje sko) innan han går hem.
  Sedan pratade han en go stund om sina skor, som verkligen var fina, och skickade mig en länk till hur de görs. Riktigt nörd-najs :)
  https://youtu.be/Dxbk8PfFePY

  Tack för en bra blogg!


  /Guldfirren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägger till dig på min lista över bloggar jag läser.

   /Keep up the good work!

   Radera
  2. Hej Guldfirren! Alltså, den där länken...det är skoporr på hög nivå. Jag var tvungen att kolla prisnivåerna men det slog mig att även om ett par Crocket & Jones börjar på 6 000kr och således kostar ungefär fyra gånger så mycket som jag lägger på ett par stövlar, kanske det är ett bra, eller åtminstone kostnadsneutralt, köp. Det är ju så vansinnigt klassiska modeller. Och känslan, herregud känslan, att en måndag morgon få kliva i sina 5 700kr-skor. Apropå skoblock köpte jag för några år sedan, av samma skomakare jag rekommenderar ovan, ett par skoblock i cederträ. Dessvärre var de lite för stora så stövlarna töjdes ut på ett icke önskvärt sätt. Sedan dess använder jag tidningspapper.

   Radera
 3. Ska testa tipsen ovan, ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 4. Citat: "så max en minuts insjunk för mig".

  Du missar hela finessen med proceduren. När vätan i skodonet avdunstar mot insidan, sugs skokräm/fett in i lädrets porer.

  Sluta nu fuska när du vet bättre, och följ i fortsättningen givna empiriska råd till punkt & pricka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej då, även om det kryper i kroppen vid blotta tanken på att stå och se på när skokrämen sjunker in. Talar vi minuter eller timmar? Över natt?

   Radera
  2. Det ska bli skärpning. Tack Stekrypar'n.

   Radera
 5. Bara synen av att skorna ser ut som nya är en anledning att ta dem till skomakaren. Sista gången jag fick ett par skor omklackade så putsade inte skomakaren skorna. Min besvikelse över detta varade i dagar så jag kommer ALDRIG använda den skomakaren igen. Jag har gått ganska långt för att undvika den butiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är så dumt! Ett tag lämnade vi vår gamla bil på service på ett ställe som gjorde en rekond light som en del av paketet. Hur trogen var man inte den verkstaden? Känslan av att hämta ut den fräscha bilen var oslagbar (eftersom man som bilanalfabet inte kunde bedöma någonting annat de gjort dessutom).

   Radera