FruEBs Classical Cleaning på Spotify

Hello Fellow Humans. För ett tag sedan skrev jag om hörlurar och fick många bra tips. Jag följde Minimalistspararens exempel genom att köpa bluetooth-lurar med löstagbar sladd och noise reduction. Som en ny dimension av tillvaron. Inte bara kan jag gå runt med dem i hemmet utan att höra barnens kiv annat än som avlägsna skall, jag kan också röra mig fritt med mina städ- och rensprojekt utan att behöva stoppa iPhonen i BH:n. Ni som läst mitt inlägg om att vårfixa sovrummet vet att jag brukar städa till klassiskt, och då gärna klassiskt med mycket vibrationsskapande klanger från klaviatur och slagverk för att få fart på energierna i hemmet*. 

Jag la in de här bilderna för att undvika att tabellen nedan blev inläggets thumbnail. Hör till låt 9.


Efter det inlägget bad min vän K mig om lite klassiska städlåtstips. Nyförälskad som jag är i mina lurar skred jag genast till verket och nedan ser du resultatet - en lista som hjälper dig att strukturera din tid så att städningen tar max 1 timme och 15 minuter, ink paus. Detta funkar för mig på 92 kvadrat, så bor du större tar det givetvis längre tid vice versa. Klicka på länken eller var en tönt:
Några kommentarer:

 1. Ett klassisk Mozartstycke under vilket du röjer - plockeliplock, ställ upp stolarna på borden, skaka pläd osv. Ingen superstress, du har 11 minuter och 38 sekunder på dig.
 2. Bachs Brandenburgkonsert Nr 6 är en energihöjare som hjälper dig genom det livsdränerande momentet dammtorkning och spegelputs. När jag hör det här stycket tänker jag alltid på en scen i arkiv X där en desillusionerad gammal FBI-chef sitter nere i sitt källarkontor, lyssnar på Brandeburgkonserterna och gnäller inför Mulder något i stil med: "Om utomjordingarna skulle komma till planeten jorden och höra det här skulle de /felaktigt/ få uppfattningen om att jorden är det bästa stället i hela universum". Jag håller med, det är liksom, universal-vackert.
 3. Beethovens pianokonsert nr 5 i D-dur - 9 minuter kontemplativt kök. Torka av arbetsbänkar, spis, kyl/frys mm. Stycket  är flitigt använt i film, bland annat i Döda poeters sällskap och The King's Speech. Om du tycker dig höra ett mummel i bakgrunden är det Glenn Gould som hummar - han vande sig aldrig vid de sofistikerade digitala inspelningsutrustningarna. Gould var perfektionist och en av Steve Jobs förebilder. Man kan ju då tycka att han inte skulle humma på inspelningarna, men vad vet jag och nu är han död så jag kan inte fråga.
 4. När du lämnar köket för dammsugning blir det lite upptempo och ryskt 1900-tal. Jag är alltid arg och irriterad när jag dammsuger och ryssarna hjälper mig på traven. Ryska tonsättare är för övrigt bra på skandal. När Prokofiev uruppförde sin andra pianokonsert 1913 lämnade publiken lokalen i affekt ("The cats on the roof make better music"). Samma år hade Stravinskys Våroffer premiär i Paris och då blev folk så upprörda att det blev upplopp. Vi får väl se, om du blir arg på mig efter dammsugarpasset. Jag tänker att du kanske inte hör så mycket, du dammsuger ju.
 5. Som balsam för själen blir därefter trion "Soave sia il vento/May the wind blow gently" ur Mozarts Così van tutte i samband med att du tar en välförtjänt vätskepaus. Det passar bra, för stycket handlar om vatten. Eller rättare sagt - om hur två kvinnor vinkar adjö åt sina boyfriends när de tar av i krig i en båt över havet**. 
 6. Därefter blir det meditativ städning i badrummet till Vaughan Williams som var en brittisk kompositör som bland annat skrev för Drottning Elisabeths kröningsceremoni. "The Lark Ascending" baseras på en dikt av George Meredith.***Har du tid att läsa dikten i anslutning till musiken någon gång lovar jag en multi-sensorisk upplevelse.
 7. Våttorka golven till Chopin är fantastiskt. Betänk vilket raggargeni han var - exempelvis snärjde han den franska författarinnan George Sand med orden: "What an unattractive person la Sand is. Is she really a woman?"****
 8. Dmitri Shostakovich var en riktig vän av ordning och reda. Han ägnade bland annat mycket tid och energi åt att synka klockorna i sin lägenhet samt att skicka vykort till sig själv för att kontrollera hur väl posten funkade. Tänk på det när du nu går runt i ditt hem och ställer allt i ordning - fluff på kudden, fram med rena handdukar, synka klockorna.
 9. Det sista finliret i form av att vattna blommorna, i den mån du har några, gör du med fördel till denna högstämda marsch av Lully, ett stycke som förekommit i ett antal filmer, exempelvis All världens morgnar och en av mina favoritkomedier Miffo.
 10. Ett Te Deum är en kyrklig lovsång, använd exempelvis vid påvekröningar, vid kanonisering av helgon eller vid invigning av schlager-EM. Det finns mängder av Te Deums, men den här av Charpentier är synnerligen väl anpassad till att röka ut dåliga energier i bostäder då den inleds med en riktig pukaorgie. Så upp med fönstren syster och bror och låt Guds Melodi ljuda längs gatan där du bor. Happy cleaning!


Mvh/
FruEfficientBadass
* Jag måste bara förtydliga en liten dos ironi. Men har man plöjt så mycket Feng Shuiböcker som jag har är det svårt att inte bli påverkad. Jag tycker ju att hemmet känns lite fräschare efter att jag blåst igenom det med frisk luft och hög musik. Placebo kanske men likväl en effekt.
** Minus att de bara låtsades att de skulle ut i krig, de åkte i själva verket tillbaka med vändande båt för att försöka förföra den andres tjej för att vinna ett vad om att deras kvinnor var mer trogna än alla andras kvinnor. Tusen förväxlingar och kostymbyten senare får de ändå varandra och det slutar lyckligt. Om du undrar varför det är en kille med och sjunger är det för att han var den som kom på idén att männen skulle trohetstesta sina flickvänner...it's complicated.
***Som, om jag fattat det rätt, även fått Nobelpriset i litteratur?
**** Till saken hör att hon hade avfärdat honom strax innan. Och hon såg faktiskt lite ut som en man.


12 kommentarer:

 1. Haha, det här måste jag testa i helgen! Har förvisso bara 30 kvm men på tok för eftersatt städning = stökigt överallt!

  SvaraRadera
 2. Läst alla dina inlägg, skrattar nästan till alla, detta inlägget är underbart! Tack för fredagsskrattet FruEB :D
  Ha en härlig helg! Mvh Ida (som tänker testköra dina städtrick i helgen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ida! Kör hårt (så hårt man nu kan med barockmusik).

   Radera
 3. Tack för en härlig blogg. Skulle ni kunna länka till de nya lurarna ? Noise reduction lät underbart! (har en grabb på 11 månader)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nu länkat till lurarna på rad 2 i inlägget. Det finns vad jag förstår ännu mer noise reduction-kapacitet därute, men det här gjorde stor skillnad för mig som innan detta hade flygplanslurar i öronen (du vet de du köper för 30 kr ombord på Norwegian).

   Radera
 4. Får jag fråga vilka lurar det blev? Jag ägnade en hel kväll i veckan åt att jämföra men blev inte klokare. Vill ju varken köpa asdyra eller dåliga, som mina nuvarande med sladd....

  SvaraRadera
  Svar
  1. De jag länkar till ovan kostar en tusing och än så länge (efter två veckor) funkar de bra ta i trä. Det jag gillar med dem är att de är mycket sköna att ha på sig. Enligt Teknikmagasinets beskrivning: "Minnesskum i kuddarna för personlig och maximal komfort". Nu låter jag extremt köpt men det är jag inte (Teknikmagasinet - köp mig!).

   Radera
 5. Vilken Cava passar att fira med efteråt och vad spelar du till den?
  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tro det eller ej Malin men jag brukar inte avsluta städningen med cava, då det infaller på en torsdag och då äter vi ärtsoppa med pannkakor och jag tycker inte att det passar till. Men rent hypotetiskt hade jag nog druckit en 7486, det är ju trots allt vardag.

   Radera
 6. Kultur och städning i ett, toppen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Städning är kultur. Se bara vilka olika städvanor vi har - allt från den skandinaviska veckostädningen med hela familjen till den kontinentala med köpt hjälp (ofta överdoserades klorin) till det asiatiska med bomber för att döda kackerlackor. Har en kompis som bodde i Hongkong och de upplevde att de hade typ en handfull kackerlackor i lägenheten. Efter att ha bränt av ett par insektsbomber kröp de fram (och dog) allihop och det visade sig vara hundratals. Äckligast tyckte hon att det var att kackelacksbebisarna tydligen huserat i knivblocket.

   Radera