Life Hack - Att borra i kakel

Som ni minns från ett tidigare inlägg var jag vaktmästare i mitt tidigare liv. Och idag ska ni lära er borra i kakel om ni inte redan kan det. För att varje människa med självaktning bör undvika att ha förvaring på sugkoppar i badrum och kök. 


Multidetektor 199kr på Jula
Ska man vara riktigt by the book ska man dra en rörledningsdetektor över kaklet för att säkerställa att det är grönt att borra. Jag är lite småskeptisk till de däringa, tycker den ger utslag även när det inte finns något bakom. Men okej, om du tycker det verkar grönt så börjar du försiktigt borra i kaklet med din skruvdragare/borr. OBS! Aldrig slagborr i kakel. Och inte vanlig borrspets, du behöver en kakelborr, åtminstone för den första delen av borrningen när du går genom själva kaklet. Därefter kan du byta till en vanlig borr för att komma igenom trä eller vad som nu finns bakom.
Kakelborr 24:90 på Jula (orkade inte byta sajt, finns såklart på Bauhaus, Clas Ohlson osv också...)


Ta det lugnt när du borrar, låg hastighet på borren och var beredd på att borren sjunker in snabbt i väggen när du kommer igenom kaklet vilket kan lämna fula märken om du hänger på med hela din kroppstyngd. Om du vill göra det enkelt för dig kan du välja att sätta hålet i fogen istället för i mitten av kakelplattan, då glider inte borren lika lätt. Du kan också sätta ett stycke maskeringstejp med ett kryss på där du vill borra, för att minska oönskade glidningar. När du borrat hålet dammsuger du in i hålet direkt med dammsugarslangen (för att få bort småpartiklar som gör att silikonet inte får fäste lika bra) och smetar sen in våtrumssilikon. .


Våtrumssilikon - 49:90 på Clas Ohlson
Sen hamrar du försiktigt i plugg. Jag brukar nu peta i ytterligare en klutt silikon i själva pluggen. Sen skruvar jag upp det jag nu ville skruva upp.


Sweet indeed


Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

 1. Tack, för en användbar lektion, spara vi många dyra hantverkarpengar på☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag tänkte det. Som en av mina mest prominenta vänner M som tar hem hantverkare för att sätta upp gardinstång (loveya M).

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag är stolt (nåja...) ägare av kakelborr och har använt "fusket" med maskeringstejp, men jag förstår inte vad som är så dumt med sugproppshängare. Fast så har jag också mycket lite självaktning :-).

  SvaraRadera
 4. Kemisterna har tagit fram fantastiska lim, verkar stenålder att borra sönder kakelplattor.

  Börja alltid med makroperspektiv, hur fixar jag detta på bästa sätt.

  Om det är en hobby att borra kakel så förstår jag bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bara skoja. Vad sägs om denna makrofråga: vad heter detta fantastiska lim och var kan jag köpa det?

   Radera
  2. Kakel är ena materialet vad är det andra?

   Hälsar hobbylimarn

   Radera
  3. Wow, har hittat en limgruva i Stekis: Oftast metall men ibland trä.

   Radera