The joy of less - motar bort tristess

Gretchen Rubin har ju skrivit en intressant bok om Lycka och jag läste nyligen om den. Ett avsnitt kallar hon "Glädjen i att bara ha en" och när hon postat den på sin blogg får hon många kommentarer bland annat från en kvinna som berättar något i stil med nedan:


"En pojke i min närhet hade en blå leksaksbil som han tyckte väldigt mycket om och lekte med nästan dagligen. En dag får han i present av sin mormor tio leksaksbilar i alla möjliga färger. Pojken slutar leka med sin bil och börjar inte heller leka med den nya bilarna. 'Vad är det för fel?' undrar pojkens mamma, 'Varför leker du inte med bilarna?'. 'Jag kan bara gilla en bil' svarar pojken."


Om den här berättelsen är sann vågar jag inte ta gift på, men visst är den söt? Jag kan i allra högsta grad själv relatera till den. Ta det här med kläder. På den tiden jag hade dråsvis med kläder och skor var påklädningsmomentet nästan ångestframkallande. Jag fick liksom värk i själen bara jag öppnade garderoben och stod inför alla val. Idag - med min superslimmade garderob - där jag har tid att pyssla runt med vart och ett av plaggen (exempelvis lämnar jag in mina två cashemeretröjor på kemtvätt i slutet av varje vinter vilket leder till glädjeyra varje höst när jag får vika upp dem och ta de släta rackarna i bruk igen) samt putsa mina stövlar och skor regelbundet - njuter jag storskaligt. När det är dags att alternera de bruna stövlarna mot de svarta är det lite fest i luften.


Samma sak med andra ägodelar. Badrumsskåpet gapar tomt men jag ser fram emot varje möte med min Niveakräm eller ett av mina två nagellack. På landet rensade jag för några år sedan ut alla avlagda sällskapsspel folk i släkten tröttnat på för att enbart behålla två: en kortlek och ett yatzy. Och det går inte en långhelg utan att vi spelar kort eller yatzy mot tidigare då vi inte spelade något över huvudtaget.
Varför är det på detta viset och har du några egna exempel?


Mvh/
FruEB

10 kommentarer:

 1. Jag tyckte jag hade ett ganska bra minimalistgrepp på tillvaron för ett år sen. Nu har jag tagit det ett varv till och det blir lättare att andas för varje grej som får stryka på foten. Vårt hem har varit ett haven av ordning i flera månader nu efter senaste framryckningen med bilan. Och även man och barn inser att det är tack vare nedskalningen av saker det är ännu mer trivsamt hemma. Och jag förstår att vi ändå bara är i startblocken. Och DET är nog den bästa lärdomen hittills. Jag är så osugen på att införskaffa något som inte är en absolut nödvändighet. Och det är inte ett kliniskt tomt hem med enbart vita väggar och putsat betonggolv jag eftersträvar ( men gud vilken dröm) eftersom vårt hem är som Pettssons verkstad i mångt och mycket. Läs storlek, kvalitet på byggnaden. Men just boendets litenhet gör behovet av Stasi-ordning än mer nödvändig. Noll in tre ut är devisen fram till sommaren då vi ska bränna saker på häxbål. Vi har nämligen ett förråd vi inte kan angripa pga snön men där ska huvuden rulla.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar den brutala vokabulären haha! Du får gärna maila mig bild på ditt häxbål så ska jag lägga upp den (fast det kanske var symboliskt menat då man som god samhällsmedborgare inte bör bränna typ textil och plast på tomten?). Jag insåg igår att min hjärna för alltid förändrats. Jag var på Myrorna för att köpa ett par platta tallrikar då ett par av våra platta tallrikar mystiskt försvunnit. På vägen till tallrikshörnan (ok jag tog en egenvald omväg) hittade jag en snygg Tommy Hilfigertröja som satt som en smäck (100kr) och en Skultunaljusstake i mässing för 25% av nypriset. När jag stod i kön med mina "fynd" fick jag plötsligt kalla fötter. Inte primärt på grund av pengen, utan för att jag stod i begrepp att samla på mit två prylar jag innan jag klev in i affären var helt nöjd utan. Inte bara ytterligare ett plagg att kurera i garderoben - jag kommer också känna mindre tillfredsställelse med mina existerande tröjor som nu måste slåss om uppmärksamheten med Tommytröjan. Och ljusstaken - den gör sig bäst i någon annans hem eftersom jag redan har mina höga snyggstakar. Så jag lämnade grejerna, köpte mina två tallrikar och gick hem, fjäderlätt i själen.

   Radera
 2. Jag har ganska nyligen gått från ”konsumasucka” till att i princip ha totalt köpstopp. Bloggar som din har verkligen hjälpt mig att se annorlunda på konsumtion och även på sparande, tack för det :) Jag har dock inte rensat så mkt ännu, lite skit på vinden och lite småsaker i lägenheten men främst så lever jag nu under devisen ”wear and tear”. Har ex vänt alla galgar i garderoben och de får inte vändas tillbaka förrän plagget är använt. Målet är att alla galgar ska vändas vilket innebär att jag tvingar mig själv att använda plaggen även fast de inte är favoriter. Låter kanske märkligt men för mig är det ett sätt att faktiskt tvingas att leva med konsekvenserna av sina val, att bara kasta ut det jag inte gillade hade känts för enkelt. Nu när jag tvingas använda plaggen så lär jag mig varför jag ev inte uppskattar dom, är det färgen, materialet eller passformen? Sedan noterar jag det mentalt och lovar mig själv dyrt och heligt att aldrig köpa ett likadant plagg den dagen det här plagget gjort sitt. För många kanske det här känns onödigt men en viktig del för mig i processen är att lära mig vad jag gjort fel och varför. Känner många som storrensar och sedan sakta men säkert fyller på med nytt skit och samma saker fast nyare. Drömmen är att en dag bara ha en sak av alla plagg eller saker man behöver och faktiskt vara nöjd med det. Vet inte om jag nånsin kommer dit men so far har det varit en riktig ögonöppnare och jag är glad att jag iaf påbörjat resan!
  Mvh Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter utmärkt! Smart med galgarna, det ska jag testa.

   Radera
 3. jag har garderoben full av kläder, men jag har blivit en tjocksmock. "The joy of less", gäller inte bara prylar och kläder i mitt fall, ett par kilo ner skulle inte sitta fel då skulle jag kunna åtnjuta, "´The joy of more", eftersom jag skulle kunna använda mina allför små kläder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag ju inte nivån på din tjocksmockhet, men jag har två par svarta kostymbyxor, identiska men i olika storlekar. Efter 35 år med garderobsfrustration bestämde jag mig för att go with the flow. Kroppen är som börsen - ibland går det upp och ibland går det ner, huvudsaken är att man inte hänger sig åt daytrading (quick fix-dieter). Om jag vore du skulle jag spara dina absoluta favoriter i smalgarderoben och lägga undan dem. Därefter säkerställer du att du har minst två nederdelar du trivs bra i (enkel omlottklänning i svart funkar bra för kroppslig förändringsbenägenhet) och så kompletterar du med minst en fancy nyköpt accessoar och ett dyrt nagellack. Tro mig, att känna sig tillfreds med sin dagliga appearance är mer effektivt än alla pulverdieter i världen. Om din kropp sen känner för att göra sig av med ballasten har du ju din lilla smallåda som en bonus.

   Radera
 4. Jag städade ur mitt vitamin och medicin skåp i helgen. Otroligt mycket som var gammalt eller icke nödvändigt längre. Dessutom tog jag tag i ett hallskåp med pyssel, papper, och gamla leksaker. Inte helt klar ännu men om jag delar upp jobben i mindre delar så blir jag inte så överväldigad. Hur som haver, mycket slängdes och det kändes bra.

  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket sammanträffande - jag körde barnens pyssel i helgen. De områden du nämner ovan är sådana som ofta bara hänger med år efter år. När mina morföräldrar dog hittade vi paracetamol från 1962 i deras badrumsskåp. Bra jobbat SB du är på g!

   Radera
 5. Har du läst boken The Joy of Less av Francine Jay aka Miss Minimalist. Hon har en av de äldsta bloggarna på temat som jag känner till, inte så aktiv längre med det finns mycket intressant i arkivet. Kan även tipsa om Minimalist Mom, en kanadensisk bloggare som kuskat fram och tillbaka till Isle of Man och tillbaka till Vancouver och sedan ut på kanadensiska landsbygden. Mycket läsvärt, framförallt bakåt i arkivet. Hon har också gett ut några böcker. Tack för en fin blogg!

  SvaraRadera