Därför är ekonomiskt oberoende så sällsynt

För ett tag sedan talade jag med en gammal studiekamrat om det här med pengar och sånt. Det är rätt intressant - han har drivit fastighetsmäkleri i Stockholm sedan vi tog examen och i min värld är han ekonomiskt oberoende gånger tio, d.v.s. den dagen han säljer firman blir det paraplydrink på exotisk ö för resten av livet. Han berättade då att de precis köpt ut en av delägarna och att han hade fått tio tusen spänn. What?!? Tydligen är det inte så mycket pengar i mäklarbranschen som man kan tro. Min vän är emellertid driftig på andra sätt och har sparat ihop lite stålars och kommer inom ett par år att kunna checka ut med ett belopp på banken, dock inte större stash än det jag lyckats gneta ihop på sparande från vanligt lönearbete under några års tid.


Inte så tät som hen ser ut


Any How, han berättade då om en gemensam bekant där båda i paret är egenföretagare inom friskvård. De har, precis som vi, tre barn. Vartannat år åker de till Thailand under längre tid, typ ett kvartal. Enbart boendet för nästa års vistelse gick enligt min vän på 70 lakan. Eftersom jag är en av de svenskar som ännu inte varit i Thailand så jag vet inte vad det kostar för fem pers att flyga dit, men säg något liknande? Då är vi uppe i 140 000kr. Därtill mat och annat jox, men som alla Thailandsfans säger så är det ju så vansinnigt billigt att leva där så säg en spänn per person och dag så är jag inte överdrivet in favor gällande min egen tes nämligen att detta kvartal kostar den här familjen skjortan och halva ärmen. Troligtvis har de rätt sparsamt med sparkapital kvar när de kommer hem igen. Men då är de redan igång med att spara ihop till nästa Thailandsresa och har varken tid eller intresse att noja över det.


Här springer jag, tra la la


Jag har för mig att de hållit på med detta sedan mellanbarnet föddes för runt 10 år sedan. Hade de, istället för att löpande resa upp pengarna valt att investera, hade de haft en skön grundplåt till att flytta till Thailand redan nu. Jag tror ju att de hade kunnat försörja sig på sina hands-on-yrken även där.

"Men de kanske inte vill bo i Thailand jämt, de vill kanske bara bort från den svenska kylan och sen hem till släkt och vänner och den svenska skolan och så vidare..."

Ja i så fall, glöm vad jag sa. Jag känner dem inte tillräckligt väl, vet bara att de när vi bodde i samma område konsekvent gnällde över hur motigt det var att vara egenföretagare i Sverige och hur härligt det var i Thailand. Min poäng är helt enkelt att de flesta lever kortsiktigt utan att ens fatta att det finns en större bild - att flytta permanent exempelvis. Detta för att vi av staten & kapitalet sedan barnsben blivit matade med uppfattningen om att sparande och investerande är superkomplicerat och ekonomiskt oberoende är för arvtagare och lottovinnare.


Jag får varje vår och höst en katalog från Studieförbundet Vuxenskolan med kurser i allt från släktforskning till att mura kakelugn*. Inte en enda kurs handlar om att planera sitt liv så att det stämmer överens med ens övergripande drömmar och målsättningar. Inte en enda kurs berör "life engineering" eller målsparande. Vi blir således sällan ekonomiskt oberoende eftersom vi fokuserar på detaljerna snarare än helheten. Vi silar mygg och sväljer kameler. Fast tvärt om, vi konsumerar en massa små mygg istället för att spara ihop till en stor, fet kamel.


Mvh/
FruEfficientBadass


* Bara av intresse - har DU någonsin känt ett behov att mura din egen kakelugn?18 kommentarer:

 1. I de kretsar jag rör mig i vore det inte alls konstigt att mura sin egen kakelugn. Det vore heller inte helt otroligt om jag faktiskt gör det själv en vacker dag. :-)

  /R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget fel att mura en kakelugn, men jag vill ha en kamel. Också.

   Radera
  2. Kanske kan man kombinera de två?

   Radera
  3. En kakelugn som ser ut som en kamel? Något sådant här kanske: http://n7.alamy.com/zooms/f6fd37cad46c4355a6ceab671b6b171e/camel-statue-in-dubai-h8k5f7.jpg

   Radera
 2. Bra inlägg, jag håller helt med. En annan anledning tror jag också att begreppet ekonomiskt oberoende är så fluffigt. Vad det innebär egentligen har jag försökt utforska några gånger, och det går att nå någon form av definition - men oftast är den högst personlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. De flesta runt mig skulle nog dra gränsen vid 20 millar.

   Radera
 3. Om man är lite smart i hur man reser kan man faktiskt göra det väldigt mycket billigare än vad din bekant verkar göra. Själv har vi tillbringat ca 2 mån/år i Sydostasien de senaste åren och merkostnaden för jämfört med att spendera två månader hemma i Sverige är förvånansvärt låg. Därför kan man just i detta fall både njuta av frihet här och nu och arbeta mot det långsiktiga målen total ekonomisk frihet. Jag skrev faktiskt ett blogginlägg om resekostnader häromåret:
  http://avfartfrihet.blogspot.se/2016/07/det-ar-billigt-att-resa-om-man-gor-det.html

  MVH7 Herr Avfart Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant. Inte för att jag har gjort det men jag har fattat att det är så. FFF åker ju ex mer sällan men längre perioder. Jag har läst ditt inlägg, det var mycket informativt.

   Radera
 4. Bra inlägg!

  Klart man ska mura sin egen kakelugn innan man möter sin skapare.

  Åsna blir första stora djuret, kamel kommer som god tvåa.

  Bild på Hamster hjulet var trevlig, den knycker jag för att vidarebefordra till mina ex. arbetskollegor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, att skicka en bild på ett IQ-befriat djur som okritiskt löper på i ett hjul är bland det mest poulära man kan göra mot sina f.d. kollegor när man drar :)

   Radera
 5. Problemet är snarare att det är för billigt med flyg i relation till vad det kostar för miljön. Biljetter till Thailand går i vanliga fall att få runt fyra-fem tusen kronor per person, och att äta på restaurang i sydostasien kostar ungefär lika mycket som att laga mat i Sverige. Alltså är det väldigt prisvärt att åka om man är sparsam som person, men sjuttio papp för boende i tre månader låter som att man kan bo som en kung i Sverige för det priset. Eftersom allt är så dyrt i Sverige, så går lätt en veckas skidresa i Sverige på lika mycket som en månad i Thailand. Så det är inte konstigt att det är populärt att åka till bra väder och bra mat till lågt pris. (Thailand har många fina ställen också, inte bara solöar där majoriteten är svenskar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, bytt telefon testade. Håller med om att det låter dyrt med 70. MEN om den här familjen verkligen velat hade de kunnat flytta 4life och det som intresserar mig är vaffö - ignorans eller val?

   Radera
 6. Kanske inte erbjuds några kvällskurser på Folkuniversitetet men slasktidningar som Aftonbladet och Expressen har på sistone prånglat ut artiklar om tidig pension och ekonomiskt oberoende på löpande band. Och det är ju kul och så men samtidigt lite irriterande eftersom de aldrig fördjupar sig i något utan bara fladdrar på ytan. Vilket vi väl ska vara glada över eftersom kvaliteten är som den är. Men som sagt, ämnet verkar trenda just nu.

  SvaraRadera
 7. Priset att resa ToR till Bangkok låg på ca 21000-25000 för tre barn och två vuxna. Så inte så dyrt. Sen kan de ju hyra ut boendet och då få kanske 10 000 i månaden. Det är förmodligen inte gratis att hyra/betala räntor, men låt säga att de får 5000 netto ut efter skatt och kostnader. Lite barnbidrag å sen så kan den där semestern bli ganska billig, förutsatt att man inte bor på lyxhotell och käkar hummer varje dag.
  - Den stora kostnaden är ofta att inte få någon inkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Nu blev jag lite sugen på att långtidshyraut. Dessvärre är vår BRF rätt kinkig med det.

   Radera