Sveriges mest ägda fonder

Detta är ett gästinlägg från Pontus Levén på Parapedia.se. Det är inte en sponsrat inlägg, bara en tjänst vs. gentjänst kind of thing (jag slapp skriva en bloggpost, Pontus får kanske lite trafik till sin sajt).

Det svenska fondsparandet slog igenom med full kraft i Sverige på 1980-talet. Över 5,5 miljoner svenskar månadssparar nu i olika fonder. Faktum är att ingen annan stans i världen är fondsparande en så populär sparform som i Sverige. Men vilka är egentligen de populäraste fonderna i Sverige? Och hur blev fondsparande en folkrörelse i Sverige? Listan nedan baseras på de mest ägda fonderna av Avanzas kunder:



1. Avanza Zero (0%)
Avanzas mest ägda fond är deras alldeles egna fond- Avanza Zero. 0% i avgift och innehåller de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. 

2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag (0,20%)
Den perfekta fonden om du är ute efter svenska investmentbolag. Den låga avgiften på 0.2 procent gör den mycket populär. Placerar i bolag som Investor, Industrivärden och Kinnevik.

3. Swedbank Robur Ny Teknik (1,25%)
Hyllad fond från Swedbank. Har som namnet antyder högt fokus på teknikinnehåll. Placerar huvudsakligen i svenska och nordiska mindre och medelstora bolag.

4. Avanza Global (0,05%)
Avanza Global ger dig placeringar i drygt 1500 bolag världen över. Största delen utgörs av amerikanska bolag. Låg avgift om endast 0.10% gör den mycket populär.

5. Tin Ny Teknik (1,5%)
En ny favorit bland svenska småsparare. Förvaltas av duon Carl Armfelt och Eric Sprinchorn – som tidigare förvaltade Swedbank Robur Ny Teknik. Fokus på nordiska teknikbolag.

Fondsparande blir allt mer populärt i Sverige. Men hur blev fonder så populära i Sverige?

Historik - Så blev svenskarna bäst i världen på fondsparande


1950-talet - De första svenska fonderna startas
Bröderna Ragnar och Göran, arvtagare till postorderfirman Åhlen och Holm startade Sveriges första fonder år 1958. Inspirationen kom från USA.

1970-talet - Den första fondlagen antas
Bank- och finansinspektionen var positivt inställda till fondsparande och 1974 antogs den första fondlagen. År 1978 lanserades skattegynnade fonder och mellan 1979 och 1982 ökade antalet sparare från 75 000 till 425 000.

1980-talet - Allemansspar introduceras
Fondsparande blev en folkrörelse i Sverige tack vara allemansspar som introduceras år 1984. Avkastningen gjordes skattefri.

1990-talet - Fondförsäkringar och premiepension

Nya möjligheter uppstår där man kan spara i fonder genom kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring. År 1994 beslutades om nytt pensionssystem i Sverige. 2,5 procent av lönen går nu till premiepensionen där spararna själva fick välja fonder att placera i.

2010-talet
År 2012 införs investeringssparkontot (ISK) vilket bidrar till ökat sparande i fonder och aktier. Idag väljer de flesta fondspararna att spara i fonder via ISK-konton.

FruEB tillägg: Nedan hur de olika fonderna presterat de senaste fem åren. Grafen visar prestation efter avgift och uppifrån och ner syns: 




1. Swedbank Robur Ny Teknik (+302%) Snitt per år: 60%
2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag (+116%) Snitt per år: 23%
3. Tin Ny Teknik (103%) Knappt två års mätperiod som gav ett snitt på runt 50% per år
4. Avanza Zero, som för övrigt utvecklades exakt som OMX 30, ink. utdelningar (59%) Snitt per år: 12%
5. Avanza Global (17%) Snitt per år: 7%

Jag är rätt nöjd över att jag kastat såväl Avanza Zero som Avanza Global överbord. Däremot köpte jag på mig lite Swedbank Robur Ny Teknik (företrädesvis gamingbolag).

Tack Pontus för att du belyste såväl fondhistoria och fondprestation i detta inlägg!

Mvh/
FruEfficientBadass



11 kommentarer:

  1. Det är bra att vid olika tillfällen bli påmind om vilken förträfflig skribent FruEB är och att det är en begåvning som många av oss läsare uppskattar högt.

    SvaraRadera
  2. Hej,

    beräkningen av snitt per år stämmer inte.

    CAGR senaste 5 åren enligt nedan:
    Swedbank Robur ny teknik: Tot 302% ger CAGR 32,1%
    Spiltan Aktiefond investmentbolag: Tot 116% ger CAGR 16,7%
    TIN ny teknik: Tot 103% (beräknat på 2 år) ger CAGR 42,5%
    Avanza Zero: Tot 59% ger CAGR 9,7%
    Avanza Global vet jag inte vilket tidspann du räknat på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Anonym 18:43

      Vet inte om min browser blockar någon emoji men jag ser bara ett par frågetecken i ett par svarta fyrkanter i ditt svar.

      Om det är så att du inte förstod mitt svar så är CAGR = Compound Annual Growth Rate = Genomsnittlig årlig tillväxt/avkastning.

      Det blir alltså felaktig årlig snittavkastning om man tar totalavkastningen och delar med antalet år som FruEB har gjort. CAGR är ungefär som att räkna ränta på ränta effekt fast baklänges.

      Radera
    2. Formeln är CAGR=(nuvarande värde/ursprungligt värde)^1/n-1

      I det första exemplet ges 302%, vilket betyder att om ursprungligt värde är 100 så är nuvarande värde 402 (inte 302). Med n=5 för fem år ((402/100)^0,2)-1=0,3208 eller 32,08%.

      Varje år ökar kapitalet med en faktor 1,3208.

      Radera
    3. Exakt. En (CAGR) snittavkastning på 60% per år skulle ge en totalutveckling på knappa 950% på 5 år och inte 302%. Fina siffror oavsett.

      Radera
  3. Dagar som denna tvivlar jag på mitt indexkramande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med. Ett beslut skall dock utvärderas utifrån hur det togs och den information som fanns vid det tillfället (inte hur det blev). Nu ser vi fram mot vaddå..? Det är omöjligt att sia om hur det kommer se ut framgent. Jag ligger kvar med befintligt och funderar på det som skall nyinvesteras.

      Radera
  4. Håller med. Lätt att vara efterklok och man kan bara agera idag utifrån en högst oviss framtid varför, på ett övergripande plan, indexfonder ÄR att föredra. Primärt på grund av det faktum att paradigmskiften och "sektorrotationer" (ett buzzword jag hör allt oftare nuförti'n) går allt snabbare i takt med teknikens accelererande innovationstakt. Jag kan rekommendera senaste Mad FI-entist som hade ett samtal med Jacob Lund Fisker för en vecka sedan:

    https://www.madfientist.com/early-retirement-extreme-interview/

    JLF är i grunden inte helförtjust i index av anledningen att han inte tycker att man HELT ska lämna över investeringar till automatisering utan kolla till dem ibland. Jag vill också poängtera att jag köpte Robur Ny Teknik också för "the thrill of it" för en mycket liten summa. Ibland blir bred index(liknande) investering lite väl ospännande. Min åsikt är att man fortfarande inte ska sälja sina trotjänare, sina basinnehav, utan snarare köpa till för en liten bonuspott. Julklappspengarna man fick i ett kuvert av mormor, kind of investment.

    SvaraRadera