Finkem revisited

Jag har ju tidigare skrivit om kosmetikprodukter bland annat här och här och egentligen har jag inget nytt att tillföra. Annat att de är ett otyg, ett OTYG hör ni det. Varför?

1) Min fasta övertygelse, uppbackad av såväl forskning som empirisk hörsägen, är att kosmetiska produkter som finns tillgängliga utan recept, saknar verkan. Om en produkt gör djupgående verkan på exempelvis en hud klassas den som medicinsk och säljs inte på Kicks.

2) Tvärt om menar de som kan om exempelvis hud att bruk av många produkter ökar risken för intag (genom huden) av färgämnen, konserveringsmedel och parabener (vad nu det är men det låter inte bra) vilket kan leda till allergier och eksem.

3) En ymnig konsumtion av kosmetiska produkter och överflödiga hygienartiklar gynnar EBITA hos finkemsproducenterna men missgynnar sparkvoten hos dig. Om du är kvinna alltså. Män verkar inte alls påverkas av någon anledning, även om en viss förskjutning skett sedan 70-talet då en man i regel hade en raktvål och en flaska Old Spice. 

Jag såg nedan skräckfilm för ett tag sedan. Det ser ut som att flickeflarnet sätter upp ett fältsjukhus, men i själva verket är det hennes och systerns tonårsbadrum i Amerikat som gås igenom. 

Frågor jag ställer mig genom filmen är: 

1: Hur har hon råd att lägga så mycket pengar på skönhetsprodukter? Hon är hemmaboende skolflicka?
2: När har hon under de uppskattningsvis fåtal år hon varit i finkemsmålgrupp hunnit att köpa alla dessa produkter? Har hon inte en skola att gå i?
3: Varför syns det inte att hon använder femhundra förskönande artiklar (missförstå mig inte, hon är fin och söt, men hon känns inte så "fixad")?
4: Hur vet hon vad hon har i allt detta myller? Eller det är väl det hon inte vet, eftersom hon får slänga en massa gamla produkter.
5: Hur kommer det sig att hon är så nöjd med efter-scenariot när jag anser att det är ett före-scenario? Det kliar i mig efter filmens slut: Ge mig sophinken och trasan så att jag får dra igång! 

Svaret på den sista frågan är troligtvis för att jag, till skillnad från hon, är finkemsminimalist. Och nu ska jag visa hur (igen). Här har ni min hylla i badrumsskåpet:


 • Nivea Soft Wash Gel. Alltid med en extra bakom, klarar mig inte utan den. 
 • Nivea Soft fuktkräm för ansikte och kropp. 
 • Cetaphil fuktkräm, läsartips som jag använder kvällstid om det är minusgrader och huden blir extra torr. 
 • Nivea deo.
 • The Ordinary enzympeeling som jag köpte efter läsartips - fantastisk. Finns på bland annat HM för under hundra. 

Här har ni mina duschartiklar:

 • Jumbosize Elvital-schampoo och balsam.
 • Nivea duschkräm.
 • Rituals body cream.
 • Nuxe body oil. Vad gäller de två sistnämnda produkterna har de varit engångshändelser. Jag kommer nog att återgå till Nivea Soft när de är slut.
En fiffig sak jag gjort på sistone är att jag lagt allt duschrelaterat i en korg som står på en hylla i badrummet. Tidigare var jag tvungen att rota fram just mina grejer i "familjekorgen" i fönstret och därtill leta upp rakhyvel och kam på andra ställen. Nu finns allt samlat på samma plats vilket underlättar i min stressiga vardag (ironi).
 


Här har ni mina sminkprodukter:


 • Ett puder.
 • En foundation.
 • En ögonbrynspenna.
 • En kajal.
 • En mascara.
 • Ett rouge.
 • Ett läppstift.
Duschartiklarna och sminket står båda på hyllan ovanför tvättmaskinen och tar ungefär lika mycket utrymme som en av flickeflarnets handduksstaplar som i sin tur upptog cirka 1/20-del av utrymmet av den garderob som kompletterade hennes uppsättning badrumslådor bredvid badrumsskåpet och då räknar jag inte in de stora ytor vid handfatet där hon också förvarade produkter. I badrumsgarderoben hade hon ett helt hyllplan för nagelprylar. Jag har också ett utrymme för naglar, nämligen cirka 7*4 cm i en låda vid TV:n där jag förvarar nedan produkter:


 • IsaDora probiotic treatment. En helt fantastisk produkt btw, som fick mina naglar att gå från mjuka, skivade och sköra till råstarka. Jag använder numera aldrig nagellack.
 • En nail buffer för att jämna till dem och, i avsaknad av nagellack, ge glans.
 • En nagelfil.
 • En orangepinne för att peta ner nagelbanden. 
(Parentes här: Jag har aldrig varit så nöjd med mina naglar som nu och hela min kasse med aceton, nagellack och olika behandlingar nu är väck. Tricket är den första produkten på listan samt att jag numer ser till att pyssla lite med dem ett par-tre gånger i veckan istället för att vid ett dedikerat tillfälle, typ söndag kväll, gör en punktinsats).

Så summerat: Jag har runt 18 finkemsprodukter och lite tillbehör. Jag skulle tippa att YouTubern efter sin rensning kommit ner i, säg 228? Det kan ju tyckas som en detalj i det stora hela, om det inte hade varit för att kosmetik och hygienartiklar kostar skjortan och halva ärmen. Man måste också se till aggregerad nivå. Ponera för exemplets skull att hennes 228 produkter likt mina snittar på runt 80 kronor styck. Nu kommer hon inte att använda slut på alla 228 produkter under ett år. Vissa kan hon gissningsvis använda lite längre men andra behöver köpas om så en rotation per år är inte otänkbart. Sen kommer ett stort antal produkter bara att bli stående för att sedan slängas när de blivit gamla, så som hon gör i videon. Ett inte helt otänkbart scenario är emellertid att hon kommer att fortsätta att köpa produkter i ungefär samma utsträckning som tidigare eftersom finkemsberoende är ett beroende. Om 25 år kommer hon att ha lagt drygt 400 000 kronor mer på finkem än jag. Skulle hon istället valt att leva som en perfekt människa, det vill säga som mig, hade hon kunnat lägga diffen i en - tada - indexfond och då hade det sett ut så här för na:

Från Jan Bolmessons ränta-på-räntasnurra

Jag kanske överdriver när jag antar att hon lägger i snitt 1 500 kronor på kosmetiska produkter per månad. Det känns inte rimligt. Men jag vet andra som gör det, exempelvis visade jag i ett tidigare inlägg ett antal urklipp från en tidskrift av typen Amelia där svenska kvinnor skryter om sina svulstiga skönhetskonton och om jag inte minns fel fanns där en kvinna som la drygt 3 000 kronor i månaden på olika krämer, masker och smink. Jag vet, män bland läsarna, det låter vansinnigt. Men det räcker med ett par utflykter till Åhléns eller Sephora per månad för att komma upp i de beloppen. Ska man därtill klippa och färga håret hos frisör var sjätte vecka, göra salongsnaglar en gång i månaden och andra DUMHETER kan du lätt dubbla det beloppet och där har du det - anledningen till att kvinnor inte sparar i aktier i samma utsträckning som män. Och då har jag inte ens berört kläder och skor. 

Min slutkläm blir detta: Lev finkemsminimalistiskt. Lär dina barn (fokus döttrar) att spola Kicks. Det finns få belägg för att fler produkter gör dig "snyggare". Tvärt om finns det belägg för att finkemsprodukter, särskilt om man använder ett brett spektrum, kan göra dig "allergisk". Lär dem att hitta ett fåtal basprodukter, gärna i det nedre spannet som oftast finns i hyllan på Willys, som de håller sig till. Lugnare hy, lugnare liv och mer stash på banken vilket i sig är ett mirakelmedel mot rynkor. Och mormor har rätt: Frisk luft och sömn är det bästa du kan göra för din hy och nu råkar just de två sakerna vara gratis. 

Är du nöjd över ditt kosmetiska bestånd eller finns det jobb att göra?

Mvh/
FruEfficientBadass

19 kommentarer:

 1. Länk till skräckfilmen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googla "extreme bathroom declutter"

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Mitt finkemssortiment är i nivå med ditt - tonårsdöttrarnas är långt ifrån filmens skräckscenario men ganska ymnigt ändå. Deras fokus är dock på 1. Doft och 2. Underhållningsvärde, och det mesta kommer från Normal och Dollarstore. Jag följer devisen "låt dem hålla på tills de tröttnar", och det verkar funka - 19-åringen som flyttade hemifrån för ett år sen uppträder numera ibland osminkad (!!!) vilket varit helt otänkbart för 2 år sedan. Håret har också fått tillbaka sin naturliga färg i en lättskött längd. Jag pratar också med tjejerna om att det inte finns några jättebra produkter eftersom det kommer nya hela tiden så att vi ska köpa mer. Men sheet masks som ger en ett rävansikte gör livet glatt.

  SvaraRadera
 3. Ett konversationskort: Skulle du raka av dig håret (och spara in på frisör och finkem) om du nådde FIRE tre månader snabbare på det sättet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en chans. Kanske om 25 år när man ändå är skallig, men inte innan det faller av utav dig själv.

   Radera
 4. Istället för schampo och balsam som så använder min familj Aleppo soap 30%. Jag och barnen i familjen brukar annars få fett hår ca 1 dag! efter en normal kem/schampo/balsam-behandling vilket inte är så konstigt då man fuckar med hårbottnen med dessa kemvaror. Blev en väldig skillnad med Aleppo tvålen och den kan jag varmt rekommendera, bara naturliga råvaror, 150kr på vanlig hälsobutik. Värd att testa om du snabbt får fett och smutsigt hår.

  Mvh

  //Ola

  SvaraRadera
 5. Kör på deo (den som nu råkar vara på extrapris), schampo och balsam (enligt samma princip som deo) och barnens feta krämer. Sen har jag efter över fem år sedan jag skulle "använda upp det jag hade" fortfarande parfymer och Body butter kvar som jag roar mig med ibland. Har även ansiktsmasker som jag dock aldrig roar mig med och en del smink. Mini pysslar med mitt smink istället. :P

  /Frihetsmamman

  SvaraRadera
 6. Jag är faktiskt ganska bra på att vara finkemsminimalist. Dock har jag torra händer och fötter, vilket gör att jag måste ha ett par produkter även för att sköta om dessa perifera kroppsdelar.

  Saken är den att jag (utan att ha ägnat mig åt finkemsmaximalism) har utvecklat allergi mot ett antal produkter. Det gör i sin tur att jag inte använder något ögonsmink alls (men har turen att vara naturligt mörk, så det märks inte så mycket) och använder min bodylotion (som jag har på grund av kroniskt torr hud) även till ansiktet.

  Min enda icke nödvändiga utflykt i finkemslandet var när jag som fattig student i 20-årsåldern hoppade på det "vetenskapliga" system för ansiktsvård som Clinique då promotade stort. Det bestod bland annat av en stor, gulbeige tvål...

  Jag kan ju säga att jag aldrig har haft så dålig hy som då. Därefter har mina surt förvärvade slantar satsats på annat än dyra hudvårdsprodukter. Många av mina vänner köper dock "mirakulösa" ansiktskrämer där priserna börjar någonstans runt 600 per produkt...
  //P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhhh, vi måste vara jämnåriga, blev också lurad in på Cliniques 3-stegssystem...
   Nu använder jag en blandning av mandelolja och ricinolja (rengöring) och mandelolja (om jag är torr). Inget till kroppen.
   /C

   Radera
  2. Tror jag vinner denna gång... Två sminkgrejer till ansiktet: svart skugga och ett läppstift till både rouge och läppar.(Kan inte bli annat än "ton i ton" där!) Deo plus kokosolja som jag badar i plus ett shampo.
   5 grejer till hela snajdiga jag!

   Radera
 7. Jag trillar dit ibland. Men nu har jag tillfälligt trillat åt andra hållet och kör endast jojobaolja till ansiktet. Anar att det är bra för huden men har inte testat så länge. Blir kladdigt initialt men tas upp (eller lämnar yttersta ytan i alla fall) förvånansvärt snabbt.

  SvaraRadera
 8. Jag är verkligen ingen finkemsminimalist - jag älskar hudvård och smink! Detta är det område som jag lägger nästan mest pengar på, för jag tycker att det ger mig värde. Lycka är att ha en timme själv fixande med rengöring peeling, ansiktsmask, serum och krämer... Och självförtroendet som den där lyxiga krämen som ger ansiktet glow tycker jag absolut är värd pengarna. Andras nöjen är trädgård, båt, golf, vin, inredning eller vad det nu månne vara. Min är beauty, och jag skulle inte se att mitt liv blev bättre eller rikare av att dra ner på utgifterna här, tvärtom.
  Däremot ska det tilläggas att jag inte färgar håret, jag klipper det hemma själv, inga salongsbehandlingar eller nagelfix. Men känslan och lukten av ett Sensai serum på huden efter att ha nått ett mål, eller en ansiktsmask efter en tuff vecka - ahh!

  SvaraRadera
 9. Gillar din hylla skarpt, inget onödigt och lite space mellan produkterna. Våra badrumsskåp (har två badrum) är så fulla att det inte får plats något mer, mina saker tar väldigt liten plats men sambons... i övrigt har vi börjat sälja av gamla saker som inte används, men hoppas på att även badrumsskåpen kan få en make over inom snar framtid

  SvaraRadera
 10. Intressant. Har blivit så snål med såna där produkter. Undrar hur länge krämer håller. Tänker främst nu på min Dove brun utan sol. Den är den bästa i sin prisklass men det blir så mycket över när man köper den för lite mer gyllenbrun hud istället för light skin och blandar den med Nivea soft. Ett tips faktiskt, den funkar i ansiktet också. Men som sagt, hur länge håller krämer? Om man inte petar med fingrar borde de väl hålla över ett år eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar finnas en liten symbol på produkten som liknar en burk. Där kan det stå ex. 12M vilket betyder att den öppnad håller i 12 månader, 24M betyder att den håller i 24 månader etc. Det vanligaste för krämer vad jag tycker mig ha sett är 12 månader, därefter kan det bli bakterier och annat i.

   Radera
 11. Nu blev jag inspirerad av att göra ett eget inlägg i ämnet. Kruxet för mig är ju att jag har en massa smink och nagellack, men jag använder det aldrig. Jag vill minnas att sist jag sminkade mig var inför julfesten 2018... Men samtidigt har jag svårt att göra mig av med grejer som funkar, för ibland är det ju roligt att sminka sig. Svårt det där! Har som mål för januari att röja i badrummet, så det kanske blir av den här gången. Hehe.

  SvaraRadera
 12. Ja tonårsdöttrar är ett kapitel för sig. Min taktik var "ska du sminka dig så ska det se vettigt ut". Dvs när det började tjatas om smink och att alla andra i klassen har (typ i mellanstadiet) så fick de en sminkkurs i födelsedagspresent. Vilket gjorde att de äldre lärde sig använda produkter (som ingick i kursen) och sminkade sig, snyggt, varje dag till att börja med. Men insåg sen att det tar tid, sovmorgon är bättre och det är ändå ingen som bryr sig nämnvärt. Den yngsta har också fått kurs, men inväntar läge när corona släpper så att det är möjligt att genomföra. Men det är skönt att de själva inser att de kan välja och därför oftast väljer att inte sminka sig.

  Annars var det en period när det var mycket Bodyshop-grejer i deras julklappar och födelsedagspresenter och det tog ett tag innan det tog slut.
  Själv är jag en riktig "torrboll" och måste emellanåt behandla hudsprickor. Jag får specialgrejer utskrivet av hudläkaren så att jag överlever. När det gäller smink så hade jag en kort period när jag sminkade mig varje dag, men det berodde på en trafikolycka som gav mig en stor, fin blåtira. Insåg vid det tillfället att jag nog är lite fåfäng trots allt. Vägrade att visa mig ute!
  Brukar köpa smink på Arlanda om det behövs, har ingen aning om hur man gör annars :-)

  Den stora kostnaden hos oss är schampo och balsam. Med flera familjemedlemmar med nästan midjelångt hår så går det åt ganska mycket.

  SvaraRadera
 13. Vill slå ett slag för Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% som verkligen förbättrar hyn. Och det är en liten flaska så min finkem får fortfarande plats i en 2*1 dm stor korg :-)
  Att göra egen olivolje-tvål och bivax-salva är också klart FIRE-kompatibelt.

  SvaraRadera