Femminutersmetoden

Oklart om jag nu stjäl ett copyrightskyddat koncept, men jag talar åtminstone inte om nattningsmetoden för barn. Jag använde inte ens den metoden, utan crazy bitch-metoden, författad av Anna Wahlgren när man skulle stå och dra barnet i vagn över buckligt golv natten igenom. Minus psykiska men (för mig) var det lyckosamt och efter en vecka sov de hela natten som babies. 

Den femminutersmetod jag nu presenterar handlar om ORDNING & REDA. Det är ju allmänt känt att även det mest prylbantade och välorganiserade utrymme efter en viss tid återigen blir plottrigt och oöverskådligt. Det är som någon sorts naturlag. Utrymmena behöver inte bli kaotiska, det räcker med att man förlorar kollen på vad man har och vips har man köpt nya underlakan i tron att man bara har ett extra så det finns en sparkorrelation, lovar. 

Jag testade själv denna metod för ett tag sedan. Jag hade ett antal ställen i huset jag kände skavde en smula. Städskrubben, skafferiet och linneskåpet. Metoden är enkel:

1. Ställ äggklockan på fem minuter. 
2. Gå in i utrymmet och gör det du kan tills det ringer.
3. Klart.

Givetvis kunde jag inte slita mig efter fem minuter, men genom att ställa klockan på denna blygsamma tidsåtgång fick jag ändå tummen ur att ta mig an det hela. Jag kanske la tio minuter då, vilket inte är så mycket att tjafsa om. Och även om jag varken röjde eller storstädade åstadkom jag klara förbättringar. Exempelvis:

Skafferi: 
 • Ett antal matvaror som antingen gått ut eller ogillas av alla hivades ner i komposten.
 • Matlådorna återfick sina lock och okynnessparade lådor av typen glasslådor och take-away-lådor (min mans givetvis, jag lagar alltid fullkornsgrytor från grunden) ner i återvinningen.
 • Omgruppering av matvaror i kategorier.
 • Påfyllning av burkar där vi har mjöl, socker, havregryn (och jag såg vad vi behövde mer av och satte upp detta på inköpslistan).
 • Ihopslagning av kryddburkar när vi hade flera halvfulla av samma sort. 
 • La frukten i en skål istället för att ha den utspridd på ett hyllplan.
 • Ovan åtgärder frigjorde yta så att det nu finns gott om utrymme att labba på i det fall man behöver stapla veckohandling, svalna av plåtar e d.
Slog ihop två svartpeppar till en och sparade in fyra värdefulla centimetrar i kryddhyllan.

Städskåp:
 • Ordnade rengöringsflaskor på ett och samma ställe.
 • Slog ihop två halvfulla flaskor såpa till en.
 • Förpassade en tom gammal tvålpump och en tom konservburk (?) till återvinningen.
 • Hittade en flaska metallputs vilket var bra då jag gick i inköpstankar gällande en sådan. 
 • Genom ovan och andra manövrar frigjorde jag ett helt hyllplan för framtida förvaringsbehov.
Hen gömde sig uppe med bensinen

Linneskåp: 
 • Parade ihop påslakan med matchande örngott och staplade snyggt på höjden istället för att som min man knöla in lakanen på oförutsägbara ställen. 
 • Rensade ut ett par vita handdukar som på grund av höga halter järn i vattnet gjort sitt. 
 • Genom ovan manövrar frigjorde jag tre ytor som vi visserligen inte behöver men visst är det trevligt?


Det hela tog alltså under halvtimmen och resultatet kan tyckas blygsamt. Lite bättre koll på grejerna, lite mer utrymme. MEN det här är inte småsaker, tycker jag. För:

1. Jag slapp lägga 30 kronor på en metallputs jag redan hade. 
2. Jag hittade matvaror vi ibland efterfrågar och slapp slänga dem på grund av utgånget datum på grund av glömska.
3. Linneskåpet känns fräschare och mer uppdaterat, lakansbyte går enklare och jag kväser för tillfället min längtan efter HM Home linnelakan.

Det väsentliga här att det går att transponera till i princip samtliga områden. Visst, det kan handla om fler fysiska utrymmen: En regelbundet kurerad garderob minskar risken för slentrianköp osv. Men det kan också handla om annat. Ta fem minuter varje morgon till [insert hälsosam sak]. Skriv fem minuter om dagen. Ge dig själv fem minuter att hitta ett bra storkoksrecept du, post corona, kan göra lunchlåda på. Fem minuter är ingenting. Det är vad svenne banan lägger på sociala medier en gång per kvart. Men många bäckar små och plötsligt är du såväl välorganiserad, vältränad som rik utan att du upplever att du lagt ner mer än några minuter. Tricket är att göra det regelbundet och sprida minutrarna över alla områden i ditt liv. 

Mvh/
FruEfficientBadass

16 kommentarer:

 1. Har du läst Rangan Chatterjees Förändra ditt liv på 5 minuter i taget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej! Men det ringer en klocka. Borde jag göra det?

   Radera
  2. Handlar mest om att få ett hälsosammare liv med små 5-minuterspass/dag. Lite samma filosofi, om det är kort och enkelt så blir det av.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Såå bra metod! Önskar jag lärt mig den tidigare i livet. Slår aldrig fel när det gäller att överraska sig själv om vad man kan åstadkomma på så kort tid. Oavsett om det är rensa i röran, städa eller tråkiga arbetsuppgifter.
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
 3. Få metoder är så effektiva som den här. Jag tror inte att du behöver oroa dig för copyright eftersom liknande strategier har cirkulerat länge. Jag tänker speciellt på Flylady som i åtminstone femton år har kört med "you can do anything for fifteen minutes". Den strategin räddade mig i det tidiga 2000-talet när jag höll på att drunkna i kaos.

  Själv kör jag också med vad jag kallar 2-minutare. En mental lista på småuppgifter som man kan fixa medan man väntar på att tevattnet ska koka upp typ torka av spisen, tömma diskstället... Det man märker när man tar itu med saker på det här sättet är att väldigt mycket tar klart mindre tid än vad man föreställer sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det man märker när man tar itu med saker på det här sättet är att väldigt mycket tar klart mindre tid än vad man föreställer sig." Je visst! Jag har också hört tumregeln "Gör på en gång det som tar mindre än två minuter" och det är ju också en killer av jobbiga små krylliga måsten. Få det gjort bara!

   Radera
 4. Oh denna metod har jag kört när jag var utmattad eller när jag är riktigt trött utan att veta att det var en officiell metod. När en inte orkar göra något och allt bara är grått av depression så tvingade jag mig själv att gör något i 5min. Diska, vika tvätt, gå ut med sopor, plocka undan på en yta, lägga smutstvätten i tvättkorgen eller vad det nu var i 5min.

  Som helt utmattad orkade jag oftast inte mer än 5min och då var det viktigt att det var okej att sluta då sen kanske en orkade 5min till på eftermiddagen. Då blev iallafall 10min gjort istället för ingenting och så sakteliga orkade en mer. Numer använder jag bara metoden de där kvällarna när jag är helt slut och vill få undan något jag vet kommer växa till ett berg om jag inte tar tag i det.

  Men tipsar verkligen alla som hamnat i utmattning och depression att testa detta. Inte nödvändigtvis 10 olika saker på en dag men när det är som tuffast ta 5min 1-2 ggr om dagen att göra basala saker. Det viktiga är att det är o att sluta efter 5min även om disken inte är klar det är ändå bättre än innan men om en orkar kan en självklart göra färdigt.

  //TrogenLäsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå utmattning så såg min man dokumentären "Unrest" på Netflix häromdagen och kan inte sluta prata om den. Tydligen väldigt gripande. Kvinnan som gjort dokumentären (tillika den utmattade) fick sina besvär efter en infektionssjukdom. Var det så för dig?

   Radera
  2. Intressant den har jag inte sett. Min uttmattning var mer klassiskt: det finns icke schemalgda timmar på dygnet vad kan jag klämma in där. Resultat schemlagd alla dagar 12-16h med jobb, skola, föreningsliv, vänner mm. Efter några år gick det inte längre, hjärnan behöver tydligen vila, who knew?

   Radera
 5. Ge mig en femma om dagen och jag ska ge dig ett nytt hopp!

  för att travestera Arne Tammer ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tvungen att googla. Kroppsbyggare är en av mina (många) blanka fläckar i allmänbildningen. Ja, all sport som ni vet.

   Radera
 6. Nu är det väldigt off-topic från inlägget, men i dagarna har jag kommit överens med chefen och chefens chef att lämna jobbet i sommar. Jag har rent krasst sett nästan FIRE på kontot, och jag har insett den senaste tiden att jag inte tycker jobbet är kul eller motiverande, och då är det bättre att lämma. Frågan är ju om jag kommer hitta tillbaka till kontorslitet för ytterligare några års sparande, och som 35-åring är det kanske lite tidigt att flytta ut till skogs. Men det jag vill säga med inlägget är att genom att läsa den här bloggen och andra började jag ifrågasätta vissa saker som man tidigare tagit för givet. Så tack för underhållande skrivande som kan öppna ögon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men! Fantastiskt! Jag tror att du är betjänt av lite tankepaus. Sen löser sig resten. Att du kallar det "kontorsslit" är kanske en indikation på att det blir annat sorts jobb. Håller med om att 35 är lite tidigt att checka ut. Inte för att vara normativ, mer för att det fortfarande finns så mycket att upptäcka i din ålder. Stort lycka till och grattis!

   Radera
 7. Läs Atomic Habits! Superb bok på samma tema.

  SvaraRadera
 8. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

  SvaraRadera