Ett recept på frugal inredningsmetod

Jag kommer i detta inlägg att ge ett recept på frugal inredningsmetod. För dig som har bråttom lyder det: "Känn förändringen först inom dig själv, därefter gör du vad du tycker är vackert och på så sätt skapar du stil."

Orden är inte mina utan Tyra Lundgrens, designer under 1900-talets första hälft och studiekamrat med Estrid "Svenskt Tenn" Ericson. Jag har tidigare berättat om hur jag gjort om ett rum på ovanvåningen till att bli ett mer tilltalande sommargästrum/musikrum/arbetsrum och här har jag myst hela sommaren och hela hösten. Ibland, när min man snarkar för mycket (eller jag snarkar för mycket) har jag även sovit här uppe och det har varit särskilt underbart de nätter det regnat och jag hört smattret på det nya taket utan att vara orolig för att det ska börja droppa in. 

Men i december stod det klart att rummet inte klarar vintergäster. Propparna gick så fort jag försökt passera 15 grader och jag tvingades motvilligt ut ur rummet till det intilliggande - det gula gästrummet. Av någon anledning är det mycket lättare att värma upp detta rum vintertid, vilket kan bero på att rummet har riktiga väggar snarare än timmerväggar, ett innertak och dubbelglas i fönstren. 

Det var inget större fel på gula rummet så som det såg ut. Det var ett funktionellt gästrum med tre sängar. Men det saknade själ och som det blir med ytor utan direkt syfte hade här ackumulerats röra. På sängen till vänster ligger alla hammockdynor och på det en hög utrensade kläder som ska till loppis. På sängen i mitten står de utrensade galgarna i en Lidl-påse och en massa textil av typen "kläder som barnen växt ur" blandat med "kläder som barnen omdesignat (klippt sönder) och inte längre vill ha". Mitt första steg i denna rumstransformation var alltså att sortera upp textilberget vilket resulterade i fyra kassar till loppis och två kassar till återvinningscentralen.


Det var då det slog mig - detta skulle bli min "symfoni i vitt". Symfoni i vitt var Estrid Ericsons namn på det utställningsrum hon tillsammans med Josef Frank inredde på plan två på Svenskt Tenn år 1934. 


Det kanske inte ser mycket ut för världen, men tänk på att en svartvit bild från närmare hundra år sen kanske har svårt att förmedla den stilrena lyx som besökarna på Strandvägen 5 erfor då man för första gången klev in för "...en första rangens händelse i Stockholms kulturliv". Björn Trädgårdh, som låg bakom möblerna, blev senare målande konstnär men Josef Frank, som tog fram lampor och textil, fortsatte att designa för Svenskt Tenn. Så här beskriver Kristina Wängberg-Eriksson utställningen i allmänhet och det vita sovrummet i synnerhet:

"Här kom wienergracen till sin fulla rätt med eleganta, organiskt utformade stolar och lätta och ändamålsenliga småbord i en charmfull blandning av former och material som lönn, asp och ljus mahogny. Den största uppmärksamheten tilldrog sig det nya vita sovrummet (...). Den breda sängen av ljus mahogny med rottinggavel sekunderades av en överdådig vilfåtölj med fotpall i gulvit plysch, isbjörnsfåtöljen. Zebraskinn, mönstrade kretonggardiner och bomullsöverkastets blå ränder förhöjde skalan av vitt. Framför ett inventiöst och välplanerat toalettbord stod en puff klädd med vitt siden i tydlig Haus-und-Garten-stil på naturvit ryamatta.”

Jag är helt tagen av den här beskrivningen. Den strama enkelheten, men ändock de rundade hörnen, stil- och materialmixen, den anspråkslösa färgskalan av blekt gult, vitt och blått. Jag insåg att jag skulle kunna inlemma några av dessa komponenter i mitt gula gästrum. När jag väl fått det klart för mig var det en ganska lätt affär att hiva ut och bereda blankt blad:

- De småblommiga IKEA-gardinerna åkte ut. Kvar finns de vita, enkla rullgardinerna från samma ställe som fyller sin funktion (hålla ljuset ute) utan att plottra till det.
- Samma väg gick de två 90-sängarna som nu står på vinden, lätta att flytta tillbaka vid besök. 
- Ut åkte trasmattorna och ner åkte den lilla tavlan som berättar om "Liten Karin" ovanför sängen. 
- Ut åkte också den folkloristiska tavlan som skymtar på högerväggen samt ett antal andra småtavlor som hängts härinne på grund av fantasilöshet. Nu skulle här strömlinjeformas!

Jag började med att fundera på rummets funktion. Jag behövde ett skrivbord och en plats för vinterförvaring av de sommarväxter som inte klarar kallutrymmena mellan oktober-april. Jag tog på mig mina symfoni i vitt-glasögon och finkammade husets alla utrymmen och så här blev det:

1. SängenJag bäddade i vitaste vitt men bröt av med blått för att, som Ester, "förhöja känslan av vitt". Josef Franks linnelängd "Fåglar" låg för tillfället och deppade i ett skåp i samma rum efter att det efter en ommöblering på plan ett blivit överflödigt. Nu ersatte den Liten Karin (som istället hamnade ovanför dörren och dolde på så vis ett parti misslyckad schablon). 

2. Skrivbordshörnan

Jag tog ett gammalt schackbord i rummet intill samt en matchande stol med gul sidensits. Jag vet inget om wienergrace men jag bestämde mig för att bordet hade sådan. Stolen, med mjuka kanter och organisk form (säger vi) är mer funkis och för att komplettera i stil och funktion plockade jag till mig några saker under en blixtvisit på Erikshjälpen:
 • En skrivbordlampa i kycklinggult från 50- eller 60-talet (55kr).
 • Ett överskåp med vita lameller, troligtvis ett gammalt badrumsskåp (40kr). Jag tog bort knoppen och spacklade igen hålet och enligt ett barn såg skåpet nu lite "safariaktigt" ut vilket gifter sig väl med stilen (istället för zebraskinn på golvet). I skåpet har jag pennor, laddare och annat visuellt störande.
På skåpet ett elefantbokstöd i grön sten jag köpt på loppis i Berlin, även det en touch av exotism. Mattan kommer från rummet invid och är även den från Erikshjälpen. Blombordet i hörnet stod på vinden. Ramen på väggen fanns redan och den fyllde jag med en stor karta över Chicagos gatunät som jag hittade på Erikshjälpen (35kr). Helt onödig funktionalitet eftersom jag sällan är i Chicago, men jag gillar kartestetiken och färgerna. Den ger utrymmet en känsla av "skrivbordslighet" om ni fattar vad jag menar.

3. Blomhörnan

Jag tog in den låga långbänk som blommorna stått på även i det förra rummet och placerade i två rader fick i princip alla plats. Jag köpte en naturvit ryamatta på Erikshjälpen för 200 kronor och ställde dit en rottingfåtölj med fotpall, som jag köpte i somras på samma ställe. Det runda soffbordet har stått längst in på vinden och samlat damm. Jag har aldrig tyckt att det matchar vårt övriga möblemang av företrädesvis ljusare möbler. Men eftersom symfoni i vitt uppmuntrar blandning av former och material gav jag det en chans och se, det gifter sig väl med den ljusa rottingen och det vita, rektangulära sidobordet på vilket jag ställt två orkidéer som blommat ut. Fejkstänglar hittade jag på Erikshjälpen, två för 35 kronor. Boken jag saxat ovan ur heter "Estrid Ericson - Orkidé i vinterlandet" och nu kan jag sitta i min vilstol, bredvid mina orkidéer och blicka ut över vinterlandet.

Lampan stod i rummet bredvid, snäckorna var en del av en samling från ett annat rum och tennburken stod i hallen. Doftljuset var en present och inne i hörnet skymtar kruka Hortus i mässing från Svenskt Tenn. Elementet är inte jättesnyggt men funktionellt. På väggen hängde jag en samling stråhattar för att förhöja känslan av inneträdgård, lantlighet, sommar?

Poängen med det här inlägget är inte att du liksom jag ska börja vurma för just Estrid Ericson (även om hon är min husgud). Det handlar om hur du med enkla medel (ovan projekt landade på 365 kronor) kan åstadkomma förändring i ett rum. Nyckel är att a) identifiera stilen du gillar och b) förmå göra dig av med sådant som inte ingår i den stilen samt c) föra in saker som är förenliga med den stilen. Att köpa många nya objekt i vald stil riskerar att bli såväl livlöst som dyrt. Men om du lyckas förankra en bild av det du vill skapa i bakhuvudet, blir det en rätt enkel match att plocka samman saker som fungerar från såväl ditt existerande bohag som från en eller två loppisrundor. 

Min tur till Erikshjälpen tog tio minuter för jag såg omedelbart vilka saker som skulle passa. Jag behövde alltså inte stå och bläddra bland mattorna när jag väl fått korn på den naturvita ryamattan, jag bara tog den och drog till kassan. Samma sak med det vita badrumsskåpet, som normalt sett aldrig tilldragit sig min uppmärksamhet. Men nu satt det som en smäck. Förankring i temat är a och o. 

Ett hem förändras ständigt. Vi får olika behov, vi går in i nya faser i livet och vår smak förändras med tiden. Mitt råd är att förändra genom att flytta runt saker du redan har, plocka bort sådant som för tillfället gjort sitt och genom att prioriterera förägt snarare än nytt. En aldrig så enkel passage i en bok (kan även vara skönlitterär) eller en bild kan ge dig nycklarna du behöver för att komma vidare.

Inte den fetaste av plånböcker kan köpa dig samma resultat eftersom resultatet bygger på att du lär känna dig själv och vad just du går igång på. Tricket är att inkorporera känslan du vill skapa innan du ger dig ut på upptäcktsfärd eftersom du då med klockren precision kommer att kunna välja bort och välja till. "Känn förändringen först inom dig själv, därefter gör du vad du tycker är vackert och på så sätt skapar du stil." 

Har du några inredningsprojekt att bjuda på? Du får gärna skicka bilder. 

Mvh/
FruEfficientBadass

16 kommentarer:

 1. Älskar dessa inlägg. Det är så insnöat på ett så himmalens fint sätt. Med det menar jag - även om intresse saknas är det intressant att läsa. Inspirerande och vad gött+fint det blev efteråt.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är så insnöat på ett så himmalens fint sätt." Jo jag är nog inne i ett Deep Year för tillfället. Trevlig helg du å!

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag har inga inredningstips att komma med, tvärtom behöver jag dem själv. Däremot gick jag nyligt i land med en förhandling av boräntan. Här ska ni få höra.  Danske Bank, som råkar vara banken jag är kund i i dag, erbjuder alla som är fackligt ansluta (oväsentligt om du är det i detta exempel) en ränta på 1,18%. Börja med att göra ansökningar om att flytta bolån hos ett gäng banker och berätta för banken dy vill förhandla med att Danske Bank erbjuder 1,18% (i mitt fall var bara delen om 1,18% att fara med osanning, då de erbjöd 1,27% innan förhandling).  Välj sedan av följande av två alternativ:  1. Låtsas vara eller vilja bli kund hos Danske och hävda att ”för att ett bankbyte ska löna sig och jag ska vara beredd att bli kund hos er vill jag ha en ränta på 1,1%” eller:

  2. Fråga om banken kan matcha 1,18% (annars går jag/vi till Danske..). Banken ni förhandlar med kan omöjligt veta om ni är fackligt anslutna eller inte.  Banken jag förhandlade med gav mig 1,1%, vilket jag begärt, och sedan frågade jag min bank om de kunde matcha. Det kunde de och därmed sparade jag 10 000 kr (sett över tre år) och slapp dessutom byta bank och mecka med värdering av fastigheten.  Vore kul att höra lite förhandlingstips, även om det nu är länge kvar till nästa gång för egen del!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att det är du som står för förhandlingstipsen.

   Radera
 3. Hypoteket och Landshypotek kör 1,05%. Själv är jag fackansluten kund hos Danske och får 1,17%. Vi valde att binda vidare på tre år trots att vi nog skulle kunnat få 1,05. Kanske lite slappt men men.

  SvaraRadera
 4. Det är bättre än vilket glossigt coffee table magazine som helst. FruEB briljerar såväl stilistiskt som innehållsmässigt.

  SvaraRadera
 5. Vad fint det blev! Min favorit är helt klart blomhörnan! Gillar skarpt allt som har med rotting och växtlighet att göra, framförallt i kombination med varandra.

  Själv har jag gett upp vita bäddset eftersom de tenderar att gulna eller dra på sig diverse fläckar över tid, särskilt kuddarna, och vill inte tvätta med blekmedel. Kör på ljusgrå i linneimitation som i sig är lite spräckliga istället. Kul tanke att förhöja ljuset i resterande bädd med mörka kuddar! Jag kör mörkare kuddar, fast snarare för att jag tycker att de inte missfärgas likt de ljusa brukar…

  Det senaste som hände hemma hos mig var att min gamla gröna soffa fick flytta in. Den har stått och väntat på päronens vind sedan jag blev sambo, då den inte fick plats. Men nu har vi ratat både dumburk och tv-bänk och kan ha två soffor istället, vilket inbjuder till en helt annan typ av samvaro om kvällarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men nu har vi ratat både dumburk och tv-bänk och kan ha två soffor istället, vilket inbjuder till en helt annan typ av samvaro om kvällarna." Ljuvligt! Att inte ha tv och två mot varandra stående soffor är högklasigt. Vi är inte där än, men en kompis inredde så i sitt nya hus. Där den naturliga tv-platsen var hängde de en stor målning.

   Radera
 6. @S: Jag ska erkänna att jag (efter att ha skrivit inlägget) köpte vita linnelakan från HM Home i två uppsättningar. Det är egentligen dumt, av de anledningar du nämner. Särskilt med tanke på att vi har mycket järn i vattnet så de går en säker och långsam gulnad död till mötes. Men jag tröttnade lite på min inställning att aldrig köpa något nytt (i kombination med uppskattningsvis fem års suktande efter just dessa lakan). De senaste veckorna har varit de lyxigaste lak-veckorna i mitt liv.

  Annan frugal synd jag inte hunnit med vid tillkomsten av inlägget är att jag köpte en lampskärm i Josef Frank-tyg Teheran. Hos ST kostar den 1 100 kronor. Köpte av en skärmfabrik som syr egna skärmar av ST-tyg för mindre än halva priset. Jag är glad varje dag jag tänder den. så summerat blev rummet dyrare än vad som framgår ovan...

  SvaraRadera
 7. Vita lakan är i alla fall en dröm i början, så passa på och njut! Kanske går de att färga när de blir fulgula? Orkade inte testa på mina. Ser för övrigt inget fel i att unna sig något nytt – särskilt inte om man suktat så länge!

  Registrerade inte ens att du uppgav i inlägget vad det kostade att göra om när jag läste första gången, fick gå tillbaka och läsa nu :)

  SvaraRadera
 8. Snyggt men rullgardiner ska vara svarta, åtminstone här uppe i norr! Annars kan man inte sova under ljusa sommarnätter....fast jag ska väl ändå inte sova i fru EB’s gästrum!
  Vitt med Josef Frank-tyg är ju hur snyggt som helst så om jag fick sova där så skulle jag ligga vaken och titta på krumelurerna och färgerna hela natten.

  SvaraRadera
 9. Inspirerande! Även om det vita bordet störde mig lite :). Fick mig att fundera över min lägenhet men insåg att jag, bortsett från viss övermöblering, egentligen är ganska nöjd.

  Men eftersom inspirationen måste få något slags utlopp rensade jag en grovt försummad strumplåda. Ser nu bra ut och det blev uppenbart att jag kan stryka punkten strumpor från min inköpslista. Här fanns dussintals helt användbara strumpor. Förvisso andrasortering men hela och fullt användbara för hemmabruk.

  För övrigt är jag en stor fan av Josef Franks fåglar. Jag äger en uppsättning bordstabletter och coasters som jag använder dagligen sen många år tillbaka.

  SvaraRadera
 10. När jag var barn, vilket nu är en evighet sedan, och gick ner på byn och följde Storgatan och därefter Gamlavägen fanns det tre bankontor, tänka sig, och fyra livsmedelsbutiker, tre kaféer, en sybehörsbutik, två klädbutiker, skobutik, radio och tvhandel, färghandel, handelsträdgård, två möbelaffärer, apotek och en järnhandel som tronade självmedvetet mitt på Storgatan vetandes om att den var motorn i byns handel för där fanns det mesta någon kunde behöva. Efter att ha passerat det gamla järnvägshotellet, någon järnväg fanns det inte längre, kom man fram till ett postkontor. Det känns nu utopiskt.

  Och nere vid åbron fanns det ett bageri där det kunde handlas mat- och kaffebröd men också pilsner och Trocadero, Sockerdricka och Pommac. Lite bakom pingstkyrkan fanns det ett litet slakteri. I det slakteriet tillverkades det en omtalad god falukorv lämplig att äta till ölen som dracks bakom busstation. Om det fanns ett behov av grönt åts det även en tomat med korven och ölen.

  Det fanns då två kiosker vilket var bra för ens godis- och glasskonsumtion. Det fanns en biograf som under vintertid visade film på söndagar, för det var bara dumt att tro att folk skulle gå på bio sommartid.

  Nu kan jag få handla på apoteket, Ica och systembolaget om jag vill lokalhandla annars är det att åka några mil eller använda sig av internet.

  Robert B.

  SvaraRadera
 11. Så härligt att läsa! När vi flyttade till hus tog vi bara med allt vi hade plus det jag förvarat i ett förråd under första samboåren. Dessutom kom pappa över med gamla grejer till mig som han tyckte jag skulle ha tillbaka (förvara). Först hamnade sakerna på ett sätt. Sen kände vi att här gillar vi att hänga. Möbel för möbel har saker bytts ut långsamt. Två gamla 90-tals papasaner fick virkade ullöverdrag och målad rotting. Golvet fick ärva hallens mattor som inte funkade bra där. Bordet byttes ut mot det pappa släpat över efter lite färg. Under flera år. Och nu har vi en perfekt ”lounge” där vi alltid hänger, utan att veta om att det var något vi ville ha, vi tänkte att man sitter ju i soffan vid tvn (där vi bara sitter när vi kollar på tv, typ aldrig med gäster). Två nya fåtöljer och någon Billy-bokhylla, annars begagnat och ihopplockat. Tillfredsställande deluxe!

  Faktiskt är dessa två fåtöljer nästan det enda nya vi köpt, förutom några köksstolar som vi ångrat och nästa gång kommer köpa begagnat (för kvalitén lär inte hålla för evigt tyvärr). Sen är det ommålat, skänkt och köpt begagnat och det är något speciellt när det får ta sin tid. När man dessutom har hund och är klantig känns det ännu bättre att inte ha saker för svinmycket pengar som skulle få fläckar eller bli påsprungen av en dammsugare och flagna på färgen.

  SvaraRadera