Tips 31: Köp bara perfekta plagg

Tips # 31: Köp bara perfekta plagg

Så snart du vuxit klart, bygg en perfekt basgarderob av välsittande, sköna plagg som du älskar, som går att kombinera och som är lätta att sköta om. Undvik spontanshopping och sky reor som pesten. Rea är plagg som ingen vill ha, därför säljs de billigt. Du spar inte pengar på att handla reaplagg du aldrig kommer att använda. Du spar pengar på att skapa en snygg basgarderob. Och minns att cashmere är det perfekta materialet för tröjor – kyler på sommaren och värmer på vintern, utan stickig känsla. En cashmeretröja är dyr men du använder den tills den faller sönder.

___________________________________________________

Kommentar: Här har jag verkligen lyckats med äldsta barnet. Han köper bara Sellpy och är väldigt selektiv vilket gör att hans garderob ryms i en kabinväska. Det kan tyckas vara ett fånigt råd detta med kläder, men vi har ju ett antal gånger kunnat konstatera att ett extensivt nyklädesberoende (även med fast fashion) är oerhört destruktivt för din privatekonomi.

Dessutom tär det på energi och utrymme att tampas med stora mängder kläder. Inget är så frustrerande som att bliga in i en knökfull garderob utan att "ha något att sätta på sig". Att jämföra med att glutta in i en välkurerad, slimmad garderob där man bara längtar efter att få bära vart och ett av plaggen. 

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: En minimalistisk och kvalitativ garderob är en pengamaskin i sig.

Mvh
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

  1. Jag har mycket kläder, det mesta är skänkt från familj och kompisar som vuxit ur eller tröttnat på dem. Så mina jeans och tröjor är inte av nyaste snitt eller perfekt färg för mig alla ggr, men de är sköna. Sköna kläder är mitt signum. Jag struntar i om de sitter bra (så länge de inte är för tajta).

    Jag har mer kläder än jag behöver, men drabbas aldrig av tvättkris, har alltid något att använda vid trädgårdsarbete, målerijobb osv. Jag svettas mycket och behöver byta tröja ofta samt pendlar i vikt. Och eftersom jag hatar att shoppa så passar onödigt mycket kläder mig utmärkt.

    Mitt tips är att köpa herrjeans. De har ordentliga fickor som rymmer plånbok, telefon och nycklar.

    SvaraRadera
  2. Hade gärna handlat på https://www.sellpy.se/, men de är en bit att åka, så fan vet om det skulle löna sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vaddå åka? Har de fysiska butiker? Jag får det hemkört. Beställer en-två gånger per år. Köper bara strumpor och underkläder nytt.

      Radera
  3. Felköp av kläder är min värsta ekonomiska vana…vågar inte tänka på vilka summor det handlar om….

    SvaraRadera
  4. Jag köper högkvalitativa skor men sliter skorna snett på utsidan av hälen så de ser alldeles tokiga ut efter en säsong, finns det någonting man kan göra mot det?

    Vänligen, Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barfota-skor. Träna upp fötterna att gå naturligt.

      Radera
    2. Du kan även sko om skor. Även om det inte heller är billigt, är det ofta billigare i längden.
      Är det ordentlig sula, kan du även sätta en liten metalklipp som typ stoppar det från att nötas mer.
      https://img.kwcdn.com/product/open/2024-03-30/1711783919607-e6318726cc9a40b28ea468dd231d42fe-goods.jpeg?imageView2/2/w/800/q/70

      Radera
  5. Kläder för mig är en del av att visa min personlighet,byter kjolar, blusar,byxor dagligen och handlar bara märken som Gant,filippa K,Tiger of Sweden,Ralph Lauren.Sellpy vet jag inte vad det ärmen skulle aldrig köpa second hand,då kan jag lika gärna dra en säck över huvudet och se ut som hela gråa massan.Apropå verkar det som om majoriteten av svenskar börjar se ut som klotterplank med tatueringar från huvud till fötter,säger bara usch vilken stil

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan köpa alla dessa märken på Sellpy också, visa plagg är i nyskick.

      Radera
    2. De märkena som du nämner är väl vad den grå massan klär sig i? Det var ju inga exklusiva märken alls.

      Radera