Årsplan?

Gott nytt broder! Nya friska tag, ett helt nytt år, helt gratis, är det inte fantastiskt?


Ärligt talat är nyårsdagen min absoluta hatdag på året. Jag vet inte varför, det är en känsla av emotionell baksmälla vars rus man inte kan sova av sig. Som att det framför mig ligger en lång, lång uppförsbacke jag måste ta mig igenom. Så därför vidtar jag sedan några år tillbaka ett par åtgärder redan innan nyårsdagen, exempelvis bunkrar jag upp med bubbel så att jag inte frestas blanda vin- och spritfärger under nyårsnatten vilket minskar den alkoolrelaterade ångesten. Jag planerar in en långpromenad, gärna med vänner som inte är energitjuvar (och jippikayay - de har jag rensat ut så jag kan välja och vraka fritt). Jag försöker även få in ett pilatespass eftersom det är som att injicera dopamin rakt in i systemet. Skulle inte detta få dimman att lätta måste jag ta till det tunga artilleriet i form av gulsåpa och helst två timmar själv hemma med nitisk städning (I know...men det är billigare än terapi). När jag är klar kör jag detta Grotescoklipp tills jag är på gott humör igen. Any How, jag är blott en svenne banan så några nyårslöften sätter jag i vanlig ordning upp. Eller nyårslöften...det är mer operativa justeringar i planen. Lite som min att-göra-lista för året. För året 2017 hade jag:


- Gå i snitt minst 6 km per dag (check på den, jag gick exakt 6 km per dag).
- Köpa aktier för 50% av min nettolön (halvcheck på den - landade på 48% sett över året).


För året som kommer har jag laddat på lite mer:


- Gå i snitt minst 6,4 km per dag.
- Spara 50% av min nettolön (höjer inte här på grund av unknown i nästa punkt:)
- Byta jobb - möjligen till ett mindre inkomstbringande men även mindre ångestframkallande sådant.


Den sista punkten kom till mig i mellandagarna då jag kom på mig själv med att ta upp dyrbar ledigtid i skidbacken med att älta jobb. Jag fattar att de flesta jobb har någon form av ångest - såvida du inte är hönsbonde och det är det långsiktiga målet (och vem vet, kanske smyger där en måndagsångest också). Men jag måste få miljöombyte och det asap. Eller som en vän påpekade - jag behöver skifta fokus från min frihetsplan till ett mer meningsfullt nu. Det mesta i pengamaskinen är numera automatiserat så jag behöver inte lägga så mycket tankemöda på den som jag gjorde 2015 och 2016. Vad jag däremot behöver är helger där jag inte redan kring lördag lunch börjar gruva mig för veckan som kommer. Jag kommer trots allt att behöva yrkesarbeta en tre år till så jag kan lika gärna försöka ha kul.


Vad har du för planer för det nya året?


Mvh/
FruEfficientBadass

4 kommentarer:

 1. Hej! Trist att höra att det inte stämmer på jobbet - jag vet hur det kan vara och instämmer med din väns rekommendation att se till att fixa "nuet" istället är något som ligger x år bort. En hel del kan ju (tyvärr) gå snett på vägen.

  Vad gäller mål och att jobba med saker man inte gillar har jag varit inne på det på min egen lilla blogg. Att ha mål för varje dag tycker jag är starkt. Det skulle jag ha svårt att klara av.

  Eftersom det är din värsta dag på året kanske man inte ska tillönska ett gott nytt år, men hoppas du får en fin dag trots detta.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon och kul att du hittade hit! Alltså, de 6km/dag var bara ett snitt...under julen gick jag alltså cirka 0,2km/dag :). Jag ska kolla vad du skrivit i frågan men jag tror man måste acceptera att de flesta (åtminstone tjänstemanna-) jobb innehåller ett visst mått av stress och ångest. Det är när man under långa perioder inte kan lämna tankarna utanför jobbet det är dags att lätta.

   Radera
 2. Toppen att ha nyårsdagen som värsta dagen på året. Nu blir det bara bättre :)

  Håller med om att man ska byta jobb om man inte trivs. Bita ihop i 3år är svårt, då är det bättre att gå ner i lön och trivas i 4år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är min slutsats också. Ska på intervju här i veckan, wish me luck.

   Radera