Konsten att leva länge

Howdy losas! Jag ska berätta en märklig sak. Innan jag började spara pengar som en dåre var jag inte särskilt intresserad av min hälsa. När jag började spara och intressera mig för saker som ränta-på-räntaeffekten, började jag bli mer mån om att hantera min kropp på ett mer respektfullt sätt. Är det inte knäppt? Jag kan inte förklara det på annat sätt än att jag vill "få valuta för pengarna". Om jag nu är duktig och lägger under 50% av min nettoinkomst varje månad, vill jag damn it bli gammal nog för att skörda det jag sått. Jag tror att ni läsare av denna blogg faktiskt fattar. Däremot tror jag att jag hade fått stryk på allmän lokal om jag framfört liknande resonemang.*

Any How, jag refererade för ett antal inlägg sedan till en bok vid namn "Detox- 14 kurer för energi och harmoni" som inte längre finns. Jag blir alltid lite full i skratt när jag bläddrar i denna massmarknadsprodukt, för jämte detoxkurer av slaget: "Detox inför festen", "Kur mot celluliter" finns som sista - och notera även kortast beskrivna - kur: "Kur för ett längre liv". Jag ser det framför mig, en välmående hemmafru i en burgen Texasförort: "What shall I go for...living long...better skin...lose them cellulites or...get awesome for the garden party...I go for the garden party detox". Och jag skäms för att erkänna det, men när jag fick boken i min hand 2010 var det inte "Kur för ett längre liv" jag kastade mig över. Men det gör jag nu, för nu vill jag ha ett långt liv. Vill ni ha knepen? Jag kan ge knepen, för de är oerhört kortfattade i boken:
  • Ät färre kalorier men med högre näringsvärde (mycket grönt & fullkorn).
  • Ät mindre fett (jag tar inte den här LCHF-fighten, men boken menar att runt 30% bör komma från fett vilket väl låter vettigt oavsett vilken ståndpunkt man har vi dietfrågan i stort).
  • Ät mindre socker.
  • Bli vegetarian (lever enligt denna bok 7 år längre än carnivorer).
  • Drick te (alla sorter ink. svart - förbättrar hjärthälsan).
  • Ät vitlök (motverkar ex. att artärerna runt hjärtat stelnar).
  • Öka de renande enzymerna (scrolla till botten i mitt tidigare inlägg i frågan för dessa).
  • Ät frukost (med fokus på flingor som enligt boken innehåller folsyra som är good shit).
  • Ät choklad (den dåliga nyheten är att de ska vara >70% kakao).
  • Rör dig dagligen - räcker med lågintensiv träning som promenader, trädgårdsarbete, städning (yay!).
  • Håll igång hjärnan (ex. genom att spela candy crush eller andra kognitivt utmanande spel)**
  • Få socialt stöd (min kommentar: se detta TED-talk!)
  • Använd medicinsk teknik (tacka ja till alla screeningar du erbjuds, beställ dina egna blodprov för att ha koll på dina värden så att du i god tid ser om saker ballar ur etc.) 

En annan sak jag gillar är det nya snacket om tarmbakterier. Jag läste nyligen nedan bok till vänster och hade långtgående planer på att läsa boken till höger tills jag insåg att Marknadsförar-L hade läst den så jag lät henne summera den för mig i en privat sittning.***


Kortfattat kan sägas att de flesta, såväl populärvetenskapliga faktaboksförfattare som etablerade läkare, är överens om en sak - vi måste gödsla våra tarmar med skit. Jag saxar ur Läkartidningen:

Den huvudsakliga etableringen av floran har under historisk tid skett genom att födan torkades eller fermenterades, dvs maten grävdes ner och den påföljande jäsningen med pH-sänkning medförde ökad hållbarhet. Man kan således på mycket goda grunder anta att maten då innehöll betydligt större mängd bakterier, både till totalt antal och till antalet arter, än den mat vi i dag äter. När bakterier i modern tid väl kunde identifieras och dessutom kopplas till sjukdom började en mer eller mindre urskillningslös jakt på mikroorganismerna. De främsta vapnen kom att bli antibiotika men också desinfektionsmedel och and­ra bakteriedödande medel, såsom E-nummer i mat och dryck, disktrasor, munsköljvätskor, tandkräm etc. Den grundläggande idén om att den »mikrobfria« människan skulle bli fri från sjukdom visade sig dock helt felaktig.

Tim Spector, läkaren som skrev boken Matmyten ovan, är inne på samma linje: Mycket fermenterat (inlagt av typen surkål), mögelostar och riktigt bra olivolja är exempel på mat som är bra för vår tarmflora. Han menar också att det inte är helt fel att servera grönsaker av typen morot lite otvättade. Därtill lovsjunger han den äkta grekiska yoghurten (minns inte exakt vad det var med det grekiska råmaterialet, men helst ska den vara gjord på Kreta - en av världens blå zoner). Om jag minns hans slutkläm var det ungefär så här: Se din mage som en trädgård som behöver många olika sorters gödsel för att funka som den ska.

Efter det har jag regelmässigt börjat äta mer levande mat: Franska ostar, gärna mögliga på gränsen till att de själva kryper fram, grekisk yoghurt från Kreta, högkvalitativ olivolja från Kreta, surkål, kimchi och otvättade morötter. Det kanske bara är placebo, men lika viktig är ju den effekten. Dessutom gillar jag ju alla dessa saker - möjligen med undantag av att äta oskalade och otvättade morötter. Jag har också rekommenderat en mig närstående person med IBS att under ett kvartal testa ett probiotikapreparat med många (>10) bakteriestammar för att se om det kan hjälpa, vilket "Matmyten" ger vissa belägg för. Vad har du för knep för att till fullo få möjlighet att se ränta-på-ränta-effekten in action?****

Med vänlig hälsning/
FruEfficientBadass

* Tur man undviker såna ställen
** Jag var fet-ironisk. Boken föreslår att man ska ägna sig åt "neurobics", ex. byta hand när man borstar tänderna och liknande.
*** Summerat: Gurkmeja, pekannötter, kål av alla slag, gröna bladgrönsaker, gröna (ej gula) bananer, honung istället för socker, havregryn, kall potatis istället för varm.
****Marknadsförar-L menade också att en nyckel enligt en annan bok i ämnet var att byta mer bakterier med varandra. Vi vet ju att det är bra för bebisar att få lite skit på sig under förlossningen, men att vi har blivit för kliniska i vårt dagliga umgänge med varandra. Vi bör helt enkelt hångla mer och med fler personer. Fransmännen, som är kända för att kindpussas dagarna i ända, har högre medellvislängd än både tyskar och engelsmän. Finns här ett samband eller är jag blott en fallen kvinna?

11 kommentarer:

  1. Behöver/vill/måste man spara pengar ordnar ju den perfekta dieten upp sig rätt snabbt av sig själv:rotfrukter, havregryn och baljväxter är billigt. Kött, snacks och skitmat = dyrt. Upptäckte just Arlas grekiska yoghurt på tetra att den är hälften så dyr som den på burk. Alltså blir det den till bären i sommar! Win Win igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också tänkt på det. Eller den gamla myten (?) att ”vi aldrig varit friskare än under andra världskriget” pga ransoneringar. Det stämmer inte att skräpmat är billigast, superdupernyttig vego är billigast.

      Radera
    2. Arlas grekiska yoghurt, tack för tips. Ska kolla att den verkligen är gjord på grekisk mjölk, ibland är det /som på Lidl/ bara ”greek style made in Germany”.

      Radera
  2. Men Charmen med tarmen är en helt fantastisk bok! Skrattade högt många gånger, du måste läsa den! Själv vårdar jag mina mikrober ömt och tar alltid lite surkål (som jag inte gillar) när jag får tillfälle, så mikroberna får ha lite party. :-P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okaj bakläxa för mig, får läsa den då. När jag är klar med Dave Ramseys ”Total money makeover”- ekonomi för debila.

      Radera
  3. Det är ju lite ränta-på-ränta genom att ta hand om din hälsa också och inte bara pengar! Genom att du tar hand om din kropp tidigt förebygger du mycket på lång sikt! :)

    Vänliga hälsningar

    Assetsa

    SvaraRadera
  4. Man kan köpa stora mängder bra och näringtät mat om man skippar (eller åtminstone drar ner ordentligt) på snabbmat, hel- och halvfabrikat, läsk, onödiga dyr-alternativ och besök på Pressbyrån eller liknande pengaslukande ställen. Jag har inte handlat på kiosker, bensinstationer eller närlivsbutiker på åratal.

    Stör mig något oerhört på när folk klagar på att avokado är orimligt dyrt, samtidigt som de glatt betalar 120 kr för en medelmåttig utelunch.

    SvaraRadera
  5. För den som gillar att stå i köket är ett boktips "Fermentera, mat med jäst, mögel och bakterier" av Jenny Neikell, aka Surtanten.

    Och Katy Bowman med Nutricious Movement har en massa intressant läsning och podcasts om hälsa och hur viktigt det är att vi rör på oss.

    SvaraRadera
  6. Vet ni om man kan testa tarmflora via blodprov, om det finns spår i blodet som man kan analysera? Tex via verlab eller https://medisera.se/?

    SvaraRadera