Måndagsångest och dess lindring

Innan jag påbörjar veckans första litania vill jag slå ett slag för www.sparapengarna.com (länk längst ner till höger), en sida om sparande av ”Korran”/”M”. Trots att jag var drabbad av melankoli och självömkan igår kväll drog jag på smilbanden både fyra och fem gånger. Dessutom lärde jag mig massor. In och läs!

Nu till min klagan. Den här veckan började min måndagsångest redan söndag morgon vilket är tidigt, om än inte rekord. Vi är inne i en hektisk fas på jobbet nu som går ut på att någon i ledningen lovat styrelsen massivt ökade intäkter fram till och med midsommar och vi som jobbar med försäljning taktar inte på i önskvärt tempo. Detta leder till regelbundna "pep talks". Det är tanken på denna stundande coaching under maj och juni som ger mig ångest. Det känns som att jag teleporterats tillbaka till mitt jobb som telemarketing-säljare i gymnasiet, fast med grundlön och finare kontor.

Jag har förlikat mig med att detta inte är min framtid och med största sannolikhet kommer min provanställning inte att förlängas. Vilket i sig inte vore någon katastrof, jag har ju både en plan B och en plan C. Men icke desto mindre måste jag härda ut eftersom att bli uppsagd i detta läge är bättre än att säga upp mig själv (exempelvis gillar jag inte tanken på karensmånad). Dessutom känns det oproffsigt att kasta in handduken efter två månader. Det känns mer slipat att beklaga sig anonymt på en blogg och lida i tysthet under kontorstid.

Any How, ingen rationale i världen kan hindra min måndagsångest och igår var den massiv*. Jag ville bara dra ner persiennerna och läsa fruglitt för resten av dagen. Lyckligtvis hade ett barn en dansuppvisning så jag tvingade upp mig själv, satte på mig mitt externa ansikte och masade mig ut i det stickande solljuset. Efter avslutad show beslutade jag mig för att åtminstone temporärt sluta vara en sån I-landsmartyr och hängav mig åt lite trädgårdsterapi. Eller balkongterapi snarare. Utgångsläge:


Ovan ser du trist, torkad ljung som jag satte i oktober. Vi har egentligen tre fönster som kan ha balkonglådor och bra mycket bredare sådana också. De svarta lådorna som syns på bilden är egentligen tänkta att hänga på träräcket som skymtar till vänster, men för något år sedan insåg jag att:

a Jag kan fylla två små lådor till ungefär 50% av kostnaden att fylla tre stora lådor
b De svarta plåtlådorna är finare än de terracottafärgade plastlådorna
c Ingen bryr sig antal och art på mina balkonglådor, inte ens folk i familjen så varför krumbukta

En ICA-affär på cykelavstånd sålde pelargoner 2 för 45kr vilket jag tycker är bra pris och jag köpte sex stycken vita. Under en halv minut övervägde jag att skaffa "Sagan-om-den-lilla-lilla-gumman"-röda pelargoner men ångrade mig eftersom rött är sött men vitt är...stylish. Och väldigt Cumberbatchskt.

https://www.pinterest.co.uk/pin/326933254171979018

Jag är särskilt svag för kombinationen vitt & lila, så jag köpte även en stäppsalvia och en lavendel. Därtill planterade jag en rosmarin jag fått av min stilguru M samt samt placerade ut en liten tomatplanta jag fått av Marknadsförar-L. En av krukorna hade gått sönder under vintern (den som var svartmålad i något glansigt), men lyckligtvis hittade jag en cementhistoria under diskbänken. Nedan ser ni summerat all min ute-rekvisita (om du lägger till ett par trädgårdshandskar och en trädgårdsspade). Att jämföra med prylarna i vår trädgårdsförråd på cirka 5 kvadrat som vi hade när vi bodde i dussinförorten (trots att trädgården bara var frimärksstor). Det var en viss lättnad att lämna huset med tillhörande förråd om en så säger.


En annan sak vi lämnade efter oss i förorten var kostnaden för trädgård. Jag förde på den tiden inte bok över hur mycket vi handlade jord, gödsel, redskap, buskar, trän och växter för, men givet att vi bodde i nyproduktion i två omgångar var det under flera år rätt höga kostnader**. Jag skulle tro att vi snittade en 4 000-5 000kr per år i trädgårdsbutiker. Ovan terrassfyllning gick på 263kr. Till hösten räknar jag med något liknande, det vill säga en årskostnad på runt 500kr. Tjoff väck med 90%.

Funktionen med min uteplats idag är i princip identisk med hur min relation med uteplatsen var i huset. Jag vill minnas att jag nyttjade vår trädgård knappt 1h per vecka under maj respektive augusti/september (i juli är vi sällan hemma). Jag är inte typen som sätter mig i en solstol och slappar bort en halvdag så det är ett slöseri med yta och resurser för mig/oss att ha uteplats. För att citera Reva Hallbäck: "Man behöver någonstans att sitta och någonstans att ställa sin kaffekopp". Det hade jag i huset och det har jag nu.


Jag har till och med två pallplatser att bjuda in ett par gäster till och skulle det verkligen knipa kring cocktail hour kan vi ta ut ett par stolar från det närbelägna köket. Jag har grupperat växterna på golvet eftersom de då skapar ett vackert blickfång från köket när terrassdörren är öppen.

Den här excercisen tog knappt 50 minuter (ink sopning/spolning av terrass samt våttork möbler och fönsterbräden men ex. cykeltur till affären) och det är precis lagom för mig. Jag formligen avskydde timmarna med maskrosryck i trädgården*** för att inte tala om gräsklippningen och rensningen av rabatter och häck. Bläbläblä. Efter iordningsställande av terrassen kände jag mig bättre till mods - det var som att jag genom den fysiska handlingen i att plantera växterna och spola rent trätrallen fick golvkontakt igen, från att ha flytit runt i obehagskänslor.

Har du trädgård eller uteplats och känner du terapeutisk verkan i att pyssla med desamma?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Massiv på det där Bergmanska sättet när man bara förmår sucka, stöna och svära.
** Att flytta in i nyproduktion är bra på många sätt och vis, men det är ju inte uppvuxet i trädgården precis. Vill minnas att det inte rullades ut gräs förrän till andra sommaren i vårt andra boende.
*** Hur är det ens möjligt att en frimärksstor trädgård kan husera hundratals, kanske tusentals maskrosor?

28 kommentarer:

 1. Jag kan sakna att inte ha trädgård längre, framför allt under hallonsäsong. Hade en sån där bra uppväxt trädgård som inte krävde så mycket jobb. Jag gillar att slappa i en solstol. Anyway, nu bor jag granne med en prisbelönt stadspark och angränsande naturreservat. Betraktar det som min trädgård! Bra valuta för skattepengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag också - när jag vill vara i naturen vill jag gå och lyssna på pod och då finns mängder med av staten underhållna områden.

   Radera
  2. Hej, är här inte bara att vittna utan också att uppmuntra människor som står inför civil- eller relationsproblem. Om Dr Ogundus fantastiska arbete, email: drogunduspellcaster@gmail.com jag blev förlorad i kärlek med min man tills en kvinna tog honom ifrån mig. då ropade jag till min vän och hon berättade för hur hon mötte ett liknande problem och gav den här stora mannen kontakten med mig och jag gav alla de föremål han behövde för stavningen och nu är glad igen att bli kär i min familj. Jag anställer dig att kontakta den här mannen. Din berättelse eller smärta kommer att förändras inom några dagar och du kommer att le som jag idag. Återigen är tacksam. Kontakta honom på hans email via: drogunduspellcaster@gmail.com om du står inför någon form av problem
   1. Få din älskare eller man tillbaka
   2. Pengar stava / lycka till stavning
   3. Om du vill stoppa din skilsmässa
   4. Skyddsspel
   5. Få jobbstavning
   6. Kampanjer
   7. Få pengarna tillbaka.
   8. viktminskning stavning
   9. Kärlekstavning
   10. Om du vill tillfredsställa din partner / botemedel för svag erektion
   11. Graviditetsstavning

   Radera
 2. Vill inte vara elak men är det inte 3 månader uppsägnings tid om man säger upp sig själv?Vad fin Uteplatsen blev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har googlat. Om det är under provanställning och utan kollektivavtal=på dagen.

   Radera
  2. Uppsägningstid beror på många saker. Det kan det vara reglerat i kollektivavtal och då är det oftast en månad det första 1-2 åren. Sedan ökar den med anställningsåren. Finns det inte kollektivavtal gäller LAS eller avtal. Sedan har jag alltid undrat hur många arbetsgivare som skulle kräva skadestånd om man beslöt sig på att gå på dagen. Jag kan föreställa mig den processen skulle vara ganska intresssant att följa om den anställde fått så nog av stället att man beslöt sig för att gå på dagen. Det skulle kunna bli en fin medial tillställning.

   Radera
  3. Jo så är det ju. Har faktiskt inte kollat avtalet specifikt, det var ett bra tips Plina (smiley av någe slag). Men klyschan säger något i stil med att ”en säljare på väg är en dålig säljare” varför det brukar vara önskvärt att bli av med dem asap.

   Radera
 3. Har trädgård och det är terapeutiskt för mig. Eftersom jag (om jag ska hårdra det) avskyr andra människor, älskar jag vår relativt stora trädgård ( drygt 1000 m2) i villaområdet. Har nära grannar på baksidan, men dessa ser vi nästan aldrig för där är vi inte (och de seglar från mitten av juni till mitten av augusti), de grannarna som är längst ifrån har uteplats på andra sidan sitt hus, så de hör vi bara när de grälar med ytterdörren öppen och sist men inte minst har vi ett par trevliga (läs underhållande) pensionärsgrannar som kan passa vår trädgård och hus ibland om vi råkar vara borta en längre tid.
  Så; jag älskar att ha en ganska stor tomt så jag slipper se andra fölk. Jag älskar att lite planlöst rensa ogräs, gräva lite, flytta växter, dela perenner, kantklippa, beskära och sådär när andan faller på. Det är meditation för mig. Inget måste, jag märker ofta att jag går ut i trädgården, börjar göra något och sedan fortsätter jag lite planlöst med det som känns kul just då. Gräsklippningen har vi löst med en automover. Ture heter han.
  Och jag heter LottaJ, så vi inte blandar ihop saker och ting här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotta J, jag avundas din relation till trädgården. Det där paret som grälar med dörren öppen - jag är den där mamman som skriker på barnen med dörren öppen, min man får ofta säga till mig. Han är ju ordförande i föreningen för guds skull, hur skulle det se ut?

   Radera
  2. När jag läser dina svar nedan, så ser jag att den där inställningen du har till trädgården på landet, har jag till trädgården hemma ;-)
   Och, nej, grannarna som grälar har riktigt fula "skilsmässo"-gräl... De svär och härjar åt varandra och tonårssönerna. Tror inte du spelar i den ligan...

   Radera
  3. Nej kanske inte. Vi har ett sådant par i huset, det är så otippat obehagligt att få en glimt av det mörkret. Björn Rungeskt.

   Radera
  4. I min förra brf hade vi ett par med latinoursprung. Jag satt en gång i trädgården när de satt igång. Hade det varit svenskar så hade jag ringt efter polisen för med den volymen hade någon varit på väg att bli dödad men eftersom det inte hördes slagsmål så konstaterade jag att de bara grälade lite extra högljutt.

   Radera
  5. Que drama snarare! Det hade ju varit lite kul att förstå bråket.

   Radera
  6. Finns säkert en app du hade kunnat använda

   Radera
 4. Jag bor på landet och min tomt är på ca 10000 m2. Fast det är mycket gräsmatta som ju bara ska klippas och det kan 16-åringen sköta. Gillar trädgård, håller med LottaJ, gör lite här och lite där när andan faller på, och gör den inte det så struntar jag i det. Trädgården är ganska självgående numera, ja förutom klippningen då, men den har jag ju outsourcat som sagt.. /Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj, Lisa höjer Lotta J:s tomtareal gånger tio, vem bjuder över? Det där med robotgärsklippare - är det bra alltså eller pryl som kommer att gå sönder? Funderar på till landet.

   Radera
  2. Ja, Lisa blir svårslagen ;-)
   Om man köper kvalité (Husqvarna) och sköter om den (den ska stå i skugga, inte stå ute på vintern osv), så tycker jag helt klart att en robotgräsklippare är en bra investering. Ibland klipper jag med motorgräsklippare första klippningen på säsongen för att underlätta för Ture, men i år kom han ut i rätt tid och fickl klippa själv. Vi har en väldigt platt och "lätt" tomt. Men, åskan har slagit ner i den, men då lämnade vi in den och det gick på försäkringen. Vi har haft den i 7 år och det har varit mer eller mindre problemfritt.

   Radera
  3. Haha, ja min robot är ju min 16-årige son, så jag antar att frågan var till LottaJ :). Tror att vår tomt kanske är för stor men har egentligen ingen aning. Vi har en sån där åkgräsklippare så det går ändå rätt fort. De jag känner, med mindre tomter då, som har robotar verkar nöjda.. /Lisa

   Radera
  4. Det är så rart hur dessa robotar verkar bli del av familjen. Min vän H talar om om dammsugaren Robban som om vore han deras fjärde barn (fast vuxen och artificiell). Ture verkar riktigt sympatisk. Nu står det inte på förrän de tar över.

   Radera
 5. Jag har (också) bytt förortsvilla mot lägenhet i sta'n och fritidshus. Och vilken skillnad! Villatomten kändes som ett tråkigt måste, varvat med ångesten inför omlasering, fönsterbyten, nytt duschrum och alla andra kostnader som aldrig verkade ta slut. Med fritidshuset är det en helt annan känsla. Älskar att påta, plantera, och bara gå runt och vattna lite och plocka ogräs; ja till och med att klippa gräset och fixa lite på det lilla huset är mer ett nöje än en pina. Att sedan kunna ta sig ut i skogen för att vandra, löpträna och plocka svamp och bär är ett extra plus.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men samma här - har ju ett lantställe norröver. Där har jag också en annan ambitionsnivå - jag struntar i om där växer maskrosor, det är lite mer wild & crazy. Love it.

   Radera
 6. Det är väl lite som snöskottning för mig. Jag kan tycka det är kul att skotta snö när jag hälsar på 2-3 veckor om året hos mina föräldrar men skulle jag behöva göra det 7-8 månader om året så skulle det nog vara mindre kul. Då funkar det som motion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis...Jag har f.ö. insider info (hoppas jag inte spoilar min källa här nu) på att det är två saker kungaparet gör själva på Solliden: Klipper gräset och rensar rabatterna. Ni får själva luska ut vem som gör vad.

   Radera
  2. Jag kan passa på att skryta att det är ingen som klipper gräsmattan lika noggrant som jag enligt mormor. Lite fascinerande att hon efter ca 10-15 års uppehåll i klippandet kommer ihåg att ingen sedan dess gjort ett lika bra jobb. Och hon minns namnen på blommor och fåglar trots att hon är ganska dement.

   Radera
  3. Det är ju sådant de minns. Min morfar mindes inte vilket år det var men också där fåglar, fåglar. Oroväckande tendens fö - jag har börjat tycka om fåglar allt mer. Snart vill jag väl åka Göta Kanal också.

   Radera
 7. Jag kan också gilla fåglar där fiskmåsar och duvor är de stora undantagen. Jag skulle inte direkt bli ledsen om jag aldrig såg någon mer.

  SvaraRadera
 8. Men, åh <3

  Här sitter jag och har söndagsångest för att jag har feber och gett upp planerna om att jobba imorgon (och som det verkar, lyckas somna ikväll). Högar med jobb som skulle ha gjorts i förrveckan skjuts nu fram, och ångesten bara geggar ihop sig med temperatur som säkert redan gett utslag på någon läckagekamera hos fjärrvärmebolagen.

  Och så ser jag det du skrivit här, och det känns genast bättre!

  SvaraRadera