Saker jag inte fattar Del 8 - Romcom-manus

Du har hela Hollywood-muskulaturen. Alla dessa sökande manus-wannabees blandat med professionella manusförfattare. Du har världshistoriens alla lysande manuskript att kunna filmatisera från. Och ändå blir det genomgående så uselt. Jag fattar det inte. Jag kan bara inte fatta det. Jag tänker företrädesvis på filmer med Adam Sandler, Ben Stiller etc. Filmer med titlar av typen "The mach maker", "The best man", "The girl next door".

Exempel på synopsis (källa: imdb):
Henry Roth is a man afraid of commitment up until he meets the beautiful Lucy. They hit it off and Henry think he's finally found the girl of his dreams, until he discovers she has short-term memory loss and forgets him the very next day. (50 first dates)
Fy fan vad dåligt. Det här låter som något min 8-åring hade kunnat hitta på på fyllan.

A best man (Wilson) stays on as a houseguest with the newlyweds, much to the couple's annoyance. (Du, jag & DuPree).

Int-ress-e-klubb-en.

On the set of a playwright's new project, a love triangle forms between his wife, her ex-lover, and the call girl-turned-actress cast in the production. (She's Funny That Way)

Okaj? "Det var en gång en fransk, en tysk och en Bellman" känns plötsligt crisp & fresh.

Alltså, låt mig bara såhär en söndagskväll snyta ur mig några manusidéer: "A female baker, Miss Flora Gorland, gets an order of a massive wedding cake and falls in love with the order-maker. Trouble awaits since he's the one getting married."

"Jason & Anne met in a municipal parking long ago, but they simply could not forget about each other. Twenty years later, their roads cross again. Will love conquer?"

Med rätt casting hade mina idéer funkat lika bra som de beskrivna ovan. Och jag har på intet sätt ansträngt mig för att hitta mina sämsta referenser, jag bara plockade några ur högen. Faktum är att jag kan räkna mina bra romcom-manus på vänstra handens fingrar, resten är obegriplig dynga. Det är precis som att de (manusförfattarna/producenterna) inte tycker att det är lönt att anstränga sig. Varför? Det måste ju vara bättre marginal på en romcom än en actionproduktion? Ändå tycker jag att Hollywood genomgående producerar bättre drama och action än just romcom.

Jag har en konspirationsteori. Det har med manligt och kvinnlig att göra. Man resonerar som så att med en 99% kvinnlig målgrupp räcker det med att klämma in ett känt ansikte (Owen Wilson, Jennifer Aniston) och ett tårfyllt ögonblick med lite power music för att produkten ska nå accept.

Vad tror du, varför är amerikanska romcom-manus så usla?


Mvh/
FruEfficientBadass

25 kommentarer:

 1. Haha! Möttes på en kommunal parkering! Block Buster! Generellt tror jag att filmer/tv-program/musik medvetet görs mainstream, så lättfattligt som möjligt och så oskyldigt som möjligt, inte trampa någon på tårna, att det bara blir en enda osaltad mjäkig soppa som tilltalar så många som möjligt. När jag mot min vilja måste lyssna på regional P4 på radio slår det mig ofta hur erbarmligt enfaldigt det ofta är. Och hur reporterns frågor t.ex. är som riktade till barn. Innan hela Sveriges pensionärer rasslar med tangentborden och näthatar kommentatorn, så kan det ju vara så att jag precis lyckats pricka in nyheter på lättförståelig svenska eller något liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, frågor riktade till barn, precis. Reklamradio på morgonen...Eftersom jag odlar mina egna konspirationsteorier lite hemmavid tänker jag att RIX Morgonzoo är beställd av första statsmakten, i syfte att vagga in massorna i trygg och debil förvissning om att så länge då går upp på morgonen, går till sin arbetsmarknadspolitiska åtgärd AKA arbete, betalar skatt och avhåller sig från samhällsvidrigt beteende, har man sitt på det torra. "Hohooo Gry är så skoj!"

   Radera
  2. Man kan spekulera i om det blivit någon fransk revolution 1789 om de hade haft TV och NRJ i Frankrike på den tiden?

   Men ljuset syns här hemma i Sverige straxt: det kommer att bli fyra (?) privata rikstäckande radiokanaler i höst, så Gry och hennes kompisar kommer att få fler ställen att arbeta hos. Det sägs alltså att de är olika radiokanaler, men frågan är om det är någon som kommer att höra skillnad dem emellan förutom på jinglar och radiostations-identifikationen? Fan tro't

   Radera
  3. Kanske finns plats för TImmellarn någonstans? Vad jag förstår kommer han inte tillbaka till RIX (vilket ju får tolkas som en stor förlust - ingen kunde ju fylla programmet med mer målgruppsanpassat innehåll som han). (Det skulle väl vara Bert Karlsson då men han har väl lönsammare saker för sig).

   Radera
  4. Timmellarn? Vem är det? Bert Karlsson, är du fullständigt tokig???
   Han Bertan säger ju saker som kan få folk att lystra, det vill man absolut inte ha om man driver egen privat radiostation. Folk ska stanna kvar på frekvensen/kanalen, de ska inte ges någon som helst anledning att byta kanal. Alltså, ju såsigare och sövande desto bättre
   Här ska levereras lyssnare/kundunderlag till köparna dvs företagen som betalar, dvs reklamföretagen. Om radiostationen kunde få in pengar utan att de hade besväret med lyssnare så vore det så mycket enklare och bättre.
   Vänta nu, är det inte precis så som Sveriges Radio fungerar......

   Radera
  5. Haha! Men du jag fick en idé: kan man inte göra en reklamfinansierad radiokanal med bara ljud, minimalt intellektuellt motstånd? Vågskvalp, vin som kluckas upp i glas, grillfräs. Och ngn Wahlgren i bakgrunden.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. I love konspirationsteorier. Jag tog inte ens upp dessa vidriga reklamkanaler, bra att du gjorde det. Jag har för mig att jag läste för eoner sedan att det fanns en viss målgrupp som Rix F***’M skulle koncentrera sig på: 30 åriga kvinnor i parförhållande boendes i Södra Sandby (liten, eventuellt något bonnig ort i Skåne). Led djuren mot vattnet Gry! Långhårige Timell, OMG! Hur fick han ens jobb på radio? Ja, just det, passar perfekt till målgruppen precis som du skrev!
   ”-Han är ju bara för tokrolig, ti-hi!” NOT! Nu måste jag meditera i en halvtimme för att få bort honom från näthinnan!

   Radera
  8. Tror dessvärre du måste bränna spritkortet för att radera din inre bild av Åldrad Cockerspaniel med tikrelaterade disciplinproblem. Ledsen för att jag drog fram den. När vi ändå flashbackar - vad händer när ngn som Timell senior får kicken? Får han A-kassa då eller är det tillbaka på arbetsmarknaden som gäller, som för populassen i stort? Avgångsvederlag säkert, men sen då? Håller mig sömnlös om nätterna.

   Radera
 2. Alltså ja! Det här har jag retat mig på länge! Lägg dessutom till att killen/mannen alltid är en lönnfet driftkucku och tjejen alltid super-fabulous på alla sätt, vilket gör det hela ännu mer obegripligt. Jag menar, varför skulle någon normal kvinna vid sina sinnens fulla bruk, någonsin falla för Adam Sandler?!?! o_O Då ska det va "ja men åååh, hon är så fantastisk och bryr sig inte om att han är fet, ful å iq-befriad".... men han får ALLTID vara hur utseendefixerad som helst, för tjejen är ju aldrig fet å barnslig och får ändå bli ihop med snyggingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant så sant. Kommer att tänka på exakt en sådan film, eller tema därpå. "Min stora kärlek" med Gwyneth Paltrow och Jack Black. "Vad händer när en ytlig, utseendefixerad, skrupelfri kille blir förhäxad och börjar se "insidan" på kvinnorna han möter? Bröderna Farrelly är tillbaka med en komedi om Hal. En man som följer sin döende fars råd och endast går ut med kvinnor som är mer eller mindre fysiskt perfekta. Hal ser kvinnor endast som sexobjekt tills dess att han blir hypnotiserad till att se det vackra även i den minst fysiskt attraktiva kvinna." Tanken är så mind blowing, att en man (Jack Black matchar f ö exakt din mansbeksrivning ovan) skulle kunna ta en kvinna för hur hon är på insidan, att man var tvungen att göra det i komediform. F ö en rätt rolig film om en får säga så för di politiskt korrekta. Kanske för att jag älskar Jack Blacks minspel (scenen är hon strippar för honom och slänger sina, vad han upplever minimala stringtrosor på honom, men får en tantgördel storlek XXXL i ansiktet).

   Radera
 3. Det som är ännu sämre är ju rena komedier amerikanska sådana, där kan man snacka riktigt, riktigt dåligt. Det är det absolut sämsta bottenskrapet, och om castingen och manus är dåligt på romcom så är det ingenting jämfört med komedier.

  Här kan vi snacka lobotomerade hjärnblödningspatienter med en ursprungs-iq på 50 eller lägre.

  Uppenbarligen säljer det tillräckligt för att återvinna pengarna investerarna har lagt in för respektive projekt, annars skulle det antagligen upphöra. Om det inte är ett strategiskt beslut att producera och sälja detta, för att blockera (eventuella) konkurrenter från att få någon som helst fotfäste, genom att använda sin extremt dominerande säljorganisation. Samma gäller romcom måhända?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt resonemang var så sofistikerat att min hjärna inte orkade processera det såhär dag före helgdag. Du har med säkerhet rätt.

   Radera
 4. Sedan har vi ju undantagen. Som You've Got Mail. Men det ju några år sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det gjordes ju bra grejer på 90-talet. Och jag är svag för vad-heter-hon-nu-då...(jag har som ni märker checkat ut min hjärna)

   Radera
 5. O skämsigt.. jag äääääälskar 50 first dates. Fast jag älskar ju ELF med. Och min ”oh she got her shit togetha!”-garderob som jag hoppas döljer att jag är en underutbildad amöba som gillar allt med Adam sandler. Vi är mångfacetterade vi människor. Jag håller med om att det är hjärnlöst men det är som ett fotbad liksom, ger lite avslappning för stunden men ingen bestående upplevelse. Fotbad gillar jag dock inte alls, bara en liknelse ur luften. Fotvård än värre! Jag ryser när folk berättar om sin sköna fotvårdsstund. Jag har aldrig behövt fila/skära bort något från fötterna och bävar för dagen jag ligger dement på hemmet och sköterskorna massbeställer fotvård till hela avdelningen och jag inte kan värja mig!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte sett 50 First Dates, jag bara smädade random. ELF! Alltså nu är vi inne på minerad mark - det är ju Will Ferrell min stora idol med hus i Gnesta (minus Anchorman som jag aldrig fattade, får testa igen). Han är ju, vid sidan av Jack Black, ett komiskt geni. Blades of Glory....kan se den hur många gånger som helst.

   Radera
  2. För övrigt tror jag att man behöver nära anhörigs medgivande om det ska kostas på fotvård på ålderdomshemmet eftersom det inte är någon treat från staten utan bekostas av gamlingens ekonomiska enhet. Du kan väl för barn nedteckna ditt önskemål innan du går in i dimman, kanske överlåta din fotvård på din rumsgranne FruEB som absolut kan tänka sig både hyvel och skär.

   Radera
  3. Precis, ingen fotvård ingår därför att skattetrycket har inte varit tillräckligt högt i Sverige. Och koldioxidutsläppet har varit för höga. Och .. osv, osv

   Radera
  4. Blades of Glory kan nog vara en av de roligaste filmer jag sett... men klart att det finns massor med dåliga filmer som många ändå älskar. Smaken är som baken...

   SB

   Radera
  5. Hur är din järnlotus nuförtiden SB

   Radera
  6. Jag älskar Will Ferrell! Även Anchorman, ge den en chans till! Blades of Glory, så bäst!

   Radera
 6. "Det här låter som något min 8-åring hade kunnat hitta på på fyllan."

  Ha ha...låter som om någon fattat var morsan förvarar Cavan ;-)

  Pssst! Tala inte om var du gömt Pink Floyd-tobaken - då kanske hon skriver ett manus som handlar om bönder som söker tanter :-)

  Gött - jag håller förväntad nivå på mina sporadiska dumheter!

  Bara därför inkluderas en liten ordvits:

  Hög kroppsvikt kan i längden leda till kroppssvikt....(Inte minsta självbiografiskt...)

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
 7. Alltså, jag håller med om allt du skriver. Har alltid avskytt det som Sandler står för, pinsamma filmer med patetiskt innehåll och så vidare. Tills jag vid cirka 37 års ålder körde ett Sandler-marathon och nu har jag sett 50 first dates (kan ha att göra med att jag älskar D. Barrymore) två ggr och Min låtsasfru tre ggr. Jag skulle aldrig erkänna det offentligt (Här är jag ju anonym...) men gillar dem som "söndagsfilmer". (Jag skäms lite över detta, jag lovar!) /Tanja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt biktbås är öppet för alla ”Tanja”. Alltså, egentligen försökte jag inte vara Kulturprofil i detta inlägg utan mer förundras över varför själva plottarna är så ljumna och halvhjärtade. Tänk på att litteratur som finns därute i väntan på filmatisering, Qualitätslitteratur. Jag lovar att t.o.m. Sandler hade fått en viss utstrålning i ett bra manus. Nu är det fabriksproduktioner.

   Radera