Säsongsbyte i garderoben

Så skoj, mitt första inlägg på bloggen var när jag plockade fram höst/vinterkläderna och nu blir det omvänd resa. 2018 års bondepraktika - när bloggaren skiftar garderob, då är det dags att sätta potatis.* Any Heuuuuw idag blir det detaljer. Och jag måste bara säga en sak - ni hjälper mig att bli en bättre människa. Fordom hade jag nog slarvat lite med mina prylar, men bara för att jag nu har ett incitament att vara en präktig besserwisser konsument med hållbarhetsfokus, tvingar jag mig själv till mer vårdande åtgärder än tidigare år. Vanligtvis brukar jag mer eller mindre ösa ner höst/vinter-garderoben i ett par lådor. I år tänker jag annorlunda. Jag tänker ge dem en rejäl dos kärlek innan jag ömsint lägger dem till sommarträda och målsättningen är att jag ska få riktig goodie bag-känsla när jag öppnar lådan i oktober igen.

Steg 1: Kemtvätt & stövelputs


Jag putsade stövlarna lite extra mycket och sprayade dem efter någon dag med impregnering. Jag var också noga med att stuffa dem med tidningspapper, för att undvika att de utvecklar tråkiga veck under förvaringen. Tröjorna lämnade jag in på kemtvätt för 140kr/styck.** Jag vet inte vad de gör på kemtvätten, men satan vad lena tröjorna är när de kommer tillbaka. De känns som nya, fast bättre.

Steg 2: Sommarlagring väskorLongchamp är sedan länge mitt favoritmärke när det kommer till väskor. Det grundades efter andra världskriget då man gjorde "the world's first luxury leather-covered pipes"***.
Jag gillar Longchamps av tre skäl:
 • Man kan inte annat än älska ett företag vars ursprungliga affärsidé var skinnklädda pipor (fy vad snuskigt det där lät!)
 • Deras modeller är klassiska och funktionella. Mina Roseau passar lika bra som handbagage ink dator (yes, it fits) som på en finmiddag på krogen. Jag kan hålla den i handen, jag kan hänga den på axeln (det är lite tight men det går), jag kan ha lite i den utan att det ser sladdrigt ut, jag kan ha mycket i den utan att det ser bulkigt ut. Kort sagt - den perfekta väskan.
 • De är prisvärda. Jag köpte min bruna i Bryssel anno domine 2002 för runt tre tusen. Jag har använt den i snitt var fjärde dag sedan dess skulle jag tro. Vad blir PPA (Pris Per Användning) här? Orkar inte räkna, men rätt lågt. Att jämföra med en random Accent-väska med en livslängd på max fem år. Och visst, lädret är rätt slitet på sina ställen (handtaget exempelvis), men herregud, det är patina!
Gällande skötsel torkar jag bara ur dem med en lätt fuktad trasa. Jag testade något år att smörja in med minkfett, men det lämnade så obehagliga vita märken på att jag lagt av. Några tips här? Kan man impregnera kalvskinn?

Steg 3: Vädring och magasinering av vinterkappor


Jag har tre vinterkappor vilket kan tyckas vara mycket för en som ibland hävdar att hen är minimalist. Men tillåt mig en kort fördjupning: Den beiga behövs för mellanlägen (höst, sen vår), den mörkgrå fårskinnskappan behövs för vargavinter och den röda darlingen behövs när jag ska gå på operan eller hänga på Sturehof. Om ni undrar varför min man äter glass efter en löparrunda är det för att han är så pragmatisk.

Jag funderade på att lämna in även kapporna på kem, men ångrade mig. Vet inte ens om man kan kema fårskinn. Nej, jag hängde ut dem på vädring en natt och det fick räcka. Nu är allt nedplockat i källaren så det återstår bara att plocka upp det jag plockade ner i höstas. Bland annat min sommarväska från Palmgrens.Ännu en sådan där consumer sucka-grej jag är rätt glad över att jag gjorde. För cirkus sex-sju år sedan (precis innan MMM-snaran drogs åt hemmavid) var det vansinnigt poppis med dessa väskor (igen - de var ju poppis även bland 70-talstanter när det begav sig) och jag måste tillstå att det är något i dessa rottingväskor jag är så svag för. Det är något med själva rottingen. Jag gillar även Bauhausstolar. Jag gillar Josef Franks rottingsäng. Jag gillar allt med rotting faktiskt, tror det är en del av att åldras, precis som att man förr eller senare vill åka Göta Kanal.

Hur går det för dig då med säsongsskiftet?

Mvh/
FruEfficientBadass

*Så obsolet. Det ska naturligtvis vara "När youtuberserna vässar sig inför guldtuben, är det dags att beema hem sina genmodifierade sojabönor från Silikon Valley med sin Amazon Dash Button.
** Kan tyckas "dyrt" men alternativkostnaden är att jag i höst kommer att springa på stan i jakt på en höstgarderob och för 140kr får jag inte särskilt kvalitativa eller miljövänliga plagg. Sen vet jag att kemtvätt i sig inte är världens bästa för miljön men jag har satsat på att mitt angreppssätt ändå är bättre än alternativet.
***C'est classe!

P.s. Nu söndag eftermiddag är jag äntligen klar. Tillfredsställelsen i att ha lite luft mellan man/kvinna-sektionen, till om med några lösa galgar. D.s.

Gemensam garderob
Kondokurerad låda

18 kommentarer:

 1. Jag hittade din fantastiska blogg för ett tag sedan och har plöjt det mesta. Så nu känner jag dig ;-)
  Jag har börjat anamma Capsule wardrobe sedan december. Är supernöjd med det.
  1. Känner mig alltid välklädd och snygg (för jag gjorde en stenhård rensning i garderoben innan,stenhård, 60% åkte ut)
  2. Jag använder mina kläder som jag faktiskt gillar
  3. Det här med bytet gör att man får en känsla av att man shoppat en helt ny garderob, fast det kostat 0 kronor!
  4. Det jag faktiskt köper är väl motiverat och jag kostar på mig lite dyrare kläder

  Jag skiftade 7:e april till min vårgarderob.
  Tänkte först att jag skulle skifta vissa datum, men det blev ju heltokigt med denna kalla vår, så jag har insett att även jag får anpassa mig efter yttre omständigheter såsom vädret. Så vi får helt enkelt se när skiftet till sommarkläder kommer.
  LottaJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta och tack för snälla komplimangen, ja nu känner vi varandra för en capsule wardrobe-person är per definition a friend of mind. PRECIS så känner jag - att skiftet i sig bär ett värde då vi har korta minnen som känner förtjusning av omväxklingen, inte nödvändigtvis det nya. Fundamentalister på Capsule menar att skifte är för pryltöntar, att man ska ha samma slimmade garderob året runt (helst med 30 items), men I beg to differ av just detta skäl (minimerar shopping-impulsen). Plus som du säger, det funkar ju inte riktigt i ett nordiskt klimat. Det jag lade märke till i år var hur otroligt svart allt var jag bar ner i källaren och hur ljust och färgglatt allt var jag tog upp. En sådan vitamininjektion! Och bisarrt nog kommer jag att glädjas åt mina mörka (och nyträffade/strukna) höstplagg i oktober. Win win win win.

   Radera
 2. Har redan skiftat, men ännu inte lagt bort skinnhandskarna... Kan bli denna vecka! Angående kalvskinn, jag kör ett skoputsmeddel (ofärgat) som heter Effekt på min kalvskinnsväska och dito jacka. Funkar bra, det går in i lädret. Finns lite varstans hos skobutiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, gick utan handskar förra måndagen och kom hem med stelfrusna fingrar (tar 45 min från jobbet och det var bara för kallt). Tack för tips om Effekt, ska spana efter detta.

   Radera
 3. Viking fiskarsmorning gnuggas in i lädret till min The Bridge portfölj. Portfölj låter så kommun och landsting så större väska med axelrem kanske låter bättre. Har även en Longchamp i tyg som är min favvo, datorn går i lätt som en plätt, ett ombyte till övernattning likaså. Jag har en ofrivillig capsule pga lite för mycket trivselvikt. Vägrar köpa nytt i större storlek så de få plaggen får duga till att jag skärpt mig med kost och motion. Kost låter också kommunal och landsting, föda låter neanderthal, näring för medicinskt, mat rätt och slätt? Bara en parantes...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag har också alltid hatat våra svenska ord för mat, de låter alla så bonniga. En annan sak jag tänkt på är att ordet "mat" är särskilt illa anpassat att användas i låt-texter. "Kärlek och hat är två lejon som aldrig får mat" (Staffan Hellstrand). Likadant ordet "fika". Går inte att göra en låt med det ordet i, såvida du inte skrev schlager på 50-talet.

   Radera
  2. Personligen är jag allergisk mot mysigt. Det verkar vara ett kodordet för att äta skräpmat framför tv:n eller tacos på fredag. Ska även sägas utdraget. Jag tror inte jag någonsin kommer igenom den obligatoriska helggenomgången utan att någon gjort ngt myyyyssigt. Oavsett om det är att påta i trädgården, fika på stan etc.

   Radera
  3. Burr burr, första gången någon sa "fredagsmys" trodde jag att jag hade fått en vaxpropp i örat - vad var detta för ett vidrigt påfund? Nu har jag dessvärre vant mig och det används hemma för att klargöra agendan för fredgaskvällen. Men jag gör det med ett vagt illamående och måste alltid låta ironisk när jag säger det. En nivå värre är ju, fast det är ingenting nytt, de som klämmer in ett z i samma ord. För övrigt avskyr jag ordet "börs" i betydelsen plånbok. Har ogillat det sedan barnsben.

   Radera
 4. Jag har "lånat" en bild, och historia! av dig. Jag har inte tillräckligt god koll på bloggetikett för att veta om det är ok eller inte, men tänker att det är lättare att be om förlåtelse osv:

  https://www.sparapengarna.com/underhall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du vilken fin sida! Passar utmärkt idag, har sådan sjuk måndagsångest. Nu fick jag ett incitament att pumpa upp ett glas rosé till korv stroganoffen för att sen plöja igenom dina underrubriker. Du skriver alltid så roliga kommentarer och att döma av det lilla jag ögnade igenom är det både kul och matigt. Ett litet messerschitt bara: Abonnemang. Tänker eftersom det ligger i startvyn. Har själv svårt att stava det och får googla varje gång.

   Radera
  2. Jag har lagt till din hemsida som länk i blögga, (ligger längst ner till höger eftersom den är senast tillagd och då den inte uppdateras som en blogg blir det dess plats så länge) - men den heter kort och gott "Min sida". Är det en inställning hos dig kanske, url-benämning e d? Bör det inte stå "sparapengarna" e d?

   Radera
  3. Tack! Det värmer hjärtat, särskilt att vara orsak till söndagsrosé.

   Haha, abonnemang... Även efter att jag kollat upp stavningen, och dubbelkollat, stavade jag FORTFARANDE fel på det. Igen och igen. Det känns bra att det var på förstasidan jag missade att ändra. Tack för messerschmittandet, nu har jag ändrat där också.

   Det är nog något jag kan ändra, på något sätt... Jag ska experimentera lite :)

   Radera
  4. Tjohej, det var lätt! Nu står det Spara Pengarna på min flik iallafall. Om du uppdaterar din lista borde det stå samma där (hoppas jag).

   Radera
  5. Först gick det, men då länkade jag fel till "Underhålls-sidan". Sen länkade jag till startsidan, och då stod det "Min sida" igen. Så jag ändrade manuellt till sparapengarna.

   Radera
 5. Vill bara tipsa om att jag istället för tidningspapper trycker ner en 500 ml PET-flaska i varje stövel. I väntan på att någon ska ge mig såna där fina stövelstöd som finns att köpa.

  SvaraRadera
 6. Har varit inne och klickat på Palmgrens flera gånger idag och låtsats att jag ska handla. Cirka fem lax för väska + innerväska om ingen ska se vad jag bär runt på för ful plånka (obs, ej börs!) om jag inte måste handla en ny sådan också (då sparar jag kanske lite slantar på innerväskan förstås).

  Vill också ha opera.
  Och man.
  Och glass.
  Nä ingen glass.

  Med vänlig hälsning, hon som blev c-sucka via din blogg.

  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå, det var inte meningen att skapa köpsug. Om det är någon tröst hade jag hellre lagt de där 5 000 i en indexfond och köpt den där väskan gratis om tio år. Men som sagt, lätt vara efterklok.

   Radera