Sopa

Broder. Idag ska vi ta upp den gamla infekterade diskussionen sop vs. handdammsugare. Nej, jag skojar*, det finns normalt sett ingen diskussion kring detta. Men det borde det göra för det är helt vansinnigt att äga en hand/skaftdammusgare. Vansinne, vansinne, wahnsinn, tod, för att citera Wagner.

Vi dammsuger med en vanlig dammsugare en gång per vecka. Eftersom vi är fem i familjen varav fyra intar mat som om vore de djur** faller ofta bitar av föda ner på golvet. Därtill har vi lite djur på besök då och då som skvätter runt både det ena och andra. För att inte tala om hallgolvet i vintertider - som att kliva runt i ett grustag. Vi har alltså ett behov att tillfredsställa och som redan de gamla grekerna konstaterade: "Där det finns ett behov, finns också en rad affärsidkare som gärna vill översälja något helt jävla onödigt till dig."

Klipp till: Min sop av det charmigt lågmälda märket Frida (jämte en lånekatt modell större):
Sopset Frida kostar runt 140 spänn och jag har haft mitt i cirka 7 år. Det har åldrats med värdighet det vill säga inte alls, ser ut ungefär som när jag köpte det faktiskt. Lite äckel i borsten ibland, men inte värre än att man kan skaka av det ute på balkongen. Snittkostnaden för Frida ligger i skrivande stund på cirka 5 öre/dag, men eftersom jag kallt räknar med sju år till kan du ju dela det på två ditt snille. På den tiden då vi (jag) fortfarande var consumer suckas, trodde vi att det av staten stipulerade påbudet att hantera ad hoc-uppkommet golvskräp var genom att nyttja en eldriven enhet av typen nedan:


En så kallad skaftdammsugare ligger på mellan 499- 8 000kr. Om vi bortser från ett antal icke-uspar som att den är ful, miljövidrig, skrymmande, bullrig, energikrävande, tillbehörstjock och ful, okej jag hade redan sagt det men det tål att sägas igen den är FUL - är det ju ur privatekonomiskt hänseende knäppelibäng. Ponera att vi köper någon i det lägre prissegmentet, exempelvis den ovan för runt 1 500kr. Garantin gäller i ett år, och motsatt vad någon kommenterade på mitt inlägg om lurarna bör/måste man enligt tillverkaren uppvisa kvitto vid garantiärende. Mitt tips är att du sparar kvitto på centralt belägen plats i ditt hem, för du kommer att behöva utnyttja den. Garantin alltså. Jag vill inte på någe vis kasta skit på ovan modell eller märke för jag har inte haft just en sådan. Men jag har haft ett par andra. När nummer två gick sönder (och vi hade inte sparat kvittot samt vi var consumer suckas så vi tog med den till tippen i samband med "månadens släng") bestämde vi oss för att ge upp konceptet skaftdammsugare/handdammsugare. Dessutom var de ju inte bra, de förlorade snabbt sugförmågan och det var ett meck att tömma den där behållaren i tid och otid.

De gånger jag dumpar saker i elektronikhörnan på återvinningen ser jag, vid sidan av gamla tjock-TV:s nästan alltid en eller flera skaft- eller handdammsugare. Det stämmer nog som tillverkarna säger, det är storsäljande produkter. Anledningen varandes att folk i gemen tycker att idén är genial - tänk så praktiskt att bara rycka fram den, upptäcka att batteriet behöver laddas, leta upp ett laddställe, vänta en halvtimme, därefter sätta igång den och ackompagnerat av ett o-najs ljud skrapa golvet med den för att sedan stånga in den på det ställe där du också förvarar alla dess tillbehör och fan också, den måste ju tömmas igen, älskling tar du hand om det? Medan snåljåpar som jag tragglar runt där med våra analoga sopborstar, som värsta stenåldersmänniskorna. Men okej, låt oss kolla på tabellen. Vi utgår från att svenne banan lägger 1 500 kronor vartannat år på en skaftdammsugare. Jag är generös här, för jag tror att dessa prylar är designade att gå sönder efter 366 dagar. I snitt blir det en kostnad på 2,05kr per dag. Vad kostade min sopborste per dag nu igen? Just det ja, 5 öre. Så diffen blir ganska exakt 2 kr/dag. Vad gulligt att göra en snurra på det:

Ränta-på-ränta kalkylator från www.rikatillsammans.se ink ISK-beskattning 2018

Efter tio år har alltså alternativkostnaden för att gosa runt med skaftdammsugaren vuxit sig till 10 000 spänn. Och då har jag inte ens räknat in kostnad för el eller alternativkostnaden i övervikt för dig för att du får för lite sopborst-motion.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Så skoj!
** Det är bara 13-åringen som lyckas äta som en människa

Alltså det här var ju det sjukaste - jag försökte hitta en bild på temat "fat man vacuum cleaning" och hittade denna bild. Är det på riktigt? Och hur har denna bild någonting med vacuum cleaning att göra? Eller vänta nu...jag vill nog inte veta.


35 kommentarer:

 1. Alltså, vi har (? eller har jag slängt den?) en handdammsugare. Fy fan vilken värdelös pryl. Införskaffade den av samma anledning/fantasi som du beskriver. Och uppfyllde den några förväntningar? Nej. Och krona per användning.... Vill inte ens veta. Det är högt.
  Så vi har haft ett sopset i plast i många år, men i förra helgen uppgraderade jag till ett i trä, snyggt. Det andra förpassades (som faktiskt är helt) till snickarboden, där behövdes det!
  Så, jag håller helt med; det är vansinne att äga en handdammsugare!
  /LottaJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å trä! Plastbanta plastbanta! Var köpte du det och pris?

   Radera
  2. Finns på Clas Ohlson, Rusta och liknande butiker. Kostar 200+ kronor.

   Men är det inte bättre för miljön att faktiskt använda din platsborste tills det att den går sönder? Låter väldigt mycket "consumer sucka" bara för att bli av med lite plast (som du har användning av). ;)

   Radera
  3. Men ja Jarno du har rätt. Snacka om greenwashing. Men om jag skulle köpa min mamma en 65-årspresent hade det passat bra, förutsatt att hon inte har en i plast vilket hon säkert har. Från 70-talet i bjärt kulör.

   Radera
  4. Ica maxi 199 pix. Ica maxi är min design/inredningsbutik.
   När barnen var yngre och egentid defienierades av att storhandla och jag aldrig kom längre än Ica maxi, då inhandlades allt där, från underkläder (ja, även mina) till inredning och presenter.
   LottaJ

   Radera
  5. Inget chockar mig, jag köper underkläder på Dollar Store. Ska ha sopset Maxi i åtanke när jag behöver en estetiskt fulländad present.

   Radera
  6. Åh, jag har också en sån i trä från Maxi, ÄLSKAR den! Blir till och med lite glad av att sopa hö och kaninbajs (en sådär 300ggr/dag) för att den är så fin :)

   Radera
  7. Kaniner...been there done that. Det är ett gissel. Att du faktiskt uppskattar att hålla rätt på deras skit är ju i sig absolut högsta poäng för denna fantastiska sopborste.

   Radera
 2. Jag har liknande erfarenhet, dyrt plastigt skräp! Alltså inte det man skulle eventuellt suga upp utan själva handdammsugare :-). Jag slår även ett slag för en mopp, en sån platt sak med microfiber eller liknande som är påfallande lika dem man kan träffa på när man ser någon städa på offentliga institutioner. Funkar perfekt att dra över mattlösa golv (vår enda matta måste dock dammsugas). Blixtsnabb städning där dammet/håret/smulorna med fördel förs in i mörkret under den enda mattan i väntan på dammsugaren. Skrattattack här på jobb när jag såg bilden! Han ser liksom stolt ut med denna avbildning på bröstet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotot påminner om denne man som gör tricks med hjälp av en vanlig dammsugare. https://m.youtube.com/watch?v=_rsykMaQDo4

   Radera
  2. Måste kolla när på plats på kontoret (bilden). Jag har sådan mopp gånger två (en hemma, en på landet). Flerdubbla mopptrasor så att jag kan moppa när andan faller på, vilken lyx. Drömmen är dock en sån där tvåmetersbred institutionsskrapa för maximal svepradie.

   Radera
  3. Hahahahaaaaaa Lana nu har jag kollat tricket. Så många följdfrågor. Exempelvis:
   - Hur kom han på detta?
   - Vad mer har han på sin repertoar?
   - Är han singel och om ej - hur gör jag för att göra honom till min?
   - How on EARTH hittade DU klippet Lana, har inte du fullt upp med GDPR och tps reports?

   Radera
 3. Killen har en hel repertoar av ”dra duken av*****” , pardon my French. Har enligt uppgift även medverkat i Britains got talent?? Jag blev förevisad denna under muntra tillrop på den senaste tjejträffen. Vad är tps reports? Tänkte bara så att jag inte missköter mitt jobb...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länge trodde jaf TPS report var en ironisk drift med rapporter i största allmänhet (från filmen Office Space), men de verkar finnas på riktigt och betyda typ Testing Procedure Specification). Sök på tps report och office space på Tuben. Jag ska omgående dyka tillbaka in där och fördjupa mig i denna driftiga japan.

   Radera
  2. Lana är nu upplyst om TPS! Ska använda det som i Officespace. Smälter perfekt in bland alla andra förkortningar som ingen vet vad de står för på jobb.

   Radera
 4. Hahaha. Bra inlägg! Jag kan annars förorda att byta katten mot en hund. De brukar effektivt ta hand om alla matrester som eventuellt trillar ner vid matbordet. Matresterna ersätts dock ganska effektivt av hundhår istället så det kan hända att det jämnar ut sig.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja katter suger på att rensa golven. F ö hårar de lika mycket som hund så det är win-lose vs lose-lose till hundens fördel.

   Radera
  2. Med katt och mus blir det lite action. Med hund blir det mest dräggel

   Radera
  3. Javisst! Jag har även laborerat med undulat och katt, otroligt vad instinkterna sitter i. En sak som stör mig med konceptet katt är att de enligt utsago äter upp sin ägare om hen dör i ensamhet.

   Radera
  4. om man fjärmar sig från djurens värld och tolkar inlägget mer "open minded" blir det genast lite mer intressant

   Radera
  5. Jag är alldeles för pryd för din tolkning

   Radera
  6. Hehe, ja det har du rätt i att katten antagligen hårar lika mycket (kanske mer) än hunden.

   Radera
 5. Jag säger bara: Handdammsugare från Makita. De använder samma batterier som deras skruvdragare m.m. Vad skulle jag annars fånga spindlar med under sommaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det någe proffsverktyg? Jag köper bara Clas O:s egna märke, vad heter det nu igen?

   Radera
  2. Nja, proffs och proffs... De säljs bara utan batteri, för dem som redan äger en maskin med passande batterier. Den största fördelen är väl att det som oftast går sönder på andra modeller, batteriet, är utbytbart.

   Den nyfikne kan kolla in DCL 180Z på Amazon.co.uk t.ex.
   https://www.amazon.co.uk/Makita-DCL180Z-Cordless-Li-ion-Cleaner/dp/B00H5M1FW8/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1527006366&sr=8-1&keywords=makita+vacuum

   Radera
  3. Jisses, det är granulat nördnivå på detta, hatten av W!

   Radera
 6. Bästa FEB, snälla sluta aldrig skriva. Ser verkligen fram emot att få läsa dina - nu dagliga - blogginlägg. Du är så bra på alla plan.

  Det är kul hur olika man upplever detta! Jag *älskar* min skaftdammsugare (visste inte ens att det hette så på svenska, här i OZ kallas det cordless ). Köpte min underbara vanliga dammsugare (en perfekt liten(stor) sak, vit Miele, efter noga undersökning, reviews och youtube-videon and what not. Men den drar jag ut bara veckovis. Min Dyson = cordless dammsugare, den tackar jag för dess existens varje dag. Bara idag har jag använt den 3 gånger tack vare min 11-månders bebis och hennes fas att lära sig äta själv.

  Den underlättar livet så mycket, särskilt tillbehören där man vill dammsuga textil/soffa/kanter/lister/trånga utrymmen där det behövs. Älskar min Dyson. Har nu ägt den sedan 2015 och den fungerar utmärkt.

  Vet inte om Dyson finns eller är lika populärt i Sverige, men ifall någon verkligen känner behovet att köpa en skaftdammsugare så rekommenderar jag Dyson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla och jag måste ställ den dumma frågan - OZ? Short for Over Zeas? Eller är du de facto från OZ som trollkarlen - coolt i så fall.

   Men så härligt då att skaftdammsugare av kvalitet finns att tillgå någonstans i världen. Dyson är för mig obekant, måste genast googla.

   Radera
  2. Jag har också en Dyson skaftdammsugare, det är min enda dammsugare och den funkar alldeles förträffligt bra. Den var visserligen dyr som f-n, men på 43 kvadratmeter behövs inte en större dammsugare. Finessen är att den hänger på väggen i en garderob och det tar bara sisådär en halv minut att ta fram den, fånga in de mest aggressiva dammråttorna som brukar samlas på några specifika ställen i lägenheten, och sedan sätta tillbaka den. Att dammsuga hela lägenheten grundligt klarar jag på en laddning, det tar max 10 minuter (och då tar jag det lugnt).

   Radera
  3. Den finns i Sverige såg jag nu men den var dyr

   Radera
  4. Oz=australien väl? Vore iofs väldigt kul om landet oz som i filmen verkligen finns, men jag är tveksam till om det skulle finnas dammsugare dör but what do you know :) /Lisa

   Radera
  5. Aha. Shit, varje dag en ny lärdom, livet är fantastiskt.

   Radera
 7. Hallå, vad är det för fel på en vanlig dammsugare?! Det tar ca 15 sekunder att ta fram och plugga i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å ja jag vet detta. Ibland känns det bara fööör övermäktigt att dra fram den.

   Radera
  2. Då tittar man en dag eller två extra på skräpet tills energin finns. Jag vet av egen erfarenhet att det inte försvinner någonstans om man inte har städfirma. ;-)

   Radera