Helgens sparprojekt

Det finns inget enkelt sätt att säga det här på så jag säger det bara. Jag har köpt en shopping-väska på hjul, av 40-talister kallad en "Dramaten".* Ni som följer denna navelskådande blogg vet att vi gjort oss av med bilen och därför får mat hemlevererad åtminstone två gånger per månad, däremellan kompletteringshandlar vi i närheten. Men - ironiskt nog först sedan bilen försvann, har jag haft ett par mindre bra upplevelser med dessa leverantörer. Jag vill inte hänga ut enskild firma, men låt oss säga att en av dem (host Willys) haft vissa svårigheter på sistone. Oftast har detta manifesterats i försenade leveranser. Det gör mig inte så mycket, jag är ju hemma på kvällarna och svarar på bloggkommentarer. Men nu började det ersättas väl många varor och en del frukt och grönt var av sämre kvalitet än vanligt (Säsongsrelaterat? Men inte är det rötmånad än väl?). Droppen var emellertid en leverans för två veckor sedan. En rätt central kasse, den innehållande mejeriprodukter, försvann. Den angavs inte som "varor saknas" utan den fanns inte med vid upplocket. Hade min man plockat upp hade han inte noterat det hela, men eftersom jag har shoppinglistan etsad likt brännmärken i min hjärna, kände jag direkt att saker saknades. Vän av ordning, d.v.s. undertecknad, ser väl inget superproblem heller i detta. När jag anlitat andra leverantörer har de återkommit med mail samma kväll eller med mail senast nästa morgon med ett "Sorry, vi har tabbat oss!" (antagligen upptäcktes att en överskjutande kasse stått kvar i leveransbilen vid avslutat pass) samt en monetär kompensation. Så icke här. Inget mail ens morgonen därpå. Jag hörde av mig till kundtjänst med de varor som saknades (utöver de som de redan erkänt var "slut i lager" - en märklig känsla att kolla in i ett halvfullt kylskåp men ett kvitto på 1 200kr).

När jag sedan vände mig till kundtjänst var det lite tonen av "Okej tjatmoster, vi kompenserar väl för dina förlorade varor dårå sluta stör oss".** Ni förstår säkert att jag gick igång rejält och använde den kraftfullaste metod man kan i kontakt med random kundservice: Vänlighet. "Jag är inte på något sätt irriterad på dig kära KS-medarbetare. Jag har själv arbetat i kundservice (lögn) och vet att det är ett stort maskineri att få ihop, där du och dina kollegor får klä skott för allsköns klagomål ni personligen inte är ansvariga för. Men för att min familjevardag ska gå ihop är det viktigt att jag vet vilka leverantörer jag kan lita på. Era kollegor i branschen kan också strula till det, men då får jag som kund kompensation i pengar. Det vore värdefullt för mig att veta hur landet kommer att ligga framöver - kan jag räkna med motsvarande prestation från er sida? Bara för min info. Med vänliga hälsningar bla bla (ej mitt riktiga namn)". Efter ett par dagar (alltså - två dagar) fick jag ett hyfsat trevligt meddelande som menade att jag skulle få någon form av kompensation utöver pengarna för de produkter jag inte fått levererade. Sak samma, jag tappade sugen att handla via hemleverans. Dels för att det ryker en fyra-femhundra i leverans och plockkostnad varje månad. Och ska jag sourca från "Fri frakt"-företagen är det en annan prislapp på varorna så jag landar i samma tasseland i vilket fall. Plus att man måste ha någon dags framförhållning vilket jag ibland inte har, trots att jag är en Ubermensch.

Pust okej, så därför köpte jag nedan artikel. Efter en snabb googling visar det sig också att dessa vagnar blivit mer sociokulturellt accepterade, enligt artikeln främst bland yngre kvinnor som "alltid har mycket saker med sig." Jag vet inte, tycker det är rätt sällsynt att jag ser yngre kvinnor med dessa vagnar.

Nu är jag medelålders på riktigt

Den jag köpte kösta 399kr på Åhléns med tre års garanti, så oavsett hur många kilo gul lök jag kör i den kommer jag att ha en årlig "leveranskostnad" på 133kr dvs 11kr/mån eller knappt 3kr/vecka, vilket är cirka 2% av kostnaden av att få prylarna hemkörda på Willys. Bilden ovan är från premiärturen där jag lyckades få hem en arbetsveckehandling på två butiker i och på den. Observera att jag kände mig tvungen att pimpa ekipaget med min Tommy Hilfiger-clutch för att inte helt framstå som en tönt. Men det faktum att jag känner ett behov av att pimpa min shoppingvagn med en märkesclutch gör dessvärre att jag går direkt till tönt-sektionen i helvetet när det beger sig. Där blir jag sedan sittande, tillsammans med Clownen Manne och Jocke Boy. Alltså nej, tar tillbaka det där med Manne, han är ju rätt rolig.

Any How, jag upptäckte en del positiva effekter av denna shoppingvagn på hjul som jag nu tänkte tvinga i dig:

 • Den är väldigt smidig att köra med sina breda "sporthjul" och känslan att dra den är rätt identiskt med känslan av att dra en kabinväska.***
 • Jag fick lagom motion - kände hur det spände lite i såväl biceps & triceps under den kvartslånga promenaden hem från affären, men slapp den där förlamande känslan av ryggont och kramp i armvecken som kommer av att bära blytunga kassar. För att inte tala om den där svidande känslan i handflatorna när man ställer ner kassarna för att vila och ändra grepp- en av mina topp-5 hatkänslor vid sidan av skam och jobbångest.
 • Den är smidig och praktisk i själva butiken. Istället för att skjuta runt på en överdimensionerad kundvagn som blockerar vägen för folk och potentiellt kan ge upphov till konflikt med en människa, slinker jag runt i gångarna med min lilla yteffektiva lösning som en tjuv om natten. 
 • Den har dessutom en liten ficka på baksidan, perfekt dimensionerad för mitt handlings-VISA och eventuella pantkvitton så att jag inte glömmer att langa fram dessa i kassan och när vi ändå talar om pant...
 • ...jag slipper gå och rassla med pinsam pantkasse till butiken, jag döljer den effektivt i min shoppingvagn. 
 • Därtill finns säkert en massa sekundärområden för min shoppingvagn jag ännu inte klurat ut. Dra den till bibblan vid massiv ordertagning på fruglitt eller sundance-DVD:s? Dra prylar till loppis? Köpa massor av vin på systemet? Herregud, tanken svindlar.


Hur forslar du hem mat från butik?

Mvh/
FruEfficientBadass

*Av all pappahumor är det denna konstruktion jag avskyr mest. 
** Och inte för att på någe sätt vara petig här, men kassen med grönsaker var helt våt, täckt i något surt. Visserligen var grönsakerna paketerade i plast, men känslan av att behöva stå och spola av sina varor under kran var sådär. Dessutom använde de ohemult många papperskassar (som man som kund betalar för) - jag menar - ett paket frysta kycklinglår: En kasse. Två broccoli och en fil: En kasse. Där blir jag bara störd i största allmänhet. 
*** Det är rätt märkligt egentligen - att dra en kabinväska anses coolare än att bära en gammeldags resväska av 80-talsmodell. Men att dra en mathandlarväska anses vara töntigare än att bära kassar?

36 kommentarer:

 1. Jag använde mathem tills de höjde minimibeställningen till 700 kr. Det gjorde att det blev mer pysslande att få ihop minimibeloppet än det var värt. Där var det aldrig problem med kompensationen och man kan beställa dagen innan. Innan dess använde jag Coop som funkade bra men hade ilpnga leveransspann. Willys har jag testat en gång men jag pallar inte att betala 150 kr i frakt och plockavgift för en leverans på 500 kr. Så även om ”gratis frakt” alternativen är dyrare så tror jag inte de är 150 kr dyrare per leverans.

  Eftersom jag nu dumpat dessa alternativ i vart fall tillfälligt så handlar jag i en dyr saluhallsica ungefär en gång i veckan. Den ligger ca 5 minuters promenad från mig. Därifrån forslar jag hem maten hem i två tygkassar. Eftersom min inköp uppgår till ca 2000 kr i månaden så orkar jag inte krångla till den delen genom att storhandla långbortistan.

  Jag brukar också vara extra vänlig när jag klagar. Ibland med frostig underton men efter att ha jobbat i kundtjänst kan du ge fan på att oartiga gaphalsar inte stod högt i kurs. Du kunde glömma att bli borttagen den där påminnelseavgiften som man kunde få försvinna för artiga kunder även om det var deras fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ju genast stordriftsfördelar när man varit promiskuös och avlat tre barn på raken - 150kr blir som en öresavrudning när snittkvittot ligger på 1400kr. Men som MI30 säger: 100 spänn är 100 spänn, oavsett om man får rabatt på ett hus eller en bok. Så jag ska nog hålla det till vagnen ett tag.

   Kul input från din KS-bakgrund, det ante mig. Jag kan ju relatera till min relation till företagskunder. Vissa inköpare tror att de ska få bättre pris om de beter sig som svin. Dessvärre fick de ju ofta det eftersom de största kunderna anställde de största svinen. Men i hemlighet njöt man ju när det strulade till sig för dem.

   Radera
  2. Problemet är nog att svinbeteende kommer att slå tillbaka en vacker dag. Vi har nu en person hos en tidigare arbetsgivare som blivit uppsagd. Hon har lyckats göra de flesta av sina arbetskamrater och personer som hon är i kontakt förbannad. Efter ca 10 års gärning så åker hon ut för nu har hon förlorat de flesta av sina supporters och jag fattar inte var hon ska få jobb hädanefter. Dessa personer är också oftast stora arbetsmiljöproblem internt. Tror faktiskt stora företagen skulle vinna på att anställa ok personer. Det går att driva sin sak utan att vara ett svin. Anställdas reflekterar ju vad man anser om de företagen eller myndigheterna. Detta är egentligen ett intressant ämne som vi kom in i från arbetsgivare-anställd förhållandet idag.

   Radera
  3. Läste följande på en kylskåpsmagnet nyligen: ”No need for revenge. Just sit back and wait. Idiots will eventually screw up themselves and if you are lucky, God will let you watch.”

   Radera
  4. Helt sant!

   Har precis läst en intressant bok som heter Dictator’s handbook, why bad behavior is almost always good politics. Läsvärd både ur ett företagsperspektiv men även ur ett politiskt perspektiv. Jag kommer t.ex aldrig att se på bistånd på samma sätt. Budskapet är att alla ledare måste se till att gynna sina stödtrupper. Om de inte betalar tillräckligt så blir de avsatta av någon som betalar dem eller som de tror kommer att gynna dem mer.

   Radera
 2. Jag köpte en Dramaten för 3 år sedan och den står högt på listan över "bästa köp någonsin". Jag kan intyga att den funkar utmärkt när man ska köpa massor av vin på Systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhååå det måste testas snart alltså. Hur många BiBar får plats tro- tio?

   Radera
 3. "En klagande granne är lika välkommen som en regndroppe i öknen" har jag hört någonstans. Varje företag med en kundtjänst värd namnet borde ranka denna funktion som företagskritisk, för det är här facit på om man lyckats eller inte redovisas. Såklart finns det alltid surkartar som är fula i mun och med fördel kan tryckas bort, men de allra flesta som hör av sig gör ju ändå det för att de vill ge feedback. Goodwill-faktorn borde dessutom vara hög hos företagen då man nog vill att så många som möjligt ska börja med hemkört (tom Clas Olsson har ju börjat).

  Om vi skulle dumpa bilen hade det gått utmärkt att handla med bussen. En ryggsäck modell större och en tygbärkasse rymmer det som vi veckohandlar utan problem. Vi har även en sån där väska på hjul som vi fick av svärmor, den är perfekt för bussburna shoppingturer.
  Vi kommer nog aldrig att testa hemkörd mat. Dels tycker vi det är för dyrt och sen vill jag och frun gärna själva välja ut frukt, grönt och kött, risken är att det blir nån som bara kastar ner lite "vadsomhelst". Kantstötta äpplen och grillkött utan insprängt fett går bort när vi väljer. Och meloner ska man givetvis knacka på för att höra det säregna ljudet som indikerar att den är mogen. För att inte tala om mango...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knacka på melonen, hur ska det låta? Och tack för fint formulerad kommentar.

   Radera
 4. Mycket snyggt med clutchen slängd över tant-hjälpen!
  Vi beställer hemkörd mat från Coop, det fungerar bra för det mesta men håller helt med om att de packar in i väl mycket plast och alldeles för många papperspåsar. Lite omiljövänligt på något sätt. Men inte tillräckligt dåligt för att jag ska byta alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag vet, det är ett dilemma när man känner sig varken-eller-nöjd. Har testat alla ink Coop - de var rätt tidiga. Då höll de på med kolsyreis och annat omständligt.

   Radera
  2. Jag har också testat Coop trots att jag har bil och två minuters promenad till Willys (pinsamt jag vet)! Och jag måste säga att jag gillade Coop. De har ofta fri frakt, rabatter (typ 100 kr på hela köpet) och liknande, samt är faktiskt oftast inte så mycket dyrare än willys numera. De har tex billigare blöjor.

   Annars är det vanligaste att vi handlar med barnvagnen och eftersom ungen ofta envisas med att gå hem får vi massa plats i den. När vi ska till butiker som ligger 3 km+ bort så blir det oftast bilen.

   PS. Fördelen med Coop över Willys är att ostutbudet är fan så mycket bättre. Rekommenderas starkt till ett glas lådvin! ;) /P

   Radera
  3. Mmm getost i aska- ett starkt minne från mina ostorgier på COOP Bondegatan när det begav sig. Världens trevligaste personal också. Rent objektivt - alla tyckte det.

   Radera
 5. Ryggsäck, 2 flergångskassar med platt botten i nån plastväv (förlåt alla plastbantare, men den ena har återanvänts i 11 år efter ett panikinköp på Korsika) och så cykel. Funkar utmärkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plastväv är helt enastående hållbart. Det där med tygkasse är inte så genomgott ur ett miljöperspektiv som man kan tro, går åt massa vatten i produktionen. Huvudsaken är att man använder samma länge tycker jag tycker jag tralala

   Radera
 6. Mycket bra inköp! Tanter är ju kända för att ha genialiska life hacks. Mindre imponerad var jag dock när jag som nittonåring bodde med en jämngammal pojkvän som envisades med att dra en liknande rullväska till affären. Oerhört pinsamt, tyckte jag då. Den var dessutom blårutig och luktade gammalt förråd. Supersmart tycker jag idag, för att inte säga direkt fashionabelt. Och trist lukt tar jag numera självklart bort medelst husmorsknep, allt för att embracea min inre tantkvinna.

  Nu för tiden bär jag hem maten i tygkassar. Eller snarare, jag och min sambo gör i princip alltid gemensam sak av att gå till affären, så det finns gott om händer för kassar. Inte så tidseffektivt kanske, men så är vi också förhållandevis nykära och vill vara på samma ställe helst jämt tack. Annat blir det den dag jag börjar betrakta grönsaksavdelningen och gångarna med konservburkar som en avkopplande tillflyktsort för egentid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha - man talar om inneboende ålder. Även om du och din dåvarande pojkvän var lika gamla på pappret var du 15 och han 57, så ledsamt. Gällande kolonialterapi (att stå och nöjessurfa i krossad tomat-gången) kommer det oftast efter barn två. Jag har tidigare nämnt min kompis som ”åkte och handlade” men som istället fällde bak sätet på Maxiparkeringen och läste glansiga magasin.

   Radera
  2. Oja, det stämmer mycket bra. I samband med ihopflytten kunde jag konstatera att min tonårspojkvän var snäppet äldre än hans egna föräldrar, medan jag själv borde ha typ konfirmerat mig och testat min första folköl. Angående barnafrågan är det faktiskt tvillingar på tillväxt, så jag ser redan hur de glansiga magasinen på Maxiparkeringen skymtar vid horisonten. Ett mycket bra tips för övrigt. Frågan är dock om barnafadern går på att jag ska "åka och handla" med tanke på att jag inte har körkort...

   Radera
  3. Nej, det kan finnas vissa trovärdighetsproblem där.

   Radera
  4. Och stort grattis till dubbel pott får man väl säga, det var en nyhet? Förbered dig på ett litet radband av tvillingskämt och tvillingrelaterade kommentarer på din mage. Har inga själv men det lilla jag snappat upp i korridorer och offentliga rum gör mig beklämd

   Radera
 7. Dramaten till lämplig mataffär i kvarteren runt om oss i sta'n plus oftast veckoinköp medelst automobil på helgen på Willys på landet (billigt, lugnt och närmast vederkvickande i jämförelse med inner city shopping). Körde matleveranser tidigare men tycker att det kostar för mycket (och logistiken funkar inte särskilt bra då vi måste vara hemma vid leverans).

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vederkvickande - vilket oförtjänt bortglömt ord. Ni verkar ha en bra set-up där.

   Radera
 8. Beställer på Willys och hämtar upp på vägen hem från jobbet. Då blir det "bara" 49 kr i plockavgift men det är det värt att slippa gå in och storhandla. Har testat Coop men där har jag dålig erfarenhet av deras kundtjänst istället. Hade beställt fläskfile på extrapris men den var slut så då fick jag istället någon fin rapsgris men jag fick betala för den dyra grisen. Mailade kundtjänst och sa att om jag velat betala för en dyr rapsgris så hade jag beställt det från början och att det är ok med ersättningsvaror men då ska man inte betala mer än för det man beställt. 2 veckor efteråt hände exakt samma sak. Med Willys är det tvärtom, är något slut och de lägger i något dyrare så betalar man inget extra för det. Nu till helgen t.ex så hade vi beställt något storpack glass av ett för mig okänt märke som var till extrapris, slut men fick istället finglass, lika mycket och till det billiga priset. Fortsätter med att beställa mat för de få gånger jag nuförtiden går in i en butik så hittar jag så mycket godsaker att det blir mycket dyrare. /Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du skriver sist där är nyckel - är man svag för gavelexponeringar och godisstörtar i kassalinjen är fysisk handel nono. Jag får köpsug på Willys och ibland Maxi. Oerhört sällan på min ICA Nära, min COOP Nära eller min Hemköp. Där känns det mer som att handla i gammeldags lanthandel - det finns en sorts formbröd, två storlekar på ägg och mest frapperande av allt: tills alldeles nyligen fanns på ICA inte ens lösviktsgodis, har ni hört på maken?

   Radera
  2. Jag har inte haft det problemet med ersättningsvaror på Coop. Jag tycker detta med exponeringar är intressant. Jag har en mycket selektiv syn så ser bara det som intresserar mig. Var en gång på Ica och sökte efter glögg i dryckeshyllan. Hittade inget så frågade om de inte hade glögg, varefter personen påpekade att det fanns exponerat när man kom in i butiken. Jag hade passerat glöggflaskorna utan att se dessa när jag handlade allt annat. Lösviktsgodiset; finns det i butiken?

   Radera
  3. Du är med andra ord en usel kund. Minns nu inte statistiken men det är löjligt vad en pallexponering precis vid Maxis ingång gör för försäljningen. Liksom gavelexponering.

   Radera
  4. Och lösviktsgodisbristen gällde nog bara min ICA Nära. Men nu har de en liten sektion.

   Radera
  5. Säkert när det gäller sånt som jag inte är intressserad av för tillfället. :-)

   Jag syftade mest på att jag inte ens ser lösviktsgodiset om jag inte är fascinerad av andras stora påsar som motsvarar min femårsförbrukning minst. Jag fick inte godis under mina första år och sedan har jag aldrig känt ett godissug. Fanns inget värre än att få godispåsar som jag ändå inte gillade som barn!

   Radera
 9. Om man planerar för tidig pension så är det ju bra att börja dra maten med en Dramaten i tid ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt min mans kommentar. Kanske jag skulle sluta färga håret och växla till löständer på en gång?

   Radera
 10. Nu har jag nog listat ut vem du är. Bilden med kyrkan där jag har haft många skolavslutningar gjorde att jag är ganska säker. Har du något emot att jag hälsar på dig om jag träffar på dig med Dramaten?

  Mvh,

  Martin

  SvaraRadera
 11. Jag varierar med att beställa hemkörning från Ica Maxi med avgift på 99 kronor eller så passar jag på att få skjuts till någon större butik när mamma är i stan. Men det går åt så himla mycket mat trots att vi bara är två. Mjölk, fil, potatis, lök - man skulle ju kunna bära ihjäl sig!

  Jag har någon standardgrej att varje gång jag går förbi en matbutik på väg hem så plockar jag på mig ett paket mjölk vare sig jag behöver det eller inte, kan tydligen aldrig ha tillräckligt hemma (laktosfri så håller länge, tips tips).

  Hanna

  SvaraRadera
 12. Gud så smaaaart det ska jag börja med (tvångsköpa hem saker med lång hållbarhet och garanterad åtgång). När jag handlar på Axfood köper jag den mjölk med lång hållbarhet, smakar lite speciellt men funkar ur ett vardagslogistiskt perspektiv. Det var faktiskt en av anledningarna till att jag slutade handla på Mathem - att de alltid langade med mjölk med typ tre dars hållbarhet (och vi köper 6st 1,5liters). Lätt stressande, även om jag vet att den håller längre än det står.

  SvaraRadera
 13. Jag heter Dora Gomez. Av respekt för dig och dina trollformler måste jag göra detta vittnesbörd känt för alla. Jag gick för att se andra trollformler utan att se några resultat, allt de ville var efter mina pengar. Jag önskar bara att jag hade kommit för att träffa dig tidigare, jag fick ut det mesta av dig. Min exman har varit borta i ett år och jag gick överallt och letade efter andra trollformler men inga resultat förrän min vän presenterade mig för Dr.Sunny. Efter kärleksförtrollningen fick jag äntligen ett samtal från honom på mindre än 48 timmar. Hans besvärjelser har gjort underverk och min man är tillbaka full av kärlek. Det var som ett mirakel! Han kom plötsligt tillbaka med blommor som sa att jag skulle ge det till honom, jag blev verkligen förbluffad och chockad när min man knäböjde för att be om förlåtelse och att jag skulle acceptera det. Jag har verkligen ont om ord och glad, du är en Gud sänd till mig och till hela min familj.. Och nu är jag återigen en lycklig kvinna. Tack så mycket Dr Sunny. För alla som letar efter en riktig caster, kontakta Dr.Sunny på;drsunnydsolution1@gmail.com Du kan också Whatsapp på +2348082943805

  SvaraRadera