Låt din disktrasa bjuda dig på en champagnefylla

Mmm clickbait. Men tji fick du för nu ska vi räkna matte:

1/ En wettexduk kostar 4,74 kronor och du kan använda den i en vecka innan den börjar lukta illa. Du står ut ytterligare i en vecka men slänger den sedan och börjar om på en ny.
2/ En disktrasa av lin kostar 99 kronor. Du kan använda den dagligen i fem års tid om du tvättar den i maskin en gång i veckan.

Vad blir kostnaden över fem års tid för de två alternativen?

Svar:
 • Kostnaden för alternativ ett blir 616kr, äcklig lukt varannan vecka, estetiska missförhållanden samt dåligt miljösamvete.
 • Kostnaden för alternativ två blir 99kr (okej, plus frakt då, passa på att köpa flera stycken och ge bort i present i samma veva), estetisk fulländning i köket och förstärkt miljömuppsimage.

Jag är en sucker för dessa trasor. Nedan min stadsuppsättning, sen har jag två även på landet. Genom att köpa fem samtidigt kom jag upp i "fri frakt" på Jordklok.se (när jag lagt till en buljong också...) plus att jag inte behöver paniktvätta trasan varje vecka utan alltid har en fräsch på lut.
Så vad händer då, undrar vän av ordning, om du för fem år sedan la differensen i Spiltan Aktiefond Investmentbolag? Jo det ska jag berätta föraj:

Alternativ a:
Champagnepicknick med dina närmaste vänner där ni blir på pickalurven på Bollinger (pengarna skulle räckt till 3,9 flaskor vilket är detsamma som 4 skulle jag tro).
Alternativ b:
Liten spontangåva till tre väninnor, du hade kunnat köpa 4 flaskor Chanelnagellack och ändå få en liten slant över.


Alternativ c:
Välgörenhet. Du kan vara flickafadder hos Plan Sverige i nästan ett års tid med månadsbidrag 100kr.Eller, så struntar du i att investera i en trasa av lin och fortsätter med dina gamla wettexdukar. Det är liksom SÅ värt det (förbryllad smiley).

Mvh/
FruEfficientBadass

28 kommentarer:

 1. Ett litet tips för wettex: det går utmärkt att koka dessa, skölja i kallt vatten och använda igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noterat. Har för mig att jag noterat detta förut, utan att börja göra det. Vet inte varför. Kanske för att jag när en pretentiös köksnerv som gärna vill ha diskborstar i trä och disktrasor i lin. Och grönsåpa istället för YES (även om det inte är görbart).

   Radera
  2. Yepp. Har 4 wettex som jag använt i 1 år, 2 i veckan. Tvättar dem med vittvätten. Vill inte tänka på hur många jag konsumerat på cirkus 30 år med eget hushåll innan jag lärde mig detta...

   Radera
 2. Det går bra att tvätta Wettextrasorna i tvättmaskinen också. Nu kör vi lin sedan några år tillbaka och de är väldigt mycket bättre på alla sätt.
  Men oavsett vad för trasa man använder är nyckeln till hållbarhet att skölja och vrida ur dem och hänga upp dem så att de torkar under dagen. Då kan man använda t o m en Wettextrasa i flera månader utan att de luktar illa.

  /R, originalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow...det är där skon klämmer alltså. HUR TRÅKIGT att vrida ur och hänga upp efter varje användning...Har ett starkt bardomsminne och det var när mamma var bortrest och pappa skulle torka av diskbänken. Han använde då en torr, stel wettexduk. Jag var väl cirka 8 år då men hade fattat att man måste blöta trasan för att få den att suga upp fukten. Min far, då kanske typ 36 år, trodde att det var den torra trasan som skulle kunna absorbera vätskan. Jag fick lära honom att använda trasan. Jag tänker ibland på den här historien och hur djupt tragisk den är, på så många sätt.

   Radera
  2. Ironi är knepigt på nätet. Min kommentar var allvarlig och vänligt menad. Jag har stött på många som inte kan förstå varför disktrasan blir snaskig på bara några dagar. Men så ser man att den ligger blöt nere i vasken tillsammans med matrester och smutsdisk...

   /R, originalet.

   Radera
  3. Fk jag var ej ironisk, jag tycker det är jobbigt att vrida ur trasan

   Radera
 3. i det Cumberbathchska köket känns ju lin som ett klockrent val ; )
  Själv har jag hittat Wettex i något komposterbart naturmaterial på Netto, som också går att tvätta för att slutligen komposteras./S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Netto?! Har inte de lagt ner i Sverige?

   Radera
  2. det vet jag inget om - jag bor i Köpenhamn ; ) /S

   Radera
 4. Hej! Jag är helt ny här och har hets-läst igenom halva bloggen tror jag. Jag skrattar ihjäl mig!! Jag har mycket att göra för att komma upp i din sparnivå, men jag kämpar på.
  Vi kör också tvättbara trasor, inte i lin utan någon form av microfiber som väl egentligen inte är särskilt bra för miljön?! Eller i alla fall inte framställandet av den.. När dessa går ur tiden blir det inköp av lintrasor och en champagnepicknick om fem år!! Yey!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. That's the spirit Linda! Inte bara efter att dina microfiber slitits ut, inte ens då kostar du på dig skumpa utan du väntar tills fem år efter införskaffandet av linnetrasor dvs om ett decennium. Du kommer att gå långt med denna killer instinct. (ett decennium är f.ö precis rätt tidsram för att skörda sina investeringar överlag).

   Radera
 5. Älskar min rosa-lintrasa. Köptes samtidigt som köksbordet till lägenheten och till samma pris. 100kr för bordet och 100kr för trasan. Tycktes då att det var lite dyrt men 2.5år senare tror jag nästan trasan behållt mer av sin stil än bordet. Tror dock att den dagen vi flyttar kommer bordet att kunna säljas för mer än trasan..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att du gav lika mycket för bordet som för disktrasan

   Radera
 6. Det känns lite lustigt att vi går tillbaka till vanorna från våra mor- och farföräldrars generationer för att spara pengar och miljö. Det kanske inte var mikrofiber eller lintrasor men i vart fall trasor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara en tidsfråga innan jag börjar spara potatisavkok och gräva ner pengar.

   Radera
  2. Idag är det smidigare att gömma pengarna utomlands än att gräva ner. Det blir så svårt att använda dem när alla ifrågasätter kontanter. ;-)

   Radera
 7. Är det bara jag som tvättar dom i diskmaskinen tillsammans med disken? Eller har jag precis av misstag avslöjat något sådär jättepinsamt som-alla-vet-att-man-inte-bör-göra men jag inte fatttat nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara du anonym och FYI strider det mot Genevekonventionen. Nej men det lät ju smart. Jag diskar redan diskborste och slaskskrapa, det här var någe nytt.

   Radera
  2. Jag har gjort det ibland men nu slänger jag istället in den i tvättmaskinen med sängkläderna.

   Radera
 8. Alltså, jag älskar din blogg, men här är vi inte riktigt överens ;-) Jag har både en lintrasa och Wettex, och jag tycker faktiskt Wettex är vinnaren när det gäller att suga upp. Lintrasan luktar nästan illa snabbare än wettexen tycker jag (okej, erkänner, är skitdålig på att skölja ur ordentligt). Jag brukar slänga in wettexen 30 sek i micron, sen luktar den inte illa mer. Tvättas sedan ibland också. När den har blivit för dassig blir den städtrasa....
  Men lintrasan känns ju helt klart mer korrekt, särskilt i kombon med trädiskborste :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhh, tycker som du att lintrasan luktar illa fortare än wettex. Köra i micron ska jag testa!!!
   Jag brukar annars hälla av pastavatten eller potatisvatten på den då försvinner lukten, fördel; man slipper dra ner till tvättstugan eller koka upp vatten enbart för disktrasan. Det handlar ju om att döda bakterierna som luktar, och de dör med ett kokande pastavatten, kan jag lova ;-)

   /Lotta

   Radera
  2. Antagonister bort från kommentatorsfältet!! Obs DETTA var ironi. Det där mikroknepet, funkar också på estetiskt lin?

   Radera
 9. Här tvättas det också wettextrasor, det har min mor minsann alltid gjort. Angående kommentaren om att "tvätta" i diskmaskin så har jag fått för mig att den inte blir varm nog, men efter en kvick googling verkar diskmaskinen lätt komma upp i 60 grader, som ju krävs för att få död på bakterier. Hmm. Och pastavatten är smart. För den ytterligare miljöintresserade kan jag även bjussa på denna info om wettextrasans material ( https://www.instagram.com/p/BiGnF27AL92/?taken-by=kit.se ) Alltså, 70% cellulosa och 30% bomull. Den kan alltså komposteras eller återvinnas som papp. Klart lin är miljösnällare än bomull, men att även wettexen är nedbrytbar glädjer mig. Herregud. Nu blir jag sån där igen. Jag gläds åt disktrasor jag. Men jag är väl i gott sällskap här kan jag tänka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Werkligen! Min dag fick plötsligt färg igen

   Radera
 10. har nu provat att micra wettextrasan, och som mina barn hade sagt: Vilket bra lifehack!!!
  TACK Rebecka!!!
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller tack Anonym, menar jag... hur funkar detta med att svara egentligen, det finns oändligt med möjligheter att välja vart man vill svara, men det känns ändå otydligt?
   /Lotta

   Radera
  2. Ditt tack går upp i kosmos och regnar ner över oss alla

   Radera