Hur jag blev osynlig

När jag fyllde 40 fick jag av Jurist-K en flaska parfym från för mig okända parfymhuset Jo Malone med doften lime, basilika & mandarin.


Vilken bra present. Dels är jag för snål för att improvisera parfymköp. Dels har jag dålig fantasi och skulle aldrig ha tålamodet att leta upp ett helt okänt parfymhus och jag skulle nog inte kommit på tanken att välja just den doften. Men den har varit en helt perfekt vardagsparfym - fräsch och oskyldig. Skulle jag till äventyrs bli anklagad av någon parfymallergiker kan jag med övertygelse i blick blåneka och hävda att jag precis ätit lite citrus. Och basilika.

För ett tag sedan tog min Jo Malone-parfym slut. Varandes snål minimalist har jag bara två - en till vardags och en till fest och min festparfym kommer att räcka till den sista festen (not till efterlevande: urna sprayas med Chanel Mademoiselle). Apropå Chanel tror jag att det var hon som sa att "Endast en galen kvinna lämnar hemmet utan parfym" så jag törs inte annat. Jag ”behövde” alltså en ny vardagsparfym.

När jag gick där på stan för att provsniffa lite, tänkte jag att det kunde vara på sin plats att nyttja en sådan där rabattkupong man ibland får med posten från exempelvis Åhléns eller Kicks ("Doftveckor - 20% på alla parfymer" etc). Då slog det mig att jag inte längre får den typen av utskick. Insikten slog mig med full kraft. Jag har halkat ur systemen!


Annat var det när jag precis gått och blivit antikonsument. Det var hösten 2011 och jag hade satt upp som mål att inte handla någonting på "postorder" som det hette då, särskilt HM:s onlineförsäljning var mindre utvecklad och jag gick fortfarande på katalogerna. Jag fick så många tårdrypande kärleksbrev från mina gamla leverantörer. Först lite lättsamt: "BTW du får 10% om du beställer innan den...". Sen höjdes tonläget: "25% på hela köpet!". Värst var LaRedoute, de använde franskt sliskig copy: "Vi saknar dig!*". Katalogerna fortsatte att komma men nu när jag tänker på det har jag inte sett varesig kataloger eller rabattkuponger på väldigt, väldigt länge.

Jag ser mig själv som en före detta knarkare som varit ren så länge att langarna på gatan inte bryr sig om mig längre. Vem vet, de kanske inte ens minns att jag en gång hängde efter dem i jakt på nästa fix. Istället spejar de oseende över min axel i jakt på någon av intresse, någon med pröjsvillighet. Jag, är helt - transparent.


Men hur blev det med parfymen då undrar du säkert? Jag fick en, av Marknadsförar-L, i samband med källarrensningen förra helgen. Vem behöver Kicks när man har sådana vänner?


Mvh/
FruEfficientBadass

*Vilket på affärsspråk betyder ”Vi saknar ditt top line-bidrag, nu sätter du oss allt i skiten”

18 kommentarer:

 1. Jag får inte heller något på posten från Åhléns. Däremot tipsade en av säljarna att de kunde kolla om jag hade rabatter i min profil. Det gör att jag när jag handlar frågar alltid om det finns några tillämpliga rabatter. Ofta finns det någon. I början av veckan hade de 20 % på nästan allt. Perfekt för de nya ballerinaskorna som jag visserligen hade köpt ändå.

  SvaraRadera
 2. Får fortfarande diverse erbjudanden, trots mina minimala köp, men då i den digitala världen. Se till att ha rätt kontaktuppgifter (mejl & mobil) så kommer du nog med i snurran igen. Om du vill. Ibland rätt tjatigt runt lön när alla erbjudanden dyker upp./Kvinna 45

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är frågan om jag vill. Å ena sidan snålisen som vill spar några spänn, å andra sidan den som avskyr riktad marknadsföring.

   Radera
 3. Jag tycker konceptet och diskussionen snål är ganska spännande. Jag har diskuterat det ganska ingående och kommit fram till att snål ofta relaterar till hur man hanterar pengar i relation till andra och ekonomisk oftast relaterar till hur man hanterar pengar i relation till sig själv.

  Man kommer alltså inte uppfattas som snål av särdeles många så länge man inte är allt för sparsam i sina externa relationer sen kan man givetvis hantera relationerna på olika sätt. Man kan vara generös på en middag i det egna hemmet och fortfarande vara mycket sparsam jämfört med att gå på restaurang med samma vänner.

  Bara ett inflikande för jag tycker att vi ofta intar en försvarsställning när vi bloggar/pratar om vår sparsamhet

  Ha det gott
  AvL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ytterligare en dimension i hur man uppfattas handlar om vilka parametrar externa jämför dig med. Min familj som har helt andra parametrar (arbetarklassyrken med medelklasslöner) tycker jag är snål även om pappa säger att jag köper kvalitetsgrejer när jag köper. Däremot har jag inte bil eller snöskoter eller samma märkeskläder som dem. Eftersom de inte är samma som deras märken så förstår de inte att jag i själva verket ofta har dyrare kläder etc. Jag reser en del och äter bra när jag gör men detta syns inte på samma sätt.

   Grejen är att jag nog inte uppfattas på samma sätt av mina arbetskamrater (medelklass akademiker) (eller tror jag iaf) för jag bor i en bostadsrättslägenhet i en av stans dyraste områden. Jag klär mig som medelklass i kvalitetsplagg men möjligtvis med färre variation. Däremot brukar jag oftast ha med mig matlåda och jag lägger inte pengar på saker som inte intresserar mig.

   Radera
  2. Ja, att passa in i olika sammanhang kräver givetvis också ganska välutvecklade kameleontegenskaper. Det var länge sedan jag umgicks med någon annan än de jag väljer att umgås med (jag har sonika valt bort stora delar av min familj då vi inte kommer särdeles väl överens) så jag utsätts sällan för den typen av problem annat än i arbetssituationer men då tycker jag att det är väldigt enkelt att förställa mig tillräckligt för att passa in någorlunda.

   Nu arbetar jag för all del på ställen där ingen kollar så noga på vad jag har på mig och där det finns folk som uppskattar umgänget runt lunchbordet mer än restaurangen de är på varför matlåda oftast är en självklarhet.

   Tack för din reflektion. Den breddar perspektivet en aning.

   Radera
  3. Intressanta tankar ovan. Det jag tycker är fascinerande med ämnet "snålhet" så som vi (och du har rätt i det AVL) lite nedvärderande kallar det i den här bloggosfären, ofta handlar om rätt sunda värden - att inte överkonsumera (thus - saving moder jord som vi alla lite till mans borde tycka rätt väl om) samt att kanalisera sin energi på saker som betyder något istället för hagelsvärmmetoden som torde anses vara rätt ineffektiv och småkorkad. Jag ska försöka sluta tala i pejorativa ordalag om snålhet. Problemet är att jag inte har någon bra synonym till snålfan med positiv konnotation. Några förslag? "Spargud" känner jag mig inte som. Det engelska ordet "savvy" gillar jag, vad blir det på svenska?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Smart betyder det, enligt Google translate. De e la änna va de kokar ner te - pengasmart! Sen att Jante-lamporna lär börja blinka om man råkar antyda att man skulle vara smart får väl ses som en ren bonus ;-)

   Mvh
   Newman

   Radera
 4. Jag storhandlade i fjol på Ica Maxi i Nacka och då menar jag verkligen STORhandlade. Innehållet i två knökfulla kundvagnar och ett antal tusenlappar bytte ägare den dagen. Döm om min förvåning när Ica i Nacka därefter började bombardera mig i min småstadstillvaro med idén om att jag borde göra det där oftare. "Vad betyder väl några timmars bilresa mot att få köpa bananer för 14:90?" verkade de tycka.
  De verkar ha gett upp nu och insett att jag har ett 20-tal andra ICA maxi som ligger närmare hemmet.

  Frågan är bara när Postkodlotteriet, ska ge upp? De har aldrig fått en krona härifrån men fortsätter att slänga pengar på sina glättigt färgglada utskick till mig. Det borde räknas som ofredande vid det här laget.

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. M - om jag vore du skulle jag börja skicka adresserade blev hem till Rickard Sjö...gren? en gång om dagen till se upphör. Jag älskar civil action. NB när jag lämnade dussinförorten för stan slutade PKL terra oss - det verkar som att det är företrädesvis hemmansägare som är målgrupp?

   Radera
  2. Blocka staten från att sälja dina uppgifter så brukar det problemet lösas på lite längre sikt. Som bilägare fick jag ofantligt mycket erbjudanden teck vare att staten sålt mina uppgifter till diverse parasiter. Sedan kan du även skickat ett vänligt mail till dem och be att de tar bort dig ut deras utskickslista i enligt med den nya gdpr-lagstiftningen som kommit för du har aldrig bett om att bli tillagd. :-) Den ger ju nu oanade möjligheter att bli borttagen ur olika register när de flesta företag är livrädda för böterna. :-p

   Radera
  3. Tips tips* ..... Jag läste på någon blogg om att det var lätt att spärra sig och därmed slippa reklambreven från Postkodslotteriet. -> https://www.postkodlotteriet.se/kundservice/sparra-reklam.html

   Sedan jag spärrade mig där har jag inte fått ett enda brev =)

   * ville mest få in en sån här * i inlägget

   Radera
 5. Jag ÄLSKAR att ni är så hands-on lösningsorienterade!

  SvaraRadera
 6. Min parfym är slut sedan några månader tillbaka och jag har varit rätt sugen på att köpa ny. Med tiden har det känns mindre akut och jag har vant mig med att vara utan - jag har några doftande kroppskrämer än det känns som en ok kompensation.
  Känns faktiskt nice att inte behöva ha parfym. Sen har jag andra grejer som jag fortfarande konsumerar som jag kunde låtit bli... men parfym gick bra att skippa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alltså inte blivit galen så som Coco föreslår?

   Radera