Saker jag inte fattar 10 - Hund i bil

När jag bodde i Frankrike på 90-talet såg jag för första gången den här dekalen på bakrutan av en bil:


Min första reaktion var förvåning. Vad menas? Varför kommunicerar man att man har en bebis i bilen? För att underlätta för kidnappare? Men sen landade jag i att det måste ha att göra med fransmännens dödsföraktande inställning till bilkörning. Man vädjar helt enkelt till bakomvarande bil att "Snälla döda oss inte, det ligger ett oskyldigt spädbarn i bilen." Vilket verkade hyfsat logiskt. Och uppenbarligen var det ett framgångsrikt koncept, eftersom det producerades ett stort antal dekaler i olika utformningar...
...och inte bara på den fransktalande marknaden, även den engelsktalande...
...och svensktalande....

...men vänta hallå, i Sverige har vi inte ett dödsföraktande sätt att köra bil? Vi kör ju med femton bilars säkerhetsavstånd, city safety och arton air bags. Varför ska vi ha Bebis Ombord-dekaler? Finns det forskning på att vissa förare hellre kör in och krockar med en bil där det enbart vistas vuxna jämfört med en bil där det finns barn? Vilken vuxen förare vill köra in i en framförvarande bil överhuvud taget? Det är varken skönt eller ekonomiskt? Fatta nada. Ännu mindre fattade jag när jag i början av året såg den här dekalen på en bil i Skåne:


WTF? Ok, så det finns skäl att tro att det finns idioter till bilförare som gärna ligger och nosar dödsföranktande i baken på andra bilar, men som vid insikten om att det finns en hund i bilen framför, saktar ner och håller avstånd? Är det verkligen syftet med ovan dekal? Snälla hjälp mig förstå.


Mvh/
FruEfficientBadass

27 kommentarer:

 1. Det är som med skylten
  "Gasbehållare - förs i säkerhet vid brandfara". Skylten är synlig på upp till 23 meters avstånd.
  Barn som exploderar? Ja, man vet aldrig.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm sant, tänkte inte på det. Jag läste någonstans att de som haft småbarn senare i livet inte klarar av höga ljud - öronen har fått överdos liksom. Kanske är det en vänlig varning till dessa?

   Radera
 2. Självförhärligande. Här kommer mysiga familjen med bebis/vovve. Tror jag.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också. Jag tror även att det är ett newbie-fenomen: det är ju vid första barnet man ser dylika uttryck. Lite som diffen i svansföring mellan bröllop ett, två och tre.

   Radera
 3. ja, detta är ett mysterium. Är det en varning eller upplysning? Eller är det ett sätt att hantera den omfattande oro som drabbar nyblivna föräldrar att något ska hända bebisen? En sorts lyckobringande amulett? Men vad betyder då Hund i bil?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen exakt!?! Och var går gränsen? ”Fru i bil”, ”GPS i bil”? ”Paket Kleenex i bil”? Alltså, den ska jag fanken trycka upp...Köper ni?

   Radera
  2. Fru i bil :-)

   Radera
 4. När jag håller hastigheten är det väldigt vanligt med "baknosare", bli alltid så sugen att skaffa en skrotbil endast i syfte att tvärnita när det händer. Inte många som har koll på vad reaktionssträcka är, trots att hastighetsbegränsningen är 40km/h så skulle många aldrig hinna bromsa om framförvarande skulle behöva panikbromsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fram till att du skaffar den bilen kan du köra tricket att spola vindrutan lite extra länge. Då brukar bakomvarande fatta vinken när de behöver sätta på sina vindrutetorkare ;-)
   LottaJ

   Radera
 5. Tacka vet jag den käcka dekalen:

  "Det är många som vill köra om just nu, men du behåller din plats i kön!"

  Ger kanske en oönskad reaktion, men det är kul!

  SvaraRadera
 6. Du har uppenbarligen inte kört på de skånska motorvägarna. Avstånd till framförvarande bil. Vad är det? Så är den ju också avstängd dagligen....

  Skyltarna kan väl kategoriseras som onödiga inköp på samma sätt som registreringsskyltar med ungens namn till barnvagnen. Min mamma brukar iofs alltid rabbla igenom alla tre barnens namn innan hon träffar men rimligtvis borde man komma ihåg ungens namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha älskar detta kommentatorsfält. Skrotbilsdrömmen med inbromsning när jag också. Jag får också stort påslag av oxytocin om en fräsare burnat förbi på gatan men så hamnar vi bredvid varandra vid nästa rödljus. Då brukar jag sakta vända på huvudet och le med värme & charm.

   Radera
  2. Haha, ja så underbart med folk som har så bråttom och sen fadtnar vid rödljus eller bakom en lastbil så man kommer ifatt :)

   Radera
  3. Känner igen situationen: https://youtu.be/sqrdHKN9I-o?t=3m34s

   Radera
  4. En klassiker. Den här också (även om den är mindre relaterad) - som vissa menar var stagead. Jag vet inte, men jag blir glad varje gång https://www.youtube.com/watch?v=8F90XkUXI-c

   Radera
  5. Ja, den är nästan FÖR bra för att vara på riktigt, lite som de där lektionsfilmerna där lärare kastar ringande telefoner i golvet.

   Radera
  6. Länk, länk! Jag har missat dessa helt.

   Radera
  7. Det finns massor, och tyvärr tror jag inte på någon av dem. T ex undrar jag hur den som filmar kan komma undan med det när läraren uppenbarligen vill statuera exempel. Verkar vara någon slags reklamkampanj.
   https://www.youtube.com/watch?v=ovUhhRX_5tY
   https://www.youtube.com/watch?v=3Bu3Z3Xdynw
   Bara sök på "teacher smashes cell phone" eller liknande så finns det hur många som helst.

   Radera
 7. Har du sett någon skylt som varnar för katt ombord? Det känns mer relevant att veta eftersom föraren som kliver ur efter kattresa är troligen i uselt psykiskt skick och förmögen till vad som helst om hen blir det minsta lilla irriterad. Mvh fd kattägare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejmen nu när du säger det Mia så fattar jag Baby-skylten! Alltså - hur många gånger var jag inte på väg av vägen när jag försökte panikleta napp på baksätesgolvet medan jag körde? Jag såg också en notis för ett par år sedan hur en bild med förare+tre småbarn hade kört in i ett träd på rak landsväg. Det är så det händer - det hysteriska tonläget och känslan av emergency i en bil med småbarn! FINALLY en lösning! Det skylten vill säga är: "I bilen framför kan absolut vad som helst hända, även på en rak vägbana. Vänligen håll avstånd för att slippa blandas in i skiten". Tack Mia!

   Radera
  2. Hahaha! Jag har alltid funderat över varför man som "Baby on board" ägare vill skryta om att man har barn i bilen när man kör som en biltjuv men där var alltså svaret, perfekt!

   Som hundägare har jag dock inget svar på varför man vill ha en sån där skylt på bilen. Har istället tonat mina rutor så mycket det bara går för att ingen ska se att jag har en hund i bilen, eftersom jag är helt nojig över att någon ska sno min hund när jag lämnar den i bilen (inte på sommaren så ingen får panik nu) och aldrig skulle skylta om att här finns ett byte att sno för er som behöver hundar att träna kamphundar på.

   Radera
 8. Jaaaaaa! Så måste det vara! 😀 Barn/katt - marginell skillnad. Mvh barnlös fd kattägare

  SvaraRadera
 9. Parkeringsvarning kanske? Parkerera inte nära denna bil om du inte vill riskera bucklor och repor från småttingar som vräker upp bildörrar eller hundar som hoppar upp och ropar lacken.

  SvaraRadera
 10. Nu när jag tänker på det bör vi öka varningarna för småbarnsrelaterat i hela samhället. Kanske kan man fästa blinkande lysdioder på dem så vet man vilka restauranger man ska undvika, vilka bussar man ska hoppa på längst bak i osv. Och ja, vilka bilar man ska undvika att parkera nära.

  SvaraRadera
 11. Åkte till stan i morse och hamnade bakom en bil med en sån där röd liten skylt. Antar att det betyder att de vill att en ska köra nära, för texten var så liten att jag inte kunde läsa på lagom avstånd (hade glasögonen på). Tur att jag läste det här inlägget innan jag åkte så att jag kunde gissa att det var en hund i bil skylt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som ett diskret försök till närkontakt alltså? Ja varför inte.

   Radera