Att leva utan bil - uppföljning

Nu har det gått ett par månader sedan bilen rök och jag tänkte försöka summera känslan av att vara bilfri i Stockholms innerstad med en bild.

Ett barn skräddarsydde en bild åt mig - såg först nu att hon skrivit "konnunalt"

Total frihet. Bara att slippa hålla reda på när det är städnatt var en uppgradering av min livskvalitet. Lägg därtill säkert ett par timmar per månad av snurrande runt kvarteret i jakt på parkering och den där smått stressande känslan när vi båda inser att vi trott att den andre lagt på parkering i "Betala P"-appen och de blytunga stegen ut till bilen för att kolla om vi fått böter (som btw är 1 200kr oavsett vad man tar sig för verkar det som).  Därutöver ett gnagande miljösamvete och en känsla av självbedrägeri - vad ger oss rätten att ha bil när vi vet att vi kan klara oss utan? Allt detta bara puts väck. Så jag känner mig lätt som en fjäder. Därtill har vi rört på oss betydligt mer än vanligt - ingen skjuts till kompisar eller scouter och jag går till och från jobbet.

Jag försöker inte skönmåla saker här. Jag tror faktiskt att vi fortfarande är i någon form av smekmånadsfas för bilbefriade. Vi får väl se hur kul det känns i sommar när vi vill ta oss ut till stränder osv. Men just för det vardagliga kan jag konstatera att våra liv fortsätter rätt oförändrat. Det enda som kan kallas ett "problem" är min mans tennis sena tisdagskvällar, utan bilen kommer han hem runt midnatt. Men man kan ju inte ha en bil bara av den anledningen. Muscle over motor. 

Vi har gjort ett par resor kommunalt hela familjen ut i förorten för att hälsa på släkt och vänner och det har gått utmärkt. Det har faktiskt varit rätt trevligt, som ett äventyr i miniatyr. Jag har exempelvis åkt Roslagsbanan för första gången. Jag tänkte att det skulle ta aslång tid att ta sig till ställen kommunalt och i vissa fall tar det lite längre tid. Men om man timar rätt avgång kan det ibland till och med gå snabbare att åka kommunalt, helt otroligt.

Tidigare handlade jag på Willys med bilen. Nu köper vi hemleverans, vilket kostar 99kr + 50kr i plockavgift. Ett tag handlade jag varje vecka, men nu försöker jag få ner storköpen till 2-3 gånger i månaden och däremellan kompletteringshandlar jag i butiker på väg hem från jobbet. Vi har alltså ungefär samma matkostnad utan som med bil.

I helgen har vi varit på landet och hyrde då bil i fyra dagar. Ingen skitbil heller, utan ett tyskt kvalitetsmärke som spann som en lite kissekatt på E4:an. Det gick loss på ett par-tre tusen ink bensin. Det vill säga ungefär vad jag betalade netto i månaden på att ha firmabil. Åker vi en vanlig korthelg landar vi på knappt 2 000 kronor. Nu åker vi ju inte till landet varje månad, men säg att vi skulle göra det så skulle vi fortfarande ligga på nästan hälften i bilkostnad. Detta eftersom vi slipper allt parkeringsrelaterat i veckorna (jag skulle tippa att vi la runt 1 700 kronor i parkering efter det att man 2018 införde P-tid till 19:00 vardagar och 10:00-14:00 på helgerna). Och då räknar jag inte ens in kostnaden av besiktning, däckbyten, service och annan bilrelaterat jox som inte bara tär på ens plånbok men också ens psyke.

Så, min rekommendation till dig i det fall du har en Clown-Like Car Habit är att göra dig av med åbäket och gör det nu. Nu, hör du det, bara gör't. Åtminstone om du bor i en storstad.

Mvh/
FruEfficientBadass

27 kommentarer:

 1. Inspirerande. Spiken i kistan. Du har min röst. Man blir en slav av allt man äger. Väntar nu på att mitt gradvisa aum kommer att infinna sig. Rensning av all junk vi har samlat på oss under åren. De förvånande ansiktena när jag säger att vi ska flytta. De säger va men ni behöver väl inte större och jag kontrar med, nej vi ska flytta till mindre. Vilsna ansikten för de vet inte hur man reagerar appropriate till denna nyhet. Uppsägning av tjänstebil och parkeringsplats i huset. Ingen sommarstuga utan istället badet nästan utanför porten. Nästan i alla fall. Men bäst av allt är nog att jag Slipper den där dålig känslan av skuld när vi slö åker till taekwondon,skolan mm fast vi absolut inte behöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å Stina visst är det en underbar känsla! Får en att känna sig medelåldersrebellisk. Det som är härligt tycker jag är känslan av att ”bli jordad” när man skalar ner och drar in tentaklerna. När man har stenkoll på sitt lilla bohag - gäller allt från sminkväska, fastigheter till privatekonomi - infinner sig ett lugn. För min del även en annan känsla som jag har svårt att beskriva i ord. Tänk dig känslan att du är på resande fot, bor med din sparsamma packning på hotell och upptäcker att du saknar ett skrivblock. Du går ut och köper ett helt nytt block och en penna. DEN känslan har jag, tabula rasa, från nu: nytt in.

   Radera
 2. Har aldrig ägt bil utan lånat av föräldrar eller hyrt bil de gånger jag haft ett behov. Tidigare åkte jag kommunalt överallt men det står jag inte ut med sedan jag började cykla överallt för 6 år sedan.

  Jag är väldigt sugen på att köpa en Bullitt lastcykel men har ännu inget stort behov av en sådan. Så den får vänta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föredömligt! Bullitt lastcykel ska kollas upp. När vi flyttar till landet kommer vi behöva något att lasta i, har så smått funderat på eldriven lastcykel då det är en bit till affären och det ska handlas för fem. Är Bullitt el?

   Radera
  2. Nej det är en sån som lilla pappa har 😄

   Radera
  3. Lilo s pappa har en bullit

   Radera
  4. Aa ok. Nu googlade jag lite och blev lite småförälskad i Babboe el-lastcyklar. Den modell jag vill ha (Babboe Tranpsorter E) kostar före elcykelavdrag 25% 23 480kr. Kan levereras monterad och har låsbar låda framtill. Love it. Vi får plats med både matkassar, återvinning och vid behov även en av oss om vi vill in till statt någon kväll och ortens taxi redan är uppbokad. Talar framtid här folks. Ja just det, ett gäng höns kan jag nog ha i den också!

   Radera
 3. Lycklig medlem i Sunfleet sedan 2012.Om jag inte flyttar ut på landet kommer jag nog aldrig ha bil igen. Där jag bor nu har jag en Sunfleetpool utanför dörren, och ytterligare 3 pooler inom 10 min promenad. För några somrar sedan pajade ACn i Sunfleetbilen. I runda slängar 20-30 papp vet jag av erfarenhet. Nu behövde jag bara ringa ett (kostnadsfritt) samtal till Sunfleetsupporten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken Sunskenshistoria. Jag sitter i detta nu i vår helg-Mercedes och redan nu njuter jag vid tanken på att dumpabilfan på Sixt parkering, komplett med sand/smulor internt och vägdamm på utsidan. Det du nämner - måndagsexemplar med tillhörande prislappar - är en klassisk ekonomidränerare man gärna slipper.

   Radera
 4. Jag gjorde mig av med bilen för drygt 1 ½ år sedan trots att vi bor i liten håla. Frid och frihet. Fick fan kramp när jag skulle sms-parkera (med knapptelefon) lånad kärra häromdagen. Så skönt att sippa skjutsa tonåringar. Allt går - bussarna också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kramp ja. Jag får ångest vid kontakt med all typ av P-operatör. Det faktum att ya P-bolag poppar upp som svampar är kanske det bästa som hänt miljön sen solcellstekniken.

   Radera
  2. Ja herre min jeh... Hur gör riktigt gamla människor utan mobbe? Kontantsuckers:arna...

   Radera
 5. Jag sålde bilen när jag flyttade till Stockholms innerstad - det är nu drygt 15 år sedan. Bilen såldes i januari och den enda gången jag ens tänkt tanken på att ha bil efter det var påsken efter, då jag rent automatiskt tänkte tanken "och så tar jag bilen och kör till föräldrarna på Västkusten"... tills jag kom på att jag inte hade bil längre, och bokade en tågbiljett i stället. På tåget kan jag läsa, slappa, dricka vin om jag så önskar, dvs rena paradiset jämfört med att stångas med idiotiska mottrafikanter på långhelg.

  Jag brukar vara alldeles extra speciellt nöjd med att inte ha bil på vintern, när jag ser mina grannar desperat försöka gräva fram sina bilar ur snöhögarna. Du kommer säkert att uppleva samma sak när den årstiden kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längtar redan. Slogs av exakt samma tanke när jag tog BUSS till landet ensam förra helgen (4h med ett hav av kvinnliga pensionärer - såg ut som ett hyacinthav från min badassplats längst bak i bussen). Jag åt, jag läste, jag sov, jag skrev. Att jämföra med mixen av benkramp och dödsångest som kommer av att köra 30 mil själv. Jag brukar alltid behöva ta en tupplur efter attha kört själv men inte denna gång - kom fram utvilad.

   Radera
 6. Jag bor i Köpenhamn och vi klarar oss utmärkt med eldriven lådcykel + kommunalt. Det tråkiga i DK är att det rån-dyrt med hyrbils alternativ och även bilpooler, så det blir mindre av att upptäcka resten av landet som jag vet att vi hade gjort med egen bil. Samtidigt gäller det nog att jobba mer på att skifta perspektiv, dvs det går organisera campingutflykt utan bil (för vi gillar tält) kräver bara en annan typ av planering än att slänga in (för mycket) packning o mat i en koffert. Men en del av mig tänker fortfarande bil=frihet... särskilt när det handlar om att upptäcka avkrokar. Peppande inlägg! /s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så dejligt det låter! Haha rån-dyrt. Nitiska är de också dansk polis. Har en kompis som åkte för fort mellan ett par danska öar och ett kvartal senare får hennes MAN ett samtal från SVENSKA polisen som vill att han ska inställa sig på förhör. Då har deras bil (som av någon genusvidrig anledning är skriven på hanen) fastnat på fartkamera och danska polisen tänkte inte ta lätt på den saken. Men jag håller helt och hållet med dig att med lite klur lyckas man med det mesta. Herregud, i mänsklighetens historia har vi ju behövt lösa svårare problem än att ta oss mellan punkt A & B. Nu verkar det vara ett oöverstigeligt problem att vissa konservburkar kan vara svåra att öppna om man är 100 år gammal eller att inte ha tillgång till ett ton plåttransport om man har barn. Wake up drone people!

   Radera
 7. Det är ingen som nämner taxi här och jag förstår varför.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? Är inte så bra på att läsa mellan raderna.......

   Radera
 8. Att inte äga bil är ett riktigt bra spartips förutom att det innebär att man som du skriver; blir fri från många problem. Ha en fortsatt go helg!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att skuta en sittande anka. Men eftersom min lättnad över att det inte var ett mastodontproblem är så stor var jag tvungen att skriva av mig. Trevlig helg du med AP

   Radera
  2. Och varför kan jag inte skriva längre? Det känns som att SKJUTA en sittande anka.

   Radera
 9. Jag sålde bilen för några år sedan för jag avskydde de månatliga amorteringar något så kolossalt. Har använt en kombination av hyrbil och sunfleet sedan dess. Jag kan sakna att ha bil för man gör inte de utflykter på samma sätt med lokaltrafik men krånglet att ha bil är inte värt det. Jag räknade ut att jag i princip kunde hyra bil varje helg för samma pris som bilägandet kostade mig. Hyrde faktiskt bil i helgen för har föräldrarna på besök och lämnade tillbaka den ett halvt dygn i förväg för vill inte betala 33 kr/h för parkering när vi inte längre behöver den. De skulle krävas en drastisk ändring av boendepriser innan jag skaffade bil igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 33kr/h! Var bor du, Blaiseholmen? Ha rå ru, som man säger i Hälsingland (="du har råd du"). Byrån betalar bra. Eller inte, eftersom du gjort dig av med bilen.

   Radera
 10. Absurt dyrt! Centrala Malmö. Jobbade statligt när jag hade bil och jobbar inte på byrå så har inte riktigt de lönerna. Å andra sidan har jag inte heller arbetstiderna. Det handlar väl oftast inte om att ha råd utan vad man vill göra med sina pengar. :-) För mig blev det superdyra Ica-besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju - ”you can afford anything just not everything”

   Radera
 11. Nä, ha bil och bo i Stockholm verkar ganska onödigt. Men för oss som bor på landet är det omöjligt att klara sig utan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Där vi kommer bo på landet är det 3km till närmsta systembolag så där funkar ju lastcykel. Skolskjuts för barnen ingår om vi väljer det kommunala alternativet. Vid behov av tippåkning etc hyr vi. Är TANKEN i alla fall, får väl se hur det blir. I stan däremot är det en no-brainer.

   Radera