Bokashikompost

Av en lycklig slump hade jag en kollega från redaktionen på besök för ett par veckor sedan och hon tipsade mig om att göra bokashikompost. Bokashi är en japansk sorts kompost som går ut på att det organiska avfallet från köket jäses med hjälp av bakterier. Därefter blandar man bokashin 50/50 med vanlig trädgårdsjord och så får man superjord på rekordtid (runt fem veckor från start till mål).

Det finns färdiga bokashikit att köpa i trädgårdshandeln. De består ofta av en hink med en liten kran nedtill (ur vilken man kan tappa ur en sorts bokashisaft och vattna blommorna med*) samt en påse bokashiströ (alternativt en spray), båda med så kallad EM (effektiva mikroorganismer). Ett sådant kit kan kosta allt mellan 500-2 000 kronor och som vanligt går det att fixa biffen till en bråkdel av kostnaden, för egen del 249 kronor.

Jag ville primärt åt a) möjligheten att göra mig av med hushållsavfall på ett mer effektivt sätt än idag och b) den supernäringsrika jorden, så jag skippade dyrhinken med kranen och köpte istället tre plasthinkar med lock på Biltema för 34 kronor styck. Därtill köpte jag ett kilo bokashiströ från en näthandel för 149 kronor.



Vill man komma ännu billigare undan fick jag tips av Åsa A på hur man gör eget EM av vanligt ris, klicka här för recept (men det tar några veckor innan den blivit klar). För info går det åt rätt lite bokashiströ - man sprinklar över sammanlagt runt fyra matskedar i en hel hink (en matsked efter varje tio centimeter matrester), så en enkilospåse med 149 kronors-strö räcker ett bra tag.


Börja med att fylla hinken. Eftersom bokashi bygger på en syrefattig jäsning ska man försöka lyfta locket max en gång per dag. Eftersom jag lider av duktig flicka-syndromet öppnar jag locket bara varannan dag. Däremellan bunkrar jag finfördelade matrester i ett djupt fat (höger i bild). När man lagt i matresterna (kan bestå av allt i ett hushåll: vegetabiliska rester, mejeriprodukter, till och med kött- och fiskrester, men för att mikroorganismerna ska kunna verka ska det vara små bitar så att bakterierna kommer åt) stompar man på dem med exempelvis en potatisstöt (eller pressar ner dem med händerna, om man har en påse emellan) så att det blir kompakt och syrefritt. Om det samlas mycket vätska kan du försöka hälla av. När matresterna mäter runt en decimeter på höjden strör man över 1-2 msk. bokashiströ. 


Bokashiströt ska ligga torrt, syrefattigt och mörkt, så jag fyndade en hink på min egen loppis som jag hällde dem i. Ovan syns bara runt 1/3 av innehållet så du förstår att man får mycket EM för 149 kr. Anyheuuuw, för att få extra poäng i bokashihimlen lade jag dessutom på en plastpåse ovanpå matresterna, för att ytterligare begränsa syret. Nu börjar själva processen, jäs jäs. Men hinken är naturligtvis inte klar förrän den är full.

När hinken så är proppad med matrester och effektiva mikroorganismer, varvade vackert som om du stod i begrepp att baka en tårta, märker du den med dagens datum och ställer den på jäsning i inomhustemperatur (enligt de sajter jag konsulterat ska det inte lukta så mycket, mest lite surt, så de kan nog stå i typ en städskrubb eller liknande). Ej i direkt sol. 

Efter två veckor ska innehållet vara täckt av en vit, mögelliknande yta och nu är det dags att blanda ut den med jord. Vanlig, enkel köpejord, eller jord du grävt upp i trädgården. Blanda 50/50 och låt dem ligga och gosa ihop sig i ytterligare två-fyra veckor (beroende på utomhustemperatur - är det varmt räcker den kortare tiden, är det kallt tar det längre tid). Det som sker under de här veckorna har jag glömt, men jag tror det hade med pH-värde att göra.

Om du gör bokashi på vintern går det bra att förvara den inomhusfärdigjästa geggan i tättslutande plastpåsar, även i ett kallt utrymme typ ett trädgårdsskjul. När våren kommer kan du börja blanda upp med jord enligt ovan igen. Förutom att du tar tillvara ditt köksavfall minskar du ditt behov av köpejord men viktigast av allt, du ska enligt utsago får en helt fantastisk odlingsjord. 

Några punkter:
- Om du bokashar avocadoskal kan det behövas lite mer strö än de stipulerade 1-2 msk/lager eftersom de är svåra att bryta ner.
- Detsamma gäller popcornkärnor.
- Bokashin ska lukta lite syrligt. Om den börjar lukta illa och få ett grönt mögel har du troligtvis för mycket vätska i. Töm på vatten, addera mer spån och mata eventuellt med lite socker som sätter fart på jäsningen. Om den blir helt förstörd kan du gräva ner den på tomten. 

Bokashin kan också läggas ovanpå/i din vanliga hushållskompost och kommer då bli som ett turbobränsle för att få igång nedbrytningen även där. 

Nu låter jag ju väldigt insatt i ämnet men jag har precis börjat och har ingen aning om hur väl det här kommer att falla ut. Fyllde klart hinken ovan så sent som förra måndagen och den står nu på jäsning under pianot. Men jag lovar att återkoppla. För om det här funkar så bra som utlovat kommer jag att bli överlycklig. Det löser så många av mina problem: Min dysfunktionella kompost, mitt behov av odlingsjord och framförallt behovet av bra jord, eftersom jag som ni vet inte har världens bästa historik när det kommer till odling. 

Har du erfarenhet av bokashi?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Fast enligt Stina Vini luktar det då kräk i hela bostaden så man kanske ska hålla sig till utomhusplantor.

22 kommentarer:

 1. Hej
  Bokashi funkar! Har själv använt metoden i flera år nu. Jag har faktiskt skaffat EN kranhink för att kunna samla vätska som blir till. Vätska är flytande kärnkraftsbränsle (1:100) men annars samlade jag på mig hinkar med lock från pizzerior runt om i stan. Helt gratis dessutom.
  När man väl börjar då har man svårt att låta bli att bokashera ALLT! Det är genialt!

  Jag får matrester från flera caffeer och grönsakshandlade det blir en hel del men jag har stor odling också och bokashi har verkligen gjort skillnaden. Plötsligt växer allt jag planterar utan att jag måste be till högre makter och offra till grönsaks Gud. Och som det växer! Jag odlar så det räcker för vår familj (två vuxna) och ger bort till grannar som tack för all gräsklipp och fallfrukt jag får från dem. Gräsklipp lägger jag runt plantorna och fallfrukt bokasherar jag först sen in i jorden!
  Jag väntar inte de 2-4 veckor för att plantera när bokashi väl är nedgrävt. Nån dag max. Om jag sår då gör jag det omgående. Ingen idé att vänta för det tar nån dag tills frö gror och under tiden jobbar EM.
  Lycka till med bokashi!
  Adela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Adela för dina uppmuntrande rader, nu blev jag om möjligt ännu mer taggad! Första hinken åker i jord på söndag!

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Tack. Vi ska köra igång direkt. Idag går matresterna till fjärrvärme, men nu ska vi ta tillvara på dem som föda till våra små chillisar bl.a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tom målarhink i plast bör väl osså funka? De lär hålla tätt. Har några 10L hinkar efter all bredspackling.

   Radera
  2. Lär funka alldeles ypperligt!

   Radera
  3. Hej!
   ALLA behållare med lock funkar. Jag har använt både spackel-färg-olja hinkar. Allt funkar så länge man håller sig till regler: fyll hinken till brädden, strö bokashiströ mellan varven, förslut med lock. Jag har dem ute oavsett väder. Ju varmare det är ute desto fortare går fermentering.
   Adela

   Radera
  4. @Adela, Queen of Hipster Fermentation: När du har i bokashin i din odlingsjord, hur gör du? Gräver du ner den lite, skapar en ränna där du lägger den och skyfflar jord över eller lägger du den rakt på toppen av existerande jord?

   Radera
  5. Tack!
   Vanligtvis gräver jag ett dike/en ränna i rabatten där det finns plats, tömmer hinken och täcker med jord. Klart! Planterar efter nån dag, sår omgående.
   Om jag bygger en ny rabatt/odlingslåda då bygger jag i lager: grovt trädgårdsavfall, löv, lite gammal jord (från krukor t.ex) bokashi över, gärna några hinkar. Jord på det. Några cm räcker. Det är viktigt att bokashi har kontakt med jord för att det är då processen börjar. Bokashi på det och jord igen. Det kan man varva med, beroende på hur högt jag vill bygga.
   Man kan använda bokashi i krukor också. Lite grovt avfall i botten, lite jord, bokashi, jord. Klart!
   Personligen lägger jag också gräsklipp runt plantor. Det motverkar uttorkning, minskar vattenbehov och skapar en behaglig miljö för mikroorganismer och framförallt maskar.
   Jag tycker absolut att man ska ta del av andras erfarenheter, t.ex. Sara Bäckmo och Farbror Grön som är de riktiga experter.
   Adela

   Radera
 3. Vanlig kompost är både billigare och bättre. Bokashi är bara ett sätt att lura av pengar från hipsterodlare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokashi är för övrigt inte kompostering, utan fermentering.

   Radera
 4. Haha, kanske det kanske. Men jag suger på vanlig kompost. Ena året kryllar det av vita feta likmaskar, andra år torkar den ut som Sahara. Så jag ger denna fermentering (tack för rättelse) en chans.

  SvaraRadera
 5. Kompostens vara eller icke vara! Svårt att hålla den levande och tar mycket plats. För en urban/halvurban odling är yta guld värd.
  Sedan gillar jag bokashi processen. Jag kan använda alla matrester omgående och odla på dem under säsongen! Plötsligt blir soporna en resurs. Observera att all biologisk avfall går att fermentera: hår, köks,- och toapapper, kött-ben-matrester, gamla växter, kaffesump, höns och hästgödsel! Till och med urin. Det är egentligen bara plast och glas som man inte kan använda.
  Om det är hipsterligt må så vara men det ska väl finnas plats för olika metoder utan att klistra etiketter på folk? Detta bör vi alla avstå ifrån.
  Adela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hår tar väääldigt lång tid och är superäckligt att "hitta" i jorden tycker jag...

   Radera
  2. Finns ju snabbkomposter som har ungefär samma halvklara resultat som Bokashi. Dock brukar de vara ganska dyra

   Radera
 6. Jag har inte provat bokashi. Tycker det verkar lite meckigt... Eftersom även jag suger vad det gäller att sköta en kompost låter jag numera våra hönor
  sköta om det hela. På vintern hälls
  komposten direkt i bädden i växthuset där dom bor vintertid och på sommaren i en hög mitt i hönsgården. Blandas om man vill med lite strö. Blev inspirerad av denna snubbe!
  https://youtu.be/IWChH9MHkHg
  600 hönor utan att köpa spannmål!
  Våra hönor får dock värpfoder också.
  SaraT

  SvaraRadera
 7. Vanliga hinkar har nackdelen att vätskan inte har någonstans att ta vägen och om det blir för fuktigt blir fermenteringen en vanlig förruttnelse. Det funkar iochförsig lika bra ändå men blir äckligt och stinker. Om du istället tar två stapelbara hinkar och gör små hål i botten på den ena så att vätskan kan rinna ut och samlas i den undre hinken så får du samma funktion som specialhinkarna. Bara att du måste lyfta upp hinken ur den andra för att få tag i "juicen" och det kan ju bli lite grisigt om det är mycket vätska och det droppar från den inre hinken. Vertical Veg har en instruktionsvideo om hur man fixar hinkar på det här viset.

  SvaraRadera
 8. Vi gick till lokala pizzerian och frågade efter tomma 10-litershinkar. Pizzabagarens svar: hur många vill du ha? Dessa bokashar vi nu i!

  SvaraRadera
 9. Älskar bokashi! Har minskat våra hushållssopor med 90% och får superjord med massor av maskar som jobbar i jorden och bidrar till fortsatt gödsling. Såå nöjd! Samlade i växthuset under hela vintern i stora plastlådor med lock från Ikea.
  Kör med 1 köpehink med kran (för att få ut vätskan som jag vattnar med) och lägger sen över i lådorna innan jag gräver ned. Gillar att det inte är så noga- allt blir jord till slut :)
  Lycka till!
  Frugala foxen

  SvaraRadera
 10. ”Står nu på jäsning under pianot” ???

  SvaraRadera
 11. Hej, Behöver du ett snabbt lån?
  Jag är Susan Benson, jag är långivare och finansiell konsult.

  Med tanke på den stagnation som världen går igenom till följd av inverkan av coronavirus (COVID-19) på företag och ekonomi står många människor inför otydliga ekonomiska utmaningar. Med närvaron av kontantöverskott i vårt företag syftar vi till att påskynda penningcirkulationen genom att finansiera kunder inom och utanför Europa med ett lån.

  Behöver du ett brådskande lån för att starta ett företag, köpa ett hus eller en bil, eller behöver du ett lån av andra personliga skäl? Jag vill att du ska kontakta mitt företag. Vi levererar alla slags lånetjänster både säkrade och osäkrade lån. Om du läser detta och vet att du behöver ekonomiskt stöd kan du bara skriva till oss via e-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com eller meddela oss direkt på WhatsApp via: +447903159998 & få ett svar på ett ögonblick.

  Vi är ett omfattande finansföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att förbättra dina långsiktiga och kortsiktiga finansiella mål eftersom din finansiella stabilitet är vårt slutmål.

  Funktioner & fördelar;
  * Bekvämlighet - Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Få ditt lån inom 24 timmar efter godkännandet.
  * Flexibel ränta på 2,85 till 5,95%.
  * Höga godkännandepriser
  * Du får chansen att välja återbetalningsdatum, antingen varje vecka, varje månad eller per år under en varaktighet av 1-30 år.
  * Enkel online-applikation.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Många tycker att det är så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av vissa skäl.

  Om du verkligen behöver lösning på dina ekonomiska utmaningar, skriv bara till mitt företag så hjälper vi dig med ett lån. Vi har hjälpt ett stort antal individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen. När du ansöker hos oss ansöker du hos ett pålitligt företag som bryr sig om dina ekonomiska behov, vår högsta prioritet är din ekonomiska stabilitet och du kommer att tas om hand genom hela processen.

  För mer information om vårt lånerbjudande, vänligen skicka oss din lånebegäran via:
  E-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ELLER;
  WhatsApp: +447903159998
  2020 © ️ Alla rättigheter reserverade

  SvaraRadera
 12. HUR JAG FÅR MITT LÅN FÖR DETTA STORA FÖRETAG

  Hej min kära folk, jag är Linda McDonald, som för närvarande bor i Austin Texas, USA. Jag är änka för närvarande med tre barn och jag satt fast i en ekonomisk situation i april 2020 och jag behövde refinansiera och betala mina räkningar. Jag försökte söka lån från olika låneföretag både privata och företag men aldrig med framgång, och de flesta banker avböjde min kredit, inte fullständigt byte till de där huvuden där som kallar dem självpeng långivare de är alla bedrägeri, allt de vill är din pengar och du hör väl inte från dem igen de har gjort det mot mig två gånger innan jag träffade David David. Den mest intressanta delen av det är att mitt lån överfördes till mig inom 74 timmar så jag kommer att råda dig att kontakta David om du är intresserad av att få lån och du är säker på att du kan betala honom tillbaka i tid kan du kontakta honom via e-post ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Ingen kreditkontroll, ingen cosigner med bara 2% ränta och bättre återbetalningsplaner och schema om du måste kontakta något företag med hänvisning till att säkra ett lån utan säkerhet, kontakta David Wilson idag för ditt lån.
  De erbjuder alla slags kategorier av lån de
  Kortfristigt lån (5_10 år)
  Långtidslån (20_40)
  Lån i media (10_20)
  De erbjuder lån som
  Hemlån ............., Affärslån ........ Skuldlån .......
  Studielån .......... Företagslån
  Affärslån ......., Företagslån .............. osv
  E-post .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  När det gäller finansiell kris och lån så är David Wilson lånekonomi stället att gå, berätta bara honom att jag fru Linda McDonald riktar dig lycka ................... ....

  SvaraRadera