Feng shui sovrum

Ett säkert vårtecken är att yours truly börjar prata feng shui. Jag var nämligen strandsatt på ett bibliotek tidig vår och trillade då på en gammal favorit: "Feng shui för hem och trädgård" av Camilla Hentschel. Boken är från 2003 och finns inte hos nätbokhandlarna så vill du läsa den är mitt tips biblioteken. Passar också bra eftersom jag vet att Bagarn håller på att renovera ett sovrum av exakt den här typen och jag tänkte när jag fick bilden att "måtte han inte försöka knö in huvudänden av sängen mot den låga änden". Till saken:

Feng shui i trädgården - att gräva upp en hel tomt i syfte att få till rätt lutning etc - orkar jag inte med, men inomhus är jag en sucker. Tar icke till mig de avancerade dimensionerna av typen baguor och rutnäten, men väl de praktiska grundknepen för de känns så rätt i maggropen. Nedan en rekapitulering av hemmets mest använda rum: sovrummet.

En säng bör vara placerad så att man ser ut genom såväl fönster som eventuell dörr. Jag bara skoja, såklart det finns en dörr, annars har du problem. I fallet Camillas hem hade de snedtak i sovrummet vilket jag tror är ett vanligt problem givet att många svenska villor och radhus har sovrummet på plan två och alla bor inte i funkis. Den naturliga instinkten är då att ställa huvudänden mot det sluttande taket så att man spar "ståhöjd" på andra sidan. Det här är emellertid inte att rekommendera, eftersom det ger tryckande energier som kan resultera i dålig sömn och i värsta fall huvudvärk.

Rum före

På bilden ovan hade de en spegelgarderob in till vänster. Speglar kan enligt feng shui vara bra ibland, för att skapa mer energi i ett rum. Men du ska inte se dig själv från sängen. De gjorde sig av med garderoberna och om du frågar mig hoppas jag att de rensade järnet och skaffade färre än de fyra jättegarderober jag skymtade på en annan bild. Sen flyttades sängen till där garderoberna stod:

Vidare tapetserade de om och det här var intressant: "Att välja färger enligt principerna för feng shui innebär att man varken går efter sin egen smak eller efter gällande modetrender. Man blir begränsad. Visserligen har man frihet att använda de färger som är det rätta elementets men man är ändå styrd att låta sin fantasi arbeta inom ett begränsat utrymme. Efter hand som vi inredde hemma märkte jag att det fanns en frihet också i begränsningen, det var lättare att hitta fina saker när urvalet minskade." 

Grundläggande inom feng shui är ju att man kombinerar och balanserar elementen vatten, jord, metall, eld och trä. Dessa element kan ta sig olika uttryck. Enkelt exempel inom inredning kan vara att ha ett blått rum (vatten) med lätta gardiner som tillåter solinsläpp (eld). Till det en trämöbel (trä) av typen en byrå på vilken du placerar ett föremål av stål (metall), exempelvis en förkromad kruka i vilken du har en blomma (jord), gärna med en växt som effektivt renar luften, såsom fredskalla (ytterligare plus på luft). Tänk motsatsen: En gillestuga à la 70-tal helt i furu med trämöbler, murriga bruna keramikföremål och brandgula soffkuddar: Alldeles för mycket av samma element (i det här fallet jord och eld) skapar en kvävande atmosfär. Bara genom att addera vita soffkuddar och några metallföremål och växter skulle bidra till att lätta upp stämningen avsevärt.


Detta är färgindelningen enligt feng shui:
Trä: Grönt, brunt.
Eld: Rött, orange, gult, lila, rosa.
Jord: Ljusgult, sand, ljusbrunt.
Metall: Vitt, grått.
Vatten: Blått, svart.
Ett feng shui-stilleben från vårt sovrum: Gröna väggar = trä, ljus = eld, sandfärgat linne i ramen = jord, kruka=metall, flaska med vatten=vatten.

Här är några inspirationsförslag gällande föremål:
Trä: Trädgrenar (tänk: trollhassel), en trähylla, en träskål, drivved.
Eld: Värmeljus, gärna i grupp.
Jord: Stenar!
Metall: Nysilverbägare- och skålar (loppisfyndade såklart), ramar av metall.
Vatten: Speglar, skålar med vatten i vilka du kan lägga löv, blommor, värmeljus. Jag har ställt gamla glasflaskor (tänk: mjölkflaskor) med vatten bredvid varje krukväxt, både för att lätt kunna vattna när andan faller på men lika mycket för att föra in vattenelementet lite överallt i huset.

Så här blev det i Hentschelfamiljen:

Rum efter


Blå tapeter (tydligen ansåg de att de behövde mer vatten), vänd säng och en garderobsvägg mindre. Andra saker att tänka på i sovrum enligt Camilla Hentschel:

1. Inga jobbiga mönster (observera det vita överkastet)
2. Inga saker hängande över sängen.
3. Stabil sänggavel (helst inte ribbor som synes ovan)
4. Sänglampor vid sidan av sängen ger stabilitet.
5. Ej ha säng under takbjälke/snedtak som sagt.
6. Ej skjuta in långsidan av sängen mot en vägg, dåligt för energin.
7. Bort med allt plotter och onödiga möbler. Helst bara säng, sängbord. Lådor under sängen kan verka praktiskt, men inte bra energi. Särskilt inte om de innehåller röra.
8. Ha så lugn atmosfär som möjligt, helst inte TV i sovrummet.
9. Inga, eller bara ett enstaka, prydnadsföremål i sovrummet.

Huvudregeln är att hemmet ska vara så luftigt att energi och människor lätt kan cirkulera där. Hur feng shui är ditt sovrum?

Mvh/
FruEfficientBadass

23 kommentarer:

 1. Väldigt intressant, höll på mycket med detta förr när man hade tid. Intressant att sängen inte kan stå under ett snedtak, hur löser man det då undrar jag? I ett gavelsovrum i den typiska 1 1/2 plansvillan med 45 el 38 graders lutning är det ofta den enda vettiga platsen förutom mot gavelfönstren, och det är ju ett stort minus att blockera ett fönster, det vill man absolut inte göra.

  Vi har sängen under snedtaket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sov i ett år under snedtak när jag au pairade i paris och det gick alldeles utmärkt. Hade jag vetat att det var dålig feng shui hade jag sovit jättedåligt...

   Vad jag tror Camilla Hentchel menar ovan är att om man har ett par meters marginal bör man försöka flytta sängen så att den står med huvudgaveln mot den höga väggen, d.v.s. den man spontant inte ställer sängen mot. Det ger enligt henne en känsla av rymd, så som det blev på den undre bilden, den med prickiga filten. Problemet är att man ofta försöker få in andra nyttomöbler av typen garderob i sovrummet och den handlar ju av nödvändighet vid den höga väggen. Om man kan flytta ut garderoben, exempelvis genom att minimera sitt klädbestånd inalles och bara förvara säsongsriktiga kläder i en mindre bastant skapelse, kanske i en angränsande hall e d, åstadkommer man just detta - ljus och rymd.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
  3. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

   Radera
 2. Inte min grej Feng Shui, så på skoj så gjorde jag en checklista för sovrum.

  A. Takhöjd 280 cm. vitt tak
  B. Dörr till hall, dörr till altan och fönster synliga från sängen.
  C. Två grågröna väggar, fondvägg av vitmålade brädor, garderobsvägg i vitt med en spegeldörr vilken syns från sängen.
  D. Väggar Gröna tapeter, fondvägg vitmålade brädor.
  E. Säng i mörkt trä med lite ribbor vid huvudändan.
  F. väggfasta sängbord
  G. En väggmonterad stång i mattborstad metall för tillfälliga galgar och för att torka handduk
  H. Sänglampor monterade på sänggaveln. Spottar i taket.

  Av alla sakerna är det garderobsväggen komplett med spegel i blickfånget som gör mig nöjdast eftersom jag fick klura och såga ett tag för att matcha ihop befintliga Ikea garderober med överskåp från en annan tillverkares köksinredning.

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å jag minns detta garderobshack, mycket driftigt. Du slinker igenom ändå eftersom allt annat är så feng shuiigt.

   Radera
 3. Tja...då vi har "provbott " i en etta på 25 kvadrat sen ett halvår tillbaka ( kolla om vi kan leva billigt :D ) , så har vi lådor under sängen, tv i " sovrummet " och massa prylar överallt. Vi har mycket att jobba på .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, berätta mer! Vad gick ni från i fråga om m2 och kostnad?

   Radera
  2. Från 75 kvadrat till 25 kvadrat. Minskat kostnaderna för boende med 58 % . Blir inte jättemånga tusenlappar men de gör sig gott på vårt ISK konto :)

   Radera
 4. Omedvetet är vi väldigt feng shui:iga. Det som stör energin (tycker jag) är när det blir för mycket hängande kläder på vår shakerkroklist. Även när jag drar fram laddsladdar till mobil och tvättkorg stör.

  Gillar en dov och enhetlig färgskala utan distraktioner i sovrummet.

  Vad tycker du förresten om shakerrörelsens estetik? Tänker att den passar frun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "drar fram laddsladdar till mobil och tvättkorg" - vad laddar du tvättkorgen med? :D

   Radera
  2. Men åh. Värsta syftningsfelet :(

   Tvättkorgen laddas endast med smutstvätt. Vi är inte så moderna än att den går på el och är uppkopplad.

   Radera
  3. @IGMR: Älskar shaker! Som för övrigt också förekom i Sveriges inredningshistorik. Man hängde upp rubbet för att lätt kunna såpa golven etc. Man ser ofta de där typiska, grova träkrokarna på väggarna i gamla hälsingegårdar.

   https://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/shake-your-home.html

   Radera
  4. Är shaker = feng shui?

   Radera
 5. Bor på markplan i en stor etta med en rymlig sovalkov. Sovalkoven har jag satt för med bokhyllor,kan bara se ett litet hörn av ett fönster. persiennerna dras nogsamt ner varje kväll i min lilla lägenhet som har fönster åt tre håll.
  En fönstertittare har strukit omkring i området och jag skulle förmodligen tuppa av för evigt av ett par ögon som söker upp gliporna i mina gamla persienner. Sover intill en vägg tycker det känns tryggt - och att få plats helt enkelt, för t ex min motionscykel.
  Har andra fördelar med mitt hem, däribland en liten täppa och stor veranda, underbart att kunna odla.
  Gillar Feng shui men förutsättningarna finns ju inte för alla, man får Feng Shuiia där det är möjligt./En

  SvaraRadera
  Svar
  1. "man får Feng Shuiia där det är möjligt". Amen! En bra idé är ju att försöka decimera antalet prylar snarare än att försöka maximera antalet förvaringslösningar i ett litet hem. Det är ju enklare om man har någon form av förråd i anslutning till boendet så att man kan skifta lite efter säsongerna.

   Jag tänker på badrum exempelvis. En behöver egentligen inte så många saker för att gå runt i vardagen men rätt ofta ser jag små badrum som är helt fullsmetade med finkem. Jag tror absolut man kan gå från noll till lite mer känsla av harmoni var som helst genom att anamma det som passar ur feng shui-katalogen.

   Radera
 6. Det gör mer än man tror. Och att släppa alla tankeloopar som ligger som en dator med släckt skärm som inte är avstängd.
  Har haft ett allrum med snedtak på övervåningen som inte direkt använts mer än som passage, lite muggigt då det var det sista rummet som inte hade uppdaterats, med fult furugolv, världens tristaste lysrörslampa (!) Telejack och ett antal kablar längs taket som han jag levde med hängde upp. Fult, fult.
  Målade taket, tapetserade väggarna, målade lister och bytte lampa.
  Det blev jättefint så nu när jag passerar tänker jag inte på något gammalt (exet) utan på något bra (att jag kunde göra det så snyggt alldeles själv) Nu smälter t.o.m furugolvet in i det nya frächa.
  Så - just do it!

  SvaraRadera
 7. Inga foton i sovrummet (där man - om man är en av de lyckliga - har sex) om man inte vill ha åskådare. Gärna två saker av samma för parrelationsförstärkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parrelationsförstärkning? Är öppen för tanken, men allvarligt, fungerar det verkligen?! Kollar snabbt igenom allt på väggar och andra saker med prydnadsfunktion: Vid sängen tavla med motiv på 10 par, man+kvinna i dräkter från 1500-tal till nutid, annan tavla med harmoniskt motiv med tre personer. Några få foton, på dem en person eller ett djur per foto. Är singel sedan år tillbaka men jaja... jagar inte direkt heller.

   Är dock noga med att grejer ska vara i udda tal på bord och fönsterbrädor, dvs 1, 3, 5, 7 saker, av estetiska skäl. Det är väl en feng shuigrej tror jag.

   Radera
 8. Lyckades feng-shui’a särbons sovrum ganska skapligt men just tv’n kunde jag inte förhandla bort.
  Lösningen blev en rullgardin i taket mellan oss i sängen och han har tv’n på sin sida :) så när han har sett tv färdigt drar han upp rullgardinen och jag får sova hyggligt i fred. I reklampauserna kan det hända att rullgardinen viks upp och man får lite pussar 😘
  Tv på eller av och gardin uppe eller nere är också ett tecken på om det finns intresse för annan aktivitet i sovrummet 😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skogsanna, du får mig alltid på så gott humör.

   Radera
 9. Hej, Behöver du ett snabbt lån?
  Jag är Susan Benson, jag är långivare och finansiell konsult.

  Med tanke på den stagnation som världen går igenom till följd av inverkan av coronavirus (COVID-19) på företag och ekonomi står många människor inför otydliga ekonomiska utmaningar. Med närvaron av kontantöverskott i vårt företag syftar vi till att påskynda penningcirkulationen genom att finansiera kunder inom och utanför Europa med ett lån.

  Behöver du ett brådskande lån för att starta ett företag, köpa ett hus eller en bil, eller behöver du ett lån av andra personliga skäl? Jag vill att du ska kontakta mitt företag. Vi levererar alla slags lånetjänster både säkrade och osäkrade lån. Om du läser detta och vet att du behöver ekonomiskt stöd kan du bara skriva till oss via e-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com eller meddela oss direkt på WhatsApp via: +447903159998 & få ett svar på ett ögonblick.

  Vi är ett omfattande finansföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att förbättra dina långsiktiga och kortsiktiga finansiella mål eftersom din finansiella stabilitet är vårt slutmål.

  Funktioner & fördelar;
  * Bekvämlighet - Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Få ditt lån inom 24 timmar efter godkännandet.
  * Flexibel ränta på 2,85 till 5,95%.
  * Höga godkännandepriser
  * Du får chansen att välja återbetalningsdatum, antingen varje vecka, varje månad eller per år under en varaktighet av 1-30 år.
  * Enkel online-applikation.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Många tycker att det är så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av vissa skäl.

  Om du verkligen behöver lösning på dina ekonomiska utmaningar, skriv bara till mitt företag så hjälper vi dig med ett lån. Vi har hjälpt ett stort antal individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen. När du ansöker hos oss ansöker du hos ett pålitligt företag som bryr sig om dina ekonomiska behov, vår högsta prioritet är din ekonomiska stabilitet och du kommer att tas om hand genom hela processen.

  För mer information om vårt lånerbjudande, vänligen skicka oss din lånebegäran via:
  E-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ELLER;
  WhatsApp: +447903159998
  2020 © ️ Alla rättigheter reserverade

  SvaraRadera
 10. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera