The wonders...

...of this time. Jag inser att det här inlägget har potential att generera commentator shit storm så låt mig först braska: Covid-19 är hemskt, jag lider med de vars anhöriga som blivit sjuka och/eller dött (samt naturligtvis med dem), de som förlorat sin anställning eller sin firma och jag håller tummar och tår för att vi snart får en ände på det. Med det sagt - OMG vad jag imponeras av mina leverantörer i en tid som denna!

Kristi Himm var ju tänkt att bli minstingens parisdebut. Det blev ju inte så. Snål som jag är hade jag också cashat in det mesta på förhand: Ej ombokningsbart flyg, förbetalt hotell för maximalt låg taxa et cetera. När pandemin var ett fullbordat faktum hörde jag av mig till Norwegian och då, i slutet av mars, var det fortfarande smått positiva tongångar. "Avvakta lite till, reserestriktionerna kanske lättar". Men för en tre-fyra veckor sedan stod det klart att några flyg till Paris skulle inte gå under överskådlig framtid. Jag hade alltså inte haft några problem att acceptera att biljetterna brunnit inne. En sorts force majeure, corona är ju inte Norwegians fel (eller? konspirationsteorier på den?). Men hoppla, Norwegian ger mig biljettpriset i cash points, att använda vid ett senare tillfälle, med ett 20% påslag till på köpet.

Parisoperan hörde själv av sig och betalade per automatik tillbaka pengarna för våra biljetter, med sitt "equipe de spécialistes télécommunication à votre disposition" (alltså diskrepansen mellan slafsigt talad franska och den högtravande skrivna upphör aldrig att förvåna mig) utan att jag behövde lyfta ett finger. Två av hotellen hade jag faktiskt avbokningsrätt på från början, med det tredje, fyra nätter för drygt 7 000 kronor, hade jag bokat utan någon som helst flexibilitet och betalade redan i augusti förra året. De här stålarna hade jag för länge sedan förträngt och räknat som borta.

Men ett par dagar innan vi skulle ha åkt fick jag ett infall att gå in på hotellets hemsida och där stod det att de höll stängt till och med minst 1 juni och att de därför ändrat sina avbokningsregler så att även vi med ej avbokningsbar vistelse kunde få någon form av tillgodohavande. Eftersom jag bokat genom Norwegians samarbetspartner Hotels.com ringde jag dem. Chocken!

1) Två minuters väntetid.
2) Trevlig engelsktalande man (troligtvis indier)
3) Pengarna tillbaka, rakt in på kontot!

Va? Vavavava? Återigen, det är ju inte så att detta egentligen är glädjande nyheter i det stora. Hotellet kommer troligtvis gå i kånken och världsekonomin står och vacklar. Men jag kan ändå inte låta bli att bli imponerad. Och för de här pengarna tänker jag stötta min lokala handel genom att handla på vår Reko-ring. Om ni inte redan är bekanta med begreppet, gå in här och leta upp en nära dig. Fantastisk köpupplevelse. Idag står Reko-ringarna för uppskattningsvis 5-8% av dagligvarupotten. Genom att stötta vår inhemska matproduktion behöver vi inte drabbas fullt lika hårt av hamstringspanik nästa gång det smäller.

Har du överraskats av återbetalningsscenarier i kölvattnet av corona?

Mvh/
FruEfficientBadass

12 kommentarer:

 1. Nja, kanske inte överraskats, UD avråder ju trots allt för resor vilket var ett starkt skäl till att vi fick tillbaka pengarna som vi redan betalat in för våra Airbnb boenden. De hade vi, likt dig, tänkt att dem är brända.
  Det var goa stålar in i Spiltan aktiefond.
  /C

  SvaraRadera
 2. Hotellet var lätt att få pengarna tillbaka för det var avbokningsbart. Däremot väntar jag fortfarande på två återbetalningar från SAS. Den ena resan var i påsk och avbokades i mars och den andra skulle ha skett nu i maj. Eftersom jag vill ha pengar för den andra resan och inte någon voucher så lär det ta några månader innan de dyker upp om inte SAS konkat innan dess. Jag är inte bekymrad för det för då kan jag alltid begära pengarna tillbaka från kreditkortsbolaget.

  SvaraRadera
 3. Jag fick en voucher av SJ på en resa som skulle ägt rum i mars, den var inte inställd men jag kunde inte åka. Den har vi i bakfickan inför en i övrigt extremfrugal sommar. Med lite matpakke och gott humör kan det bli en rolig och billig sommarlovstripp för barnet. Hinner ju en bit på två timmar med tåg tänker jag. Nästan utanför länsgränsen.
  Morsan

  SvaraRadera
 4. Inte haft något annat på gång, men, men ska göra ett försök med en IKEA-säng till en utebliven utbytesstudent från sydeuropa.

  //Ingolf

  SvaraRadera
 5. Vi fick en voucher för tågresan till Berlin som vi istället gjorde med bil i januari månad. Den var inte avbokningsbar men som sagt, det fungerade ändå. Då var läget 11 smittade i hela Tyskland. De fallen var knutna till en stad och en arbetsplats. Nu är läget, minst sagt, ett annat.

  SvaraRadera
 6. Har svårt att bestämma mig för om jag ska se de förlorade pengarna för flygbiljetterna som en lärpeng. Eller många lärpengar ... Straffa mig själv lite. Lite oklart varför och vad jag egentligen hoppas att jag ska lära mig av detta. Eller så är det så att jag, som alltid har för lite pengar, egentligen har alldeles för mycket. Som i kombination med att jag är väldigt lat, får mig att intala mig själv att detta är rätt väg att gå. Men jag plockar skräp när jag går, och det kan ju aldrig vara fel!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 7. Även Kungliga Operan var smidiga med återbetalning av biljetter under våren. Trevlig och hjälpsam personal har de också. Vad skulle ni ha sett i Paris? /Babette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mayerling, ingen aning om vad det är (modern balett?) men det enda som gick på Garnier vid tidpunkten.

   Radera
  2. Den ser ut att vara en härlig upplevelse. Du får ta med dotter till Paris när Corona epidemin är över. Roligt att du introducerar dottern till opera/balett. /Babette

   Radera
 8. Sade upp mig från fast tjänst i feb, slutade i mars och blev avstängd från A-kassan trots uppsägning istället för sjukskrivning, nåt jag förlorade massor på. Hittills inte blivit trodd och är i överklagandeprocess. Ansvarstagande ser man på med misstänksamhet! Fd chefen har förvärrat läget genom att påstå att jag inte alls verkat må dåligt av jobbet trots dagligt högljutt klagande, "sjukfrånvaro" i form av uttalad arbetsvägran och försök att få andra arbetsuppgifter.

  Lärdom: Ta inte ansvar för din situation, utan kör på tills du blir sjuk och blir försörjd av samhället. Fick nytt tillfälligt jobb efter en dryg månad. Detta handlar alltså inte om pengar, utan om principer, därav överklagan.

  Så pengar tillbaka? Får se.


  K.

  SvaraRadera
 9. Jag väntar på att UD ska förlänga reseförbudet så att mamma och jag får tillbaka pengarna för en charterresa i slutet av augusti. Vi känner att vi inte vill åka även om det är tillåtet men avbokar vi så ryker anmälningsavgiften.

  Nå det är mamma som betalar resan så min egen ekonomiska skada är obefintlig. 😃

  SvaraRadera
 10. HUR JAG FÅR MITT LÅN FÖR DETTA STORA FÖRETAG

  Hej min kära folk, jag är Linda McDonald, som för närvarande bor i Austin Texas, USA. Jag är änka för närvarande med tre barn och jag satt fast i en ekonomisk situation i april 2020 och jag behövde refinansiera och betala mina räkningar. Jag försökte söka lån från olika låneföretag både privata och företag men aldrig med framgång, och de flesta banker avböjde min kredit, inte fullständigt byte till de där huvuden där som kallar dem självpeng långivare de är alla bedrägeri, allt de vill är din pengar och du hör väl inte från dem igen de har gjort det mot mig två gånger innan jag träffade David David. Den mest intressanta delen av det är att mitt lån överfördes till mig inom 74 timmar så jag kommer att råda dig att kontakta David om du är intresserad av att få lån och du är säker på att du kan betala honom tillbaka i tid kan du kontakta honom via e-post ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Ingen kreditkontroll, ingen cosigner med bara 2% ränta och bättre återbetalningsplaner och schema om du måste kontakta något företag med hänvisning till att säkra ett lån utan säkerhet, kontakta David Wilson idag för ditt lån.
  De erbjuder alla slags kategorier av lån de
  Kortfristigt lån (5_10 år)
  Långtidslån (20_40)
  Lån i media (10_20)
  De erbjuder lån som
  Hemlån ............., Affärslån ........ Skuldlån .......
  Studielån .......... Företagslån
  Affärslån ......., Företagslån .............. osv
  E-post .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  När det gäller finansiell kris och lån så är David Wilson lånekonomi stället att gå, berätta bara honom att jag fru Linda McDonald riktar dig lycka ................... ....

  SvaraRadera