Bokhyllan, a sequel

Trogna läsare minns att jag för något år sedan stympade mitt intellektuella flaggskepp a.k.a. bokyllan och vill du ha detaljerna kring detta kan du läsa om det här. Så här såg våra bokhyllor ut för någon månad sedan, strax innan det att vi lade ut dem på Blocket i den naiva tron att någon skulle vilja betala för att ha dem. Det slutade med att vi betalde en TippTapp-kille för att forsla bort dem till gud vet var.När vi blev med hyresgäst ville det sig inte bättre än att han hade vissa förslag på ommöbleringar varav borrtag av bokhyllor samt schäslong (som stod framför) var två av förslagen. Helt fine för de få böcker vi hade kvar rymdes i en liten midjehög bokhylla i källaren. Jag lyckades också rensa ut en handfull böcker denna gång, exempelvis allt med "hälsogurun" Sanna Ehdin kring vilken det blåst lite de senaste åren. Så om jag ska vara krass så finns inte bokhyllorna mer. Och jag tänker aldrig skaffa några nya igen. Jag får på riktigt träningsvärk bara jag tittar på dem och minns alla timmar, timmar och dagar kanske veckor jag lagt av mitt liv på att kurera skiten och vi hade inte ens en kreddig bokhylla. Alltså - så mycket livskraft åt denna "hobby".*

Jag anser mig nu klar med min bookaholic detox som pågått i cirka fem-tio år beroende på hur man räknar. På plussidan när jag möter Sankte Pär skall även räknas de böcker jag strax efter CampFI rensade ut på landet i den bokhylla som härbärgerade Hälsingerunor 1953-1978 samt enormt mycket annat elände**.

Allt i plastkassarna är böcker
Varför höll jag kvar vid detta mög? Varför? I tron om att de bar på någon form av värde? Mycket naivt, med tanke på att jag är regelbunden loppiskund och vet att man inte kan kränga iväg dylik litteratur ens mot betalning. Kanske i tron om att jag eller någon i min närhet skulle uttrycka önskan att ta in dessa skrifter via ögat? Rätt otroligt att mina barn, som knappt ids titta på mangaböcker, skulle hugga in på ett band Hälsingerunor i svartvitt. Hur som helst är jag nu fri från denna börda, såväl i stan som på landet. Det enda som återstår är ett kärnbibliotek av nyinskaffade böcker (i stort sett de böcker ni i dataläge hittar under flik "Boktips"). Samt barnens favoritböcker av typen Roald Dahl och Maria Gripe.

Hur ser din relation till böcker ut nuförti'n?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Hobbyn att skryta inför folk att man läser böcker om Göring et al.
** Kåserier av Kar de Mumma, biografier om folk som Tutta Rolf samt barnböcker från mina föräldrars barndomar (Morfar Ginko någon?) .


Såg iofs att just denna titel låg på Tradera för en hundring men min tid är värd någe å trots att jag är frugal weirdo.

46 kommentarer:

 1. Det är något speciellt med böcker. Det är som att de besitter kunskapens kraft och att kasta dom gör ont i själen. Det är som att tvingas glömma något man lärt sig. Starkt jobbat! Jag kommer ihåg ångesten att kasta all högskolelitteratur som jag inte tittat i på mer än 10 år:)
  Roald Dahl är inget annat än fantastisk, jag rekommenderar alla vuxna att ta på sig de nyfikna barnglasögonen och åka berg- och dahlbana i fantasins underbara värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Roald Dahl är inget annat än fantastisk" Det är genuin barnbokskultur, till skillnad från all den konstruerade gegga som kontaminerade barnbokssegmentet när jag var i förlagssvängen, den typen av böcker man liksom hörde författarens tankar bakom: "Nu ska jag skriva en för barnen relevant bok om hur det är att vara barn idag." Screw that, Dahl, Rowling, Gripe, de skriver SINA berättelser. Kan också tipsa om en underbar liten bok vi läser om i detta nu trots att barnen är nästan tonåringar: Edwards Tulanes fantastiska resa. Illustrationerna, språket!

   https://www.bokus.com/bok/9789173550390/edward-tulanes-fantastiska-resa/

   Radera
 2. Aldrig ägt fler än 10böcker (förutom under skoltiden). Jag lånar alltid böcker om något ska läsas. Den dagen jag skaffar en boksektion är det enbart för det är snyggt med en full bokhylla i vardagsrummet. Förhoppningsvis kan jag fynda bortskänkes den dagen med böcker såsom ”Njur cellers historia” ”Grunder i anatomi” ”tefyma handbok” osv osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. "”Njur cellers historia”" Lovar att den fanns bland de jag kastade här på landet.

   Radera
 3. Hade tidigare tre Billybokhyllor och har nu kommit ner till en. Insåg att ingen skulle vilja köpa gamla slitna hyllor så jag sågade sönder dem för att köra dem till tippen utan släpkärra. Nu är det nästan bara fackböcker kvar, varav trädgårdsböckerna öppnas ibland. Jag läser annars enbart böcker från biblioteket. Vet inte varför det är så svårt att rensa bland böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir ofta fackböckerna som blir kvar - referensverken. En tanke jag läst om är att skriva upp de skönlitterära favoriterna på ett särskilt ställe, alt. betygsätta dem på Boktipset (egen profil) e d, så att man kan låna om dem/köpa dem digitalt om man skulle känna ett behov av att läsa om en gammal goding [man redan glömt].

   Radera
 4. För några år sedan drömde jag om en platsbyggd bokhylla i vardagsrummet. Hade ritningar på den och allt möjligt. Men sedan blev jag utmattad och tänker mer minimimalistiskt och frugalt. Så nu gör vi oss av med både böcker och bokhyllor. Lite då och då.
  Jag tror att förr var böcker lite status och var skulle man kolla vem som var kung 1732 om inte i lexikonet? Internetz fanns ju inte.
  Våra barn idag fattar inte varför man har böcker, utom möjligen de böckerna som gav en speciell känsla man vill hänga kvar i (typ Gripes och Dahls och Rowlings böcker).
  Så det är vi som är i skarven mellan det gamla och nya (lexikon och Internetz) som är ambivalenta och inte vet om vi ska ha böcker och bokhyllor eller inte.
  Tror jag.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Så det är vi som är i skarven mellan det gamla och nya (lexikon och Internetz) som är ambivalenta och inte vet om vi ska ha böcker och bokhyllor eller inte." Ja, ja, fullkomligt rätt! Så himla bra beskrivet. Mina barn fattar över huvudtaget inte grejen och själv svassar man omrking och daltar med sin samling, helt korrekt. Nej i helgen som kommer ska jag hugga det sista hugget nämligen tippa den NE som min mormor köpte till mig för många tusen år 1996, d.v.s. PRECIS innan Internetz blev ett faktum.

   Radera
 5. Jag har funderat mycket på det här med böcker, tror jag har rensat i flera omgångar sen min första lägenhet. I min 30-talslägenhet med lite konstig akustik så gör sig bokhylla och böcker väldigt bra eftersom de dämpar det skarpa ljudet som annars uppstår av vardagslivet (t ex. barnskrik). På vinden finns några lådor med böcker vi inte klarar att göra oss av med, men som inte stått i någon hylla på ca 10 år. Nästa flytt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du inte plocka ut "tio titlar du inte kan leva utan" [men som du de facto lever utan] och göra dig av med resten?

   Radera
  2. Det blir nog något sådant, är less på saker överlag!

   Radera
 6. Tidigare införskaffade böcker rensas ut vartefter & till vintern blir det bara kvar vad som får plats på sex hyllplan i en String-hylla (ska möblera om i vardagsrummet & då ryker en bokhylla).

  Numera konsumerar jag huvudsakligen böcker i elektroniskt format & i den mån jag läser något i pappersform är det enbart böcker från biblioteket.

  Dock närde jag tidigare, innan min minimalistiska resa började, en dröm om ett eget bibliotek hemma. Numera är det bara läsupplevelserna i sig jag är ute efter & då behövs inget hemmabibliotek. Min Lamino-fåtölj gör sig lika bra vid fönstret som vid en bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Numera är det bara läsupplevelserna i sig jag är ute efter & då behövs inget hemmabibliotek." Det är ett mäktigt ego statement - man behöver inte visa utåt vad som finns i ens hjärna. Kräver sin quinna.

   Radera
 7. Böcker har alltid varit ett stort intresse och bokhyllan har sett ut därefter. Dock har det aldrig varit en statusgrej utan majoriteten av böckerna har varit sådana jag faktiskt läst, inte sådana jag haft för att imponera på folk.

  Numera försöker jag dock rensa ur regelbundet (böcker som inte kom med vid första utrensningen försvinner vid tredje/fjärde). När det gäller skönlitteratur har jag till stor del gått över till e-böcker (biblioteket är tyvärr inget alternativ då de inte har det utbudet). Men för mer faktaböcker är det fysiska böcker som gäller, där har jag ett annat behov av att gå tillbaka och slå upp vissa avsnitt och än så länge funkar inte det lika bra med e-böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att faktaböcker är det som platsar i en bokhylla. Det är nästan bara det jag sparat. Det förvånar mig emellertid att ditt bibliotek inte kan tillgodose de skönlitterära titlar du eftersöker. Nu efter flytten till Hudik kan vi beställa från ett antal anknytna bibliotek och de har enormt utbud. Antar att du testat att beställa?

   Radera
 8. Åååå böcker, varför måste du fråga om just böcker..Har en bokhylla med ca 50 böcker i,den borde absolut rensas.Men jag har även en hylla i tvättstugan mend ca 60 olästa pocketböcker,som jag samlat på mig på olika loppisar,bokbytargrupper osv.Det känns lite som att fynda då jag plockar fram 5 böcker i gången,läser och ger vidare.Samtidigt inser jag det knäppa i mitt beteende,det finns ju faktiskt bibliotek.Så skärpning utlovas ska rensa bokhyllan någon regnig dag,och inga fler pocketböcker får inskaffas.
  AnnH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men 50+60 pocket är väl inget att orda över, helt ok om du frågar mig. Det är värre om man har 3+ bokhyllor som ska kureras, dammas och flyttas med jämna mellanrum.

   Radera
 9. Har gått från 3 till 2 höga Billy och så får det förbli. Älskar böcker! Jag lånar numera på bibblan, men antecknar vissa av dessa som jag vill äga och gör en beställning nån gång i halvåret. Förr impulsköpte jag mycket, men nu har jag en bättre modell. Jag har även en hel del gamla kokböcker efter farmor från sent 1800-tal och till 40-talet. De skulle jag kunna försvara med mitt liv om så krävdes. Ljuvliga historieböcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men antecknar vissa av dessa som jag vill äga och gör en beställning nån gång i halvåret" Det där är ju en himla smart mellanväg, att beställa hem böcker som verkligen givit något istället för att osorterat bara beställa hem av lathet var det i mitt fall, hört andra som skyller på "bacillskräck" (oklart hur de kan hantera att vistas i allmänna begagnade utrymmen av typen hotell & restaurang). Jag beställde böcker för 1 000 krrronooor förra året och det var fakta som jag vet att jag regelbundet återkommer till, om inte annat för att predika på blögga. Men 1 000 kronor i bokköp per år är ingenting jmfrt med vad jag la förr om åren.

   Radera
 10. Jag älskar böcker! <3 Men med 27 kvm finns det inte mycket plats för böcker öht. Jag planerar förvisso att byta ut det rangliga (värdelösa) vitrinskåpet mot en vanlig bokhylla, men tills dess har jag ungefär 30 böcker i tre olika småhyllor i köket. De flesta är stamböcker, hehe.

  I huset i norr har jag massor med böcker, men de ligger mestadels ouppackade. Där behöver jag rensa en hel del, men det finns många jag vill behålla. Främst för att jag läser samma böcker om och om igen, men även för att flera av dessa böcker inte går att få tag på på bibliotek. :-(

  Numera lånar jag nästan allt på bibblan och allra bäst är det om det finns e-bok, så slipper jag åka och hämta boken. Lyxigt! Imorgon kommer det fö ett boktips i min blogg. En riktigt intressant bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Stamböcker", bra uttryck. Och återigen 30 stycken, inget att tjafsa om. Kom igen när du har 300 böcker som står och samlar damm. Vad kan det vara för boktips månne?

   Radera
  2. Alltså stamböcker är det nördigaste av det nördiga. De är böcker med hästhärSTAMningar i. Alltså sida upp och sida ned med hingstar som är godkända för avel och ston som blivit stamboksförda (japp det heter så) och vilka föl dessa ston fått med vilken hingst...

   Jag har alltså 30 böcker i min lilla stuga, uppe i norr finns det garanterat 300 böcker. Gissar att åtminstone hälften är sånt jag kan ge bort, men var ska jag förvara resterande 150 böcker?

   Radera
  3. Haha misstolkade totalt ordets betydelse. Men as of now kallar jag min uppsättning Rosling, Pinker och Sasaki för stamböcker.

   Radera
 11. Det är lustigt det där med böcker, hur mycket dom sjunker i andrahandsvärde. Den fysiska bokindustrin har väl tappat en del kan jag tänka mig nu när det finns ljudböcker och e-böcker, men det verkar ju ändå som många är villiga att köpa både pocketböcker för 79 kr st och inbundna lyxvarianter för 199, men att försöka sälja en begagnad bok för 2 kr är typ omöjligt, även om den är i nyskick. Själv älskar jag att läsa och bokhyllorna har svämmat över trots att jag lånar det mesta på biblioteket nu för tiden. För nån månad sen hade jag dock en rejäl utrensning, så nu får i alla fall dom böcker som står där plats, men en minimalist skulle inte direkt jubla åt åsynen om man säger så. Jag är inte speciellt sentimental av mig när det gäller prylar, men just böcker...jag vet inte, det är nåt speciellt med böcker. Kanske är det så att vissa böcker har betytt så mycket för en att det känns lite som att man gör sig av med en del av sin själ.

  OT: FruEB, inspirerad som jag blivit av alla härliga bloggar jag läst på sistone har även jag börjat snickra lite på en sparblogg, skulle det va ok om jag la ut länken i ditt kommentarsfält sen när jag sjösätter den? (Den riktar sig dock inte i första hand mot FIRE-inspirerade hardcore-sparare som dom flesta kanske är som håller till på din eminenta blogg, utan till typ mig själv för 5-6 år sen; en låginkomsttagare utan sparande och noll koll på börsen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. "skulle det va ok om jag la ut länken i ditt kommentarsfält sen när jag sjösätter den?" Men skojar du eller? Självklart! Maila mig länken så lägger jag upp den redan imorgon. Du skriver så oerhört underhållande kommentarer, jag kan inte tänka mig något bättre än att du skriver eget! Och jag gillar verkligen infallsvinkeln - lite svenne banan fast med sjukdomsinsikt.

   Radera
  2. Toppen! Jag skickar länken när jag lagt ut första inlägget, skulle du lägga upp den redan imorgon skulle den eka lika tomt som en medelsvenssons konto dagen innan löning...

   Radera
 12. Jag skalar ner lite bland böckerna hela tiden. Framförallt tack vare att biblioteket ligger två minuter bort. Jag går in och reserverar böcker via hemsidan och går dit och hämtar (de köper dessutom in alla önskemål jag har, förutom en bok om musikpedagogik på norska men jag har förlåtit dem för det nu (fick ändå den beställd på fjärrlån)). Jag har tre fulla stringhyllor med böcker nu men siktar på att få bort dem och kanske placera viktiga böcker och referenslitteratur i något snyggt bokskåp. Innan samlade jag på typ ”viktiga verk” HAHA.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. "viktiga verk” HAHA" Man blir lite nyfiken?

   Radera
 13. Jag både älskar att läsa och att äga böcker, men har i samband med förberedelse inför flytt insett hur jäkla besvärliga de är att äga. De väger skitmycket, tar asmycket plats och återanvänds aldrig (förutom ungen som bokstavligen kan läsa samma Mamma Mu-bok sju dagar i sträck).

  Ändå är jag kluven för jag vill faktiskt att författare ska få betalt för vad jag anser är ett värdefullt bidrag till såväl underhållning och utveckling. Däremot har jag ju återupptäckt biblioteket efter att inte ha vistats där sedan grundskolan. Där kan jag glädjas åt att författare får viss ersättning och att jag slipper köpa, äga och göra mig av med böcker av typen Jenny Colgan som faktiskt bara är mysiga för stunden och sen not so much.

  Nej, grundtanken från och med nu är att jag bara ska köpa böcker jag kommer återanvända. Hittills har det till mig själv enbart bestått i ekonomiböcker och föräldraskapsböcker. Deckare och romaner får faktiskt lånas på biblioteket. Tyvärr ligger vår nya bostad mycket längre ifrån ett bibliotek än vår förra bostad. Det är tråkigt, men jag ska försöka att få till en vettig rutin för åtminstone månatliga biblioteksbesök ändå. Hittills har vi gått minst en gång i veckan och sett det både som underhållning och som en vettig rutin för att inte slösa pengar. Om jag inte får till det får jag faktiskt ta att läsa de olästa böcker jag har. Det är nog minst 50...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Där kan jag glädjas åt att författare får viss ersättning och att jag slipper köpa, äga och göra mig av med böcker " En författare får cirka 7-10kr för en såld inbunden bok (5kr för en pocket) och när du lånar får hen dryga kronan. Det räcker således med att sju pers lånar en bok för att det ska motsvara en försäljning. Dessutom säljer en inbunden bok bara under ett par månader (därefter endast småskvättar, plockas ut och returneras av bokhandeln senast ett år efter utgivningsdatum (minus vissa fack- och barntitlar av den typ du nämner). Men på bibblan lever backlist år ut och år in. Så låna mera!

   Radera
  2. Gäller ju bara svenska författare dock. De andra får bara betalt per köp från biblioteket. ,/Frihetsmamman

   Radera
  3. Verkligen? Visste jag inte. Men man får väl anta att den ersättningen är uppräknad på någe vis så att de får skälig ersättning, d.v.s. att ett inköp ger mer än några spänn? Jag har svårt att få dåligt samvete över att låna utländska böcker, känns som att någon falierat att göra sitt jobb om jag som svenne banan ska behöva lägga tankeenergi på att ge upphovsmannen pröjs. Vad har de agenter för?

   Radera
 14. Som flera här ovan är inne på så är det nog så att böcker på hyllan på något vis representerar en själv, den man vill vara och den tid man lagt ner på boken gör väl att man på något vis fäster sig. Anyhow, min spaning är att nästa generations problem inte kommer vara böcker, utan alla bilder och konton på sociala tjänster. Bilder och inlägg som skapas i rasande fart med noll struktur och systematik. Men som skulle kännas katastrofalt att förlora. /QQ

  SvaraRadera
 15. Jag älskar böcker, riktiga böcker, men försöker att rensa. Har en stor bokhylla kvar med en hel del böcker som jag ännu inte läst och några som jag återkommer till ibland. Det känns som en fin tillgång. Älskade bibliotek som ung men numera är besöken minst sagt fåtaliga. Köper ibland böcker jag vill ha men försöker minimera det. Både huset i sta'n och fritidshusområdet på landet har bokhyllor där man kan ta och lämna böcker. Det är toppen!

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du som har Sveriges två bästa boksamlingar på promenadavstånd, vad ska du med en stor bokhylla till? Släng skiten.

   Radera
  2. Nej, känner ingen dragning till varken Stadsbiblioteket eller KB. Om jag har ett bibliotek och en trädgård så har jag allt jag behöver, och det har jag!

   Radera
  3. Storugglan Språkpolis5 juli 2019 kl. 08:35

   Borde det inte vara "vare sig"?

   Radera
  4. Det är nog valfritt nu, men jag håller med om att "vare sig" skulle vara bättre här.

   Radera
 16. OT - hjäääääälp nära dödenupplevelse! Jag har varit ytterst nära att köpa gardiner + solglasögon idag. På väg från bibblan skulle jag gena (giiiiiina som vi säger i Närke) och gick genom Åhléns. Fel, fel, fel. Plötsligt hittade jag de grå gardinerna till sovrummet jag behövde (= är lite less på mina bruna) och solglasögon (= har bara ett par, två har kraschat i sommar och tre måste man ju ha...) var det visst rea på. Stod i kassakön och våndades över att bli 700 kr fattigare när jag känner att det luktar spyor. Tittar mig omkring och särskilt misstänkt på gnällig norsk turistunge. Men, nä. Inte därifrån. Exakt två sekunder innan det blev min tur känner jag att det är gardinerna som stinker! Så jag vänder om och stoppar tillbaka dem i hyllan, och lämnar även solglasögonen. Nu pustar jag ut hemma. REA och butiker är livsfarligt!! Trodde jag var botad från shoppingsug men icke. Kommer dröja innan jag giiiiinar igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var nära ögat Maria. Tur att den norska turistungen blev rentvådd...

   Radera
 17. Jag är ny här på bloggen och hade lite problem att kommentera, så jag försöker igen! Du får ta bort om det blir dubletter, FruEB!

  Jag älskar att läsa böcker! Kan läsa flera timmar i sträck nu på sommaren när jag är ledig - måste erkänna att det händer att jag stannar inne trots att det är fint väder… Däremot känner jag inte att det är viktigt för mig att äga böcker. Mitt närmaste bibliotek har ett helt fantastiskt utbut, och om de inte har något tipsar jag dem att köpa in det - och så gör de det! Eller så hittar jag boken som e-bok istället (ett måste när man åker iväg och reser i flera veckor - annars skulle resväskan bli många kilo tyngre!), precis som flera av er har nämnt (Tinga, Eve m.fl.). För mig är att suga i sig texten själva syftet (och jag vill absolut inte byta ut det mot att lyssna!). Däremot är jag inte den som doftar på böcker och känner att den har en själ i sig. Min sambo, däremot, tycker att det känns som vänner han blir glad av att hälsa på i bokhyllan och säger att det är hans stora akilleshäl när det kommer till utrensning. Kan förstå den känslan också: jag kan också bli glad av att se en av mina favoritböcker, men det känns ännu viktigare att försöka leva så bok-lätt jag kan eftersom vi snart ska flytta till annan ort (håller tummarna för att de har ett bra bibliotek där också - stackars dig Eve som inte har det!). Min egen akilleshäl är att jag skapat (skrivit, ritat, pysslat) mycket genom åren som känns svårare att bara fotografera och sedan slänga… Så om någon har tips på nostalgi-saker tar jag tacksamt emot! För nu ska här flytt-rensas!

  Mvh Nystartad

  SvaraRadera
  Svar
  1. " Däremot känner jag inte att det är viktigt för mig att äga böcker" Hörde en definition på en "äkta intellektuell" (tror det var på Joe Rogan): Om du överväger att läsa en bok trots att du aldrig kommer att få nämna för någon att du läst den, än mindre diskutera den med någon, och du fortfarande läser den, då är du en äkta intellektuell. Du är en äkta intellektuell. Jag är alldeles för prestigenördig och skulle gärna - om jag varit lite mer aktiv - haft ett levande book review-konto på Boktipset. MEN du behöver lära dig att bränna upp dina pyssel. Börja med det allra heligaste, skaffa ett oljefat och en flaska T-röd och tutta på. När väl den bränts upp kommer de andra gå som en dans. Lycka till!

   Radera
  2. Haha, läste ditt senaste blogginlägg om ett oljefat och gissade att det var mig du syftade på, scrollade tillbaka i gamla kommentarer och - tada! det var jag som skulle bränna upp mina pyssel! :D Vi får se, vi får se... jag har till och med testat att läsa en bok för behandling av Hoarding (gick att låna e-bok på universitetets bibliotek), men tyckte inte att jag fick så många tips. Någon vettig psykolog borde skriva en bok som är riktade till folk som inte är hoarders, men som ändå behöver KBT för att göra sig av med saker! Men oljefat låter lite som att slänga ner någon med ormfobi i en ormgrop med giftiga ormar, och det är ju inte riktigt så det går till...

   Radera
 18. Hallo there bästa bloggen ever!
  Jag lägger upp ett inlägg på min blogg under dagen om min syn på saken - böcker då alltså.
  https://nouw.com/thejeanettishway

  SvaraRadera