Inget är gratis

Inlägget innehåller annonslänkar till Bokus. OCH OCH OCH jag vill passa på att tipsa om en FIRE-bloggare vid namn Sparkraft, ligger i blogglistan till höger. Hin fokuserar enligt egen utsago på saker som löneväxling, men låt er inte avskräckas, bloggen är fyndig och spirituell. Likt mig har hun även en fäbless för is

Inget är gratis. Det är titeln på ett kapitel i Morgan Housels bok Pengars Psykologi som kommit ut i svensk utgåva, översatt av ingen mindre än Unge Herr Ludvig bakom boken 101 Tankar om aktier. Det var lustigt, för Inköpar-Fredrik hörde av sig bara ett par veckor innan Ludvig skickade mig boken, alldeles lyrisk av sin läsupplevelse. En bit in i boken insåg jag att jag redan läst den engelska utgåvan, men den tål att läsas igen. Sällan har jag fått så många aha-upplevelser som från den här titeln. Jag fastnade särskilt för kapitlet om att ingenting är gratis. Housel menar att vi som investerare kan välja en av tre huvudsakliga strategier:

1. Att acceptera att priset för bra avkastning är volatilitet och oro (aktier)

2. Att undvika oro genom att välja tillgångar med låg volatilitet (typ obligationer och fasträntekonton)

3. Att försöka få #1 men utan volatilitet och oro, genom att steppa in och ut ur marknaden. "Buy low, sell high", även känt som den i FIRE-communityn förkastliga "marknadstajmingen".

Jag träffade en gammal klasskompis för några år sedan som tagit steget från Kuckelimuck till den förvaltningsfirma som då och då annonserar på min blogg. Jag tror att det var en representant från den firman jag såg köra sin sälj-pitch på en riking på Diplomat för ett par år sedan. Min gamla klasskamrat förklarade för mig när vi sågs att firman hade ett alldeles unikt sätt att förutspå börsnedgång. Dessvärre behövde man pytsa in tre miljoner innan man fick ta del av denna magiska potion. 

Men han kunde avslöja så mycket som att man sålde av kundernas tillgångar INNAN marknaden vände nedåt. Att ingen har tänkt på detta! Till sin hjälp i att förutspå marknadens nedgångar hade firman i fråga ett antal sofistikerade analysinstrument om vilka han inte kunde berätta, naturligtvis, hur hade det sett ut.

Det märkliga är att jag aldrig sett firman i fråga basunera ut siffror. Som: "Vi har slagit index tio år i rad". Istället visar man bilder på vackra 70+-are på stränder. Hvad kan det bero på? Housel skriver:

"Morningstar tittade en gång på utvecklingen för taktiska allokeringsfonder, vars strategi är att växla mellan aktier och obligationer vid lämpliga tidpunkter och ta del av marknadens avkastning fast med lägre risk på nedsidan. (...) Bara nio av 112 bolag hade bättre avkastning än en simpel 60/40-portfölj." Det är åtta procent! 

Troligtvis hade ett av mina höns tajmat marknaden bättre. Frågan är hur jag hade visualiserat hönans val på ett tolkningsbart sätt. Jag hade kanske kunnat plotta ut majskorn på en årskalender och se vilken dag hon äter av först och det får bli Peak Börs. Sen låter jag henne äta upp all majs, lägger ut nästa års kalender och hoppas att hon träffar en specifik dag med plutten. Buy Day!

Jag har grunnat rätt mycket på det här sen jag läste det. Inte för att jag försöker tajma marknaden, utan för att det är ett nästan trösterikt sätt att se på det. Långsiktig avkastning för buy & hold är dokumenterat god (ingen 20-årsperiod i börsernas historia har slutat på minus). Men priset man som sparare betalar är oro och stundtals nedgång. Varje sparare måste intala sig själv att avkastningen inte är gratis och att uppsidan är värd det. 

Det som däremot kan ge effekt på ett sparande är beteendeförändringar i vardagen. Sluta renovera, okynnesshoppa och sätt en ära i att laga Alla Måltider Hemma. Att investera är lätt, att frigöra sparutrymme är svårt. Och det är det som gör att frugal weirdos i regel är mer framgångsrik än den genomsnittliga börssnajdaren som åsidosätter vardagliga sparåtgärder till förmån för intag av Twitter-tyckares profetior om sättningar och enskilda aktier på uppgång. Eller som nu senast, ett antal mer eller mindre lyckosamma daytraders med Gameshop, där många var vanligt fölk som inte förstått att genvägarna kommer med en hög prislapp.

Upplever du att priset, i form av oro, är värt börsnärvaro?

Mvh/
FruEfficientBadass


25 kommentarer:

 1. Flott inlägg EB. Ja det är värt priset. Jag var orolig innan jag började spara också. Skillnaden mellan då och nu är att det fanns en mer påtaglig fara än mina inre tankemonster.

  Har på mina tre års sparande tagit mig igenom två större nedgångar. Covid förstås men sedan var det väl dec 2019 som hade cirkus 20% ner. Man får koda om huvudet och tänka "tillfälle". Ner med utgifterna ännu mer och in med allt överskott i fonderna. Lite "alle man på däck" känsla som blir go.

  Trots dessa två nedgångar är vi nu 25% fria på tre år... ja det är värt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Har på mina tre års sparande tagit mig igenom två större nedgångar." Rätt mäktig start.

   Radera
  2. De var i och för sig ganska små i jämförelsen med IT bubblan kraschen och finansmarknadskraschen - rätt lyxigt för de som har bara sparat med start senare än 2009 - låga räntor och nästan inga nedgånger! :)

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Borde läsa den där boken.
  Min tanke för dagen om det där med vilken risk och volta man vill ha i sitt sparande är att det förändras över tid och situation. Jag tror det är därför folk aldrig slutar diskutera vilken tillgångsfördelning och även sparkvot de borde ha. Visst, Buffet har nog släppt det där, men för de som ligger någonstans mellan Buffet och ett liv som clochard så är det viktigt. Skulle gärna se postningar om det av svenska bloggare och i svenska böcker, det finns inte så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det gör det inte. Det är ju som det säger olika över tid och eftersom pengar och börs är psykologi handlar det nog mycket om hur trygg man känner sig överlag. Sparar du jämte en fet tjänstemannalön sover man nog bättre om natten än om man har barn under 18 och slaktar pengamaskin.

   Radera
 3. Man kan ju kombinera lång- och kortsiktighet också. Själv har jag huvuddelen av sparandet i en långsiktig utdelningsportfölj, men ägnar mig åt kortsiktig handel med en mindre del av kapitalet (betraktar detta som mitt jobb nu när jag plötsligt blev övertalig efter omorganisation).
  För min egen del så funkar det på grund av intresse och att jag tror mig ha hittat rätt i psykologin och riskhanteringen. Har aldrig legat vaken och oroat mig för sparandet, oavsett vad marknaden har hittat på, men många verkar ju livrädda för börsen på grund av riskaversion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men ägnar mig åt kortsiktig handel med en mindre del av kapitalet" Lekpott ska man ha. Bra jobbat att ha hittat din sweet spot. Och lycka till med ditt nya jobb, att förvalta din kosing!

   Radera
 4. Det jobbiga med börsen är väl att man har konstant tillgång till värderingen på dina tillgångar och kan hur ofta du vill kontrollera om värdet gått upp eller ner senaste timmen eller dygnet.
  Kollar man på den del av vårat hus som vi äger så får man en blänkare kanske en gång om året eller vartannat år när någon i området säljer ett liknande hus, har det sålts för mer eller mindre än senast? oftast mer men det är långt mellan "uppdateringarna" vilket gör att man ser de långsiktiga trenderna i husmarknaden mer än det kortsiktiga resultatet från tillgång/efterfrågan just för dagen.
  Jag har mer pengar i huset jämfört med börsen men jag oroar mig likförbaskat mer för börsen, vore bättre att bara kolla det långsiktiga (indexfonder, ETF:er, Investmentbolag osv)på börsen helårsvis så slipper man oroa sig för varje rippel i börskurvan ;)

  //Ola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jämförelse! Jag är så nära nu att ta bort Avanza-appen från mobilen (igen) då jag slökollar alldeles för mycket (alldeles för mycket = två gr/dag). Förra veckan glad, denna vecka ledsen. Point Less.

   Radera
  2. Själv har jag som ny regel att bara logga in på depån efter börsens stängning på fredag. Känns bra på något sätt.

   Tack för en trevlig blogg!

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Å bra Egon! Den är tagen, as of TODAY! Skulle du rekommendera att bara gå in via DATAN?

   Radera
  4. Ja, absolut! Jag ser personligen ingen anledning att ha appen installerad. Ta bort frestelsen med andra ord.

   Radera
 5. Kul med tajming bok. Jag uppskattade verkligen boken och kan rekommendera alla att läsa den!

  Jag tar fasta vid Fru EB's kommentar kring beteendeförändringar i vardagen som nyckel till framgång. Tänk vad enkelt det är att skriva ett nästan garanterat framgångsrecept till sina ungdomar som enkelt går att klämma in på en post-it:

  1) Skaffa dig en utbildning - något du tycker är kul men undvik bli lånekund på CSN.
  2) Träna, ät hälsosamt och res och ha kul med vänner.
  3) Träffa någon och bli sambo. Lev upp den enes lön och investera den andra i lågkostnadsfonder (50% Sverige och 50% världen).
  4) Logga in och kolla saldot när ni fyller 40 (inte 2 ggr per dag ...).

  Det svåra ligger - så klart - i utförandet ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA! Post-it-metoden, trademark 'Fredrik'. Enkelt är bäst.

   Radera
  2. Förordar post-it metoden mycket ... Finns goda skäl att vara misstänksam mot alla analyser som inte kan sammanfattas i det formatet.

   Lite som när man jobbade - one-linern man ska ha redo att vid behov dra för VD'n om pågående arbeten om man stöter på varandra i korridoren eller vid kaffemaskinen. Den ryms också på en post-it.

   Radera
  3. "Vi har en del utmaningar, men i det stora hela går det enligt plan"?

   Radera
  4. Exakt :-) Dock är mina privata post-it analyser lite mindre generiska ...

   Radera
 6. Märkligt att ingen ännu kommenterat att hönan lägger plutten på Buy day...

  Jisses vad bra du skriver! Målande med små detaljer och krumelurer man kanske inte tänker på vid första läsningen.

  Som nytillkommen läsare har veckan fått tre nya favoritdagar. Du kan gissa vilka.

  SvaraRadera
 7. Pun unintended, är gift med en göteborgare så har svårt för ordvitsar. Däremot är det märkligt att ingen noterat att jag skrev "Gameshop" och inte "Gamestop". Fejk-börs-fans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina läsare är så väluppfostrade så de vet att man inte anmärker på sådant, FruEB

   Radera
  2. Jag har alltså lyckats bättre med er än med mina barn?

   Radera
 8. Peak börs var bra också eller pick-börs där hönan pickar i sig :)

  SvaraRadera
 9. Jag uppskattar dig alla dina goda vänliga kommentarer, jag är alltid glad att läsa olika kommentarer här, på samma sätt som jag läste en kommentar som tog tillbaka min ex kärlek man efter vi skilde sig i 2 år återvänder han fortfarande för att älska mig och vi är lever lyckligt gift. Jag läste en kommentar förra veckan om Dr.Oduduwa Love Spell Solution fungerar snabbt och brådskande resultat inom 24 timmar efter aktivering. Jag försökte det, så förvånansvärt fungerar det för mig, jag vet inte om dig .. vill du ha din ex-kärlekspartner tillbaka till äkta kärlekskänslor. det här är intressant, bara skicka ett e-postmeddelande till adressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Dr. Oduduwa svarar på dig och sedan är alla dina problem över inom några timmar kommer du att känna ett positivt kärleksutfall.

  SvaraRadera
 10. KÄRLEKSBETALNINGAR SOM FUNGERAR PERFEKT OCH FÖRVARAR PERMANENTA FÖR EVIGT.
  Jag delar detta vittnesbörd till partners som lider i sina relationer eftersom det finns en varaktig lösning. Jag heter Lucia Alexander och min man lämnade mig och våra 2 barn för en annan kvinna i 2 år. Jag försökte vara stark bara för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågade mitt hjärta. Jag blev sårad och förvirrad. Jag behövde hjälp, så jag gjorde en undersökning på internet och hittade en sida där jag såg att DR ISIKOLO en trollformler, kan hjälpa till att få älskare tillbaka. Jag kontaktade honom och han gjorde en speciell bön och trollformler för mig. Till mina överraskningar kom min man tillbaka hem efter 2 dagar. Det var så vi återförenades igen och det var mycket kärlek, glädje och frid i familjen. Du kan också kontakta DR ISIKOLO , en kraftfull trollformare för lösningar på hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp honom på +23481333261196.

  SvaraRadera