Mitt sparhack vatten

Jag gav i bloggens början ett av mina bästa sparknep (tillika ett livsnjutarknep) som tangerade ämnet vatten. Nu fortsätter jag på temat för som ni vet är vatten rätt centralt för mänschan.

Jag vet inte om jag nämnt det tidigare men vattnet på vårt lantställe smakar illa. Det kommer från egen källa och denna källa innehåller troligtvis järn, kalk, sand och rätt stora mängder djurslem om man får tolka den input man får med sina smaklökar. Jag har emellertid skickat vattnet för analys och det kom tillbaka utan anmärkning. Barnen vägrar dricka vattnet och vad värre är: Så även de vuxna. Ja jag vet, filter kan installeras och jag har utrett frågan. Problemet är att trycket är så dåligt. Ja, jag vet man kan installera en pump. Jag har utrett frågan. Problemet är prislappen. Jag har förträngt den exakta siffran, men jag vill minnas att vi landade på femsiffrigt plus fackmannatimmar vilket i Hudik inte har någon övre tidsgräns. Givet att vår pengamaskin för tillfället är lite nybörjarfragil törs jag mig inte på sådant. Dessutom har vi valt att lägga en del pengar på världens gulligaste råttfälla, ingen med ett hjärta av kött och blod kan argumentera mot den prioriteringen.*Any Heuw, lösningen kom i vanlig ordning som en tvåstegsraket:

Steg 1: Köpa bubbelvatten från Lidl i syfte att ha till måltidsdryck. Kranvattnet användes till att göra kaffe och laga mat i. Låt mig säga att det var en rätt otrevlig lösning i det att vattnet från Lidl är jättekolsyrat och dessutom hitfört från Mosel vilket inte kändes så rationellt. Dessutom var det ett deltidsjobb att panta flaskorna.

Steg 2: Jag gick på loppis och hittade en vattenfilterkanna av det ej längre existerande märket "Anna". Kannan kostade hundra kronor och var sprillans ny, fortfarande ouppackad i sin kartong med kolfiltret i intakt aluminiumpåse. Chocken, jag säger CHOCKEN när vårt apsmakande vatten efter tio sekunders filtrering smakade som vilket kommunalt vatten som helst. Faktiskt till och med godare, friskare (eller så var det i mitt huvud).Steg 3: Vi skaffade en ny soda streamer. Ja jag vet, jag sa tvåstegsraket men ni känner mig: Under promise and over deliver lika a corporate bitch. Så nu kan vi bubbla vårt eget källvatten till en bråkdel av kostnaden av att installera komplicerade pumpsystem och/eller köpa vatten på Lidl. Enda smolket i bägaren är att märket Anna som sagt gått ur tiden, men lämnat efter sig en snarlik produkt vid namn "Clearly of Sweden". Eftersom ett filter bara kan användas i typ ett halvår letade jag utan framgång på Clearly of Swedens sajt efter refiller (där man inte behövde köpa en ny kanna). Men tillslut hittade jag en sajt där man kunde köpa separata filter till "Anna-kanna-typ" och fick där tre stycken för 224 kr ink. frakt. Det betyder att vi nu har två års drickbart vatten för 324 kronor. Och så lite kolsyrepatroner på det. Jag känner mig som kungen, drottningen och Camilla Henemark när jag tänker på det. Funkar din vattentillförsel tillfredsställande?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Är ens hjärtat av kött och blod? Vad äckligt det lät...

19 kommentarer:

 1. Tack.
  Vårt vatten funkar fint och Sodastream+FunLight=inget krav på läsk, men i föräldrahuset på landet smakar det järn och ävja. Vi brukar bita ihop men ett billigt filter vore fint.

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är mitt råd att slå till på en kannan Anna. Sen Clearly of Sweden (typ världens sämsta namn jämfört med kannan Anna) tog över produktionen trissades dessvärre priserna upp men vilken produkt!

   Radera
  2. https://www.apotea.se/dafi-kanna-2.4-liter-bla?gclid=CjwKCAiAlO7uBRANEiwA_vXQ--Q6O9FEdym38js9MCEANT2S2sDSOCJH5J8FbkLiuqKz17fMVBpGxBoCGgoQAvD_BwE

   Har en smal Dafi-kanna som passar i kylskåpet. Köpte på Apotea. Nästan samma antar jag. Har dock svårt att dricka bara vatten vareviga dag. Har ofta någon billig saftflaska, billig lättdryck eller blandar i citron. Pressar också nästan övermogen frukt till juice som kan spädas ut med lite saft till väl utspädd dryck till maten.

   Radera
  3. @Anonym 20:05: Ser ut att vara samma funktion som Anna/Clearly of Sweden, men till en sjättedel av kostnaden. Den här blir det när Anna går sönder, tack för tipset!

   Radera
 2. När jag träffade ”fantomen i de stora skogarna” så var vattnet odrickbart, järnhaltigt, dåligt och inte testat på flera år. Han hämtade vatten i dunkar hos bekanta men snål som jag är med den begränsade tillgången vatten gick jag runt törstig hela helgerna när jag var där. Dessutom fick man blodsmak i munnen av järnet när man skulle duscha och han hade varit borta i två veckor.

  Att filtrera bort järnet skulle vara ganska dyrt och dessutom var vattnet för surt. Men plötsligt en dag var järnet borta! Förmodligen hade den ökade användningen genom att vi var två som förbrukade vatten gjort att just urlakningen av järn upphörde.

  En pH-höjare med kalk som fylls på en gång per år gjorde susen och nu har vi drickbart vatten som min hud tycker bättre om (jag tror heller inte att det är så bra för känslig hud att tvätta sig i varmt surt vatten).

  Winwin, alla nöjda och 15000kr fattigare, men det inkluderade en ny pump i brunnen när vi ändå skulle ta dit rörmokaren till obygden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men snål som jag är med den begränsade tillgången vatten gick jag runt törstig hela helgerna när jag var där." Jag har mött min överman. Kul namn på killen!

   Radera
  2. Fantomen fick sitt namn av min kompis som tyckte att det var svårt att locka honom till storstan och få honom att gå på gatorna som en vanlig man 😂😂

   Radera
 3. Vi dricker hvann från sjön Bolmen. Kommunalt och frugalt.

  Ingen sodastreamer eller sådant men väl en isbit i då och då.

  SvaraRadera
 4. Jag blev lite extra bitter på min förra hyresvärd, när det visade sig (strax innan jag flyttade) att det äckliga vatten jag hade i kranen, inte var samma vatten som hen hade i kranen. Eller, det var samma vatten, men till huset var det ett filter insatt som gjorde att det smakade gott, medan lägenheten inte "behövde" nåt filter. Mutter, mutter.

  Men det kompenseras med att jag har vansinnigt gott vatten i nuvarande boende, så jag dricker så gott som alltid enbart kranvatten. När jag lyxar till det på helgen har jag i lite pressad citron.

  SvaraRadera
 5. När jag bodde på landet hade vi också från egen brunn. Skickade in på analys, det var inte helt bra för maskiner men helt okej för människor (eh?). Vi hade iaf kvar vattnet som det var men hade alltid någon dunk i bilen, så fyllde vi på vatten när vi passerade en bensinmack istället. Drack det och duschade/kokade/allt annat i det vanliga vattnet. Den gången vi skaffade pool och hade i klor blev det däremot intressant då allt vatten blev knallrött i poolen.

  Vi gjorde också en hårmineralsanalys och hade jättemycket tungmetaller i kroppen. Han som gjorde det sa att dessa metaller var vanliga hos kåkfarare och vanligt upphov till självmord. En bra anledning att dricka lite bättre vatten från stan alltså. Sen blev exet (som var uppvuxen på gården) väldigt sjuk mentalt med schizofreni, tror knappast det berodde på vattnet enbart, men när man fått en sån profetia fyra år tidigare blir man ju lite fundersam.

  SvaraRadera
 6. @Linn: I'll be damned! Vilken historia! Knallrött vatten, kåkfarare, schizofreni...tänk att vatten kunde vara en sådan drama queen!

  Jag har sneglat på de familjer som tar vatten från samma källa. Om man ska döma av deras status har vårt vatten en konserverande verkan eftersom de verkar bli 100 år i snitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Empirisk studie är inte att förakta, perfekt val alltså!

   Radera
 7. Men gud vilken liten sötnos till råttfälla! berätta mera! /Mika

  SvaraRadera
 8. Jag säger bara Vättervatten! Välkommen till schlätta!

  Lite väl kort första kommentar tror jag men det får duga för denna gången. Tack för en väldigt trevlig blogg.

  SvaraRadera
 9. Ni borde annars kunna använda samma reningsanläggning till vattnet som man använder till den hemkokade spriten.

  SvaraRadera
 10. Snyggt hack!

  Du ska inte gå hela vägen som Frugalwoods då? Håller på och läser Frugalwoods boken just nu och de skriver att Liz och Nate dricker i snitt 180 liter(!) kolsyrat vatte n i månaden. Vet inte om man behöver komma upp i deras konsumtion för att systemet ska vara värt det. Kortfattat köper de koldoixid i en stor 10 liters tub och DIY'at en egen lösning

  De köper stora tuber av kolsyra och sänker kostnaden ännu mer, för det intresserade kan de läsa mer här:
  https://www.frugalwoods.com/2015/08/07/the-great-homemade-seltzer-discovery-of-2015/

  SvaraRadera