Sparhöst 2018 - Energi

Stoppa pressarna! Jag finns nu även på YouTube! Klicka här för min första (och enda) film. Jag kommer att skapa en länksamling i separat flik "Filmlänkar" när jag kommer mig för. Efter att jag publicerat min miniserie "Investment School For Retards®" fick jag en del följdfrågor av mina vänner, företrädes de med >fem års akademiska studier i bagaget, så jag förstod att ribban kunde läggas lägre. I detta fall, på nivån av ett fyllesjukt gosedjur från IKEA. 

Jag lägger normalt inte så mycket energi på energi (ja, jag har nu kontaminerats med fruglittens svaghet för töntiga formuleringar). Dels för att vi bor i lägenhet och elräkningen kommer sällan över 1 000 spänn vad vi än gör. Och dels för att det inte är jag som betalar den mohihahe*. Men i Peter Wiklunds bok "Skit i räntorna" ges en sammanställning av de mest energidränerande aktiviteterna i ett hushåll som jag tyckte var mäktig. Jag struntar i siffrorna men ger er här bad boy-listan i stigande ordning, d.v.s. värst sist:

Plats 10: Spisplatta (Tips: Lock på. Använd eftervärme. Använd inte en platta som är större än kastrullen. Koka upp i vattenkokare och häll över i kastrullen, det är mer energieffektivt).
Plats 9: Frys - nyare modell (Tips: Se till att den håller 18 minus. Dammsug baksidan ibland - damm på kondensorn kan dra 25% mer energi. Se till att den är välfylld - då håller den lättare kylan och drar mindre energi, frosta av minst en gång/år.)
Plats 8: Torkskåp.
Plats 7: Kyl - äldre modell (Tips: Dammsug baksidan ibland. Kylskåpet ska ha runt 6 plusgrader. Tina mat i kylen så drar det mindre energi. Men ställ inte in varm mat i den).
Plats 6: Tvättmaskin (Tips: Tvätta mindre. Vädra och punkt-rengör. Tvätta bara fulla maskiner. Undvik torktumlare eller torktumla bara tio minuter för att sedan hänga upp på strecket. Tvätta vid så låga temperaturer som möjligt och med så lite tvättmedel som möjligt).
Plats 5: El-handdukstork.
Plats 4: Diskmaskin (Tips: Skölj av disken innan i kallt vatten och kör på lågintensivt ekoprogram. Sätt bara igång när den är full. Diska för hand någon gång per vecka - då med vatten i hon, inte under rinnande vatten).
Plats 3: Akvarium 200 liter.
Plats 2: Frys - äldre modell.
Plats 1: Golvvärme, 10 m2.

I'll be darned. Jag hade ingen aning om att golvvärme var en sådan energislukare. Vi har cirka 3 m2 golvvärme i badrummet och det står på alla säsonger utom sommar. Jag ska ta en dust med den när jag kommer hem. Akvarium är kanske inte så vanligt men jag blev ändå förvånad. Exakt vad är det som drar - lampor, pump? Lena Näslund påpekar i sin bok att +4-6 grader för kyl samt -18 grader i frys är optimalt och att för varje grad lägre temperatur ökar elförbrukningen med cirka 5%.

En annan sak som jag inte fattat är hur mycket energi all stand-by drar. En TV som är igång drar 140 W medan en TV i standby-läge drar 10 W. Det är ju väsentligt mindre, men om man slår ut det på dygnets timmar blir det ju en del. Likaså dator - 125 W vid användning och 15 W standby. Stereo: 15 W vid användning - 5 W i standby-läge. För att spara några sekunder vid start? Stand-byens tid är förbi i vårt hem, det ska ni ha klart för er. Om inte annat så av rena principskäl.

Gällande värme i stort är det ju isolering av dörrar och fönster som gäller samt tofflor och kofta på. Du ska heller inte ha gardiner eller stora stoppade möbler framför element, då kan inte värmen spridas i rummet. Ett tips från Lena Näslund är att "ha en klocka och en termostat som vardagar under vinterhalvåret styr varmvattnet och de elektriska elementen. Värmen stängs av och går ner till 14 grader klockan 7 varje morgon och går på klockan 17 igen. På kvällen och natten har vi det varmt och bekvämt, men på dagen när huset är tomt är det ingen som lider av temperatursänkningen." Det lät smart tänker jag. Är det någon som känner till denna lösning? Hur gör man rent praktiskt? Även i den nyare boken av Peter Wiklund talas det om detta: "Med en programmerbar termostat kan du ställa in hur varmt det ska vara i rummen under olika delar av dygnet. Det går att ställa in hur i stort sett hur detaljerat som helst, så att det till exempel är varmare på morgon- och kvällstimmarna under vardagarna, medan det är en jämn värme under hela helgerna." Jag är lite frustrerad över denna information måste jag säga. När vi i två omgångar bodde i nyproducerade miljövänliga hus med solfångare and shit, talades det ingenting om dessa programmerbara termostater i tillvalen. Däremot golvvärme en masse. Och vi fick gigantiska elräkningar under vinterhalvåret.

Båda författarna är överens om att man ska duscha snabbt och inte bada. Där har vi ju statsöverhuvudet med oss. En liten tweak på det hela är att låta det varma badvattnet (i den mån man badar alltså) vara kvar i badet tills dess att det kallnat eftersom värmen då kan sprida sig i bostaden. Jag brukar tänka på samma sätt med ugnen - när jag är klar med den och har stängt av brukar jag vintertid öppna luckan och låta värmen sprida sig. Min farmor tog det steget längre och satte vintertid på ugnen och lämnade ugnsluckan öppen hela dagen. En riktig lyxlirare var hon.

Vad har du för bra energisparartips?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Jag har fortfarande inte fattat att det kan finnas en koppling mellan min och min mans ekonomi.

58 kommentarer:

  1. Angående punkt 10 borde det även där stå gammal modell, dvs ej induktion. Lock på gäller iofs även i det fallet, men inte de övriga tipsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt. Konstigt att det inte specas, boken är från 2010 och det borde varit hyfsat vanligt med induktion då?

      Radera
    2. Vore kul att veta hur mycket man sparar på att använda induktion. Om det lönar sig att skrota en äldre spis eller om man ska segdra på en keramikhäll tills den kraschar. Hur som helst tycker jag induktion är en lyx värd att betala för.

      Radera
    3. Då får man räkna in de nya kastrullerna i den kalkylen också. Du är inte rädd för utgifter du, som Emils pappa sa till Emils mamma när hon skrivit slut på blyertspennan.

      Radera
    4. Det var det värt! Några funkade, andra bytte jag med min mor som inte hade induktion. Tror att det slutade med att jag fick köpa en ny stekpanna. Och så sålde jag den gamla keramikhällen på Blocket för 1200 spänn.

      Annars är jag på Emils pappas sida i konflikten :-).

      Radera
    5. +1 för induktion. Så jäkla bra.

      Radera
  2. Vedeldning i braskamin/kakelugn för uppvärmning om man har tillgång till gratis/billig ved kanske också kan få vara med i samlingen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja såklart. Jag blev lite nojjig för ett par år sedan då det talades om att det var dåligt för lungorna att andas in vedeldat. Men sen talade jag med en läkare om det och hon fnyste lite föraktfullt så jag vet inte jag. Kakelugn som man stänger och kamin som du nämner borde väl vara ofarligt?

      Radera
  3. Kopplat till din utläggning om stand-by ovan kan man ju tänka på att använda lågenergilampor, samt se till att lampor i rum där man inte vistas är släckta.

    Nä, nu ska jag sluta spamma - dags att få iväg barnen till skolan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen, höll på att rapportera dig faktiskt.

      Radera
  4. Halverade vår elförbrukning genom att helt stänga av den elektriska golvvärmen i badrummet(ca 10 kvm) och då har vi ändå en programmerbar historia som endast var på när vi var hemma. Det är ju extremt mesigt ändå om man inte kan tåla att det är lite kallt under fötterna!
    Handdukstork har jag aldrig förstått mig på, handduken torkar väl ändå?!

    Hälsningar,
    mrFIRE
    svenskafire.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bravo! Ja, det är hedonic adaptation på hög nivå. "Älskling, jag klarar bara inte av när golvvärmen går under kroppstemperatur, jag liksom känner mina fötter!" (raljerade jag och minns dagarna i vår första gemensamma lägenhet utan golvvärme och hur jag AVSKYDDE att gå på det där isiskalla golvet (att skaffa tofflor var inte att tänka på, jag var ju en cool cat).

      Radera
  5. Kul med lite energisnack!

    Byter elavtal en gång varje får för att alltid köpa el till inköpspris utan pålägg, tråkigt är det dock när man får hem fakturan på 50kronor för elen (inkl moms) och sen kostar elnätet med tillhörande avgift, moms och allt annat blaj-blaj 188kr.
    Det jag kan påverka: 50kr
    Det jag inte kan påverka: 188kr. Så elnotan på 238kr gör mig lite förargad ändå, särskilt när regeringen nyligen justerade så elnätet skulle kosta mer men elinköp minskas och då kalla det som att det "inte blir någon skillnad". Klart det blir då det blir en större del av elen som läggs på monopolet.

    Vänligen,
    A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar alltid över politiska beslut "som inte ska göra någon skillnad", som när Anderssonskans Kalle skulle förklara att den nya ISK-skatten för en småsparare (kanske en svarvare från hamnkvarteren?) bara motsvarar två påsar "ostkrokar". Och ett kapitalistsvin med en mille i ISKen (som enligt V rimligtvis inte kan vara en Arbetare eftersom dessa tydligen saknar förmågan att investera) får en ökning på 700 kr/år vilket motsvarar knappt en månadsförbrukning av Chablis eller ett halvt gram kola att dra i sig på Stureplan. Varför ens göra förändringen då undrar jag, om det inte gör någon skillnad? I fallet ostkrokarna fattar jag ju symbolpolitiken ("Minska klyftorna, yay!") [Genom att signalera att du för evig tid bör leva hand ur mun eftersom sparande och investeringar straffar sig med nya randomiserat uppkomna skatter], men elen? Varför? Kostar bara en massa tjänstemannatid och lidande.

      Radera
    2. haha jadu hennes illustration av 2 paket ostkrokar visar hur lite verklighetsförankring Ulla har..

      älskar jämförelsen med månadsförbrukning av Chablis eller halvt gram kola! Blev riktigt sugen på att testa brittmetoden du skrivit om. Har du lust att utbyta badass spartips, investeringsfilosofi över 2 glas skumpa på sturehof så är det bara hojta till!

      OBS: tolka mig rätt, ser dig som min smarta mamma som jag aldrig fick, är mer intresserad av Ellinor men antar att hennes hästar har högre prio än Stockholm =)

      Radera
    3. Å det skulle passa min image like totally att omge mig med unga ekonomistudenter på Sturehof! (Jag hojtar till när det blir dags och bäst för dig att du är bildskön, en har ju ett flera decennier långt track record att vårda). Ärad av smartamorsakomplimangen m a o.

      Radera
    4. Nu är jag ju inte student längre utan kontorsråtta deluxe, kanske fortfarande har kvar min student-aura. Svårt när man väljer ett användarnamn som endast gäller under en begränsad period..

      Du får inte tjuvkika på insta!

      Radera
    5. Va va va? Är jag plötsligt total outad nu?! :-O

      Radera
    6. Det var det där jäkla nya kylskåpet som förstörde allt inser jag nu... :-P

      Att jag aldrig kan vara tyst.

      Radera
    7. Du kan vara lugn, jag vet inte vem du är. Har bara nickat instämmande när jag läser dina kommentarer och tycker du verkar rolig!

      Radera
    8. Ah... Då ska jag försöka vara smickrad istället för hysterisk. ;-)

      Men jag kommer faktiskt till Stockholm om en månad. Har säkert fem minuter över bara jag inte går vilse på väg till Uniqlo.

      Radera
  6. Men fattas inte den största energitjuven: uppvärmningen??? Genom att sänka värmen inne sparar man massor med energi! https://energiradgivningen.se/lagenhet/uppvarmning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Woops, epic fail. Brandon, The Mad Fientist, bor ju i Skottland och han berättade om sitt största frugala hack evva. Hans fru hade skaffat en onepiece (googla om du är >17) av något billigt syntetiskt material och gick om kring i deras urkalla och råa hus och bara myste. Efter ett tag föll Brandon själv till föga och skaffade en likadan och han var heeelt frälst. Det är någonting med att det täta materialet (kan typ inte andas) håller all värme inne, det finns inga öppningar den varma goa luften komma komma ut genom. När vi flyttar till landet kommer jag på allvar att testa. Dels för att vi där kommer att ha brutala energikostnader givet att huset är gammalt och egentligen inte vinterbonat. Men också för att man kommer undan med sådana estetiska grepp på landet på ett annat sätt.

      Radera
  7. Ja, golvvärme är skönt och bra, särskilt i badrum (har det själv), men rätt energikrävande.

    Lågenergilampor är ju det som gäller, men "ett tomt rum är ett släckt rum" är en gångbar devis.

    Vad som stör mig är elbolagens oskäliga prishöjningar för eldistributionen (se ovanstående inlägg från A). Ser att våra räkningar för själva elen är rätt stabila medan notan till Vattenfall för att fixa elektroner i våra två hål i väggen dragit iväg. Eldistribution är dessutom en (lokal) monopolmarknad.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja eller hur, man sitter fast. För ett tag sedan frågade jag trevande min man om "det är lagkrav att ha ett elabonnemang?" varpå jag fick Blicken (den som säger att jag är ute på hal is).

      Radera
  8. Släck lampor i rum du inte vistas i. Och ingen timer på julbelysningen - tänd den bara då du är hemma. Energimyndigheten.se har råd, tester mm om energieffektivisering

    SvaraRadera
    Svar
    1. För den som bor i lägenhet:
      http://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-hemma/jag-bor-i-lagenhet2/

      Sedan vill jag också rekommendera att kolla upp vilket stöd din kommun erbjuder inom energi och klimatrådgivning. Duktigt och engagerat folk.

      Radera
    2. Bra tips! Men ibland kan jag bli lite sådär...jag hittar inte ord riktigt, vill inte vara för neggig, men säg...frågande/småtrött på vissa knep. Jag tänker exempelvis om man råkar ha sin lågenergilampa tänd i ett rum man inte är i för tillfället. Eller om julgransbelysningen i lågenergi-LED står tänd hela dagen så att det ser trevligt ut från utsidan och känns välkomnande när man kommer hem. Är det så farligt? Om man istället drar av golvvärmen och kanske skippar årets julcharter. Och slår sig själv med tagel och går i fasta för att inte kräva jordens resurser. Nej jag skojar, men du fattar vad jag menar? Att ibland känns det bara som att vi silar en massa massa små mygg (och jag vet, myggen blir sen en kamel osv) utan att se de riktigt stora miljöbovarna? Faran i det är kanske att man tycker sig vara så "duktig" för att man släcker julbelysningen att man lugnt kan köpa hemelektronik en masse att lägga under nämnda gran exempelvis. Ingen kritik mot dina tips Maria, bara en reflektion.

      Radera
    3. Förstår hur du tänker! Klart man ska prioritera det som känns viktigt. Däremot tror jag inte på slentriantända lampor. Man kan också tänka såhär: många mygg blir mycket energiåtgång. Har för mig att 1/3 av hushållens totala energianvändning är belysning.

      Radera
  9. Bästa golvvärmen har jag i mitt hus i norr. Elda i kaminen = varmt på golven i alla rum på bottenvåningen. Älskar mitt hus! Synd att det är på fel ställe i Sverige bara. :/

    Jag är så bortskämd att el ingår i hyran. Tycker lite synd om min hyresvärd, då jag både har en gammal kyl (ingick i lägenheten), en ny frys, en halvny kyl samt golvvärme (35 kvm!). Nu blev jag sugen på att skaffa akvarium också... ;-)

    Så några spartips kan jag inte komma med. Däremot vill jag påminna om att rena bomullstextilier (100 % bomull alltså) INTE blir rent under 60 grader i tvättmaskinen. Oavsett hur mkt tvättmedel man vräker på. Bakterierna trivs helt enkelt för bra i svalare vatten. Så jag kör safe och tvättar allt i 60 eller 90 (sängkläder) och håller textilierna inte för det, ja då var de inget att ha. Häpp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är ju hyresvärdens fel om han snålar och inte kostar på dig ett nytt miljövänligt kylskåp? Jag tycker absolut du ska skaffa ett par akvarier. Och psyka hen genom att löpande passera fastighetsskötarkontoret med plastpåsar med nya fiskar (du kan ha gummiattrapper).

      Radera
    2. Hm... Kanske dags att ta tag i mina avelsdrömmar ändå. Fast avla guppy (heter de va?) istället för hästar. ;-) Blir många fiskar fort har jag hört och då blir det många akvarier...

      Oklart var jag ska få plats när jag har fem 200-litersakvarier på 35 kvm. :-D

      Radera
    3. Jag blir alltid lika förvånad när folk inte fattar att kostnader som man drar på sig för hyresvärden hamnar på hyran tillslut endå....
      Om elen ingår så har de tagit höjd för det o om det skulle bli för dyrt så kommer hyran öka. Samma sak med folk som ringer ut joren på struntsaker, det är inte gratis när en Securitas vakt kommer o hjälper dig göra rent avloppet i handfatet eller att byta propp.....

      Radera
    4. Anonym: I det här fallet så är läget lite annorlunda, därav att vi raljerar litegrann kring elanvändningen. Hyran är givetvis utifrån de kostnader hyresvärden har, men det är inte ett ställe som det är lätt att hitta hyresgäster till om man säger så. Höjs hyran kan jag inte bo kvar och de jag hyr av kommer stå helt utan hyresintäkt. Sen är det givetvis inte jag som valt golvvärme som uppvärmningssätt eller för den delen installerat en gammal kyl. :-)

      Vi kan väl säga som så att jag och hyresvärden lever lite i symbios med varandra, även om det är roligt att retas lite.

      Radera
  10. En del bra punkter, men natt/dag-sänkning av innetemperaturen är omdebatterad och i min åsikt är att det gör ingen som helst skillnad på energiförbrukningen. Om man sänker från 21 grader till 18 på natten eller dagen måste värmesystemet jobba så mycket hårdare för att få upp värmen igen när temperaturen skall upp till 21 grader igen. Nollsummespel säger jag efter att ha provat både med och utan natt/dag-sänkning av innetemperaturen i ett flertal år. Bättre är att sänka temperaturen hela tiden från t ex 21 grader till 19. Ta på en tjockare tröja och innetofflor på vintern :-)

    Angående att behålla badvattnet: Den fuktmängd som tillförs rummet om man behåller vattnet i badkaret i flera timmar vill i alla fall inte jag ha i mitt hus. Den måste i så fall vädras eller ventileras bort. Och då försvinner värmen också. Återigen ett nollsummespel. Nä, sluta bada. Duscha istället. Och stäng då av vattnet medan ni tvålar eller schamponerar in er.

    En fråga: Vart tar ugnsvärmen vägen om man inte öppnar luckan och släpper ut den?








    Jo, den hamnar ju i köket oavsett. Men något långsammare. Så det blir inte typ 24 grader i köket i en halvtimme utan hjälper till med uppvärmningen i några timmar. Jag slipper gärna att svettas under den halvtimmen mot att jag får ett behagligt värmetillskott i flera timmar istället.

    Nä, en del energispartips är helt enkelt inte genomtänkta. Snälla, tänk nu efter lite grand. :-)

    R, originalet (eller idag mer "Grumpy old man")

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kopplar naturligtvis in värmeväxlaren på utgående badvatten och för över värmen till värmesystemet i huset.
      Har du provat med större tempskillnader än två grader? Växla mellan 14 och 22 (eller 25 som många verkar ha i inomhus nuförtiden, speciellt i norra Sverige).

      Radera
    2. Jag skulle inte vilja ha ett hus som sjunker från 22 till 14 grader på ett par timmar. Då gör nog tilläggsisolering mer nytta än att sänka temperaturen ett antal timmar varje dygn. Jag vidhåller att det ger större besparing att alltid sänka temperaturen jämfört med att höja och sänka hela tiden.

      /R, originalet

      Radera
    3. Åå grumpy old men ger bra tips! Genast känner jag mig lite korkad. Klart man ska låga ugnen småputtra ut sin värme. Gällande fukten vill jag ha fukt. Vi har atopiska eksem i familjen så vi har luftfuktare inomhus när temperaturen går mot minusgrader. Däremot har jag stängt av badrumsfläkten och kör med öppen dörr istället. Avskyr det där stressande surret.

      Radera
  11. Hej Fru EB! Här finns massor att göra. Vi har sänkt energikostnaderna med 1/3 på fjärrvärmen och ungefär likadant gällande el.

    Våra åtgärder:

    1. Snålspolande munstycken på dusch och alla kranar.
    2. Snabbduschar.
    3. Installerat en kamin som vi myseldar i. Detta blev nästan too much för herr IGMR som började titta lystet på alla pinnar vi gick förbi på våra promenader. GRATIS ENERGI.
    4. Satt golvvärmen i badrummet till 19 grader. Den går i princip aldrig igång.
    5. Slutat torktumla utan har en fläkt och avfuktare (som ger värme som biprodukt).
    6. Tätat fönster och dörrar.
    7. Bytt till LED lampor där vi kan samt dimmers på vanliga lampor. Utelamporna bytta till sensorstyrda LED.
    8. Fuskdränerat källaren. Herr IGMR fick feeling och grävde bort all fuktig lera 1 meter djupt runt huset, la duk och fyllde med makadam. Bonus är att källaren är varmare.
    9. När tvättmaskinen och diskmaskinen gick åt fanders köpte vi A++++++++++++++++ maskiner.
    10. Vi tinar frysta saker i kylen.

    Typ så.

    iblandgormanratt.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe jag ser framför mig en Duracellkanin som springer runt och skopar upp tomtlera 24/7, tar enminutsduschar och får hållas i koppel för att inte kasta sig över pinnarna på söndagspromenaden. Fantastiskt kul! Och jag gillar miljömärkningen på er tvättmaskin...Jag har helt klart en lång väg att gå på landet. Där vi inte har källare, vilket på ett sätt är bra (punkt 8) men det ger också rätt kalla golv. I stan bor vi ovanför tvättstugan och det är alltid ljummet på golvet, utan installerad golvvärme. Vi har elementen på cirka 2 månader/år. Och då bara två element.

      Radera
    2. Ja jag har rätt lätt för att få feeling. Fick faktiskt lite feeling och knåpade ihopa ett eget inlägg på sparapengartemat.

      Radera
  12. Byter elavtal bara för att jag av princip inte vill betala mer för EXAKT samma vara som någon annan erbjuder. Men sen, lägga en massa tid och jobb på att spara några sketna watt? Glöm det. Där har man definitivt passerat gränsen till psykopatisk snåljåp :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonyma Psykopatiska Snåljåpar, samlas i en ouppvärmd källarlokal i Orminge varannan tisdagskväll och äter Mariekex från Lidl (de som kostar 4;95) och bekänner de verkliga kvantiteterna ekorre man äter. Please sign me up, jag står i begrepp att säga upp mitt elabonnemang och tillaga mat över öppen eld i badkaret, allt för att straffa Fortum! Eller Ellevio som de så chict heter numera.

      Radera
  13. Frysbox istället för frysskåp. Stor skillnad faktiskt.

    SvaraRadera
  14. Kanske inte världens bästa spara-pengar-energi-tips men grymt i en preppingsituation när en har ont om gas/sprit: Vi lagar långkok i en wonderbag (mest för att inte behöva ha ugnen på när vi inte är hemma).

    / Ingrid (som parallellt tagit examen i EB:s investment-skola för retards OCH i inskolning av barn i svenska skolan och väl lyckats helt ok med båda men därför inte hunnit kommentera nåt. Men noga läst alla inlägg och viktiga kommentarer!

    PS. Ellinor, missade eller dissade du Studentens inbjudan;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var tvungen att googla och det där var ju mycket spännande - en slow cooker i tyg som inte behöver någon annan värme än den som uppkokningen genererat. Kostar 699kr. Detta är inte en affiliatelänk utan en altruistisk FruEB/Ingrid-länkning: http://wonderbagsweden.se/

      Good to have you back I!

      Radera
    2. Missade. Jag är numera i ett totalt tillstånd av chock. Kommer aldrig mer bli mig själv. Behöver nog tio akvarier nu när jag tänker på det. Samt ett badkar så jag kan bada riktigt varmt varje kväll...

      Radera
    3. Yllefilt funkar också. Iallafall till gröt. Googla gröt + yllefilt. :)

      Radera
  15. Energidelen får mina klockor att stanna och hjärtat att skena när räkningarna kommer i mars efter 35 minus-läge sen lucia. Så förutom en låda cashmere och vedspis har jag inget att komma med. Jag kisar alltid när jag öppnar elräkningen. Egna solpaneler är högt på önskelistan.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar ta ett förebyggande glas Dao eller två, då landar landeträkningen som på en ullig sommaräng med kaprifol och min huvudsakliga känsla är ”det löser sig”.

      Radera
  16. Var ”tvungen” (eftersom jag köper alla tips här inne rakt av) att rusa hem och säga till familjen att ”nu ska vi stänga av golvvärmen och spara pengar!!. Min man Simon, som jobbar med att installera bergvärme och GOLVVÄRME, tittade på mig och måste ha tänkt någonting om dig fru EB(!) men förklarade sen mycket pedagogiskt (han är även idrottspedagog) att det är STOR skillnad på elburen och vattenburen golvvärme. Försökte få honom att själv gå in här och förklara de tekniska detaljerna men han ville helst inte. Hur som helst så med vattenburen golvvärme så behöver vattnet bara vara på 30 grader medan det på elementen behöver gå ut 40-gradig värme och då spar värmepumpen grader på golvvärmen som också gör att det känns varmare inne än det egentligen är och värmen stiger upp osv osv.

    Så här hemma kör vi då bara golvvärme innan riktiga smällkalla vintern slår till.

    /Ingrid

    SvaraRadera
  17. Jag förstår inte hur lite kommentarer (0?) det har varit på FILMEN. Om det är dina barn som agerar röster så blir jag lite avis (nåja, min 7-åring är väl inte så pjåkig hon heller). VILKA BEGÅVADE BARN! Även med manus, det är ju helt perfekt betonat rakt igenom. "Fyllesjukt gosedjur från IKEA", ja jag vill i alla fall ha mer!

    Vänligen, Hanna (kulturvetare så borde tas på fullt allvar)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å tack! Den komplimangen ska jag genast framföra till den som klipper och redigerar. Hon tappade alldeles sugen idag trots att jag betalar motsvarande en halv månadspeng per produktion. Är inte det bra betalt säg? Hade jag kunnat tjäna en månadslön på några timmars arbete...

      Radera
  18. Man kan lägga frysklabbar i kylskåpet för att det på billigt sätt ska hållas kallt. Särskilt smart för lite äldre energislukande kylskåp. Man har fyra, två i frysen och två i kylskåpet och byter ut dem var annandag eller så. Ännu smartare är att ha petflaskor med vatten utomhus på vintern vid minusgrader och sedan ställa in dem i kylskåpet. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och för att fullfölja den tanken är att det i Sverige är lagom kylskåpstemperstur utomhus 4-5 månader om året, dvs matvaror kan alltså förvaras i ett skåp som bara har kylning från utomhus luft. Det var vanligt i äldre lägenheter, men du kan ställa ett skåp eller annan förvaring på balkongen, eller uteplatsen eller utanför köksdörren.
      Det blir då totalt halva året då kylskåpet inte är på, dvs det drar ingen ström alls. Så här: 2-3 mån med is från pet-flaskor plus 4-5 mån med kylskåpstemperstur utomhus. Ju äldre kyl du har, desto mer ström sparar du.
      Jobbigt? Det blir till en vana snabbare än du anar

      Radera
  19. ”I lägenhet är golvvärmen oftast elburen och då är det energislukande men i villa med värmepump och vattenburet system är vattenburen golvvärme det bäst ekonomiska uppvärmningssättet men det är inte så ekonomiskt att du för den skull ska gå och köpa en villa bara för att få vattenburen golvvärme” hälsar Simon via Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mucket bra. Vi har med största säkerhet el. I’m keeping it off m a o.

      Radera