FruEB:s Investment School For Investeringsutmanade® - Examen

Dags för examensquiz!

Eftersom du är en retard har jag redan på förhand markerat rätt svar med rött.

1/ Vilka av följande år såg vi stora nedgångar på aktiemarknaden?
a) 1974-1975
b) I slutet av 70-talet och början av 80-talet.
c) 1987
d) Början av 90-talet
e) Slutet av 90-talet
f) Efter 11 september 2001
g) 2008

2/ Har marknaden alltid hämtat sig efter krascher?
a) Ja
b) Nej
c) Kanske

3/ Vad skulle vara troliga orsaker till att marknaden inte återhämtar sig efter en krasch?
a) Världskrig där människan utrotas
b) Kryptovalutor tar över och i samband med det försvinner alla ordinarie banker och värdepappersinstitut och det råder anarki på jorden de närmaste 500 åren.
c) Ditt liv är bara en dröm som du drömmer på tåget mellan Stickholm och Gutlarberg*.

e) Ingen aning, men mina börsplaceringar hade nog varit mitt minsta problem om ett världsproblem av den digniteten skulle uppstå.


4/ Kommer det, i framtiden, att ske marknadskollapser av det slag vi sett historiskt?
a) Ja
b) Nej

5/ Vilket är det bästa investeringsslaget sett ur ett historisk, globalt perspektiv?
a) Fastigheter
b) Aktier
c) Guld
d) Guldfiskar

6/ Vilket är rätt beteende när marknaden kraschar?
a) Sälja av sina aktieinnehav och köpa guldfiskar
b) Ligga kvar med sina innehav och köpa för allt vad tygen håller
c) Genomgå plastikkirurgi och gå med i en sekt

7/ Har marknaden alltid gått upp igen efter en krasch eller nedgång?
a) Ja
b) Nej
c) Bara om den infaller under ett skottår

8/ Kan du hitta börskraschen Black Monday 1987 på grafen nedan?a) Ja, för jag är så himla smart.
b) Nej, det kan jag inte.

9/ Hur känns det i magen när du tittar på grafen över Black Monday 1987?
a) Bra
b) Mitt emellan
c) Dåligt

10/ Kan du hitta Black Monday 1987 och efterföljande kvartal på nedan graf?

The Dow Jones Industrial Average 1900 – 2012


a) Ja, jag ser den, den är i den gula ovalen till höger om den gula pilen.
b) Nej, jag ser den inte.

11/ Hur känns det när du tittar på grafen till bild 10?
a) Bra
b) Mellan
c) Dåligt

12/ Tror du att du kommer att minnas de här två graferna den dagen nästa krasch kommer?
a) Nej

13/ Varför är de flesta människor förlorare på aktiemarknaden?
a) Vi köper när marknaden går upp och säljer när den går ner.
b) Vi tror att vi kan handplocka vinnande aktier.
c) Vi tror att vi kan välja vinnande fondförvaltare.

14/ Vilka av nedan påstående är korrekta avseende en lyckad investeringsstrategi?
a) Enkelt är bra
b) Enkelt är lönsamt
c) Enkelt är för töntar**

15/ Vilket är sant avseende aktivt förvaltade fonder?
a) De höga avgifterna gör att du som kund slipper bekymra dig över vad du ska göra med alla pengarna vid slutet av investeringsperioden.
b) Det faktum att en fondförvaltare är inne och kladdar på fonderna gör att den i grunden positiva börsrörelsen riskerar att störas. Du kan fördjupa dig i detta här, här eller här.***
c) Fondförvaltningsföretagen gör bra vinst och kan anskaffa centralt belägna kontor med Josef Frank-möbler samt ge sina anställda bonusar så att de kan bli goda konsumenter och på så vis bidra till välfärdsmaskineriet.

Bildtribute till småspararguiden

16/ Om du frågar Jim Collins, vilken strategi skulle kan rekommendera på börsen?
a) Lägg inte alla ägg**** i samma korg.
b) Lägg alla ägg i samma korg och observera dem noggrant.
c) Lägg alla ägg i samma korg och glöm bort att du har dem.

17/ Vad menar Jim Collins med att en indexfond är självrengörande (self cleansing)?
a) När ett av företagen som ligger i fonden går i kånken ersätts det med ett nytt.
b) När ett av företagen som ligger i fonden går i kånken ersätts det med ett städföretag.

Se så, nu orkar jag inte examinera er mer. Ni får godkänt, hela bunten, för att ni orkat scrolla hela vägen ner hit. Jag avslutar med några ord av Jim Collins:
"A portfolio of 100% stocks, which is what VTSAX (läs: en bred indexfond) gives you, in study after study provides the greatest return over time. The only downside, and I mean only, is that the ride will be very rough at times.  Admittedly, it’s a big one.  If you are not tough enough to stay the course, if you get scared and bail when the storms are raging you are going to drown.  But that’s a failure in you, not a downside of this asset class."

Mvh/
FruEfficientBadass

*Världens bästa tankeövning signerad Jesper Waldesten.
** Vad trodde du, att det var de coola i klassen som hänger på sparbloggar? 
*** Alt. googla själv på *"aktivt vs passivt förvaltade fonder", "Index funds vs actively managed funds" etc.
****Ägg=indexfonderP.s. från J Collins (jag kan bara inte få nog av att citera karln): "The great irony of investing is the more you watch and fiddle with your holdings the less well you are likely to do. Fill your basket, add as you go along and ignore it the rest of the time. You’ll likely wake up rich."

30 kommentarer:

 1. Strålande! Kul och informativt. Faktum är att du skulle kunna föreläsa dig runt Sverige med detta, om du vill ha mer sidojobb än hönor och uthyrning. Jag blir pepp att ta tag i mina (blygsamma) investeringar, och omfördela mer. Kör just nu index och blandade aktier. De sistnämnda behöver justeras och piffas till. / C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Piff piff. Jag vill bara poängtera att jag inte hatar enskilda aktier. Jag äger till och med en del själv. Men det är KUL att hålla på med aktier, till skillnad från indexfonder som är snarktråkiga (lite som den där nyttiga idioten som ingen vill hänga med på skolgården men som, till skillnad från de färgstarka coolingarna, klarade sig igenom såväl gymnasium och högskola med toppbetyg). Och det där är huvet på spiken min investeringsfilosofi: Merparten indexfonder för långsiktig avkastning, och liten pott aktier för att leka med kring uppesittarkvällen. Jag försöker mig på ungefär samma fördelning som Buffet deklarerar i sitt testamente: 90% index, 10%& aktier.

   Radera
  2. Liten detalj: Om han inte ändrat sitt testamente till frugan, så är det 90% indexfond och 10% räntebärande. Inga aktier alls med andra ord!

   Får jag guldstjärna nu?

   Mvh

   Egon

   Radera
 2. Bästa utbildningen. Gillar dina tankar kring att investera i guldfiskar;-) Undra om Avanza har möjlighet att huserar dem åt mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAG kan husera dem åt dig Dacke! Mot en liten administrativ avgift.

   Radera
 3. Alltså jag bara ÄLSKAR det här inlägget. Nojjig som jag är, så har jag försökt att mentalt ställa in mig på att förlora 50 % av investerade pengar. Men när jag ser graferna ovan inser jag ju att det inte handlar om att förlora, det handlar om att de tillfälligt minskar i värde och att det hittills alltid återhämtat sig med råge. Bara man har tålamod (jobbar på det) att låta det återhämta sig.

  Ska klura lite på hur jag ska göra framöver. En del av mig känner lättnad vid tanken på att avsluta mitt twitter-konto, sälja av alla aktier, köpa fonder för alla slantarna och sen totalt ignorera kontot förutom en gång i månaden då jag går in och köper mer. Det hade gett mig mindre beslutsångest och jag vet hur bra jag mår när den minskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag får komma med en blygsamt råd: Avinstallera Twitter och installera Headspace. Ignore the noise. Keep calm and carry on.

   Radera
  2. Ja, alltså det lutar åt det... Bara att jag minskat facebookandet har gjort under för kreativiteten. Nu ska jag "bara" klara av att ta bort instagram och twitter. Ack, dessa bekräftelsebehov som jag ständigt förnekar och ständigt suktar efter.

   Radera
 4. *hick* *släpper motvilligt examenschampagnen* Yiiiihaaaa! Vi har överlevt skolan! Kan vi återgå till sparhacks nu va? *hick*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja, vi ska tala vardagshacks. Jag måste bara igenom några inlägg om investeringar till, eftersom de anknyter så väl till skolan. Jag har till och med plöjt lite gamla sparknepsböcker från 90-talet för din skull Mia, kommer en serie inom de närmaste veckorna.

   Radera
  2. Hurra! Tidigt 90tal var jag världens slösaktigaste student så det blir utmärkt med ett omtag. Under tiden ska jag läsa på i farmors hushållsböcker. (Återkommer ang ev ål...) Sammanställning av augusti visar att det fortfarande finns mkt att spara på mat och förbrukningsvaror.

   Radera
 5. Hahaha! Fantastiskt roligt och lärorikt! Jag sparar bara 5% av det jag investerar i fonder idag, men börjar fundera på att vikta om nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan alltid göra som Ellinor - jämför utvecklingen på din samlade aktieportfölj med en random indexfond. Jag kanske bör inflika att jag inte är helt nöjd med Avanza Zeros prestation de senaste fem åren. Men de andra är helt ok.

   Radera
 6. Vill bara säga att jag älskar dig! <3
  Skolan var liksom bara grädde på moset..
  Du inspirerar till eftertanke, busstreck och annat shit.
  Just nu "jobbar" jag hemifrån. Ätit grillad kyckling, sallad och ett glas kall chardonnay till det. Egen kompensation för söndagsjobb med ekonomirapporter till koncernen och annat kul. TACK!!! /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod Horsewood9, jag älskar dig också (I guess?). Faktum är att jag idag åt en snarlik lunch på en Djurgårdsbänk med en vän som dessvärre fortfarande sitter inne (till en kostnad av 40kr/skalle ink kaffe, uppskattat pris på Strandbryggan: 225-300kr per person). Aah there’s is nothing like chardonnay on a week-day!

   Radera
 7. Börsnedgångar har undersökts flitigt i en massa studier och vad som är gemensamt med dessa är att börsnedgångar håller i sig mellan 1 till 2 år, de allra allra värsta nedgångarna har pågått upp mot 2 år. Börsuppgångarna är ofta 5,10 15 + år.

  Då kan man fråga sig: Kan jag bita i det sura äpplet 1 - 2 år och äta lite mer havregrynsgröt, sätta av lite pengar till månad efter månad med vetskapen att jag kommer bli ruskigt belönad sen?

  Givetvis kan man det =)

  Sen om hela börsen som institution går under så har människan större problem än storleken på sin ISK..

  Vänligen
  Studenten A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte sagt det bättre själv. Studenten A får ett A i ordning och uppförande.

   Radera
 8. Bra som alltid! Hemligheten är månadssparande och indexfonder :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är bara att den insikten inte går att paketera och sälja för pengar. Den är helt enkelt för banal.

   Radera
 9. Asså, jag har nyss hittat din blogg och det är då inte bra för arbetsmoralen. Jag kan ju inte sluta läsa! Och får jag en sekund över hemma kan jag inte sluta rensa. Nåt enstaka rätt gör jag redan (matlåda), men många aha-upplevelser blir det. Betalade robotdammsugaren i måndags (fast jag älskar den nästan mer än min man), men sade också upp Storytel... Oh well, jag får ta ett steg i taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Fast jag älskar den nästan mer än min man” haha...Jag tror dig, och det är inte ett underbetyg till din man men ett mått på hur underbart konceptet r-dammsugare är. Att jag avstått den känns Golgatavärdigt.

   Radera
 10. Jag har lyssnat på Collins första avsnitt två gånger nu, bara för att jag ska, likt en Pavlovsk hund, börja dregla av bara farten så snart jag hör ordet indexfond. Summerar månaden inför morgondagen lönekuvert. Oh my gosh, matkontot landade på 3500 (budgeterat 4000 för två vuxna och en Harry Potter fan) och vi har banne mig inte ätit varken fattigt eller dåligt. Nu blir det bonusköp av billigt Dao för 468 kr, alltså hela nästa månads förbrukning (lyxvarianten 2 flaskor per vecka) som belöning. Det är även mitt sätt att fira examen.
  I morgon ska jag få lite huvudstadsluft under vingarna för att vikta upp obygdslunken men nu för tiden försöker jag inte hinna skubba in på Byredo och handla på mig kommande förbrukning ful-, men väldoftande, hudkem. Jag har gjort slut med dylik förbrukning och mein gott hur skönt det känns! Jag lyssnar vidare på ChooseFI och älskar det.
  TÄNK om jag inte hittat din blogg, så mycket fattigare mitt liv varit!
  Morsan (torsdagsglad av helgDaon som fanns kvar i slattvariant till den frugala långapannan)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååå kan vi inte ses? Jag kommer att vara i city på grund av butiksinvigning av Butiken med stort U. Om ja, maila.

   Radera
 11. Enastående bra grundutbildning i investeringens ädla konst, 99,99% av väsentligheterna är med.

  Själv tar jag fasta på tipset att diversifiera med ett rejält stort stim GULDfiskar.

  Funkar även i prepper syfte, alltså trippel nytta (drick vattnet när fiskarna är uppätna).

  SvaraRadera
 12. Hej FruEB! Har läst dina 20 senaste inlägg och är imponerad. Min erfarenhet från andra svenska ekonomibloggar är att innehållet till 90% består av vilken aktie som är "het" just nu. Tvärtemot de andra bloggarna hittar jag sådant som jag finner intressant och läsvärt i din blogg, så som spartips och hur man kan tänka runt privatekonomi.

  Det är otroligt trevligt när ett nytt inlägg ploppar upp lagom till frukostgröten! Ett grymt bra jobb gör du.

  // Med vänliga hälsningar En ny trogen läsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så glad jag blir En ny trogen läsare, jag suger åt mig som en aktiv fondförvaltare på bonusstråt.

   Radera
 13. Åå, att dela en medstulen SASmandelpåse med dig på bänk med utsikt över Wienercafét hade varit som ett Stipendium efter examen! Men schemat är tyvärr flygplats-planerad jobbaktivitet-flygplats. Men jag kommer ner lite då och då! Måste ju hitta sellingspots för weeden jag provodlar i skogen som FIRE-backup solution..*
  Morsan i ottan

  * Börja nu inte leta IPnummer för polisanmälan. Jag känner mig redan väldigt ”Breaking Bad” för att vi har körförbud på en av bilarna ( aka FIRE-delayer) efter underkänd besiktning. Trots att vi inte kör den såklart. Odlar ingen weed på rintigt men när jag passerat 90-strecket kanske jag kör igång:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, precis så. Och så hade vi myst lite över vad de rostade franska mandlarna kostat inne på cafét medans.

   Wellwell, annan gång. När på passerar 90 är det säkert tillåtet med medicinsk marijuana så det är väl lika bra att börja produktutveckla för att ligga i framkant.

   Radera