Det här med galltvål...

Första gången jag hörde talas om galltvål var när jag jobbade för ett stort elakt kemtekniskt bolag och besökte en livsmedelsbutik för att tigga hyllutrymme av kategoriansvarig. Efter att ha påtalat vår produkts förträfflighet* (som syftade till borttagning av svåra fläckar) tittade han på mig med oförstående blick och sa: "Men...det bästa är ju galltvål?". Först nu, tolv år senare, har jag äntligen gjort slag i saken och skaffat den. Så nu då? Tvålar man in fläcken? Skär man av en bit av tvålen och lägger i tvättmaskinen? Jag fattar inte, hjälp mä.


Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. "En ekonom är en person som kan uttrycka det självklara obegripligt" (Alfred A. Knopf, amerikanske publicist och grundare av förlaget Doubleday där f.ö Jackie O var förläggare på äldre dar). D.s.

* Framför allt berättade jag om den mäktiga mediamatta som lagt inför säsongen

16 kommentarer:

 1. Blöt på fläcken tvåla in med galltvål och sen in i tvättmaskinen som vanligt.Kan hålla med om att den är effektiv.Tack för en superbra blogg.
  AnnH

  SvaraRadera
 2. Det finns flytande galltvål också, som man gnider in fläcken med, låter verka i 15 min & sen antingen sköljer bort & låter plagget torka eller inte sköljer bort & kör plagget i tvättmaskinen (om det är i behov av en tvätt - man ska ju inte tvätta hela plagget & slita på det i onödan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, jag trodde att man default skulle tvätta plagget i maskin sen. Tack Tinga!

   Radera
 3. Haha, I can be your hemmafru :-) AnnH har redan svarat men jag kan dessutom stycka älg och kurera en kronärtskocka till gudamat.

  Utmärkt exempel på allt man inte behöver. Rengöringsprodukter liksom, denna uppsjö av kemikalier som ingen behöver och allra minst planetstackaren. Man kan till och med rationalisera bort galltvålen (hukar mig för alla andra hemmafruar) eftersom diskmedel också är en suverän fettfläcksborttagare. PÅ med diskmedel, massera ut fläcken från BAKSIDAN av plagget så fettet liksom trycks ut tillbaka samma väg. Nu är säkert galltvål bättre miljömässigt men om man vill följa färre saker.principen så röstar jag diskmedel.

  Höll på att missa morgonkaffenjutningen när det inte kommit nytt inlägg vid 06. Du skämmer bort oss med dagliga inlägg and I LÖÖÖÖV it. Första jag gör på morgonen är kolla din blogg, och så tittar jag in hos Snålcoachen och hoppas på livstecken. Olustigt att inte höra något av henne.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooo ska testa diskmedlet när jag nu är på landet. Fick min tredje hemmafru LL att gå hem och rensa bort fönsterputsen igår. Otyg! Du behöver en glastrasa från Clas Ohlson och en hink ljummet vatten. I övrigt såpar jag i princip allt utom toaletten (WC-duck), spisen (hällrent) och diskbänken (svinto - men där läste jag att det gick lika bra med kolsyrat vatten. Men det kan ju omöjligt riva loss all ingrodd skit som stålull?).

   Snålis ja, det är en ständig känsla av olust hos mig, vill inte ens gå in för att se alla ledsna kommentarer. Man önskar att någon i hennes närhet som läser hennes blogg kan gå in och kommentera i det fall hon själv är oförmögen, bara för att få veta. Saknar henne verkligen.

   Radera
  2. Saknar Snålcoachen också! Jag vet ju att hon har utmattningssyndrom också. Det kan ju vara så att hon åkt på ett redigt bakslag, då bloggar man inte kan jag säga. Jag hade fö en blogg när jag blev sjuk. Den var inte anonym så FK googlade mig och sa att om jag uppdaterade skulle jag betraktas som fullt frisk (eftersom skriva och rodda webbsidor ingick i mina arbetsuppgifter på lönearbetet). Att bloggen var privat, en hobby utan inkomst och jag skrev Max 2 ggr/vecka spelade ingen roll. Anyway, jag hoppas Snålcoachen har det bra och helt enkelt gjort en prioritering för att orka. (Sorry för stickspår och spekulationer!)

   Radera
  3. PS har du Yes diskmedel, var försiktig! Det löste fläcken men tyvärr också färgen på en bomullstopp jag hade. Har inte vågat testa igen.

   Radera
  4. Jag vet du har berättat om bloggen. Ja låt oss hoppas att det är en tillfällig svacka och att hon snart är tillbaka.

   Radera
  5. Ah, osäker om jag gjort det. Sorry. Dåligt minne!

   Radera
  6. Det är jag som ska be om ursäkt, det lät snäsigt vilket inte var meningen 😪. Det var en beklämmande historia i vilket fall. Tycker att du ska göra som Lotta på Bråkmakargatan - skriva bloggen i smyyyg.

   Radera
  7. Ingen fara, är inte den snarstuckna sorten :) Tappat sugen för länge sedan på att blohga och raderade heela klabbet i WordPress! Rätt skönt.

   Radera
 4. Bästa grejen! Och så drygt med en fast tvål jämfört med flytande som man lätt överdoserar, har säkert haft min i 5 år. Förutom att ta bort fläckar kan du tvätta mocka och läder med den eftersom den är återfettande. Jag tvättade en mockajacka i maskin på 40 grader ihop med ca 2 tsk riven galltvål. Torktumlare sedan. Sparade mig 750 kr i kemtvätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oerhört. Tvätta en mockajacka i maskin, tror knappt mina öron. Nu har jag ingen mocka med hade jag haft det hade detta varit ett välkommet tips. Tack Mia för Yes-tillägget.

   Radera
 5. Ja,kan bara bekräfta galltvålens förträfflighet. Ibland som fläckförberedande gnuggning innan maskintvätt och ibland går småfläckar bort direkt av tvålen vid handtvätt. Den är också superbra för snabb bh-tvätt i tvättstället (eller sjön vid stugan!?) så här i svettiga sommartider eller så kan man gnugga på passande ställen innan den går i tvättpåse i maskinen. Vid kortare resor är det bra att ha en liten bit galltvål med sig. Då behövs inte många strumpor och underkläder som ombyten. Har aldrig uppfattat andra fläckborttagningsmedel som bättre. Och man behöver inte betala mer än 39 kr för den, på Rusta eller vissa matbutiker, Willys tror jag. Köpte min tvål för fem år sedan och mer än hälften är fortfarande kvar! /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men där sa du något för den minimalistiska resenären Mia - packa en liten bit galltvål i handbagaget, tre uppsättningar underkläder, den lilla svarta och ett par toppar och du är redo för världen.

   Radera