Sparhöst 2018 - Kläder

Ni vet ju redan mitt super saver tips gällande kläder, och det är ju kombinationen minimalism/capsule wardrobe och att behandla plaggen som små söta hamstrar. Du ska ta hand om dem, kela med dem, borsta deras ulliga lilla päls och den dagen de ger upp livsgnistan ska du gråta en skvätt. Och då kan du lämna in dem på HM för återvinning (kläderna) och få en rabattcheck à 50 kr att använda nästa gång du behöver köpa nya strumpor. Ni som läst mig ett tag vet ju att jag använder skoputs som primär källa till terapi och att jag numer älskar att säsongsskifta garderoben med allt vad det innebär (skicka saker på kemtvätt, putsa läder, stryka byxor etc). Det ska vara julafton när säsongslådan öppnas och förvånansvärt nog är det precis så jag känner, två gånger per år dessutom. Det är som att gå shopping bananas, fast bättre - jag vet ju att alla plaggen har perfekt passform och att jag kommer att älska att bära dem (vilket inte alltid är fallet när man kommer hem med prasselkassar från MOS). På min höjd kostar jag på mig ett nytt nagellack av märket Chanel, förutsatt att de gamla närmar sig klumpstadiet. I en av böckerna (måste varit Fattig Miljonär) fick jag tipset att budgetmärket Bourjois (finns på ex. Sephora) tillverkas av Chanel, så vill ni kombinera lyx och frugal hacking är det detta ni ska testa (det skiljer runt 230 kr, blir många tetror krossad tomat, 46 stycken närmare bestämt om man hittar dem på kampanj "2 för 10").

Same shit different price

Nu kommer jag kort att redogöra för hur de böcker jag läst under sommaren resonerar om kläder. Reservation nu för att vi kommer att röra oss in i nya, kanske inte helt moderna eller comme-il-faut-tassemarker. Men ibland kan det kännas skönt att ta del av rena byfånerier, för att sedan kunna återgå till sitt lite mer civiliserade sätt att snåla. För vad sägs om följande godingar saxade ur Lena Näslunds bok "Köp inte en zebra"?

- "Vanliga skinnskor går att måla om, men jag har aldrig sett någon som har lyckats riktigt bra med detta."*
- "Om du behöver nya handskar; köp vantar. Eller sticka själv." **
- "Märkesmedvetandet är en terror i många familjer.*** Ett sätt att minska utgifterna är att använda etiketterna flera gånger. Försök att försiktigt sprätta bort dem från de dyra plaggen och sy fast på billigare kopior." ****
- Att handla begagnat är ingen skam. Inte numera.*****

Men nu till några mer användbara tips från boken:

- Håll dig till några få färger som passar dig. Då undviker du dyra misstag.
- Stuva undan det du just nu inte behöver. Kläder av bra kvalitet kan kännas som nya vänner om de får vila i malpåse några år.******
- Skjut upp stora inköp så länge som möjligt. Plötsligt upptäcker du att du har hoppat över en hel säsong och inte längre behöver den där kavajen eller den där ylletröjan. Min kommentar till denna punkt: Känns som en kortsiktig lösning, det kommer troligtvis en vinter även efter denna. MEN det har ofta slagit mig att jag känt ett stort behov av ett plagg men att jag sedan glömt av det. Då var väl behovet inte så stort menar jag.
- Köp alltid skor och stövlar på rea - då har du råd med bra kvalitet. Den här instämmer jag på. Jag tror inte att jag köpt skor eller stövlar till fullpris på ett antal år, och jag lyckas alltid hitta klassiska modeller på rea. Kan ha att göra med mina 41 i skor, det brukar alltid finnas kvar.
- Nya skor och stövlar mår bra av att putsas och impregneras redan innan du tar dem på dig första gången.
- Våta skor ska inte torka under elementet utan långsamt i rumstemperatur. Stoppa i tidningspapper - det drar ut fukten.
- Planera alltid innan du går ut i butikerna för att undvika impulsköp.
- Kolla tvättråden innan du köper ett plagg. En blus som kräver kemtvätt kan bli dyr i längden.
- Lite hårspray på hälar och tår på nya strumpbyxor får dem att hålla längre.

Sen ett par tips från "Skit i räntorna":
- Dra igen dragkedjorna på kläderna när du tvättar och torktumlar dem. De kan annars lätt fastna i andra tyger och ha sönder dem.
- Tvätta mer sällan - vädra plaggen och/eller punktbehandla fläckar istället.
- Säsongsrotation är bra, men du kan även rotera säsongsneutrala plagg av typen skjortor för att öka deras attraktionskraft i dina ögon. Nyhetens behag går att applicera även på egna varor.

Mina absolut bästa tips till dig som vill spara pengar på kläder kommer i denna topp-5-lista:

1/ Ta hand om dina skor och stövlar. Smörj in dem efter avslutad vecka och köp bra produkter av typen Viking Fiskar Smorning eller Effekt läderbalsam. Saker man vårdar och älskar blir man mindre benägen att byta ut. Gäller för övrigt alla relationer.
2/ Gå in på Dollar Street och sök på "Jackets". Inte för någon flummig "var glad för det du har" utan för en objektiv benchmark. Det är lätt att förblindas av filtrerade mode-konton, när verkligheten, även hos medelinkomsttagare på andra håll i världen, ser helt annorlunda ut. Det är faktiskt inte människostandard att äga en kamelfärgad rock, oavsett vad ett modeinlägg säger.
3/ Säsongsskifta med noggrannhet. Kema det som behöver kemas. Stryk, vik och lägg silkespapper mellan plaggen innan du boxar in dem för förvaring i källare eller på vind. Det är en billig investering för att känna lyckopirr nästa gång säsongen återkommer utan att springa i butik för att köpa helt ny säsongsgarderob.
4/ Ha klädbytardagar med vänner. Den enes fashion faux pas den andres lycka. Jag postade en bild på mitt nuvarande favoritplagg grön kofta från & other stories på Insta i somras - ärvd av en kompis. Vem, säg mig vem, på gatan (förutom våra gemensamma vänner, familjer och de av er som läser min Insta och vet vem jag är) vet att detta är ett ge-bort-plagg? Kläderna i sig är bara en del i ditt utseende. Det som skapar din allure är lika mycket hur du kombinerar det, val av accessoarer, din gång, ditt leende. Minns att "Beauty is power, a smile is its sword." Tänk om folk kunde lägga lika mycket pengar på sitt leende som de gör med sitt hår eller sina naglar? Eller det kanske är precis det de gör?5/ Bli anhängare av capsule wardrobe-konceptet eller närliggande religioner. Det är svårt att vända detta skepp om du väl slagit in på den banan. Syner som fordom fick snålvattnet att rinna...

OMG det är precis som i Sex and the City

...får dig nu att må lite illa, ungefär som när du hugger in på tredje omgången Viking Line-buffé. Du ville ju egentligen inte ha den där tex mex-laxen eller vanilj petit-fouren (särskilt inte på samma tallrik), du drogs bara med i den allmänna bufféhetsen, när det du egentligen ville ha var ett glas iskallt vatten och lite luft på däck.

Glas iskallt vatten och luft på däck

Det är lite som funktionen kring en värmepump. Du konverterar den kalla luften utomhus (de hundratals kommersiella klädkrafterna) till varm luft inomhus (din med tiden allt mer växande kärlek till tom garderobsyta, Mari Kondo-kurerade underklädeslådor och det kontemplativa i att utan brådska stryka din favoritskjorta som de facto också är din enda skjorta). Ju fler kataloger och erbjudanden du får, desto mer anti blir du. Tro mig, jag har gjort hela resan från total kläd-consumer-sucka till butiksallergiker. Kasta in mig i den mest galna märkesrea (99% på allt) - det enda jag ser är prylar som ska förvaras på bekostnad av min tid och mitt fysiska utrymme. Så sammanfattningsvis - det absolut bästa sättet att minska din klädbudget är att bli garderobsminimalist. Samtliga beslut som följer i detta spår kommer att verka positivt på dina finanser för all framtid. Tänk också så mycket tid du kommer att frigöra till filosofiska studier när du inte behöver lägga timmar på att reka, genomföra, reversera och arrangera din shopping.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Men liksom i alla religioner finns ett himmelrike dit man kommer om man lyckas få ner det totala antalet plagg till 33 ink. nattkläder, skodon och underkläder. Du är inte redo än mitt barn. Börja med en simpel utrensning och lite Blocketförsäljningar vilket i sin tur kan trigga en garderobsminimalism och kanske en partiell capsule. Om några år kan du sälla dig till de 37 jungfrurna inklusive ObamaHarper Bazaar AD:s och Renata Briggman. D.s.

* Och därför kände du ett behov att lägga med det som tips i en bok?
** Vilket kanontips! Det här går ju att applicera på i princip allt i livet. Vill du köpa en lägenhet att bo i din familj med? Bygg en trädkoja! 
*** Terror indeed. Eller så är familjeterror kanske mer missbruk och misshandel, vad vet jag.
**** Så skapar man jordade individer. Kanske en mer långsiktig och framkomlig väg är att inte etablera märkesvarorna som the it-thing. Alternativt att faktiskt köpa en litet urval kvalitativa plagg, med märken eller ej, så att du slipper köpa "billiga kopior" från tveksam produktion stup i kvarten.
***** Skönt att höra att gatloppens tid för vintagekunder är över.
****** Jag skulle vilja ändra tidsangivelsen till ett halvår då eftersom jag applicerar säsongslåda på mina kläder.

54 kommentarer:

 1. Nu startade klockan igen!

  Kläder, ett så galet intressant ämne där det (speciellt för kvinnor) finns enorma pengar att spara. Jag har varit en enorm consuma sucka när det gäller kläder. Tills för ett par år sedan när jag började anamma kapseltänket. Jag blir tajtare och tajtare på det. Och ju färre plagg jag har desto mer välklädd och avslappnad känner jag mig. Jag sköter mina plagg som små barn, vädrar, smörjer, roterar och jamsar med dem. Tar alltid av mig jobboutfiten när jag kommer hem, BHn med nu för tiden (aaah, känslan när taxöronen får sjunka ned till naveln i frihet) och hoppar i något från skrotahemma-lådan. Det är dit sköna plagg får flytta när de inte är presentabla längre. Jag har tre t-shirtar från HOPE som hängt med mig i tre år nu, som nya. Tvättar dem oftast i ulltvättmedel som känns väldigt skonsamt, hängtorkar på galge och stryker.

  Hacket av alla hack! är att om man har få kläder är det en glädje istället för ett straff att vårda dem. Har man totalt 5 t-shirtar knölar man inte in dem i garderoben utan hänger dem strukna och fina. Jag har ca 40 plagg igång nu (känns fortfarande för mycket) men då är allt alltid struket och fint i garderoben, inga melt downs om morgnarna.

  Jag tycker att Soft Goat har galet prisvärd cashmere som är min uniform. Känslan mot bara taxöron är helt oslagbar. Jag fyndade en tröja på halva priset härom dagen. Jag har haft ett exemplar av exakt samma tröja i tre år, tvättat den minst 20-30 ggr och nu var den ganska utsliten så jag köpte en efterföjare.

  Jag har helt slutat gå in på kedjorna, stickat på HM är liksom ingen idé, om man slår ut priset för en dyr tröja på hur många HM-stickat man behöver för samma livslängd så vinner alltid kvalitet. Förutom Gina som har grymma svarta jeans. Nu har de uppdaterat sina Lisa svarta skinny jeans till Lisen så de inte är stryptajta runt ankeln. Gött för morsor som inte är svanslanka längre. Mina senaste gav upp efter tre år så nu blev det ett par nya.

  Jag äger nog fortfarande runt 130 plagg (ex. skor) om jag räknar allt som finns undanstoppat. Det känns som att jag kan rensa mycket, mycket mer. Jag har vänner som har hela rum med kläder, det susar i öronen på mig när jag ser det. Jag skulle balla ur av att ta hand om eländet. Jag har EN sån standardgarderob, (HSB-standard) och det är fullt tillräckligt.

  Kolla in Use Less DK på youtube, hon snurrar runt få plagg i olika komber (tycker hon ökat lite på slutet men ändå) och så är hennes danskengelska ljuvlig att lyssna på. Hon är 20-ish så jag applicerar inte hennes stil med kort skinnkjol på min egen medelålderskapsel men hon ger fin inspo.

  Gotta stop..
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Morsan sluta inte, det här var ju som dirty talk för en ann! Cashmere mot taxöron, strykna HOPE-T-shirts på galge och som kulmen: Ett stycke HSB-standardgarerob; I just can't get enough! Och håller helt med din känsla av yrsel när man ser andras walk-in-shurgards. Min morsa exempelvis, kurerar ett utrymme stort som mina barns rum med decennier av fast fashion. Allt visserligen prydligt struket och upphängt, men inte på det där snygga viset utan mer på det där...kvävande knökiga viset, fattar inte hur hon gör sitt val för dagen däri. En dröm jag har, trots att den strider mot minimalistprincipen, är att skaffa en provdocka på vilken jag ska hänga morgondagens outfit. En HSB-enhet och en provdocka. För att ytterligare förstärka känslan av Freakin Hot Couture Sumptuous Glamour Clothing Experience.

   Radera
 2. Jag har fått lära mig att inte knäppa knappar i skjortor mm. Det sliter på knapphål etc i samband med centrifugering. Men plagg med dragkedjor ska vara knäppta. Dessutom vränga kläder när de tvättas och tvättpåse till omtåliga plagg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Jag fick en utförlig lektion av en vän i helgen om hur man med rätt val av tvättmedel kan tvätta sin egen cashmere i maskin. Det hade sparat mig hundralappar per år. En gång tvättade jag nämligen sönder en unit och sedan dess blir det kem. De gör något miljövidrigt skit med plagget på kemtvätten också som gör att cashmeretröjan blir alldeles len som en kaninunges kind.

   Radera
  2. Vad jag vill komma till var att jag var för cavastinn för att minnas exakt hur tvättrådet såg ut så om någon vet råd, gör er röst hörd.

   Radera
  3. Määän frun! Det är ju hur enkelt som helst. Ulltvättmedel, ullprogram. Ska man vara noga kör man helt utan centrifug. Kärlekskramar ut vattnet och plantorkar for ages.. Måste byta handduk, vända då och då och forma plagget, få skägg på hakan under tiden.. Ööö boring. Jag kör ca 600 varvs centriful, tjuvtorkar på galge, funkar finfint på de mjukgetarna jag köper. De är tåliga små rackare. Sträcker tröjan lite åt alla håll bara, och feta galgar så klart. De där minimaliststålgalgarna är tortyr! för kläder. Borde förbjudar. Hänger inte ens sågmaskinsskyddsjackan på stålgalge. Kemtvätt? R U nuts?!
   HemkunskapsMorsan

   Radera
  4. Ok, ulltvättmedel. Det ringer en klocka, kan ha varit det (samt ullprogram) som min vän tipsade om.

   Radera
  5. Och du kan inte hänga någon sågmaskinsjacka på kemtvättsgalgen heller då bågnar den sönder, den tål max en nystruken HOPE-tischa.

   Radera
 3. Man kan också klä dig i skurtrasor, det prövade jag förra veckan. Spar mycket pengar med två funktioner på ett plagg. Jag fick pisk av vårdcentralen som menade att jag klär mig för snyggt för att vara sjuk (i min värld ett av de få nöjen jag har, och dålig smak är inte ett symtom på min sjukdom). Så jag tog en utrangerad topp i skurtrasehögen och hade på möte nr 2 på vårdcentralen. Nu har jag tvättat den och den far fått flytta in i garderoben under etiketten sjukdomskläder. Nu ska jag cykla till Ö&B i mitt fiiiinaste regnställ från Didriksons. Vilket påminner mig om att man ALLTID ska köpa kvalitet/dyrt på funktionskläder. Köpte ett billigt regnställ förra hösten då mitt gamla Didriksons blivit för litet. Det var helt värdelöst så det blev till att köpa ett nytt ställ omgående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OMG man tror ju inte att det är sant. "För snygg för att vara sjuk". I och för sig en parafras på Chanels "Endast sinnessjuka kvinnor lämnar hemmet utan parfym" men ändå, vi snackar vårdcentral, inte catwalk. Nästa gång (blir det någon nästa gång?) får du ta i med hårdhandskarna och gå dit naken. Vilken tribute till capsule wardrobe dessutom!

   Radera
 4. Åh, att få ordning på garderoben är en dröm jag närt i åratal. För undertecknad är problemet att kilona är för många och har växlat mycket och jag har därför x uppsättningar av allt, där den minsta såklart är den jag vill använda. Nu är jag på gång neråt och det känns fantastiskt! Det gäller att hänga i bara med förestående Italienresa m.m. Nåja. Sorry för denna utläggning, jag skulle kunna skriva en roman om det här förvisso, så det kunde ha varit värre!
  Ett problem med det här tankesättet är ju att en inte kostar på sig kläder av riktigt bra kvalitet, eftersom planen inte är att de ska behållas så länge. Men det blir ofta ett idiotiskt moment 22, eftersom de slits ut snabbt och måste bytas till nytt billigt.

  En typ av plagg kostar jag i alla fall på mig trots "fel" storlek, och det är stickat, som jag stickar själv. Det blir inte billigt alla gånger, men när jag väl har min önskade storlek kan jag alltid riva upp dem och sticka om. I alla fall i teorin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart - att repa upp och börja om på nytt med stickningen. Jag förstår ditt dilemma med storlekarna. Kan du inte ta en gyllene medelväg och tjacka ett par byxor i okej snitt men två olika storlekar? Alltså hyfsad kvalitet, inte fast fashion.

   Min erfarenhet är att det är mest skräddat nertill som blir bökigt. Toppar och tröjor är ju i regel elastiska på ett annat vis. Du kan också investera i en omlottklänning av Diane von F-typ (fast billigare märke exempelvis http://www.veravelour.com/product-category/klanningar/omlottklanningar), borde funka i åtminstone 3 storlekslägen. Det finns INGET som är så deppigt som när man bara får upp brallorna till låren. Utsätten er icke!

   Radera
  2. Ja, det är smart! Nästa gång jag måste köpa byxor ska jag testa det, men jag hoppas att det dröjer!

   Såklart, omlott är perfekt. I ärlighetens namn har jag gått loss rätt hårt på https://www.provrummet.se/sv/miss-clarity.html (sköna som pyjamas, fast snyggt nog för kontor) och jag hoppas att de funkar lääänge till. Men krymper jag nån gång ur dem borde de ge en slant på Tradera i alla fall.

   Radera
 5. Jag är inte helt såld på det minimalistiska när det kommer till vissa saker, bland annat garderoben. Jag köper sällan in något nytt (vilket mina genomskinliga trosor är ett bra bevis på) men kan inte heller rensa bort något jag kommer behöva använda NÅGON gång, för jag vill inte behöva köpa nytt när det är dags för bröllop om två år igen, även om denna utstyrsel bara får hänga under tiden. Dessutom tycker jag att jag har så många olika syften, ibland träna hund, ibland vara fin på jobbet, ibland vara ännu finare på fest, ibland vara i skogen och vandra, ofta gå runt i bekväma kläder hemma och rätt var det är ska man vara utomlands och lite chill utan att se ut som den lodisen jag är hemma. Hur ska man klara det minimalistiskt?

  Det jag har får jag nog ha tills jag blir gammal å andra sidan, men vad gör det om hundra år. Det enda tråkiga är att varje julbild ser likadan ut med samma kläder :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.choosefi.com/029-aspiring-minimalist-vs-reluctant-frugalist. Detta avsnitt belyser exakt det du talar om. Man behöver inte vara minimalist för att vara frugal, men ofta finns det beröringspunkter mellan de två lägren. Overlaps. Det du nämner, att inte köpa utan nöta nöta på mängder av hoardade plagg, är den sparsammes sätt, medan minimalisten gör sport av att komma ner i antal plagg. Som en bieffekt sparar de båda pengar och miljö. Slutet gott, allting gott, som Krakel Spektakel sa.

   Radera
 6. Jadu... Kläder och jag har ju aldrig varit sams, så min garderob är rätt slimmad. Fram till igår. Har två par byxor som jag alternerar emellan (ett par jeans och ett par svarta kostymbyxor), men kände att jag nog skulle behöva ett par jeans till. Så när Kappahl (som jag har aktier i) hade 25 % på jeans, så tog jag mig en sväng dit.

  Hittar ett par supersnygga lite ljusare jeans som var perfekt passform (vilket sällan funkar på mig, jag har liksom hälften så långa ben som man "ska" ha) och till min lycka var det 70 % rabatt på dem. :-D Men då fick jag ju inte använda den där 25 % rabatten. Hm... Letar vidare och hittar ett par av samma modell (!) men mörkare tyg. Det var dock 50 % rabatt på dem. Va fan.

  Slutade med att jag gick ut med tre (!) par byxor för totalt 600 kr. Jag kommer inte behöva köpa byxor på fem år...

  Fö skjuter jag fortfarande upp köpen av 1) ett par shorts (ha överlevde ju den här sommaren också!) och 2) en vinterjacka (det handlar bara om att huttra lite diskret om man hamnar utomhus).

  Har jag nämnt att jag har ett par skor också? :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men fråga nu för fasiken inte hur ofta hästarna får nya skor. Det är elakt. ;-)

   Radera
  2. Hur ofta får hästarna nya skor? Alltså, jag älskar det här kommentatorsfältet. Jag menar, här får man diskutera mode och shopping och stil och cashmere och det är inte enda stället man gör det på, verkligen inte. Men jag tror att det är rätt sällsynt att en kommentator skjuter in ett "som jag har aktier i" apropå val av inköpsställe.

   Själv köpte jag mellanbarnets höstmode på HM förra veckan. HM - som jag har aktier i snif. HUR kan HM gå så dåligt när börsen som helhet går så bra?

   Radera
  3. HM går dåligt eftersom
   - hela branschen är i omställningsfas som går mot digitalisering
   - deras rörelsemarginal har gått från 22,7% 2010 till 11,6% 2018-Q2 aka halvering i deras lönsamhet vilket gör att kronorna inte trillar ner på sista raden (vinsten)
   - förtroendet för Stefan och hans VD-son är på bottennivåer.
   - dålig logistikapparat jämfört med Zara (tillverkning i Bangladesh kräver längre frakttider jämfört med Zara som tillverkar i Europa)

   Säkert fler anledningar än så. jag undviker detaljhandeln just nu (alltså på aktiemarknaden, tittar hellre på med nyfikenhet vid sidlinjen).

   På privat plan är jag intresserad av detaljhandeln dock, specifikt Uniqlo, kan man gå där än utan att bli övertrampad av folkmassorna?
   vänligen
   A

   Radera
  4. Fru E: Mina hästar är snälla, så de behöver "bara" nya skor var 8-9 vecka. Vissa hästar behöver nya skor var 6:e vecka. :-O Sen kostar varje skoning minst en tusenlapp varje gång. Så i vinter ska vi (alltså jag och hästarna) experimentera lite med att gå barfota. För jag är för lat för att rida i -15 grader... Jag älskar också den här bloggen och kommentarerna. Förgyller min något trista arbetsdag. <3

   Studenten A: Jag börjar digga dig. ;-) Kommer in mitt i en diskussion om hästskor och förklarar aktier. Jag har fö också HM-aktier, men handlar kläder där än mer sällan än Kappahl. Också sjukt nyfiken på Uniqlo, vi kanske ska ta en shoppingdate där i slutet på september. Inbillar mig att det måste ha lugnat sig med folk då...

   Radera
  5. =)), kan förövrigt absolut ingenting om hästar förutom att dem är enormt stora och respektingivande ut. Är däremot as duktig på att prata kontors-"surr" (stockholmska). Hur man vid kopiatorn lyssnar noga på Avdelningschefens häftiga sommar på Öland, när det enda man tänker på är hur man kan sätta av större belopp till ISKen för att slippa allt låtsasarbete.
   Det låter fett, slutet på september blir bra :-)

   Radera
  6. Wow. Tänk om jag blir den som får viga Studenten A och Ellinor om ett par år, såväl brud som brudgum i Uniqlo. Jag var där igår och köpte pyjamasbrallor till ett barn, helt överkomliga folkmängder. 4 par snygga unisexsstrumpor för 99kr. Det tillåter även min shoppingmoral.

   Radera
  7. Sakta i backarna nu Fru E. Du kan inte sätta såna där griller i huvudet på mig NU heller! Fattar du inte vilken oerhört komplicerad tankeverksamhet som startar i mitt redan överbelastade huvud. Var ska vi bo tex? Billigt i närheten av Stockholm (ffa med hästar i plural) känns ju hopplöst. Eller ska vi veckopendla? Men då blir det ändå två bostäder. Också dyrt. För att inte tala om bröllop, sånt är VÄLDIGT dyrt. Iaf om man som mig redan planerat exakt allt. Stackars Studenten A får ju ingenting att säga till om.

   Nä, bättre att jag ignorerar dina förhoppningar och fokuserar på det viktiga: Mitt jobb. Idag försökte jag att datumstämpla ett brev, det slutade med bläck över hela högerhanden. Tydligen går bläck inte bort med vanlig tvål eller diskmedel. Hoppas på att den älskade galltvålen där hemma kan rädda upp situationen.

   Ps till studenten A: Jag återkommer med mer info när det närmar sig. Eller är du planeringsfascist precis som jag?

   Radera
  8. många frågor.. delat boende är ju mest fördelaktigt ur effektivitets- och ekonomiperspektiv. Bröllop löser vi på frugalt vis hos fru EB på hennes gård i Hälsingland.

   Jag är ambivalent i planeringsfrågan.. gillar att planera men att också vara flexibel. I detta fall är det bättre om du bestämmer då du har längre resa. Kontakta fru EB via mail så når du mig.
   /A

   Radera
  9. Givetvis blir Fru EBs gård smidigare, det är ju närmare än min gård. Hm... Får klura lite mer kring det där boendet. Jag är egentligen aldrig hemma, så du ryms nog i min lägenhet på 35 kvm ändå.

   Det bästa med att planera är att man då mycket lättare kan vara flexibel! :-D Eller nåt... Jag lovar att maila, det här är för roligt för att låta bli.

   Radera
  10. Jag tror du klarar dig bara du inte ska ha betalt. :-P

   Men givetvis betalar vi för din tid vid själva vigseln, samt hyra av hälsingegård. Men vi kanske kan spara den diskussionen några månader iaf? ;-)

   Radera
  11. Läs på om Uniqlo innan ni väljer att spendera pengar där. Om möjligt ännu sämre villkor för fabriksarbetare än hos HMs leverantörer.

   Radera
 7. Förlåt för OT, men vad är den där plutläppgrejen som folk håller på med när de tar selfies (som Mona Lisa ovan)? Kan någon förklara det för mig, för jag fattar ingenting.

  SvaraRadera
 8. aka duck face, kolla wiki, har bra beskrivning. Wiki? Kolla Google. Ja, skriv alltså i i sökfältet: www.Google.com och väl där skriv: duck face

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag känner till begreppet duck face, men jag tycker inte att de förklarar varför. Tror/tycker folk på riktigt att det är snyggt?

   Radera
 9. De väljer att spruta in pengar i läpparna istället för ISKen. Tokfransar.

  Jag har alltid undrat om det går att blåsa upp en luftmadrass med duck lips? Eller om man liksom tappar kraften i de när de blir köttiga?

  Finns risk att jag återkommer i klädfrågan. Alldeles för roligt detta.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh Morsan! <3 En till som säger Tokfrans. Trodde jag var ensam på denna jord att göra det. Kram på dig!

   Radera
  2. Morsan, duck lips blåser inte upp luftmadrasser. De tar in på hotel. Undantaget Mona Lisa då.

   Radera
  3. Nja, jag tror duck lips snarare tar in i hytt under bildäck på Silja Galaxy eller dito ”kryssare”. Medelålders kvinns med frugala taxöron och läpparna smala av sammanbiten sparkalkylering däremot, de kan ta in på Hotell då och då. När de inte blåser upp luftmadrasser med mer kraft än Ivan Drago vid random gratis badsjö.
   Morsan

   Radera
  4. Haha, frugala taxöron. Påminner mig om ett snyftreportage jag en gång läste om en kvinna med låg inkomst som tagit någon form av blancolån för att omsaiza lökarna. Det var hundblick in i kameran när hon berättade att ”så fort lånet var betalat [vilket tog runt fem år], var hon tvungen att ta motsvarande lån för att ’fylla på/byta ut påsarna’” eller vad den korrekta termen nu är. Som ett livstidsabonnemang av silikon.

   Radera
 10. Jag säger också tokfrans! Och den tog jag från min kompis man, han kommer från mellansverige mot västkusten till. Tror jag. Ett av världens bästa uttryck.

  SvaraRadera
 11. Jag som trodde att det var ögonfransförlängningarna som kompletterade duck lips-looken som menades. Haha, såklart inte. Tokfrans är användbart, det kallas barnen ofta här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest intressant look uppnås dagarna före fransförnyelse, när det sticker ut random tentakler ovanför ögonen.Nästan lika snyggt som långa, franskmanikyrerade tånaglar som var en mycket kort "trend" för ett par somrar sedan.

   Radera
 12. Tack för bra inlägg! Jag har lite att jobba på när det gäller klädfrågan. Sko-inköpen verkar ha minskat automatiskt pga rätt bra kvalitet och att jag starkt ogillar att prova skor. När jag tänker efter har jag inte köpt några på två år (räknar då inte ett par arbetsskor som jag fick gratis). Kläder däremot är det sämre med, efter att jag fick barn för ett år sedan var kroppen inte riktigt likadan och det blev en del inköp, tom tre par byxor, suck! Men faktiskt väldigt lite kläder till barnet, det har vi fått av kusiner och annars köpt lite på loppis. Barn är inte så dyrt som jag trodde - om man inte räknar inkomstbortfall, men det tycker jag inte är helt rättvisande att göra, jag behövde hur som helst ett avbrott från jobbet, så hade det inte blivit barn hade det blivit på något annat sätt :) Hur som helst, det får bli bättring med klädinköpen framöver!
  /Liten stach

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör du truck eller varför får du arbetsskor? Jag hade stålhättade skor på mitt förra jobb trots att jag var white collar. Det var strikta EHS-regler, helst skulle vi ha hjälm 24/7. Och grattis till att du tidigt genomskådat "barn behöver massor av designerkläder"-myten. Själv höll jag ju på några år. Önskar jag hade sparat pengarna i indexfond till tweenien som nu önskar sig ett par Dr Martens i födelsedagspresent. Vilket jag tycker är bra, hon har redan 38 i skor och det är kvalitet som även syrran kan ärva. Men pengen, pengen.

   Radera
  2. Nej då, helt vanligt sjukhusjobb. Det är ett par jordade sandaler, så man inte blir statisk av plastmattan på golvet. Rätt klumpiga och fula faktiskt, jag brukar inte använda dem om jag ska på något fancy möte eller så. Men arbetskläder generellt känns väldigt skönt att ha, det sliter ju mindre på vanliga kläder och ingen bryr sig om jag kommer i träningsbyxor till jobbet liksom (makes sense pga cykling)...

   Jag har tänkt att barnen får önska sig sådant som dyra kläder av släktingar? Fast det kanske är dumt att vara för snål så där i 10-18 års åldern, man vill ju att ungarna ska gilla en också när de blivit vuxna, inte bara "bye-bye snåljävel, dig tänker jag inte hälsa på något"... Jaja, nu dröjer det nog några år innan min lille plutt tar illa upp om han får en ärvd leksak i present av mig :)

   Radera
  3. Du får mig att tänka på ett av de mest badass frugala barnknepen i historien!!! (Jag blev så exalterad att jag nyttjar tre (3) utropstecken). En kollega slog in redan existerande leksaker till barn <3 år till f-dag och jul. Inte så att barnen a) fattade något b) mindes detta. Bara gör’t, nyblivna föräldrar! Leksaker får de säkert ändå plus att det roliga i den åldern är att öppna.

   Radera
  4. Ah, äntligen nån mer med sjukhusjobb, de flesta här verkar ju annars vara kontorsfolk som vantrivs på möten och omeningsfulla arbeten med ekonomi? försäljning? "projektledning"?? Det finns ju en hel del att lacka ur på i vården oxå vad gäller organisation och chefsskap men kärnverksamheten att möta människor och i bästa fall bota, lindra eller trösta känns ju faktiskt oftast helt rätt (vilket inte hindrar att jag högt värderar och gärna utökar tiden som inte tillbringas på jobbet)... Nåväl det var ett litet sidospår. Egentligen var ärendet att kommentera hur praktiskt vi har det som inte behöver skaffa en jobbgarderob utan kan gå runt i landstingets pyjamas hela dagarna. /Scrubs

   Radera
 13. Detta blogginlägg med efterföljande kommentarer räckte nästan hela bussresan hem. Ytterligare en anledning att åka buss. Underbart! Mormora.

  SvaraRadera
 14. Hennes Majestät Charlotta30 augusti 2018 kl. 20:31

  Peppad av tidigare inlägg om capsule wardrobe gjorde jag en rejäl rensning inför hösten när sommarkläderna åkte in i sina gömmor och tog fram bara så många höstplagg som var nödvändigt, gick att matcha och plagg jag älskar.
  Effekten lät inte vänta på sig. Dagen efter när jag kom hem fr jobbet drogs jag till garderoben bara för att titta, putta lite på galgarna, kolla färgharmonin och njuta av de luftiga mellanrummen. Hur coolt! Nu har jag några få plagg att komplettera med (både kashmirtröja och sidenlinne ska till).
  Att secondhand-investera i märkesplagg som man vårdar måste vara det enda sättet att både spara stålar OCH känna sig välklädd.

  Vill man köpa billigt kan jag rekommendera Sellpy. Där kan man vänta ut auktionerna, köpa i fel säsong och då göra bra klipp. Jag har hittat två Dagmar-koftor i perfa skick för ca 200 kr styck. Sommarblus fr GANT för 10 kr, Oanvänd top i riktigt bra kvalité från Filippa K för 10 kr. En supermodern gå till kontoret-kappa för 35 kr som satt som en smäck. Dom har också returrätt. Om man gör flera köp så samfraktas det. Jag köper typ en hel kartong med kläder för hela familjen. Säljer också via Sellpy, bekvämt men det är ganska dåligt betalt.

  Förövrigt är jag ganska nytillkommen läsare till den här bloggen, har hunnit igenom näääästan alla inlägg och bara ÄLSKAR`T! Blandningen av stilikoner, antikarriärhets, lyxiga sparhacks och fondsnack for dummies... Bara fortsätt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska byta till min fjärde Capsule snart, hösten, kör fyra per år, än så länge.
   Är halvtrött på sommarcapsulen och ser verkligen fram emot att byta om ett par veckor, det kommer att bli som att få nya kläder, även om inte allt byts ut! Jag blir precis som du, går i garderoben och pillar lite på mina kläder, funderar ut nya kombinationer. Jag har bild på alla kläder också, så gör jag ett dokument med alla kläder, ett för varje Capsule. Det är så roligt!
   Det bästa är att inköpen av nya kläder blir väldigt planerade och ytterst få.

   Radera
  2. Jag är så full av beundran. Ni har verkligen knäckt klädfrågan.

   Något jag tänker på nu när jag i princip aldrig köper kläder är [kanske inte Einsteinnivå men what have you] hur DYRT det är. Köpte fyra Mammalinnen på hm.com (lång överkropp) och ink frakt 330kr. Ingen biggie hade jag tänkt förr. Nu: Det är du två dagars mat för fem!

   Radera
  3. Vad sjutton... Jag har aldrig ens tänkt tanken att man kan köpa från Sellpy. Suck. Som om de bara trollade bort kläderna som folk säljer där. Tack ers majestät, nu ska jag kika där istället för att öh låtsas jobba genom att ständigt uppdatera mailen.

   Radera
 15. Spenderade x antal timmar igår på att googla capsule wardrobe efter det här inlägget. Börjat rensa ur garderoben ännu mer. Resulterade i två Ica kassar (rensade ur 1 stor sopsäck och 1 Ica kasse innan sommaren...). Behöver dock rensa ännu mer. Har svårt för att kasta kläder som man kanske, möjligtvis, någongång, i framtiden kommer använda. En del har rykt men några la jag i plastbackar, samma med gravidkläder som kanske kommer till användning igen, och sommarkläder. Blev stor skillnad! Jag kan liksom se vad jag har för kläder i garderoben. Har en del kläder som inte går ihop med varandra osv. men jag tänker att det får ta tid att bygga ihop den perfekta garderoben. Har iaf kommit ett steg på vägen. Det känns skönt. Lika skönt som när jag i somras sorterade upp allt man har hemma som bara ligger huller om buller i massa lådor... åkte till IKEA och köpte ett gäng plastbackar, sorterade efter användningsområde, typ pyssel, elektronik, kontorsgrejer, spel osv. Ställde dessa i hyllor i källaren. Det blir som ett lugn inombords när det inte är rörigt i garderober och lådor :)

  /Fru B

  SvaraRadera
 16. Jag tror att jag har ett par låga docs liggandes, om inte helt oanvända så är det då helt klart ett bra tag kvar med skavsår innan de är ingådda (ingådda...???). Är osäker på stl då de ligger i motsvarigheten till Narnia, men om det är intressant kan jag ta mig en tur till ishäxan och se om jag hittar dessa. De kan helt klart fås för ett väldigt vettigt pris.
  Trevlig helg!
  Å nu kom jag just på, är cavan som fredagsfirande lika bra nu när fredagar inte längre innebär två dagars frihet från tvångströjejobbet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På a frågar jag: menar du att du kan sälja dem till mig Lotta? Det var väldigt rart av dig! Grejen är att jag vill till 100% säkerställa storlek, passform och färg för att slippa ett psykbryt om en månad när barnet i fråga approcherar mig med ett gnälligt ”Fast jag ville ju helst ha [insert opposite colour]”. Men tack! Lägg ut dem på Blocket asap!

   Gällande cava så är svaret nej. Alkohol överlag inte lika intressant när man har fullt upp med LUSTFYLLDA aktiviteter. Jag har ett inlägg på lut där: ”Saker jag slutat med sedan jag slutat jobba”. Men klart att jag uppfattar det lite glada stämningsläget på stan och hos familjen i övrigt. Den överlägset största skillnaden mellan ”då” och ”nu” är att jag, över natt, är helt befriad från oro och ångest. Jag kan nästan inte skriva om det här utan att börja böla så lycklig är jag. För er som kämpar på mot FIRE - keep calm & carry on, det är TOTALT VÄRT DET!

   Radera