Behövde jag den igår?

Ett mycket bra sparknep jag läste nyligen* är att ställa sig frågan: "Behövde jag den igår?" Fundera på den ett tag och kom till samma insikt som jag - det är ett mycket bra anti-shopping-knep. Jag har en lista på saker som måste fixas i familjen. På denna lista hamnar så kallad Nödvändig Konsumtion - saker som behöver införskaffas till vårt hushåll så att hjulen ska kunna rulla. Så som pass, rödvin och slime. Om något inte står på den listan, finns inget egentligt behov. Om en sak däremot står på listan, är det fritt fram att köpa. Det innebär ju att all konsumtion som inte står på listan, det vill säga sådan konsumtion man kommer på att man vill göra på plats i butik eller om man råkat slinta på tangentbordet, per definition är onödig. Så enkelt, så genialt. För om det inte var ett problem igår, kommer det med största sannolikhet heller inte vara ett problem imorgon. Så nästa gång du står med köpsug framför en onödig pryl, ställ dig bara en enda fråga: "Behövde jag den igår"?Mvh/
FruEfficientBadass

P. S. Du vet väl att indexfonder för de flesta är bästa investeringen på lång sikt? Billigt och enkelt. Ring din bank och kom igång redan idag. Leta efter ordet "index" i fondbeskrivningarna och betala aldrig mer än 0,20% i avgift.

*Var det kanske någon i kommentatorsfältet som sa det? I så fall, tack för tipset.

19 kommentarer:

 1. Enbart behovsprövad & väl genomtänkt shopping - mycket bra! :-) Har själv ägnat några av de senaste kvällarna med att nätshoppa till barnens höstgarderober - mycket praktiskt när vi kommer hem från resan, för då är det bara att dra en repa till ICA & hämta ut alla paket. Enbart behovsprövade inköp, så klart. :-)

  SvaraRadera
 2. Tredje gången gillt med kommentaren. ;-)

  För mig blir det feltänk att tänka så. Jag behöver tex ett par shorts (verkligen ett behov denna sommar!) men har ändå inte kommit till skott att köpa, för jag har ju överlevt hela maj, juni och juli utan... Långbyxor är varma kan jag meddela.

  Eller skärp. Jag har nu ett rejält slitet brunt skärp, som jag använder till bägge paren byxor. Så omständigt att byta plats hela tiden, men ändå kommer jag mig inte för att köpa ett till (eller kanske två?).

  Eller de där gardinerna som borde sättas upp i vardagsrummets två fönster. Det skulle behövas gardiner både för att det ser snyggare ut och för mörkläggning. Speciellt nu när det varit så varmt att jag behövt ha dörren mellan sovrum och vardagsrum öppet (men då har jag sovit i en bastu istället).

  Ja du hör ju... Jag skulle snarare behöva handla MER än mindre. :-P

  SvaraRadera
 3. Till Ellinor,

  Men då verkar du ha feltolkat vad som avses. Precis den sortens inköp hade ju kvalat in på en sådan lista, med undantag för bältet för det är inte särskilt jobbigt att byta mellan byxor.

  Bara för att du inte rätt och slätt dör för att du inte gör ett inköp så betyder det inte att det inte är nödvändigt.


  Ska nog prova på en liknande lista här hemma. Tack för inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag har feltolkat. Men det är så jag funkar. Så jag lär fortsätta att dra på inköp i all oändlighet...

   Radera
 4. Lista över inköp fungerar utmärkt, det är en riktig klassiker. Sett att det rekommenderas en väntetid på kanske en månad från det att det skrivs upp på listan till dess inköp görs, naturligtvis med viss flexibilitet beroende på vara.

  I grund och botten är det väl det gamla hederliga uppskjuten belöning som psykologiskt ligger bakom.
  Vill du fylla ditt hem med kinesisk plast NU eller vill du ha möjlighet att själv bestämma över ditt eget liv om några år? Ja, det valet verkar vara enkelt för många med tanke på hur mycket plast som säljs överallt, plast som straxt är sopor.
  Ett hem fyllt med sopor eller ett liv i frihet? "Don't confuse me with facts".....

  /x

  SvaraRadera
 5. Jadu, enkelt i teorin, svårt i praktiken. Jag själv frågar mig alltid, behöver jag denna pryl. Svaret är oftast nej. Fru SNålgris däremot tycker om "billiga" och fiffiga saker till köket som oftast aldrig används. Jag brukar ibland leka spanska inkvisitionen och med en låda i hand rensa ut allt jag anser onödigt och lägga i sagda låda. Sen ställs denna låda i grovköket utifall att något av dessa prylar mot förmodan behövs. Ofta växer det spindelväv på lådan...

  Vi behöver betydligt mindre prylar än vad vi tror. Det är lätt att dras med av någon pryl som är söt, fiffig, häftig eller "den perfekta presenten", men allt som oftast är den totalt onyttig.

  SvaraRadera
 6. Något fel med Blogger idag - jag kan inte kommentera enskilda inlägg utan får mitt kommenteringsbås här längst ner.
  @ Ellinor: Jag menar nog primärt som Frilosofen skriver. Men jag gillar din badass inställning. Det kanske blir en uppgradering av tipset framöver: "Saker som inte räddar dig från död kvalar inte in på listan för tillåtna köp."
  @Tinga: Höstgarderob, redan nu? Jag försöker köpa barnens vinterkläder (du vet överdragsgrejer) i det lilla fönstret mitten av september-mitten av oktober, precis när sakerna kommit in men innan de tagit slut. Köper du sådant redan (i så fall VAR?) eller är det mer jeans+överdelar type of things?
  @Anonym: "Vill du fylla ditt hem med kinesisk plast NU eller vill du ha möjlighet att själv bestämma över ditt eget liv om några år?" Känns som att vi hittat varandra i dessa sayings. Men de tål att upprepas. Vems är citatet "Don't confuse me with facts", känns som att man borde känna till det?
  @Snålgrisen: Exakt så gör jag med a) Barnens gosedjur b) Min mans X, Y och Z (kan inte utveckla det mer än så eftersom han mot förmodan skulle kunna gå in och läsa). Spindelväv indeed, ändå blir det ett jidder när man ska ifrågasätta ett nytt gosedjur. Obegripligt.

  Bästa sättet att undvika saker som är söta, fiffiga, häftiga eller perfekta presenter (NB den bästa presenten borde vara en konsumentvara av något slag, typ ljus eller vin, får bli ett inlägg på det framöver) är att helt undvika dessa små sockerfällor genom att vistas i icke-kommersiella rum. Nu under sommaren (ehum ok sen igår) kör vi 45 minuter natur per dag (med barnen alltså, jag själv är ute betydligt mer). De måste liksom dras ut men väl ute får man dra dem in igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har blivit lite av varje till barnen (skaljackor från PoP - köpta när det var 20% ett par dar, shorts på rea - kanske inte höstplagg, men senaste åren har vi använt shorts ända in i oktober, strumpor & underkläder på rea & t-shirts oxå på rea). Jackor på PoP har stått på listan länge - förra omgången varade i 4 år (ok, de var ganska stora i början ;-) ) med varsitt dragkedjebyte (badass som jag är gjorde jag det själv ;-) ) & nu fanns de äntligen i marinblått (smutståligt :-) ) igen.

   Radera
  2. Älskar marinblått, har varit mina barns [smuts]färg också. Blixtlås gick tidigare ALLTID sönder hos oss tills jag började använda min hjärna och reklamerade skiten. Nuförtiden är det bättre kvalitet (eller så är det barnen som lämnat hundvalpsstadiet). Oavsett vilket önskar jag att jag kunde byta blixtlås själv. Mina favoritlinnebyxor måste kombineras med långskjorta nuförtiden för att inte framstå som en byfåne på vift. Har tänkt att jag ska testa Repamera men något kom i vägen (typ livet).

   Radera
  3. Handla i fel säsong är ett givet knep och fungerar bättre nu när barnens tillväxt är något mer förutsägbar. Att ha två barn av samma kön samt yngrekusiner underlättar också då eventuella felköp ändå kommer att bäras av tre barn, om de håller så länge. Mina senaste fynd var just två shorts som inhandlades till halva rea-priset när jag flydde undan sommarvärmen in i en luftkonditionerad butik. Shorts har också fördelen att inte bli för korta, till skillnad från långbyxor som måste inhandlas med marginal. Det är ett medicinskt mirakel hur barn kan växa ur byxor över en natt och då har jag inte upplevt deras tonårstid än.

   Jag har slutat handla jackor på PoP då deras dragkedjor inte håller vad de kostar. En säsong i sandlådan och de var bortom räddning. Vi kanske borde skriva till dem och fråga om vi kan få agera testfamiljer?

   Som avslutning (på denna allt för långa kommentar) vill jag säga att idag är vädergudarna med mig: Lagom till risgrynsgröten, som jag lagar bara för att det fanns halva-priset-mjölk i affären, är klar har temperaturen sjunkit från 32 grader till ca 22, det regnar och åskar och sonens kompis, som trodde att jag var galen som kokade gröt på sommarens näst varmaste dag, ser nu fram emot lunchen.

   /Malin

   Radera
  4. Snygg timing. Men jag måste bara uppmana alla som ännu inte gör det: Reklamera! Även utan kvitto och flera år senare. HM la ribban högt för några år sedan och idag är det inga problem någonstans. Att en jacka för 500-600 eller t.o.m. 700 inte har en dragkedja som håller mer än en eller ett par säsonger är oacceptabelt. Det finns bara ett sätt att ändra på det och det är att lämna tillbaka möget. Om det tär på vinstmarginalen blir producenterna lite mer intresserade av att adressera problemet. Och du slipper gå och peka finger i fickan varje gång du passerar aktuell butik. Winwin när den är som bäst!

   Radera
  5. Absolut reklamation - det utnyttjar jag alltid när det är rimligt, men dessa jackor var 3.5-4 år gamla när dragkedjorna gav upp & jackorna var slitna för övrigt också, så då hade jag inte riktigt mage att klaga.

   Däremot i våras, när jag använde hackverktyget till vår nyinförskaffade mixerstav för att göra hasselnötssmör, blev den lite för varm, så en plastdel i själva drevet smälte. Jag reklamerade då denna & fick i utbyte en helt ny mixerstav inklusive alla femtioelva tillbehör! Vi snackar alltså mixerstav som kostade 1200.- . Tänkte att jag skulle sälja den i höst (minus den del som gått sönder, så klart ;-) ).

   Radera
  6. Reklamera är verkligen värt det. Jag reklamerade en löparjacka från Craft flera gånger. Jag tror att den fjärde jackan var den som jag haft de senaste 10 åren. Filippa Ks chinos hade ett tag blixtlås som gick konstant sönder så gick till butiken och de fixade med skräddare.

   En av de bästa reklamationerna var när jag reklamerade en dokumentförstörare från clas Ohlsson. Jag hade massiva mängder med gamla papper som tog en månad att behandla. När det var klart var maskinen helt förstörd så lämnade tillbaka den och och fick pengarna tillbaka. Kändes lite fuskigt men har de dålig kvalitet så får de skylla sig själva.

   Radera
  7. ...”men har de dålig kvalitet får de skylla sig själva.” Håller VERK-LIGEN med. Och en dokumentförstörare bör rimligtvis hålla > 1 mån, en mixerstav (särskilt i det prisläget) bör hålla för hasselnötter. Att curla den typen av producentbeteende är miljövidrigt så bra gjort. @Tinga: bra Blocket-hack med din mixer!

   Radera
 7. Mycket bra tips. Jag har knarkat dina tips hela sommaren och känner att jag har en låååång väg att gå. Om du fick ge tre tips på vad som gett dig den största förändringen i livet, alltså inom valfritt område: mentalt/fysiskt/allmän livsglädje, vad skulle du säga att det var??
  För övrigt älskar jag det som finns med på er måste-lista!! "pass, rödvin och slime" hahahha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å enkelt, jag nöjer mig med ett:

   http://efficientbadass.blogspot.com/2018/04/om-jag-bara-fick-ge-ett-enda-spartips.html?m=1

   Radera
  2. I övrigt ÄR det alltså topp 10-listan i rubrikraden på bloggen. En sak som slår mig när jag ser på vänner och bekanta är att inkörsporten ofta är rensa-i-röran och ”minimalism”. När du börjar älska yta, då slutar du slöshoppa. När du slutar slöshoppa börjar du med andra aktiviteter; ex. laga mat/vara mer i naturen. Om du är mer i naturen kanske du börjar älska den mer och plötsligt känns det mer självklart att avyttra bilen och åka på charter på andra sidan jordklotet etc. Snöbollen i rullning och många tusentals kronor sparas löpande utan att du egentligen ”gör” särskilt mycket (det är snarare det du INTE gör som sparar åt dig).

   Det jag tycker mig se hos folk vars snöbollar rullar i ovan riktning är att de inte verkar lida. Tvärt om - det tänds en liten gnista i deras blick. Kommer en case study till helgen på temat som jag tror kan intressera dig. En frugal make-over om du så vill.

   Radera
  3. ...”och sluta åka på charter” skulle det ju vara.

   Radera
  4. Älskart! Tack för svar! Ser fram emot case studyn till helgen! Du är min guru!!

   Radera