Gör imorgon till din fotodag

När jag var ung och iPhone bara fanns i Jobs huvud brukade jag röra mig runt på stan tidigt på morgnarna och ta svartvita bilder. Det hela var både pretentiöst och talanglöst - det finns en anledning till att jag inte blivit fotograf. Any How, det är inte hela poängen med fotosessionerna - jag tyckte nog mest att det var lite spännande att vara uppe så tidigt och att dokumentera platserna jag varit på.

Jag tänker ofta på de där magiska morgnarna och känslan av att vara ensam i världen. Därför tänkte jag att jag skulle återskapa detta en morgon. Så det gjorde jag, nu under sommaren, och det var "fett najs" som mina barn säger. Vad har nu detta med en sparblogg att göra? Jo:

1 Vi lever i ett samhälle som mer än gärna marknadsför aktiviteter som medför kostnader.
2 Undertecknad ser som ett livsmål att marknadsföra ej kostnadsdrivande aktiviteter till folket #Moderteresa&I*
3 Synen på gratisaktiviteter för gemene man är att det är ungefär lika kul som att se färg torka.


4 Att fota med mobilen är ett gratisnöje öppet för alla**
5 Du kan göra skojiga saker med fotona i olika redigeringsprogram av typen Pic Collage.
6 Om du väl får blodad tand finns det inga gränser för hur kul du kan ha med fotandet - exempelvis genom att dela dina alster på fotodedikerade sociala medier.

För minns - ju mer tid du kan kanalisera på för dig värdefulla gratisaktiviteter, ju mindre tid har du att lägga i MOS. Så far ut redan imorgon bitti - det är fortfarande sommar och du är ung och vacker, fota på och känn kreativiteten flöda genom din kropp.

Jag kom också att tänka på ett förslag som Lotta J kom med i kommentarerna till inlägget om slösurf och kreativitet, nämligen att göra fotobok. Såklart, de kostar en del att göra, men bara för att jag är en konsumtionshatande frugal weirdo betyder det inte att jag förkastar all konsumtion. Jag gör själv en fotobok om året och den brukar landa på närmare 500 kronor, men då har jag smackat på bra många extrablad, linneomslag mm och däri har vi alla bilder värda att minnas från ett kalenderår***. Det är - utslaget på fem personer - en ganska billig peng för allmän minnesbank eftersom jag misstänker att vi kommer att bläddra oftare i dessa album än vi tillsammans jackar in den externa hårddisken och sitter och slöbläddrar oss igenom tusentals bilder i jakt på några minnesvärda.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Nu är det bara tre dagar kvar till skolstart! Inte bara för dina glin, även för dig! FruEB Investment Schoool For Retards börjar på måndag! D.s.

* Inte för att folk i gemen går kort på fotning i vardagen - det fotas ju mer än det tas in genom det biologiska ögat. Tanken med fotomorgonen är att hitta motiven, skapa ett tema, bygga ett case snarare än random gluggbarn med glass i ansiktet. Hög svansföring är nyckel! Plus att Moder Theresa enligt nya rön lär ha varit en bitch, men det är en annan historia. 
** Utom möjligen mina föräldrar som är sist med smartphones. De fotar emellertid fortfarande med film, vilket är både störigt och gulligt på samma gång.
*** Alla bilder på mamman från mindre smickrande vinklar har effektivt filtrerats bort.

27 kommentarer:

 1. Jag är garanterat retarded enough för att ta mig in på BadAssWarts. Kommer stå med ett Jonagold för 24 kr/kg utanför klassrummet måndag morgon!

  Jag har haft det i tanken en längre tid. Att läsa några ekonomikurser på universitetet, på distans eftersom det är det enda som funkar för mig. Samla på mig tillräcklig baskunskap och sedan dra igång en studiecirkel/kursverksamhet om att typ "skala löken och bli rik". Om hur frivillig enkelhet kan vända på den tyngsta stek. Är man tyngd av dålig inkomst finns det ändå alltid förbättringsutrymmen. Tänk att få hjälpa människor med det. Jag har påverkat flera i min omgivning under senaste året, främst med "skala ned prylarna" eftersom det är enklast att prata om. Får sms med bilder på utrensningsprocesser och glada hurrarop från de som landat ett område, blivit herre över sakerna och känner doften av minimalistNirvana där inget klutter längre lever loppan.

  Att ämnesområdet pengar är känsligare att prata om måste vi göra något åt. Föräldrar vill helst dölja för sina barn både om de har dåligt med pengar eller mycket av dito vara. Det vore bättre om vi pratade mer om pengar, gjorde dem till våra och såg dem som de verktyg de kan vara. Det är ju inte skamligt att ha en hammare istället för tre, eller tre istället för en heller för den delen. Jag tror så många, med små medel, ser sin ofrivilliga materiella/finasiella enkelhet som ett nederlag. Samtidigt som bättre bemedlade arbetar för att skala ned/prylbanta och kämpar för att nå samma matkonto som någon annan är ofrivilligt tvungen att hålla. Jag tror det finns mycket att göra här för att folk ska må bättre i just sin situation. Det blev svamligt, jag hoppas du förstår ungefär hur jag tänker. Jag vill att folk ska sluta skämmas för pengar, oavsett om det är för att de har lite eller mycket. Och att folk ska bli herre över sin ekonomi, hur den än ser ut. Gud, jag måste ta en kaffe..
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. @morsan - neeeej inte Jonagold för 24 kr/kg. Gratisäpplen plockade i närmsta kommunala park. Det är nämligen tillåtet. Jag planerar att inte behöva köpa frukt på en månad nu, min morgonpromenad passerar en hel radda kommunala träd.

   Radera
  2. Jamen håller med dig såklart! Vi fläker ur oss de mest intima detaljer om våra privatliv på Fejjan med gud förbjude att någon vet hur mycket vi tjänar eller huvva vad vi har på banken. Det du gör ovan är oerhört pedagogiskt - att börja med prylarna. För förr eller senare resulterar det i mer övergripande tankar om resursslöseri och "hur kanaliserar jag min energi rätt, till de saker jag egentligen vill göra med mitt enda liv?" och - tada - då kommer pengar in som en rekommenderat brev på posten oavsett hur fin i kanten du är.

   Morsan - en dag startar vi den där studiecirkeln/samfundet. Välkommen med ditt Jonagold på måndag (är inte 24kr/kg billigt BYW?) (dåligt lärarsjälvförtroende helt plötsligt)

   Radera
  3. Mia: Här där jag bor, i norra Antarktis, är gratisäpplena fortfarande som spelkulor. De brukar mogna framåt lucia. Nä just ja, då har de dessutom frusit sönder.. :-)
   Morsan

   Radera
  4. Aj då Morsan, det var ju inget bra!

   Radera
  5. Morsan, varför behöver du ekonomikurser för att köra en sådan kurs? De känns inte alltför relevanta. Jag tror faktiskt minimalism är en bra inkörsport till en bättre ekonomi för rensar man och trivs så tvingas man reflektera över hur mycket skit man har och även se över sin konsumtion om man inte ska drunkna i prylar igen. Det är också lättare att hantera för många än att omedelbart se över sin pengasituation.

   Vi är öppna med pengar och ett besök hos mina föräldrar slutar ofta med någon diskussion om pengar. Vi har nog haft en insyn sedan i vart fall gymnasieåldern när man inte hade internetbanker utan vi fick en fullmakt att fixa bankärenden i stan för våra föräldrar. Denna gång har vi gjort med en översyn av ISK-kontonas investeringar. Det är ju jag som är ekonomen i familjen. Och snåljåpen enligt mina föräldrar.

   Radera
  6. Jag tänker mest för ”trovärdighetens” skull. Jag har drivit företag i 15 år, med anställda. Så inte könner jag väl riktigt behovet men mer att folk skulle tycka det var kymigt om man inte hade någon ”riktig” utbildning...
   Morsan

   Radera
  7. Du får hänvisa till din egna erfarenhet och att du drivit företag i 15 år. Det tycker jag i vart fall är mer imponerande än att ha läst kurser i företagsekonomi som inte har någon relevans för privatekonomi. Om du trots allt vill läsa så kan man läsa företagsekonomi på distans via Uppsala universitet. Så testa att dra igång din verksamhet!

   Radera
 2. Jag har gjort en rensningsdrive bland fotona i sommar eftersom datorn protesterat. Sisådär 1900 foton från semestrar och diverse födelsedagar. Mitt liv är uppenbarligen bara semester även om jag nu skaffat Instagram inför resan. Tänkte göra en eller två fotoböcker innan resan som skydd som skydd för kraschande diskar eller stulna datorer.

  Jag gillar att fota men har sällan med systemkameran förutom när jag reser eller är ute i naturen. Då gillar jag fota även om jag inte heller kommer att bli Annie. Fotografiska tillhör faktiskt mina favoritställen i Stockholm och ska äras med ett besök nästa helg,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt! Jag älskar "Mitt liv är uppenbarligen bara semester". Sedär ett höstprojekt (förutom för dig Plina som du faktiskt ÄR på äventyr/semester); välj på förhand en vecka. Säg vecka 42. Ta tre foton per dag i de mest alldagliga av situationer. Gör en fotobok kallad "Vecka 42 år 2018 - en slumpvis vald period av riktigt liv". Kan vara kul att ha för framtida socialantropologer tänker jag. Jag funderar på detta också när jag nu på landet går igenom alla högar med gamla släktfoton. Vi talar sent 1800-tal, tidigt 1900-tal - styltigt uppstyrda män och kvinnor (alla ser ut som att de är 60 oavsett ålder) i mörka kläder. Studio setting med kuliss föreställande draperi/palm e d bakom. HUR TRIST? Det man hade velat ha var ju "Tant Märta mjölkar kor" eller "Harry Viktor är på spexhumör".

   Radera
  2. Hm, jag kanske ska blanda in lite andra foton än backa vyer eller hus i mitt fotograferande.

   Radera
 3. Jaaaaaa, skolstart! Undrar om jag kan lansera din skola som lämplig arbetsträning för undertecknad när jag träffar Förnedringskassan till veckan? Hur som. Din skola blir lysande. Och foto, ja, det är därför jag tycker det är skoj med Instagram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha lysande! Jag reserverar en plats åt dig längst fram då, jag gillar att ha klassens ljus i blickfånget. Kanske kan du hålla lite koll på den där odågan Morsan så att hon inte skvätter snus i taket?

   Radera
  2. Absolut, jag kan vara ordningskvinna! 😀

   Radera
  3. Haha, jag utvecklade ett speciellt sätt att få halvsova oupptäckt under gymnasiet. En arm framför nedböjt ansikte (skulle föreställa djup koncentration) och så högerhanden tydligt synlig med pennan i högsta hugg. Behövde bara vara valen nog för att röra pennan lite då och då.. :-))

   På dina lektioner kommer jag sitta som en flämtande hund framför Frolic. Jag var sån i skolan med. Ivrig i de ämnen jag tyckte om med femmor som resultat. Död på de lektioner som inte roade mig med svaga ihopgråtna tvåor som avgångsbetyg. Svart och vit är min värld.

   Om jag startar en till verksamhet kommer maken gå ifrån mig. Har två att hålla ordning på nu. Blicken på målet.
   Morsan

   Radera
 4. ja tack jag skriver in mig på kursen! Precis vad jag behöver. jag skulle gärna vilja vet mer om spar-alternativ till ISK eftersom jag som utlandssvensk inte kan upprätta en sådan. Grattis förresten till ditt nya liv i frihet - och stort grattis till oss läsare som nu får lite mer av Fru EB. Soliga hälsningar från Köpenhamn/S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå Köpenhamn, det är jag dålig på (alternativ till ISK). Med svenskt personnummer borde du ju kunna öppna konto hos Avanza eller Nordnet non?

   Radera
  2. Så här skriver Avanza:

   "Om du är bosatt inom EU/EES går det bra att öppna följande konton hos Avanza:
   - Aktie- och fondkonto
   - IPS
   - Sparkonto+Klarna

   Är du är bosatt inom EU/EES och har ett svenskt personnummer blir du kund genom att registrera dig på vår sajt och klicka på Bli kund uppe i högra hörnet. Vi skickar sedan ut ett avtal och information om kompletterande dokument som behöver skickas till oss på posten. Om du inte har ett svenskt personnummer så är du välkommen att ringa in till vår kundservice på 08-562 250 00."

   Mitt råd är då att skaffa ett aktie- och fondkonto och "buy & hold". Om du sparar långsiktigt är det ju inget större problem, det är bara när du håller på att fladdra in och ut med dina investeringar det blir dyrt. Och det är fladder jag menar att man bör undvika (det kanske är min Investment Schoool For Retards hela take-away faktiskt).

   Om/när du flyttar hem kan du ju ta ställning till om du vill stänga aktie/fondkontot och skaffa ISK.

   Radera
 5. Eftersom denna blogg i mycket handar om att med små medel (eller inga alls) nå peakupplevelser eller nästintill, kom jag att tänka på en bra (gammal) bok som jag läste om för femtielfte gången tidigare i sommar. Den heter Finna flow Den vardagliga entusiasmens psykologi och är skriven av Mihály Csíkszentmihályi. (Kunde inte namnet utantill, än mindre kan jag uttala det.) Den talar bland annat om den autoteliska personligheten som är inte behöver mycket materiellt i denna världen för att känna lycka, utan vet att skapa sig ett meningsfullt liv genom eget ansvar och inte minst sin egen nyfikenhet. Låna på bibblan och läs vet ja! :)

  Det där med fotobok för 500 kr/år är ju ändå småpotatis i jämförelse med den glädje den medför, och inte ens tillfälligt utan mer eller mindre för evigt i er familj och efterkommande generationer. Det kallar jag inte konsumtion överhuvudtaget. Idén med mer medvetet fotograferande är jättebra. Har ett gäng foton (med gammelkamera) från den plats jag bodde tidigare i livet. Ingen vet var det är ifrån innan jag säger det. Det märks nämligen få spår av mänsklig civilisation på fotona, i alla fall av den moderna sorten. Men det är allt det vackra från denna plats, som få lägger märke till i vardagen. Alltid där men sällan sett, en minnesskatt från en av Stockholms mindre fina förorter där jag bodde som student. En plats alldeles vid Mälaren som förfulats så groteskt av likgiltighet sedan 60-talet. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å Eva, DEN ska jag leta rätt på! Nu när alla, me included, suckar över avslutad semester och återtåg till gruvan. Det är ju det som är nyckeln, att finna glädje i vardagen. Helga tisdagen. Tack för spännande tips!
   Morsan

   Radera
 6. Ja flowboken har jag tänkt läsa i 20 år utan resultat, kanske dags. Tänker på den här författaren (polack?); undrar om hans karriär haussats eller baissats av ett namn som ör helt omöjligt att uttala eller skriva?

  Håller med om föregående talare kring ”ekonomikurser på högskola”. Du lär dig noll om privatekonomi eller ens institutionell investering (som dessutom är svårapplicerad på privatpersoners ekonomi). Tror mycket mer på det Plina säger att slajda in via minimalismen - den sätter bollen i rullning och viktigast av allt - ger dig naturlig inre drivkraft.

  Parallell bantning: gå en massa granulära kurser i födoämnesvetenskap/fysionomi whatevva och ägna din kropp 100% uppmärksamhet, följ att utveckling med stor insikt och kunnande och jag tror du åker highway mot ätstörningar. Byt mot: skaffa riktiga passioner i livet; fjällvandringar, jazz, fotografi you name it, och du kommer röra på dig (oklart hur till jazzen) och inte känna för att sitta hemma och möla i dig friterade bacon. Likt trollkarlen måste man vifta med duken i andra änden.

  Osammanhängande, grammatikvidrigt, håller på att rensa en vind (se Insta senare idag)

  SvaraRadera
 7. Fotoböcker är ju härliga! Och där spenderar jag gärna pengarna. Finns en app som du laddar upp dina IG foton till och du gör en liten behändig bok för 10 dollar. Kanske finna i Sv också?
  SB

  SvaraRadera
 8. Lite offtopic men ett sparknep som (för min egen del) knyter an lite till foto :
  Jag har bytt tjänster med människor i min bekantskapskrets. Jag byter bort mina fotografiska tjänster ( jag är fotograf ) mot en frisörs klippning eller en tapetserares omklädning av möbel eller en personlig tränares pass.
  / S

  SvaraRadera