FruEB:s Investment School For Investeringsutmanade® - Del 1

Välkommen. Till Nivå Ett.

Hej! I denna första kurs kommer jag bara prata med lätta ord. Och ha korta meningar.

1) Sätt på datan och anslut till Internet.

2a) Klicka här om du är kund hos Nordea.
2b) Klicka här om du är kund hos Handelsbanken.
2c) Klicka här om du är kund hos Swedbank.
2d) Klicka här om du är kund hos SEB.


3) Om det blev läskigt nu, titta på filmen ovan. Den visar en trygg, storbanksanställd 60-talist som både ser ut som och talar som en Kompetent Person. För att ytterligare förstärka trovärdigheten i budskapet har filmproducenten valt en trygg och harmonisk bakgrundsmelodi.

Eftersom alla Internetbanker ser olika ut och jag enbart är kund hos en, kommer nedan tips att vara lite generella. Om du fastnar får du ringa din kundservice på respektive bank.

4) För över pengar från ditt lönekonto till ISK:en.
5) Gå in där man köper värdepapper och sök upp en fond (du bör kunna ställa dig i ett sökfält och söka på fondnamn).
6) Tryck "köp".
7) Upprepa moment 4-6 den 25:e varje månad tills du är tillräckligt fri att göra vad du vill med ditt liv.

Den uppmärksamme undrar nu vilka fonder han eller hon eller den eller det ska köpa och då har jag en fin överraskelse till daj och det är att jag, trots att det egentligen är mot mina principer, har satt ihop en lista. Den baserar sig på mina egna innehav, men också på tips från ekonomibloggosfären under de senaste 2-3 åren.

- SPP Aktiefond Global (avgift 0,30%)
- Länsförsäkringar Global Indexnära (avgift 0,20%)
- Avanza Global (avgift 0,1%)
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag (avgift 0,20%)  
- Avanza Zero (avgift 0%)
- Nordnet Superfonden Sverige (avgift 0%)
- SPP Aktiefond Sverige (avgift 0,20%)
- Swedbank Robur Access Sverige (avgift 0,20%)
- Swedbank Robur Access Asien (avgift 0,20%)
- Swedbank Robur Access USA (avgift 0,20%)
- Swedbank Robur Access Europa (avgift 0,20%)

Mitt råd till nybörjaren är en mix av ovan fonder. Välj en kursiv (Sverige), en fet (världen) och sedan kanske ytterligare en-tre stycken om du känner för det.

Det är nu du kommer att börja förstå vitsen med att jämte din ordinarie fat cat storbank ha en pigg liten internetbank av typen Avanza eller Nordnet. För mig, som är Swedbankkund, är exempelvis fond nummer 2 i listan ovan ej del av bankens sortiment. Naturligtvis inte heller Avanza Zero eller Nordnet Superfonden Sverige*.

Men eftersom du är retard och precis har börjat vill jag inte krångla till det för dig i onödan. Om du efter den här kursen lyckas skapa en ISK i din vanliga bank och därtill köpt en indexfond att lägga i den är jag nöjd. Något jag gjorde i början, när jag fortfarande tyckte att detta med fondhandel var läskigt, var att jag drog hela varvet runt. Det vill säga: Jag satte in pengar på ISK:en. Jag köpte aktier (för en symbolisk summa säg 400 kronor). Jag sålde dessa aktier. Jag tog ut pengarna från ISK:en, tillbaka till mitt lönekonto. Jag ville liksom försäkra mig om att jag skulle kunna lyckas få tillbaka reda pengar, i det fall skiten skulle slå i fläkten och jag behövde cash. Denna övning gör du givetvis bara en gång, bara för att lugna ditt känsliga psyke.**

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. När jag går in på min bloggstatistik ser jag att jag har fler besökare från Turkmenistan än jag har från Norge. Är det ett bra tecken? D.s.

* Avanza Zero och Nordnet Superfonden Sverige är ju dessa två Internetbankers marknadsföringsverktyg. De räknar med att du som kund kommer till banken på grund av fonden, men att du även handlar en del annat som genererar mer stålars, ex. enskilda aktieköp (utvecklingen för Nordnet Superfonden Sverige och i synnerhet Avanza Zero har ju varit sådär de senaste fem åren jämfört med andra indexfonder, just saying). Vilket de är väl värda eftersom de är så mycket trevligare att ha att göra med än storbanker som vägrar ta in kvalitativa fonder i sitt sortiment för att istället pusha sina egna varumärken. Exempelvis var jag i Q3 2016 i kontakt med min ordinarie bank Swedbank och frågade om de kunde ta in Spiltan Globalfond Investmentbolag vid dess lansering och fick då ett goddag yxskaft-svar av typen: "Vi har inte denna fond i vårt sortiment men däremot har vi Spiltan Aktiefond Investmentbolag." Ja alltså, det kanske du ser att jag fattar Swedbank-säljare, eftersom jag redan har investerat i den fonden, men nu talar jag om en ny, annan fond. När jag gick in och kollade inför det här inlägget såg jag att de tagit med den i sitt sortiment men då hade jag redan flyttat min ooch barnens ISKar till Avanza sedan två år tillbaka. Jag testade att fråga om en annan fond - Länsförsäkringar Global Indexnära. Det är ingen smal fond, utan en bred indexfond som är många FIRE-anhängares favorit för sin spridda risk och låga avgift. Så här svarade Swedbanks säljavdelning investeringshandläggare i juli 2018:

"Vi har inte Länsförsäkringar Global Indexnära i vår fondlista för närvarande. Vad anledningen till att vi inte har just den fonden från Länsförsäkringar i vår fondlista är svårt för mig att svara på. Om du önskar råd kring vilka fonder du ska välja är du välkommen att kontakta oss via Kundcenter på 0771-22 11 22. Det som kan vara bra att veta är att vid en rådgivning ger vi endast råd och rekommendationer av våra egna fonder."

Poängavdrag för content men pluspoäng för ärlighet. Men svar av typen ovan bekräftar att det var rätt att ge Swedbanks investeringsdivision fräcka fingret för två år sedan. Nu är Swedbank den nyttiga idiot jag låter lönen snabblanda på samt det bolag jag köper aktier i då svenne banan tydligen är nöjd med hens service vilket ger god värdeutveckling för Swedbank som bolag. Dessutom är ju risk för konkurs i det närmaste obefintlig givit den symbiotiska relation svenska staten har med storbankerna. Bolånen flyttade vi för två år sedan efter ett riktigt Papphammar-bemötande. I samma sekund SBAB eller Avanza/Nordnet skaffar lönekonto med kopplat kort klipper jag navelsträngen helt.

** Men jag har fortfarande en liten fusklapp där jag steg för steg listar vad jag behöver göra samt ungefärliga ledtider för de olika momenten (exempelvis tar försäljningen av USA/Asienfonder längre tid än försäljningen av svenska) som jag kan gå till om det skulle uppstå en situation. Men det är jag det.

P.S. Nedan överkurs visar hur du gör för att bli kund hos Avanza:

- Tryck på knapp "Bli kund" längst upp till höger. Följ instruktioner.

Bild 1: Hur det ser ut när du ska skapa nytt konto på Avanza

- När det är klart ringer du Avanzas kundservice på: 08-562 250 00. Tryck 2.

- När handläggaren svarar säger du så här: "Hej, mitt namn är Förnamn+Efternamn. Jag har precis skapat ett konto hos er. Jag skulle vilja skapa en ISK. Kan ni hjälpa mig?". (Not till den elev som alltid ligger steget före: Ja, du kan göra detta själv på Internetbanken, men vissa av dina klasskamrater tycker om att tala med en människa).

- När ISK:en väl är skapad (minns ej ledtid här men det torde gå rätt snabbt, kanske momentant), går du in på Mina sidor/Insättningar & Uttag/Sätt in pengar. Följ instruktionerna för att föra över pengar från din vanliga bank. Väljer du direktinsättning (funkar 08:00-23:00 alla dagar) har du pengarna inne direkt. Gör gärna en automatisk månadsöverföring så slipper du tänka på detta evva again.

Bild 2: Så här ser det ut när du ska föra över pengar till ditt ISK

- När pengarna är inne söker du upp de fonder eller aktier du vill köpa (ställ dig i sökfältet/förstoringsglaset längst upp till höger). Ponera att du vill köpa Avanza Zero. Du skriver då in Avanza Zero. Upp dyker: Avanza Zero. Tryck "köp".

Bild 3: Så här ser det ut när du ska söka upp en fond eller en aktie

- I nästa vy dubbelkollar du avgift (jag rekommenderar att du håller dig till indexfonder med max 0,20-0,30% i avgift, se fondlistan i inlägget ovan och till skillnad från hos storbankerna har Avanza ALLT). Ange för hur stort belopp du vill köpa för och tryck därefter på "köp" igen. Välj gärna "Månadsspar" så slipper du tänka på det mer under din sparlivstid.

- Om du vet med dig att du varje månad kan avsätta tio tusen är det optimalt om du (1) kan göra en autoöverföring av pengar dels från din bank till ISK:en i Avanza, och därefter (2) även kan skapa ett månadsköp av berörda fonder. Lägg någon dags buffert mellan det att pengarna förs över från din vanliga bank till Avanza-ISK:en tills den dag du anger som dag för månadsköp av dina valda fonder, så är du säker på att det finns pengar ISK:en när köpet ska göras.

Klart! Du behöver inte ombalansera en gång i halvåret, se över dina innehav, utvärdera eller annat jox. Förutsatt att du är långsiktig är det bara att luta sig tillbaka och njuta av livet och känslan av att bli rik.39 kommentarer:

 1. Jag kan rekommendera att gå till överkurs framför att försöka köpa eller genomföra transaktioner på Swedbank. Deras ISK inklusive internetbank måste vara den mest oanvändarvänliga skit som finns. Jag försökte ommöblera i min pappas ISK igår och efter ca en halv timmes irriterande muttrande och svärande hade jag lyckats genomföra en del av dessa transaktioner. Därefter sköt jag resten till idag för det finns en begränsning i hur mycket krångel jag orkar med på en dag. Avanza hemsida är ett under i användarvänlighet i jämförelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig. Swedbank signalerar rätt tydligt sitt allmänna ointresse för kundernas spar- och investeringsfrågor på ett närmast teatraliskt vis. Att byta till Avanza var som att gå från att vada med vatten upp till låren till att hoppa tyngdlös på en vacker sommaräng med kolibris and shit.

   Radera
  2. Jag har varit kund hos flera och just nu tycker jag danske banks internetbank avseende investeringar är sämst. swedbanks sida är en euforisk dröm jämfört med den.

   Men det går ju inte att jämföra Swedbank med Avanza så klart. Då framstår ju upplevelsen hos Swedbank som ett ovanligt grymt straff.

   Radera
  3. Haha, ett ovanligt grymt straff. Måste nästan skaffa konto hos Danske för en förstahandsupplevelse. Banklyteskomik, en ny humorgenre.

   Radera
 2. Presente!

  Jag sitter och skriver ett medborgarförslag om att FruEB's kursupplägg ska ingå i den allmänna läroplanen. Nu finns det ju partier som vill rationalisera bort undervisning om vart klittan sitter och om, ve och fasa, dylika tar makten kanske vi måste kuppa in det. Och att starta här är bra nock för många av oss. Som Gandhi sa, rest in peace oh lovely man, "be the change you want to see in the world". Men tänk om kommunerna inrättade en ekonomirådgivare för unga. För alla som får sitt första kommunsommarjobb är det OBLIGATORISK kick off med badd ass investeringsmadame på lokal samlingsaula i bygden. 30 % av sommarlönen är på sparbeting, man kör lite Star Wars- musik i bakgrunden när man visar balla bilder på vad de avsatta pengarna har vuxit till när de fyller 18 och kan ge päronen finget. (Man måste vara lite mr cool för att få med sig 13-åringar..)

  Tänk va! Bara tänk! Barn till extrema financial retards får chansen att se en annan väg än de någonsin får glimta hemma. Jag är en av dem, tänk om de första slantarna från skräpplockningen hade investerats, och sedan från nästa sommarjobb, och sen från första fasta arbetet, osv osv.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit något. Min kusindotter hade faktiskt någon extern indexmadame på skolan för ett tag sedan (säg i åk1 gymnasiet) och klok som min släkting är hade detta slagit rot och hon är på g, ska spara 100kr/mån av studiebidraget (Spillerill att det är peanuts, det är själva tänket! När hon är 30 kommer hon med all säkerhet att vara en fri kvinna).

   Men det var troligtvis något privat initiativ och inte del av läroplanen.

   Radera
 3. Ledsen men jag tror inte du har så många läsare i Turkmenistan (ännu) men en del Svenska läsare som vill vara anonyma på internet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Dacke; jag fattar inte. Kan man ge sken av att ha server i T-stan om man sitter i Sverige eller vad? #IT-retard

   Radera
  2. Japp det kan man. Jag har ett program där jag kan välja hundratals platser på. De flesta av dina australiensiska läsare är förmodligen jag 😀

   Radera
  3. Me too. Ett tag var jag tysklandsbaserad. Käckt om man ska komma förbi t.ex. den kinesiska sensuren.

   Radera
  4. Wow! Vilka hackers ni är! Och buhu inga australiensiska följare, var lite mallig över dem.

   Radera
 4. Gör som FruEB säger! Sedan får vi hoppas att klåfingriga politiker låter bli att ändra villkoren för ISK till det sämre (har redan hänt en gång, så tänk på vad du stoppar i kuvertet den 9:e september).

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fånig signalpolitik det där med ISK-försämringen. Men jag tänker som så att nu har Partiet förhoppningsvis fått det ur systemet. Tillsammans med Sjöstedts flytt från Ö-malm kan klasskampen vila ett tag och man kan ägna sig åt väsentligheter, ex. genusfrågor.

   Radera
 5. Jag har min ISK idag på Swedbank och har tänkt flytta den till Avanza där jag ämnar bli kund. Hur enkel/svår var den operationen? Tog Swedbank någon avgift för att släppa en befintlig isk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt enda råd: flytta för bövelen till Avanza Pronto.
   1. Öppna ISK på Avanza enligt instruktion ovan (snabbast på internet med bank-id)
   2. Logga in på Swedbank, tryck på sälj, du borde få dina pengar på lönekonto eller annat kopplat konto i samma stund.
   3. Flytta till ISK på Avanza enligt instruktion ovan.
   4. Köp breda fonder med låg avgift (kolla ovan).
   5. Njut av att ha ditchat din gamla bank.

   Ska inte kosta något om du sköter allt detta själv, och det borde gå på en timme eller två, såvida inte Swedbank har en massa dagar i transaktionstid mellan sina egna konton.

   Radera
  2. @Mia; håller med Anonym 08:30, bara gör't and you will never look back (eller jo det kommer du, med fräcka fingret knutet i fickan, tror det är punkt 5 i kommentaren ovan). Det kostar ingenting från Swedbank att byta. Du kan också flytta över en ISK intakt, d.v.s. du behöver inte sälja fonderna i ord bank för att sedan köpa om dem på Avanza vilket är bra då det skulle generera negativa skatteeffekter. Det är av detta skäl jag råder er att faktiskt ringa Avanza vid uppstart, eftersom de hanterar den här typen av praktikaliteter dagligen och vet vad ni ska tänka på. "Hej, jag vill flytta min ISK från 'random storbank', utan att sälja, hur gör jag?".

   Parentes: Jag var svenne banan-orolig att "min personliga bankkontakt" på S-bank skulle ta illa vid sig, hon som fixat och donat för oss i alla år. Döm om min förvåning när Swedbank inte så mycket som skickade ett mail när jag gjorde flytt av ISKar (ok det var inte Wallenbergpengar men symboliskt borde det ju vara en förlust?). När vi flyttade bolånen till SBAB var det iofs någon som orkade maila och trots att min man hållit på att "förhandla" med Swedbank i flera månader för att få ner räntan var det först vid den faktiska flytten som S-bank "kom på" att de faktiskt hade utrymme att kontra erbjudandet från SBAB.

   Radera
  3. Det går bra att flytta just ISK rakt av. Ta kontakt med kundtjänst på Avanza. Det ska inte kosta./P.

   Radera
  4. Varför skulle en försäljning av ISK resultera i negativa skatteeffekter. KF gör det vid försäljning men ISKs skatter räknas väl en gång per år eller är det några gånger per år?

   Radera
  5. Det blir en skatteeffekt eftersom skatteberäkningen baseras på innestående kapital och under perioden insatt kapital. Detta bildar det så kallade kapitalunderlaget som sedan schablonbeskattas (se länk nedan). Om du först säljer från ett ISK och sedan sätter in på ett annat ISK kommer beloppet alltså att ingå i kapitalunderlaget "två gånger" i form av insättningar. Alltså är det alltid bättre att flytta fonder/aktier även mellan ISK. Ring Avanza, dem hjälper dig!

   https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/investeringssparkontoisk.4.5fc8c94513259a4ba1d800037851.html

   MVH/ Avfart Frihet

   Radera
  6. Tack Avfart som kunde förklara detta på ett pedagogiskt vis medan undertecknad satt i lärarummey och rökte gula Blend med kollegiet.

   Radera
  7. Det finns kanske plats för mig i din skola som extra resurs för särskilt störande lärare... ehh, elever, menar jag...

   //Avfart Frihet

   Radera
  8. Haha apselut. En klass utan extraresurs är ingen klass värd namnet. Fröken kan behöva lite slack.

   Radera
  9. Skatteproblematiken kände jag till, så jag tänkte flytta isken intakt. Har däremot hört om en flyttavgift men ska pingla Avanza när det är dags. Ska bara besegra några andra brontosaurus (läs Försäkringskassan) innan jag tar mig an Swedbank. Tack för suppot! Såsom ordningskvinna i klassen sätter jag en guldstjärna på alla hjälpsamma klasskompisar.

   Radera
 6. Min vardagsbank (LF) finns inte med. ;-) Men det gör ingenting, jag sällar mig till Kalle längst bak och tränar på att träffa de längst fram med gummiband.

  Fast jag ser verkligen fram emot att få hjälp att motstå mina underbara utdelningsaktier...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Ellinor; detta är jag jätteintresserad av. Jag har en bra försäkringsupplevelse med LF, gillar att de har lite bonnig lokal profil och gillar deras fonder. Hur funkar deras bankerbjudande? Snygg Internetbank, lätt att köpa/sälja? Jag tänker nog aldrig lämna min nätbank men jag är grymt sugen på att göra slut med Swedbank avseende vanligt löne/kortkonto.

   Radera
  2. Äsch, nu var jag otydlig. Jag har alltså LF som vardagsbank, lönen går in där och sen sätter jag sprätt på den (eller, hästarna gör), så jag är trygg med typ betala räkningar där, använda swish och så har jag ett par sparkonton (utan ränta) för en mindre buffert.

   Men sen har jag alla de viktiga stålarna på avanza och nordnet. Nordnet är så sjukt krångligt att handla med, så där tänker jag bara utnyttja gratis-courtaget och sedan låta det puttra på i glömska. Älskar avanza och knarkar deras app minst tio gånger om dagen. *pinsam*

   Sen är jag ju skadad, har jobbat på LF själv för några år sedan, så just försäkringssidan är jag trygg med. Sen är jag lite lat, borde väl byta vardagsbank till nåt med bättre erbjudanden, men orka. Har så många e-fakturor och dylikt som kan strula. Så det får vara. :-P

   Men skulle avanza starta upp lönekonto så hade jag lätt hoppat på! Har fö kreditkort via preem och shell också, dyr bil...

   Radera
  3. Jag tycker att LF:s internetbank är bra och hanterandet av ISK:n fungerar också bra. Ett stort plus är att man får gratis kreditkort (om man har lönekontot där) och att man dessutom får rabatt på försäkringarna. Vi har nu 25 procent rabatt på alla våra försäkringar vilket är väldigt nice. När andra försäkringsbolag ringer oss för att sälja på oss försäkringar så backar de snabbt när de får höra vilka priser vi har på LF.
   /JS

   Radera
  4. Ok så förstår jag det rätt att man kan använda LF till i stort sett allt? Men kanske mindre ball för aktiehandel.

   Radera
  5. Rätt uppfattat. Använd LF till allt utom fonder/aktier/värdepapper (ska man bara handla fonder så går det också hos LF.

   Till värdepapper är Avanza i särklass vad gäller användarvänlighet. Nordnet om stor depåbelåning är prio 1.

   Radera
  6. Enda dumma med kreditkortet är att man inte får nån bonus på inköp som tex Preem har. Jag är en sucker för presenter och bonusar...

   Radera
 7. Saknar information om vilken Cava som är bäst att skåla i efter att man har öppnat sitt ISK. Kommer det i nästa lektion?
  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vet du vad Malin, det skulle allt se ut det.

   (”Privat” har ju blivit en favorit. Liksom ”Dignitat”).

   Radera
  2. Jag kör också på privat. Har en hemma i kylen......... Mmmmmm

   Radera
 8. Hatten av Fru EB! Själv kör jag Lysa med 100% aktiefonder. Ännu mer passivt... Keep up the good work!

  iblandgormanratt.blogspot.com

  SvaraRadera
 9. Just ja! Ett tips! När man är klar med dagens lektion kan man fira med en 2,8% Mariestad och le lite hånfullt åt skattmasen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte på er igår när jag knäckte en iskall Carlsberg 2,8%. In your face skatteverket!

   Radera
  2. The road to financial independence, one tvååtta at a time.

   Radera
  3. Haha! Printa tischan och jag köper den! Frugal fashion, vars innebörd är begriplig för en knapp handfull mänscher.

   Radera