Good News Are No-News

Innan jag börjar dagens inlägg vill jag bara tipsa om en aktuell podcastepisod från Paula Pant (Afford Anything), nämligen #153: "Why I Hate The FIRE Movement, says Suze Orman", USA:s "Dr Phil for Money". Avsnittet har haft ungefär samma effekt på den amerikanska FIRE-communityn som ett glödande spett har i en myrstack och det är lite kul att lyssna på Djävulens Advokat (om än med en viss lyteskomisk touch, bland annat tweetade MMM: "OMG, listen to this prominent financial guru, hating on the idea of financial independence like a Disney villain!"). Lås oss säga att Hans, vars blogginlägg jag saxade från i gårdagens inlägg, framstår som rätt modest i sin kritik av rörelsen i jämförelse.


Goda nyheter är icke-nyheter, men eftersom jag inte lyder under samma kommersiella regelverk som dagligmedia* kan jag bjussa på en sådan. Detta är en present till Dig Läsare som gillar att tänka "Det var bättre förr" alternativt "Allt går och helvete we're all gonna die".

Förra hösten skrev jag om en ny sorts cancerbehandling med T-celler, där man på labbväg markerar vilka celler som spelar för det onda laget parallellt med att man i labbmiljö odlar upp en kickass immuncocktail (baserad på patientens råmaterial) som sedan injiceras och tar hand om cancern (för att därefter, åtminstone i fallen med blodcancer, dessutom vaccinera kroppen mot aktuell cancer vilket ju är positivt för alla inblandade). Denna metod funkar paradoxalt nog bäst mot cancerformer med många mutationer, exempelvis blod- lung och hudcancer. De senaste fem åren har amerikanska Food & Drug Administration godkänt ett dussintal nya preparat inom immunsystemrelaterad cancerbehandling.
"All cancer patients will likey receive [immunotherapy] in five years, so it's going to be curative for a lot of them.**"

De vanligaste cancerformerna; tarm, prostata- och bröst karaktäriserar emellertid inte av höga nivåer av mutationer och fram till nyligen har T-cellsbehandlingen därför inte varit applicerbar här. Om jag förstår saken rätt är dessa former också bra på att gömma sig bakom immunsystemsväggen på någe vänster, vilket gör det svårt för ett vanligt kroppseget immunsystem (trots att det dopats utanför kroppen innan injektion) att ta sig igenom. Den nya upptäckten*** är emellertid att man, paradoxalt nog genom att använda old-school-varianter på cancerbehandling såsom strålning och cellgifter, kan "rugga upp ytan" på cancercellerna så att de förstärkta immuncellerna kan ta sig in och jaga ut dem.**** 

Denna cancerbehandling är på experimentstadiet idag och metoden har klara nackdelar - den är dyr och tidskrävande eftersom man måste skräddarsy varje behandling. Däremot har man gott hopp om att kunna jobba preventivt med någon sorts "vaccin". Vissa särskilt aggressiva cancerformer tröttar ut immunsystemet. Vaccinet skulle få immunsystemet att inte bli uttröttat utan fortsätta att bekämpa cancern tills den är borta. Så som vår kropp gör dagligen med cellförändringar.  

TIME är torr som fnöske, men det hindrade mig ingalunda från att klämma fram en tår på kammar'n när jag läste om Judy Perkins - en cancerpatient med en bröstcancer i stadie fyra som deltagit i kliniska experiment kring den ovan beskrivna metoden.
"Having exhausted all of her treatment options, Perkins had said her goodbyes to loved ones and was “waiting for the end,” she says. But within a month of receiving the onetime infusion of cells, she felt the tumor in her chest get “softer and smaller.” Within two months, the tennis-ball-size growth in her liver had disappeared and the tumor in her chest had also shriveled to nothing. Nearly three years later, doctors say she is in a durable regression. “I am totally thrilled. It’s awesome,” she says."
Judy tillhör visserligen en minoritet i forskningsunderlaget - bara 14% blir helt friska i dagsläget. Vilket också kan ha att göra med att man utför dessa studier på terminalpatienter som är i dåligt fysiskt skick. Men ett framtida scenario, där man lyckas finkalibrera immunbehandling av cancer, sätta in den på ett betydligt tidigare stadium och kanske till och med skapa ett vaccin, är inte helt orealistiskt. 

Jag rekommenderar läsning av ursprungsartikeln här. Eller, om du föredrar dagligmedia kan du läsa artiklarna här, här eller här*****.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Freaks, jag konsumerar den ju inte ens. Jag vet fortfarande inte vem som är statsminister! 
** Det säger James Allison, förra årets Nobelpristagare i medicin som tillsammans med sin med vinnare Tasuku Honjo ursprungligen upptäckte på vilket sätt immunsystemet av kroppen kan hindras att ta hand om cancer på egen hand.
*** Av företrädesvis cancerläkaren Steve Rosenberg
**** Alltså, bokstavligt talat. Mannen i förra årets reportage gick ner i vikt efter cancerbehandlingen, på grund av mängden cancerceller som lämnade hans kropp (oklart hur - kissade han ut dem?). 
***** Jag är inte dum i huvudet. Jag fattar att goda nyheter - av typen forskningsframstegen i TIME - inte genererar klick på samma sätt som AB:s rubrik. Jag vill bara påminna er om att inte drivas med av den akuta domedagsstämningen som dagligmedia gör allt för att bibehålla. Rädsla säljer, optimism gör det inte. 

12 kommentarer:

  1. Haha, som om jag INTE skulle lyssna på podden. Bara kommit dit hon berättar om hur mycket pengar hon har (good for her!) och sedan med väldigt allvarlig röst upprepar att de som tror de kan leva på USD 80000 per år kommer att brinna. Pjuh, jag vet att Amerikat är lite annorledes men för 800.000 per år skulle vi kunna ha en butler hemma som väcker oss med palmbladsvift. No kidding. Och en tjiwawwa i väska som någon annan bajsar om morgnarna.

    Pallar inte läsa om cancer, i någon form. Så jag lyssnar vidare på finansdamen som säger att i princip ingen någonsin kan gå i pension utan runt 100 miljoner på kontot. Festligt faktiskt.
    Morsan

    SvaraRadera
  2. Ha,ha tjiwawwa, det tog en stund innan jag förstod vad det var. Du är en solglimt morsan. Var får du allt ifrån? palmbladsviftare hade jag gärna haft råd med i somras under värmeböljan, fast jag hade nog tyckt synd om stackarn. Vad de här jätterika människorna inte förstår eftersom deras strävan inte är frihet utan att samla pengarna på hög - att det finns människor som är fullständigt lyckliga med ett enklare liv där pengarna är ett medel för att uppnå friheten/ Hon som trodde du och fru EB var en och samma person:-)

    SvaraRadera
  3. Det bästa tycker jag var när hon (Suze) berättar att hon gav hemvård till sin morsa för...fattar jag att hon betalade flea hundra tusen SEK per månad? Jag satt länge och väl och funderade på det igår. Jag menar, inte ens med en grönsakspatient behöver du väl mer än två heltidsarbetande personer vid mammans säng? JAG hade kunnat vara henne full time nurse för de pengarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grönsakspatient... antar att köttpatient är motsatsen, eller kanske mentalpatient passar bättre eftersom det är den mentala biten som är skillanden mellan "grönsaken" och "köttbiten" här. Och det blir nog chans till gig inom äldrevården framöver.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Det beror på. Om du har två personer 8 timmar per dag 5 dagar i veckan så behöver du ganska många anställda plus 2 anställda som jobbar 12 timmarsskift på helgerna. Så med 10 anställda med en lön på 20 tkr i månaden i snitt så är du uppe i ca 400 tkr i månaden med alla avgifter.

      Man har räknat ut att ett privat äldreboende i Sverige skulle kosta mellan 50-60 tkr.

      Radera
  4. Suze lät som finansvärldens Trump. “It’s no - thing”... Hon släppte väl någon ny bok nu och visste precis hur hon skulle få uppmärksamhet. Fick associationer till Ursula i lilla sjöjungfrun.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskaren-ser-fem-risker-med-fire Från SVT idag. Det känns inte som om alla är så pålästa om vad FIRE egentligen innebär. Jag tror att de flesta inom FIRErörelsen tänker sig arbeta efter efter deras ”pensionering”. Min fru tex älskar verkligen vad hon arbetar med men snåla budgetar och allmän corporate bullshit förstör allt. När vi når vår pensionistsiffra kommer hon köra eget och mer kunna välja uppdrag och inte pulsjobba. Med andra ord kommer pengar antagligen trilla in men arbetet som genererar dem är mer lustfyllt och mänskligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-sparar-unga-till-pension-innan-40 Ytterligare ett inslag från SVT idag. The FIRE is spreading.

      Radera
    2. Det är exakt detta som diskuteras i kölvattnet i ChooseFI-podden (som jag antar att du redan lyssnat på). https://www.choosefi.com/096r-the-money-matriarch-of-the-world-the-godfather-of-fi-suzeorman-jlcollinsnh/

      FIRE-rörelsen har ett pedagogiskt problem att förklara för andra vad den egentligen handlar om: Valmöjligheter och slack not att leva ett optimalt liv. Folk hakar upp sig på kalkylen och tanken på att någon vid 30 skulle kasta in handduken för all framtid. Det är, i min mening, den största utmaningen framöver om rörelsen ska få spridning. Varför rörelsen ska få spridning? I min mening det optimala life hacket för såväl människa som planet.

      De frågor vi diskuterar här är samhällsfrågor. Jag var på teater i Fredags och såg SAFE -en koreografisk gestaltning om vår samtida urballning med människor i "Nextopia-status" som aldrig blir nöjda och trots all stimuli känner sig fysiskt trötta och uttråkade. Och jag satt och tänke "Fire. Fire är lösningen. Fattar ni inte?" För mig handlar Fire om så mycket per än om pengar. För mig handlar det om att känna tacksamhet för det man har och glädje i det enkla (som för 50 år sedan hade varit det överdådiga). I kombination med att växa som människoa (vilket inom FIRE inte är synonymt med att växa bil).

      Radera
    3. Jag har typ (trillade dit lite) kopplat bort elektroniken i helgen så jag har inte lyssnat ikapp än. Du har helt rätt i att vi har ett pedagogiskt problem - det visar inte minst SVT klippen där det bara pratas pengar och inte miljö och livsfilosofi. Det är lätt att snacka pengar i tre minuter men du river inte av hur du lever ett bra liv på den tiden. FIRE handlar väldigt lite om pengar men I denna värld vi lever i blir pengarna fordonet som öppnar valmöjligheterna åt oss. FIRE handlar om lycka, lärande, att vara kreativ, att ta hand om vår värld, att vara del i ett Community, att finnas till för andra och sig själv och så mycket mer. Vi har bara ett liv och det är för värdefullt att likt consumerheroinister gå från pusher till pusher för att få en kick och direkt längta efter nästa.

      Radera
  5. Jag lyssnade på intervjun med Suze när den släpptes men klarade mig bara halvvägs innan jag var tvungen att stänga av. Många saker stod då redan klart för mig såsom att Suze inte förstår hur de flesta inom FIRE rörelsen avser att leva, vilket ju är långt ifrån hennes egen livsstil men också hur ”Americanized” hela hennes approach är. Hon utgår från det Amerikanska välfärdssystemet, eller rättare avsaknaden av detta, samt utifrån en massa saker som drabbar amerikaner i högre utsträckning än svenskar (jordbävningar och enorma översvämningar). Hon gormade på om sitt och verkar ha lite förståelse för att människor inom FIRE rörelsen är enormt pålästa människor som genom inhämtandet av all denna kunskap skapat sig ett helt annat synsätt på livet än vanliga Svensson eller average Joe i USA. Min uppfattning om människor inom FIRE är att man inte tror att lycka kan köpas för pengar och att många av oss hellre vårdar våra sjuka föräldrar själva så långt vi kan än att anställa en hel stab av personal. Just därför så behöver vi inte de enorma ekonomiska resurser som hon talar om. Nu får hon ju en massa publicitet och det var väl det hon eftersträvade men jag har svårt att tro att hon vunnit några supporters inom FIRE communityt. Mvh L

    SvaraRadera
    Svar
    1. "...men jag har svårt att tro att hon vunnit några supporters inom FIRE communityt". Haha nej knappast. Men precis som du säger, hon är väldigt amerikansk och som IGMR säger; en Trump i retoriken. Det var därför jag flikade in att inslaget hade vissa lyteskomiska drag - hon tror att hon gör PR, men hon startar igång en debatt som jag tror och hoppas i slutänden gynnar FIRE-rörelsen. Åtminstone vet ett antal tusen amerikaner fler än för två veckor sedan vad FIRE är. "I hate it, I Hate it, I hate it." Synd att du inte lyssnade klart. Det var på slutet hon la an den gråtmilda klappa-på-huvet-tonen på riktigt och försökte vädja till lyssnarna att ta sitt förnuft till fånga och ratta in hennes TV-kanal (där medarbetarna gråtit av lycka när hon beslutat att avsluta sin treåriga semester på sin privata ö för att göra come-back) och/eller (men helst och) köpa hennes nya titel.

      Radera