VIP parkering

Hoho innan jag börjar en shoutout för Sparos inlägg från i torsdags om ni inte redan läst det. Sparo är ju  clever & språkekvilibrist, inget nytt under solen men när jag läser formuleringar av typen "...men exempelvis fyraprocentsregeln tar ju höjd för att man inte ska behöva Kavastu-krossa marknaden år efter år" vill jag motionera för flergifte och förlova mig med han.


Ett av de största bekymren med bilägandet - minus diskrepansen mellan att jag gärna skulle velat se en global minskning av bilåkandet men ändå fortsatte att själv transportera min kropp i en stor plåtbehållare som drevs på diesel - var parkering. Bara någon som i närtid bott i en storstad av typen Stockholm, Malmö eller Hong Kong kan förstå gisslet. Det säger sig självt när en stad, byggd för tre bilar (det var det antal bilar som fanns i Stockholm innanför tull år 1900) populeras av i snitt en Range Rover per invånare. Ett ständigt letande. Leta, leta, leta. Vilket ledde till timmar per månad av snurrande runt kvarteret, kvarteren, stadsdelen. Och en massa utrymme i min hjärna som upptogs av helt värdelös data av typen "Städnatt må 00-06", "Lastzon innan 11:00", "Taxeområde 1, 50kr/h", "Förnya boendeparkeringstillstånd innan 31/12", "Parkering utanför parkeringsskylt beivras med 3 800 kr" (eller snarlikt). För att inte tala om de oskrivna reglerna av typen "parkering >40 cm från trottoarkant kan möjligen resultera i en lång och plågsam död med extra allt".* Tilläggas bör att jag ofta parkerade >40 cm från trottoarkanten, det var lite av ett handikapp för mig.

AnyHeuw, jag är - och ursäkta mitt tjat på området - numera bilfri och det är en frihet som är sjukligt underskattad. Förutom de monetära fördelarna och mitt jungfruliga miljösamvete** är det en parkeringsfröjd utan dess like. För än så länge har Stockholms Stad inte kommit på att de även kan avgiftsbelägga cykelparkering. Det gör att jag, smidig som en vessla, kan ta mig rakt in i pudelns kärna och parkera mitt i epicentrum. Vi snackar på Stureplan. På Plattan. Jag kan parkera mer skamlöst en Madde, med enda skillnaden att hon kör Volvo och jag...odefinierat cykelmärke. Jag har funderat både länge och väl och jag kan faktiskt inte komma på något ställe jag inte skulle kunna parkera på. Väldigt nära försvarsmakten eller Israels ambassad kanske...om jag haft stora lastväskor hängande på. Men i övrigt - inga problem, någonstans.


Här har jag parkerat utanför Eriksdalsbadet. Resan från dörr till dörr tog visserligen runt en kvart mer än samma resa i bil. Men väl framme slashade jag säkert tio minuter på nedan aktiviteter: 1) hitta en parkering på badhusets parkeringsplats (som är underdimensionerad just saying) och trixa in bilen mellan två andra bilar. Givet min rumsliga förmåga tog detta ungefär tre gånger så lång tid för mig som för en snittmedborgare 2) hitta en fungerande automat alternativt ladda ner någon vidrig parkeringsapp jag verkligen inte vill ha 3) gå tillbaka till bilen och pilla in lappen i rutan och hoppas att den är synlig på exakt det sätt den troligtvis anale parkeringsvakten förväntar sig att den ska vara synlig (en parkeringsvakt som sitter och ruvar i något privat P-bolags bil på parkeringen i väntan på att sätta dit någon disträ person). Att slippa den karusellen var som att bli av med Partykungens kostym "Fånge Barn Maskeraddräkt" för att istället flyga viktlös som en ärkeängel, eller kanske som "Karlsson, världens bästa Karlsson".***


För att sammanfatta det - jag känner mig som en Very Important Person, med fri access till det allra heligaste. Samma grandiosa personlighetsstörning uppträder inte på landet, där en parkeringsplats på A-läge i centrala "staden" är gratis och finns i överflöd. Men...i Stöckhölm...there is no going back. 

Mvh/
FruEfficinentBadass

* Det är alltså inte sant, att usel parkering straffas med döden i Stockholm. Men det är troligtvis bara en tidsfråga tills de fixat till det. De = Illuminati i region Stockholm-Gotland.
** Om man undantar mina hyrbilsupplevelser som befläckar min miljösjälvbild. Särskilt eftersom jag då åker feta tyska bilar med morr i motorn.
*** En helt ofattbart osympatisk Lindgrenkaraktär. 

34 kommentarer:

 1. Efter att har varit turist i er vackra huvudstad kan jag bara hålla med.Vår plan igår var att vi ställer bilen nånstans och hår in till gamla stan.Vilket visade sig vara lättare sagt än gjort.Nåväl vi fick se Stockholm igenom bilrutan medan vi körde runt och sökte parkeringen som inte fanns.Om jag bodde i Stockholm skulle jag sälja bilen det första jag gjorde.Nu är vi snart hemma i glesbygden igen.AnnH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips till nästa gång är: parkeringsgarage. Det finns gott om dessa i hela innerstaden och det finns gott om lediga platser där. Varför finns det gott om platser? Jo, det kostar en hel del, men tänk i termer om jag får böter så är det iallafall billigare med avgiften i parkeringshuset. Inte mycket men något billigare

   Radera
 2. Men schh! Käften på dig angående avg*ftsbeläggning för c*kelparkering! Det ska inte ens gå att googla fram ett samband så att det blir legitimerat ens att tänka sig. Då förloras en stor del av cykelfriheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket språk, är du en sån där person i cykeltrikåer(kondomsnubbe/snubba)?En som racar fram utan hänsyn till sina medmänniskor. Vad du nu är! Man skriver inte käften till folk och säger det inte heller. Avgiftsbelägga cyckelparkering,kanske vore bra tilsammans med hastighetsbegränsningar för hetsiga cyklister.Förortsungen

   Radera
  2. Haha Anonym 09:45, älskar att du asteriskat delar av orden för att omöjliggöra googling!

   Radera
 3. Tror du har missuppfattat det där med parkering, gör som Guillou gör istället.
  Finns det utrymme direkt utanför dit du ska är det bara är ställa bilen där, och får du böter/avgift är det bara att betrakta det som Guillou gör, som extra skatt. Och alla vet ju att det är häftigt att betala skatt samt att inte betala maximalt med skatt är att låta bli att bidra till välfärden.
  Om man är en consumer sucka och har som mål att göra av med alla pengar på kinaplast eller liknande så är ju detta ett oerhört bra sätt då det slår två flugor i en smäll: bekvämlighet+pengautflöde

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 11:52; även Guillou alltså? Min man bevittnade hur Rosengren hoppade in i sin sportautomobil ink snygg brud och rejält med shopping precis utanför NK:s huvudentré för ett antal år sedan. Boten slet han av och petade ner i handskfacket med ett, inbillar jag mig, förnöjsamt grin.

   Radera
  2. Med säkerhet det bästa sättet att träffa politiker i Stockholm, särskilt politiker från vänsterkanten, är att besöka Sophiahemmet, ett privat sjukhus i innerstan, där de är för att få vård.
   Det är lite som i USA och donutshop, där det alltid finns poliser

   Radera
  3. Om du parkerar i förorten ("orten") så kommer du inte att få någon bot/avgift, även fast det är både lagstadgat och skyltat. Om det har att göra med solidaritet eller arbetsmiljöproblem (eller både och) kommer jag inte ihåg men gratis det är det

   Radera
  4. Kanske det. Men inte tillräcklig usp för att skaffa bil skulle en säga.

   Radera
 4. Jag har också hittat till cykelns härliga värld. Har fortfarande bil men använder den väldigt lite. Alla ställen jag kan cykla till gör jag det. Får se hur det blir i vinter om jag lyckas fortsätta med cykel. Annars lutar det mycket åt buss.

  Från att alltid åkt bil till att numera göra allt för att inte ta bilen.
  Jag vet inte vad ställen hänt med mig.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar så vad "ställen" betydde innan autocorrect gjorde sitt.

   Radera
  2. Skaffa dubbade vinterdäck till cykeln så går det bra att cykla under vintern. Utan skulle jag aldrig cykla.

   Radera
  3. Det var nog bara dålig svenska från min sida. Jag menar att jag nuförtiden nästan cyklar överallt. Det finns vissa platser som ligger för långt borta. Då är det bilen som gäller.

   T.ex igår var jag tvungen att köpa nytt däck till sonens cykel. Biltema ligger i utkanten av staden, plus att det regnade. Då är bilen som gäller.

   Jobbet då är det cykel. Träning, cykel. Barnens aktiviteter, cykel.

   @Plina inte haft dubbdäck tidigare. Kanske kan behövas. Är det stor skillnad?

   Radera
  4. Om du bor på en breddgrad där det snöar mycket behöver du inte dubbdäck utan då räcker det med att sänka hastigheten. Annars så rekommenderar jag endast dubbdäck på framhjulet (samt något sänkt hastighet). Finns ingen anledning att ha dubbdäck på båda hjulen. Att bara ha dubbdäck på framhjulet är också hälften så dyrt. ;)

   Radera
  5. Västerås är inte den snöigaste platsen i Sverige.
   Testar nog utan dubbdäck i första hand. Får se sedan om jag tycker att det behövs men tack för dina tankar.
   Mvh PB?

   Radera
  6. Kan STARKT rekommendera dubbdäck på framhjulet. Orsaken är skillnaden i fall och hur du skadas.

   Om framhjulet mister sitt grepp så fortsätter "du" framåt och landar sannolikt på ansiktet, dvs direkt stopp. Synliga skador och dyra tandläkarbesök bryr jag mig inte om utan hjärnskadan du drabbas av är det jag tänker på.

   Om bakhjulet tappar greppet så hamnar du oftast liggande på sidan utan allt för mycket skador annat än på kläderna. Pga att det inte tagit stopp direkt utan du hasat längs med marken.

   Så dubbdäck och alltid hjälm, så slipper du träffa mig på en rehabinrättning......

   Med vänlig hälsning
   THZ

   Radera
  7. Ouch, ska nog titta lite mer på det där med dubbdäck.

   Radera
 5. Såg du några av de patrullerande väktare och civilpolis på eriksdalsbadet när du var där? Inne vid poolen, i omklädningsrum osv alltså?
  Hur gör man med värdesaker, nycklar går ju bra att simma med, men lämnar man mobilen hemma eller skaffar man en sån där plastpåse som man fäster på kroppen när man simmar? Kortet är ju vattensäkert så det är ju inga problem, men ett par sneakers i tvåtusenkronorsklassen? Ev ersättning via försäkring är väl bara att glömma antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 16:15: Jag hade med mig eget säkerhetsfolk, enda sättet att känna sig trygg nuförti'n.

   Alltså, med risk att nu råka i dubbeltrubbel i Nangiala har jag aldrig blivit bestulen. Förutom på schampo.

   Jag är uppvuxen i en familj där man varit besatt av prylsäkerhet. Min far exempelvis, tror att världen är ute efter honom och hans stash av goodies (2nd hand-fyndade kavajer och blåsinstrument). Och det är inte "världen" bara sådär, det är världens mest intellektuellt alerta vilains, tänk Oceans-filmerna. Jag minns hur han på portistiden skulle komma på en ny portkod till hyreshuset vi bodde i. Det var militärschifferövning i en vecka innan han till slut bestämde sig för att ta mammas sista siffror i personnumret, fast runtkastade på ett sätt som enligt hans beräkningar skulle kräva för mycket ansträngning från skurkarna.

   Mamma är likadan fast i det digitala. Som att de inte vore nog förvirrade kring DATAN redan så skapar hon olika intrikata lösenord för varenda inloggning vilket gör att jag får högt blodtryck varenda gång jag ska försöka hjälpa dem med något "dataproblem". Som exempel på dataproblem kan nämnas den gången pappa fick en massa gröna och röda streck under orden.

   Nåväl, det har väl slagit över eller någe men jag behandlar troligtvis detta med stöldprevention alldeles för lättvindigt. Och som sagt, förutom de där två schampoflaskorna, inget borta. MMM hade en bra post om det, dessutom på temat cykel. Korrelerar rätt bra med min syn på saker och ting: http://www.mrmoneymustache.com/2015/12/08/lessons-learned-from-having-my-bike-stolen/

   Radera
  2. Ursäkta, det hette snubbeltrubbel i Nangijala https://www.youtube.com/watch?v=84k2Y_VfLAs

   Radera
  3. @anonym - Om stölder är ett stort problem så kanske det enklaste är att lämna mobilen och de dyra sneakersen hemma så kan man simma utan att bekymra sig över grejerna.

   @FruEB - Jag tänker att det finns ett mellanting mellan din fars säkerhetsbekymmer och den blåögda varianten. Jag träffade på ett par igår som berättade att de blivit bestulna på sin datorn och gopro från vandrarhemmets låsta skåp. Jag har inte varit på ett enda vandrarhem som inte varnat att man inte ska lämna sina värdesaker men ändå lämnar många sina grejer i låsta skåp. Personligen är jag apless på att släpa på dator, ipad, kamera, pass etc med mig överallt men jag har inte någon lust att köpa en ny dator etc eller förklara åt polisen varför jag var en idiot. De flesta av prylarna kostar flera månadslöner här så det gäller att inte ge tjuven tillfälle.

   Efter att ha lyssnat på många domstolsförhandlingar så har jag insett att väldigt många stölder sker på infall. Prylen låg där och de bara tog den.

   Kontentan är att var inte en godtrogen idiot men skylta inte heller med prylarna.

   Radera
  4. @Plina "Kontentan är att var inte en godtrogen idiot men skylta inte heller med prylarna".jag tror att det är huvet på spiken. Att jag inte tror på larm har jag skrivit om här: https://efficientbadass.blogspot.com/2018/07/semesterspecial-inbrottsskydd.html

   Radera
  5. Det beror nog lite. Har bekanta som haft flera inbrott i sin villa men jag kanske hade valt lite säkrare dörrar och belysning etc i första hand. Dessutom tror jag en potentiell inbrottstjuv skulle bli ganska besviken på bristen på lättsålt gods imitt hem

   Radera
 6. Skrattade gott åt din fars bekymmer med den perfekta portkoden. Men verkar ju ha gett resultat då secound hand fynden verkar vara orörda. I Uppsala byggs nu ett cykelparkeringsgarage för hårt prövade Stockholmspendlare, kostnaden beräknas uppgå till 47 miljoner så även om det är kostnadsfritt att parkera cyklar så kan kommunerna hitta olika sätt att betala för nöjet ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns den där cykelparkeringen från mina Uppsaladagar. Undrar hur många av cyklarna vid centralstationen som var övergivna.

   Radera
  2. My thought exactly. Varför säljer de inte de övergivna cyklarna? Likadant på mitt jobb. I min Brf har vi kört bort vraken.

   Radera
  3. För att det vore brottsligt!

   Radera
 7. Ingen aning om vad cykelgaraget kostade där jag bor men för en hundring per månad har du torr och varm cykel + ett skåp att låsa in hjälm, överdragskläder, regnställ. Underlättar att ta cykeln till tågpendlingen! Bör bidra till att minska parkeringskaoset i kvarteren runt centralen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostnaden är en örfil i ansiktet på oss bilister som betalade motsvarande belopp för två timmars blöt, kall bil och inget skåp för hjälm.

   Radera
  2. Borde väl vara en örfil på båda sidor ansiktet med tanke på vad ni bilister (vet att du sålt bilen) ställer till med för miljön och då tänker jag främst på buller och avgaser bland oss fotgängare och cyklister. :)

   Radera
 8. Håller i allt om cyklandet med men förstår inte din aversion mot parkeringsappar. Easypark är verkligen superbäst tycker jag. Leave Easypark alone!

  https://m.youtube.com/watch?v=0wG_h3U568w


  SvaraRadera
  Svar
  1. @IGMR: Haha (klipp - vad gör hon idag tro?). Ja du har rätt, Easypark var faktiskt rätt "rolig". Nu när jag tänker på det saknar jag den. Jag ska faktiskt ta och ladda ner den i detta nu och använda den bara för skojs skull. Med regnummer ABC123.

   Radera
  2. Fräser väl runt och showar i Vegas. Det är väl där de hamnar till slut.

   Nä gör något bättre med din tid än att torrköra appar för guds skull. Carpe diem och YOLO.

   Radera