Bakom kulisserna på FI(RE)-rörelsen

Efter intervjun i Placera har jag fått en del nya läsare vilket är roligt eftersom syftet med den här bloggen är att sprida FI(RE) till en större massa. Varför? För att jag själv har blivit så hjälpt av FIRE och eftersom jag tror att världen hade blivit en bättre plats om vi alla nyttjade hela eller delar av av metodologin inom FIRE-rörelsen (en rörelse som jag för övrigt anser har mycket gemensamt med Lean*). Detta vet ni gamla läsare men jag ser på statistiken att nytillkomna inte går tillbaka och läser från inlägg ett varför dessa kan få intrycket av att det här är en blogg om att äta bananer och dricka cava. Därför presenterar jag här ett go to-inlägg som kom till i kölvattnet av att IGMR i veckan tipsade om en Suze Orman-roast som ledde mig in på ett annat inlägg från MMM som var sådär klarsynt och härligt som bara ett MMM-inlägg kan vara, läs det här om du vill.

Sen satt jag en hel dag, endast avbruten av cavadrickande med en läsare [ok den här bloggen handlar mest om att dricka cava], och översatte och komprimerade texten för att göra den rättvisa utan att den för den skull skulle vara åtta A4-sidor lång (vilket den blev när jag klippte in den i word). Och då insåg jag att det här inte var optimalt. Det var för långt och bitvis för face-punchigt och det är inte säkert att en svensk publik är redo för dessa MMM:ska trademarks.

Svenne banan är inte van

Dagen efter, när jag skulle städa i köket**, satte jag på ett slumpmässigt valt ChooseFI-avsnitt jag halkat efter med nämligen 079R Personal Brand, uppföljningen till Go With Less-avsnittet samma vecka. Och om man tar sig igenom de första tio minuternas prat om kompost och dörrhandtag slog det mig: Det här podcast-avsnittet säger allt om FI(RE)-rörelsen, precis allt. Det är på intet sätt ett spektakulärt avsnitt eller "det perfekta start-avsnittet". Då hade jag nog snarare pekat hit eller hit. Nej, det är ett helt vanligt ChooseFI-avsnitt som på ett alldagligt och informellt sätt berör framåtandan, fysisk och psykiskt välbefinnande, DIY-aspekten, törsten efter kunskap i största allmänhet, life hacks, community, resor, miljö, delningsekonomi, gigekonomi, geo-arbitrage, house hacking, investeringstips, ja många av de små trådar och tekniker som väver det finmaskiga nät som är FI(RE)-rörelsen i dagens USA (men snart även i Europa, det är jag helt övertygad om). Sammanfattningsvis kan man säga att det handlar om att minska på pengar och öka på relationer. Personligen har jag sparat tusentals och tusentals kronor bara sen jag startade den här bloggen på olika tips och trix från er läsare***. Om du är nyfiken på rörelsen blir det här avsnittet som att glutta bakom gardinen, få en skymt bakom kulisserna, snarare än att få paketet womansplainat för dig av en passivt aggressiv bloggare alternativt läsa ett nidbildsreportage i svensk dagligmedia, komplett med iStock-inköpt bild på vit sandstrand med dollarsedlar i en hängmatta.

Kära nya läsare. Du får gärna fnissa åt mig, tycka att jag är en frugal weirdo och skicka skojfriska mail med fåniga sparknep (btw jag tar dem på allvar). Men på ett villkor: Du lyssnar på nedan avsnitt först. Följ nedan länk och scrolla ner en smula till spelaren. Eller ladda ner ChooseFI på din vanliga poddspelare och gå till Ep. 079R (OBS! "R" inte bara 079).

https://www.choosefi.com/079r-personal-brand/

Det är söndag. Puffa till kudden och plugga in hörlurarna och dra täcket över huvudet. Detta avsnitt tar en timme och jag säger dig att denna timme kan komma att förändra ditt liv. Eller så gör den inte det och det är helt i sin ordning. Men oavsett vilket vill jag att du ska bära med dig att förekomsten av FI(RE) i poddar, på YouTube, på sociala medier och i bloggar i slutänden landar i en sak och en (två?) sake/er enbart; kärlek till människa och miljö. I detta inkluderat dig.


Mvh/
FruEfficientBadass

* Och för er som gillar Lean och vill applicera det hemmavid kan jag rekommendera läsning av Lean@Home och mitt inlägg om tvätt som handlar om en sådan transponering.
** För fler städtips besök gärna detta inlägg.
*** Och vissa av er som saknar moral har glappat om studentrabattkoder onlajn och annat göttigt och nej jag tänker inte berätta var i bloggen du hittar denna du får börja från inlägg ett.

13 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja sammanfatta FIRE (och jag fattade inte ens att det fanns en benämning förrän ganska nyss när jag landade på din blogg för några månader ? sen) som ett lugn-och ropiller/uppåttjack/vilorum/stressförgörare/planetsaver i en hetsig omvärld.

  Jag, och min familj, lever i en ny tillvaro av mycket mer lugn sedan jag började välja "frivillig enkelhet" åt oss. Jag säger att jag valt åt oss för maken har inte aktivt varit med, mer accepterat. Nu när han sett verkningarna och hur mycket vi kan spara och hur lite pengar vi behöver konsumera en månad är han med på tåget. Att han vågade/kunde säga upp sig från ett arbete som drev sjukskrivning och dåligt mående är mycket tack vare de låga omkostnader vi landat i. Han söker nya jobb och påhugg men vi står inte och faller med att vi behöver två fullständiga inkomster.

  Och som pepp för nya läsare av bloggen. Mitt hårdsparande startade på allvar under en tid då vi hade bara en inkomst, 1,5 ibland eftersom min hälft varit mycket borta från jobbet. Trots det har jag i snitt sparat runt 50 % av min inkomst och har på mindre än ett år nu en buffert som täcker stora oförutsedda utgifter. Jag har sparat lite på börsen under många år, har en ganska måttlig summa där men ser hur det tar fart nu med vårt nya fokus.

  Vi avstår INGENTING vi saknar, vi lever LYCKLIGARE nu (capslock saturday-myz) för vi oroar oss noll för ekonomin. Förr drog vi på spaweekends x antal gånger per år, visst skulle man kunna argumentera att det visst är en "uppoffring" att inte tralla på med det, men vi känner inte så. Nu gör vi det kanske en gång per år och njuter desto mer av det.

  Vi kunde enkelt handla mat för 7000 tidigare, nu har vi legat stadigt på ca 2700-3000 och vi äter bra mat, massor av grönt. Oh Willy I LOVE YOU, sorry ICA Maxi men du måste häppa upp rödpriserna. Så bara på ett par månader med den besparingen har vi ett par cashmeretröjor/en spahelg de luxe som vi verkligen har råd med på riktigt om vi vill.

  Så, vi är en snålfamilj som uppskattar livets goda (cheesus, sorry frun men jag tänker att "man ska tala med bönder på bönders vis") och det kan vi göra samtidigt som vi konsumerar massvis mindre än de flesta vi känner. Fatta hur lycklig planeten blir av det! Fatta hur lugnt och skönt det är för oss att typ koka matlådor en lördag istället för att dra på oss vinterkräksjuka i random shopping mall. Etc etc etc.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Så, vi är en snålfamilj som uppskattar livets goda (cheesus, sorry frun men jag tänker att "man ska tala med bönder på bönders vis")". Jovisst är det så. Låt mig förtydliga för dig som kommer direkt från Fejjan: "FIRE tillåter dig också att UNNNA dig saker som ger GULDKANT på tillvaron för You Only Live Once älzkling :) :) :).

   Morsan - blögga hade inte varit komplett utan dina uppdateringar och jag är SÅ glad för din mans beslut. Good days ahead.

   Radera
  2. Sorry, copydelen i hjärnan har semester. Därav tegelstenen. Först blev jag lite rörd över att du gladdes över min mens.. Håller på att vänja mig vid progressiva glas. Som FÖR ÖVRIGT är inköpta på lågpriskedja för en spottstyver av vad min vanliga optiker skulle ha. Svinbra funkar de, för det mesta, mensa, mencha.
   Morsan

   Radera
 2. Skulle du vilja skriva lite mer om geo-arbitrage och dina egna tankar kring det? T.ex sälja sin lägenhet i sthlm och köpa en gård i Mullhyttan eller Grundtjärn för en bråkdel av sthlm priserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som jag främst skulle finna intressant med geoarbitrage är en kort lista med typ topp 3 saker man går miste om och saknar (tänk närhet till dagis) och topp 3 saker man tror man ska sakna men inte bryr sig om efter flytt (typ möjligheten att gå konsert som man ändå aldrig gör).

   Radera
  2. Om man kan tänka sig att betala 600-1100 tusen för ett bra hus, föreslår jag den lilla centralorten.

   Du får 6-7 dagis att välja på. Grundskola upo till årskurs 9. Vårdcentral, bibliotek, ca tre större livsmedelshallar, bygghandel och ett 10 tal övriga affärer. Allt inom 2 km cykel avstånd. Bra arbetsmarknad om man skulle vilja göra något inhopp.

   Man kan eventuellt sakna rödljus, parkeringsautomater, köer, anonymiteten. (Folk hälsar) och att få trängas på badstränder, när man ligger där ensam.
   Lantisen

   Radera
  3. Håller med Anonymarna. Det finns en intressant kalkylator "Cost of Living Calculator" i det fall man skulle kunna tänka sig att röra sig utanför Sveriges gränser i perioder. Bland annat skulle jag kunna växla ett års omkostnader mot två år i Krakow.

   "1,500.00€ in Stockholm, Sweden in average has same local purchasing power as 734.42€ in Krakow (Cracow), Poland (assuming you pay rent in both cities). This comparison assumes net earnings (after income tax)."

   Man kan fastna i den här och drömma sig bort till många ställen både nära och längre bort.

   Radera
 3. For the love of God, could somebody think of the children! (Ska läsas i Ned Flanders fru-röst). Som familjen frugal stealth, alltså frugala i smyg, kan vi läsa mönster i vår omgivning som allt som oftast går ut på baaarnens välvarande. Dessa verkar riskera att utveckla asociala personlighetstyper alternativt bli rena losers om de inte får: 1. Minst en skidresa och charterresa om året. 2. Besöka minst ett av följande evenemang, Disney on ice eller liknande arenaäventyr med tillhörande merchandise. 3. Besöka nöjesfält uppbyggt av plastbitar, djur och karusellpark eller sagofigursparker. Detta är något som vi har skalat bort i strävan att inte slita ut sig på jobb till man är 70 år. Är våra kids olyckliga, osaliga, oskäliga? Nej för tusan! Vi gör saker med barnen hela tiden men det kostar oss inte år av arbete. Vi kan också besöka lekland/parker men då gör vi det vartannat år t.ex och åker off season naturligtvis. Så nya läsare, våga börja tänka i frugala banor och när ni väl tar steget säger det ka-tjing i kassan mest hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnen skulle utveckla asocialitet på grund av de "brister" du nämnde?! Denna ursäkt/bortförklaring är vad hjärnan blixtsnabbt producerar när känslan av förvirring uppstår och man famlar efter ansvarsfrihet och lugn. Hur många fler märkliga uttalanden är inte komna ur dessa chocker? /Eva

   Radera
  2. Det värsta är att barnen inte minns. Jag har genomlidigt TVÅ monster truck-föreställningar i Globen och inget barn minns någonting medan det i min hjärna för alltid finns kvar.

   Radera
  3. Jag har läst om normer i grupp de senaste dagarna och det är tillämpbart på Fire och föräldrar. Det är egentligen intressant gruppnormer kan få människor att bete sig, såsom att gå på diverse lekland etc allt för att de stackars barnen inte ska känna sig utanför.

   Radera
 4. Ett bra poddtips säger man aldrig nej till. Tar och kör den här på nästa löptur helt enkelt och hoppas på frälsning! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer puttrigt gemyt än frälsning skulle jag säga. Men det är sådan FIRE-rörelsen är - ett gäng nördar som jämför komposter, inte som vissa tror, någon form av moderna yuppies.

   Radera