En ny matrutin 1:2

CIAO SUCKER*!

Ni som följer mig på Instagram vet att jag varje måndag får hem Mathems "2:a-sortering" frukt/gröntkasse vilket känns bra på flera sätt. Pengaaspekten givetvis (59kr för huuur mycket frukt och grönt som helst, se bild nedan), den ekologiska aspekten i att konstigt formade frukter eller vindruvor där 90% av klasen är ätbar faktiskt äts inte slängs.MEN det tillkommer faktiskt ytterligare en aspekt och den ska jag berätta om nu. Innovationsaspekten. Det är lite som Mästerkocksmomentet när deltagarna får en utmaning att slänga ihop en rätt av en gurka, tre ägg och en jalapeno. Man måste använda sin hjärna och använda grönsaker man normalt inte är sådan stor fan av. Exempelvis hände det tidigare cirka 0 gånger om året att jag köpte aubergine. Ni vet de där lila grönsakerna som betyder sneligga på mobilspråk. Ej heller sötpotatis var en ingrediens i vårt hushåll. Eller mango, minipaprikor eller gula körsbärstomater. Any Heuw, jag tänkte idag dela med mig av vår nya måndagsrutin som uppkommit efter 2:a-hands-sorterings-introt i vårt hem. Jag kallar det

MONDAY BURRITO NIGHT**

Jag vet ärlligt talat inte riktigt vad en burrito är för något, men i vårt hem har det blivit samma sak som random fräs som jag haft tacokrydda över, lagt i ett tortillabröd. Se och lär:


1. Frigör en liten bit kött/blandfärs från ett paket. Jag köper Gotlandsblandfärs à 500 g som jag delar på tre bitar vilket ger 167 g/måndag = 33 g/pp = hyfsat flexitarianskt. Köttet går att utesluta men vi befinner oss i en ordnad nedtrappning av köttbruket i vår familj och jag tycker att det ger bra smak.

2. Jag finfördelar två aubergines och låter fräsa med köttfärsen. Det går även bra att fräsa med sköljda, färdigkokta svarta bönor.

3. I det här fallet hackade jag också upp två röda paprikor varav en var pytteytte möglig i en kant (som jag naturligtvis skar bort vad tror du om mig). Och så på med taco- eller fajitaskryddan. Salt och peppar också. Kanske lite grillkrydda med.


4. Till detta serverade jag finfördelade sekunda tomater, burkmajs, morotsstavar och lite crème fraîche som jag smaksatte med en slatt sofistikerad dipkrydda "Holiday". OBS! Du måste ha tortillabröd och/eller nachoschips stand by för MONDAY BURRITO NIGHT, annars faller konceptet platt som en pannkaka och barnen genomskådar din bluff.

Fördelar med ovan matschema är att jag omgående kan vräka ner de grönsaker som verkar ha kortast hållbarhet i fräset. Att köpa 2:a-sortering för att låta den ligga och ruttna i kylskåpet är kontraproduktivt. Any How, barnen får i sig en massa grönt och det hela går med fördel att ackompagnera med en flaska väl tempererad Dao***.

59 kr på ett grönt apotek nära dig.
Mvh/
FruEfficientBadass

* DET ÄR INTERNATIONELLA CAPSLOCKDAGEN
**Jag letade på YouTube efter ett burritorelaterat klipp men gick bet utan fick istället detta i håven. Kan någon förklara för mig vad det har med burrito att göra? Jag fick emellertid en måndagsmorgonchock av innehållet. Jag kan helt enkelt inte beskriva det i ord som räcker till. 
*** Vilken temperatur som helst that is.

P.s. För övrigt har jag nu äntligen fått en Lidl på gångavstånd vilket kommer att göra underverk, jag säger UNDERVERK med min matbudget. Efter tips från Maria har jag lånat "1 000 kronor på en månad, 90 måltider 90 spartips" (Anette Holm), komplett med inköpslista, vilket säkert kommer att rendera ett inlägg vad det lider. D.s.


89 kommentarer:

 1. Väldigt bra tips med Mathems grönsaker.
  Maten är den stora utmaningen. Vi gör av med 14k i månaden på mat på 3 pers. Analys?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Holy f*ck! Är XO-konjaks bräserade tryfflar vardagsmaten eller?

   Radera
  2. Ooops. Ska genast sluta skämmas över mina 2K för en pers, inkl förbrukningsvaror.

   Radera
  3. O jag är nästan som Sparo, runt 700 kr.

   Radera
  4. Kaktus - vi var typ som ni. Mellan 8-11 papp för tre pers. Nu är vi nere på cirkus 3500 inklusive alkohol och matlådor på jobb. Nu äter vi inte kött och det hjälper till... Det som har gjort resan lätt för oss är att vi svalt stoltheten och börjat köpa generiska märken, lagar mycket mat från Undertian.com samt förstås - matlåda. Tidigare åt vi inte speciellt bra men allt var spitze med ekologiskt, supermärken och så. Vi slängde MYCKET mat och nu ingenting. P L A N E R I N G är a och o.

   Radera
  5. Just - handlar bara på Willys och Lidl. Tidigare var det fin-ICA (Ica Malmborgs).

   Radera
  6. @Kaktus; När kommer vi hem och äter hos er? Vi är fem pers, en är glutenallergisk.

   Radera
  7. "Nu är vi nere på cirkus 3500 inklusive alkohol och matlådor på jobb. "
   Jag fattar inte. Men det låter helt suveränt.
   Vi handlar på Mathem sedan vi sålde bilen och på Lidl. Mycket vegetariskt. Inga halvfabrikat. Kravodlat i och för sig.
   Man kan se det som 4 pers när jag tänker efter. Äldsta barnet kommer hem ibland och fyller väskan med vår kravodlade Parmesan.

   Radera
  8. @kaktus Äter ni färsk frukt? Det är boven på mitt matkonto + Hälsofil. Dock är jag inte beredd att ge upp det.

   Radera
  9. You bet. Hustrun älskar vårt enorma fruktfat som ska vara fullt.
   Och jag är svag för snygga grönsaker. Aubergine t ex. Som inte är lika snygga när jag hittar dem i kylen nån vecka senare. Men det kan inte vara mer än några hundra kr. Hit me!

   Radera
  10. Snygga grönsaker är fördärvet. Köpte ett knippe olikfärgade rädisor på torget i lördags. Så nu jäklar blir det lila, gula, vita o rosa rädisor några dagar! Men de var faktiskt billiga. Värre med mango, varannan är ju rutten typ. Sådan frukt som är ett lotteri borde man (jag) sluta köpa.

   Radera
  11. Du ser. Det är så lätt att fastna i jakten på den perfekta mangon.
   Var börjar man? Jag kanske borde kolla någon av alla kokböckerna med ekonomirecept?

   Radera
  12. Kaktus, börja med ärtsoppa på torsdagar. Det lär sänka dina matkostnader med runt 12% överlag. https://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/fattigveckan-del-3-klassisk-artsoppa.html

   Radera
  13. Bra, tack, billig soppa till midda på torsdagar (ärtsoppa inte möjligt). Borde jag klara.

   Radera
 2. Du gör väl egen tacokrydda istället för den glutamatsmakande sockerblandningen i affären?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Skalex; Nej. Jag tror att det är glutamaten de går igång på kidsen.

   Radera
  2. Man kan drabbas av kinasyndromet av för mycket glutamat, huvudvärk kräkningar och diverse annat lurt. Det skrev Björn Gillberg om redan på sjuttiotalet i boken "Mordet på framtiden." Det var han som tvättade sina skjortor i *Prädd i TV./ Förortsungen
   *Gräddersättningsmedel

   Radera
  3. Det är dessutom billigare med egen krydda, jag gör efter recept från bloggen Zeinaskitchen.se Kryddor köps billigt i påse på Willy's.

   Radera
  4. Men jobbigt, kan du inte bara säga.

   Radera
  5. http://zeinaskitchen.se/tacokrydda-hemmagjord/

   Radera
 3. Alltså va,vet du ju inte vad som finns i Mathems transporter,möglig glass, mens och mänsklig urin förekommer bland matkassarna. Det stod mänsklig, kan man se någon skillnad!? I vilket fall som helst råder det omänskliga arbetsförhållanden på Mathem, fast det har inte påverkat kunderna mer än marginellt./ Förortsungen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte det som gör oss friskare - lite bakterier? Nej fy, klart man inte ska ha dåliga arbetsförhållanden. Det är en utmaning att få lönsamhet i distribution av mat och vi konsumenter vill ha allt - gullig arbetsmiljö men aplåga priser.

   Radera
  2. Kolla Ekots webb, finns ett reportage där.

   Radera
  3. Alltså, grönsaker är mer eller mindre tvungna att växa i kiss och bajs. Eller gödsel om det låter bättre. Det är ju därför man sköljer dem...

   Radera
 4. Hur hittar du den matkassen? Finns inte i sortimentet enligt mathems webbseijda?!

  /avis och vill också ha andrasorteringsgrönsaker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du söker på "2:a..." alt. "Frukt& Grönt 2:a..." whatever och då kommer den upp I DEN MÅN DEN FINNS DEN VECKAN (det är internationella caps lock-dagen), den kan vissa veckor lysa med sin frånvaro snif. Detta tips har copyright Ingrid, bara så ni vet.

   Radera
 5. oj oj oj, Lidl på gångavstånd, med lite enkel huvudräkning bör då Fru EB husera kring Östermalm.. =)
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför då? Jag har också lidl på gångavstånd, men det är 10tals mil till östermalm...

   Radera
  2. Anonym 9.59, det är där "huvudräkningen" kommer in. Jag kom dock till en annan slutsats. Men A kan ha rätt. Låt oss inte peta i mystiken för mycket. Det är roligt att inte veta för mycket yttre detaljer! :D /Eva

   Radera
  3. Det har jag redan förstått, att hon bor på Östermalm och jag har bara nians matte.Trots liten erfarenhet av Östermalm snarare det motsatta och på det väldigt dåliga mattekunskaper,tycker jag att fru EB bara e bäst/FU

   Radera
  4. Ser att jag skrev under fel användarnamn.. "huvudräkningen" var nog fel val av ord, det är nog snarare än kvalificerad gissning.

   Eva: absolut, jag skrev det med glimten i ögat och vi låter det stanna där.

   FU: jag är nog en av fru EB's absolut största fan, så det var inte alls illa menat, och jag tror hoppas hon tolkar det så också
   /A

   Radera
  5. Vad gulligt, jag har aldrig varit föremål för spekulation förut. Ni får väl göra en "konspirationsteori" som min dotter kallar allt som är omgärdat av ett frågetecken. Typ någon K-pop-artists bebis eller huruvida det är glassplitter i läppbalsam.

   Om det nu vore så att jag bodde på Östermalm så har jag då också gångavstånd till Sveriges dyraste matbutik - Sabis i Fältöversten. Jag hade en kollega en gång som handlade ingredienser till en pizza där, det landade på 400 kronor.

   Radera
 6. Ett tips som både sparar pengar och tid är att förvälla grönsaker som man sedan fryser in. De blir då också mjukare vid upptining och kokas/steks snabbare. Näringen bevaras också i frysta grönsaker. Man kan passa på att köpa mycket grönsaker som är billigt, inte minst det som är känsligt och snabbt blir gammalt annars. Även hackad lök kan man frysa. Just lök tycker jag ändå inte man behöver förvälla först.

  För okunniga: Förvällning är enkelt. Koka snabbt upp grönsakerna i vatten och lite salt. Häll bort vattnet och låt kallna. Frys in. Det skyddar konsistensen och de fryser inte sönder.

  Tidsbesparingen då? Jo, man tänker dosering i framtida rätter. Man fryser in de grönsaker och mängd man normalt har till en viss rätt för säg 4 pers. Vid matlagningen tar man bara fram grönsakspaketet och i grytan, stekpannan eller ugnsformen tillsammans med det man kanske haft färskt. Inget skärande och pysslande och mindre disk! /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som vanligt hamnar jag då i återvändsgränd eftersom min frys är för liten. För tillfället upptas den dessutom av två målartråg med rollers och penslar, efter tips från Katarina från Anne Dwszxxynknzxywwxxs sammanställning av The Tightwad Gazette.

   Radera
 7. Förresten, har ett till tips. Om man gillar tacomat kan man variera sig lite genom att blanda kokt basmatiris med tacofräset i ugnsform och blanda i förvällda paprikabitar i allt eller fylla hela förvällda parikor med röran. Det är så gott! Ovanpå lägger man ett lager av god ost och så in i ugnen för att gratinera en stund. Supergott! :) /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yummylainen, detta skall testas, så snart Maria förser mig med recept på giftfri tacokrydda.

   Radera
  2. well, jag skulle inte vara särskilt oroad för glutamat,

   Anledning: https://tyngre.se/Artiklar/P%C3%A5st%C3%A5enden-och-myter-kring-glutamat

   /A

   Radera
  3. Å, som vanligt då, suckade Ior. Aldrig får man ha ett matlarm i fred. Tack A! Nu ska jag gå och stänka lite grillkrydda i kaffet.

   Radera
 8. Ibland när jag läser din blogg känner jag mig lite korkad, inte så lite heller, pensionsuträkningar, aktier och fonder. Smarta tankegångar, jag kämpar och tänker att det är bra för mig. En del skriver ju kommentarer så att man tror att man har hamnat i filosofiska rummet, en del gör inte det. Jag kravlar på och ibland tar jag mig upp.
  Är det något jag kan näst intill på mina fem fingrar så är det att laga mat./FU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar byta ut "korkad" till "ointresserad". Har gett Filosofiska rummet flera chanser, men nej jag är fortfarande ointresserad. Märkligt, eftersom filosofi är ett av mina huvudintressen. Men i Sverige handlar mycket i media om debatt mellan (minst) två läger, vässande av argument som tar kål på "motståndaren" och komma fram till "svar". Så torftigt!

   Vanliga samtal där svar inte ges, står inte högt i kurs. Därför gillar jag podden Myter och mysterier som Sveriges Radio inte vill sända. Inget skrivs på näsan och lyssnare förutsätts vara intresserad av Livet och inte av att tävla och briljera. Det är väl för samhällsomstörtande också om det de talar om börjar tas på allvar av flertalet. /Eva

   Radera
  2. Alltså det är något med FU som gör att jag bara vill höra mer och mer, hen är så rolig på ett så särt vis. Nåväl, ni har inte förstått Filosofiska Rummet. Man lyssnar på FR på samma sätt som Hotel Costes - det är bakgrundsljud. Gärna till matlagning. Bra för blodtrycket, på samma sätt som Sjö- och Landvädret.

   Och NU Eva ska du få höra, jag lyssnade igår på Myter och Mysterier, avsnittet med temat Gudinnor (bland annat den onda Lilith) och jag vet nu varför jag har så svårt för Eric. Han är ju öppet kristen. Sorry, då faller jag bort på grund av vekt intellektuell stringens. Jag vet att det är torftigt av mig, men jag kan bara inte ta in det. Plus att hans, oerhört vältalige och lärde podkollega, smaskar trots att han inte äter på något (tror jag?). Jag vill poängtera att jag NATURLIGTVIS INTE HAR NÅGOT EMOT KRISTNA ELLER ANDRA RELIGIÖSA TROSSAMFUND* (minus möjligen Laestadieanerna för de anser att gardiner är satans kalsong?) men jag är ingen stor fan av att lyssna aktivt på dessa resonemang. Samt att jag misstänker att jag bedövats och avtrubbats i min lyssnarförmåga på grund av dessa snajdiga amerikanska produktionspaket av typen Paula Pant och ChooseFI där ingen smaskar, det bara levereras oneliners och snabba tankar. Bam bam.

   * Internationella capslockdagen

   Radera
  3. Öppet kristen?! Tror ytterst få kristna skulle påstå det! Han är alltför fritänkande och flörtar med det ockulta och vill inte tillhöra någon kyrka, vilket är ett säkert tecken på att kristna, åtminstone inom frikyrkligheten, aldrig skulle kunna ta honom på allvar överhuvudtaget! Jag talar inte om för mina kristna bekanta att jag lyssnar på denna podd, det skulle vara dödsstöten för min trovärdighet. /Eva

   Radera
  4. Å men i detta avsnitt sa han att han kallade sig kristen såväl internt (inom sig själv) som externt (inför andra). Men att han hade problem med något inom detta som jag då inte lyckades förankra i min hjärna för jag höll samtidigt på att borra upp en rullgardin.

   Radera
  5. Men gillar du mest oneliners och snabba tankar, Fru EB? Har inte fått det intrycket, även om jag naturligtvis för länge sedan förstått att just vi två är väldigt olika.

   Och detta med kristen och inte kristen är ett kapitel för sig. Om svenskar, som saknar uppväxt inom frikyrkligheten, skulle veta hur tänket ofta går, skulle det bli rubriker i media mest hela tiden, tills man vant sig eller förbjudit viss verksamhet eller plötsligt börjat lobba MOT religionsfriheten. Samhällsomstörtande tänk och ideologi är bara förnamnet. Men i ett supermodernt och sekulärt(?) svenskt samhälle är det ju inte så konstigt. Det "kristenhet" som syns på ytan är dessutom bara den fega anpassningen. Nå nog om det. Som sagt, en helt kapitel för sig. /Eva

   Radera
  6. Vag jag antar att Eva menar att han i mångas ögon (speciellt frikyrkliga) inte räknas som en kristen för att han inte uppfyller deras (ofta smala) definition av vad en kristen är. Efter att bott i närheten av laestadianer så kan jag säga att många i min bekantskapskrets har en väldigt negativt bild av den sk kristenheten bland dessa som verkar vara mest för syns skull eller när det passar dem.

   Sedan har jag andra ingifta i släkten som uppenbarligen är kristna men det varken syns eller hörs.

   Radera
 9. Har alltid tyckt det varit konstigt att Konsumaffären på Sibyllegatan precis mitt emot tunnelbaneuppgången har kunnat överleva, har sällan sett några kunder som gått in eller kommit ut ur den affären så jag har tänkt att det nog var något ideologiskt från Coopledningen sida centralt - att de måste ha ett fotfäste mitt på Östermalm, och speciellt nära det anrika Östermalmshallen.
  Så nu har de alltså slängt in handduken och så flyttar Lidl in i stället.
  Tror det kommer att bli en stor succé för Lidl, rika människor är för det mesta rika just för att de inte köper/handlar/spenderar upp alla pengar.
  Så nu kan man få se FruEB dramaten som en vanlig människa även på Östermalms gator. Berätta gärna vad du tycker om deras sortiment och om det är något speciellt du vill rekommendera till dina läsare här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var där redan igår och det var knökafullt. Precis som du säger var Coop lika öde som Rönells antikvariat, hur man nu lyckas med det givet folkdensiteten i området och deras desperata försök att dra till sig den - åtminstone vad butiksledningen trodde - finsmakande målgruppen med "50% på skaldjur" och annat tjafs. Du har helt rätt, många på malmen är täta just för att de kör gamla Peugeots från 90-talet och inte handlar multum. Det var mer svenskt tenn i dussinförorten jag bodde förut än här där folk kan bo i rätt sjaviga lägenheter (även om kvadratmeterpriset är högt). Any Heuw, Lidl liksom alla andra kör ju planogram så det är samma sortiment som vanligt. Jag handlade min klassiker: Lasagne (som även finns bra som glutenfri) och lite donuts som var asbilliga på grund av invigning. Ska dit snart igen när det lagt sig, gick ju knappt att röra sig därinne.

   Radera
  2. Du som är gammal i gamet, du tar säker hem tävlingen de har på Lidl där priset är 150 sekunders (!) fri shopping i valfri Lidl-butik. Tävla med hur många bilder som helst på Insta.
   Nackdelen är förstås att du röjer din identitet, men du kanske kan övertala din man att stå "målvakt"?

   Ser att det är extra rabatt
   " Ett annat månadslångt test för att locka kunder till den nya butiken är att alla som visar upp kundkort hos en konkurrerande kedja får tio procent rabatt.

   – Det är lite kaxigt! Vi vill bjuda kunderna på något särskilt i samband med invigningen. Den här rabatten har testats i Finland förut, men det blir första gången vi gör det här i Sverige, säger Petra Whitehead, pressansvarig på Lidl."

   Tror jag det att det var knökfullt!! Tydligen har ni även "personal shoppers" på östermalms-Lidl.
   Jag blir alldeles avundsjuk, tror jag måste flytta till östermalm omedelbart, eller iallafall sadla upp hästen och ta en tur dit. Honom kan man väl parkera vid Garnisonen, men frågan är om det finns uppladdningsstolpe (havreautomat) där?

   Radera
  3. Nu vet jag inte vad det innebär att vara målvakt, men att engagera min man att vara delaktig i någon form av snabbhetstävling är att be om jumboplatsen (han har andra kvalitéer). Jag fattar inte grejen med att visa konkurrerande kort?

   Radera
  4. Poängen med att visa konkurrerande kort: Man vill veta vem som är konkurrent och motståndare.

   Radera
  5. Visa upp ICA/COOP/WILLYS kundkort och istället för att betala 300kr i kassan betalar du 270 kr.
   Det lockar in kunder, många vill inte mista poängen/rabatten de får på ICA/COOP och på detta sätt så får kunderna en känsla av att inte gå miste om några poäng då de ju bevisligen fick något för sitt vanliga beteende i kassan.
   Det hela går ju naturligtvis ut på att få kunderna att skaffa nya vanor, nya rutiner. Det är ju alltid lite jobbigt att gå in i en affär där man inte hittar riktigt på en gång, och där man inte känner igen alla varor, tycker väldigt många människor. De flesta människor är ju vanedjur, så det gäller att sätta nya vanor

   Radera
  6. Aaah I like! Riktigt grymt. Hur länge sa ni att detta fortgick?

   Radera
  7. Hittade även detta intressant citat:
   "
   – Äntligen kan vi erbjuda Östermalmsborna lika bra produkter som de redan har i resten av Sverige, och till samma låga pris. Medan våra konkurrenter ofta anpassar priserna beroende på läge tycker vi inte att det ska spela någon roll var i landet man bor och håller därför lika låga priser i alla våra butiker, säger Johan Augustsson, Sverigechef Lidl.
   "

   Radera
  8. Pure altruizm (läses med tysk brytning). Ni har väl hört den gamla konspirationsteorin att Lidl etablerade sig i Sverige för att kunna dundra ut tysk sprit inför en eventuell omreglering av vinmonopolet? Därav de för svenska mått överdimensionerade vattenavdelningarna i början (det skulle rullas ut vin- och spritpallar där var tanken). Men så blev det inte och nu är jag uppriktigt impad av dem. Fina butiker, bra frukt och grönt, snygga PR-kupper av typen Dill och nu senast någon form av "Bra arbetsgivar"-pris inom svensk dagligvaruhandel. Hade de plockat bort backarna med Kinaplast i mittgångarna samt slutat hitta på så töntiga varumärkesnamn ("Freshona", "Milbona", "Chrispy") hade jag älskat dem mer.

   Radera
 10. Trevligt tips med andra handssorteringen! Däremot upprörande att auberginen blivit så behandlad som Askungen vid spisen! Så här gör man för att få ut en snabb men trevlig middag.1 Skiva dem i halv centimeter tjocka skivor. 2 lägg på salt i 20 min så bitter vätskan trängs ut. Eg behövs nog inte saltet nuförtiden men varför chansa! 3 Skölj bort saltet och krama ur auberginer med rejält med handen. 4 Lägg i stekpanna med olivolja och fräs på medium värme till sidorna är fint gyllenbruna. Klart! Servera med pasta och pesto så är alla nöjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upprörande indeed. Jag ska eventuellt testa ovan när vi har vuxna som gäster. Barnen tror ju att auberginen är en del av köttet när jag skär dem i små små kuber.

   Vet ni förresten varför barn bara äter smaklös protein- och fettrik mat? (eller inte "barn", jag säger "mina barn", särskilt när de var mindre). Vid lägerelden i ett urtidssamhälle fick barnen äta sist och/eller skrapa upp sådant som låg och skräpade bredvid elden (som råttor ungefär - detta var långt innan tidningen Vi Föräldrar). Om de då hittade något fettigt var det bingo för då kunde de överleva några dagar till. Det var emellertid viktigt att maten inte var giftig varför barnen gärna undvek sådant som hade stark färg/smak/lukt. THUS: Ikeas köttbullar med kokt potatis och brunsås. Lingonen är gränsfall.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Såklart grönsaker kan ju barnen inte äta! Älskar evolutionen, nu kan man spara in några kronor till genom att låta ungen krypa omkring runt spisen och hitta bitar av lök och om det är riktigt bingo ett popcorn.
   Bort med dyr barnmaten på burk, gäller bara att städa lite sämre!

   Radera
 11. Med tanke på alla heta tips jag fått härifrån bloggen och kommentatorsfältet sen i juni är det inte mer än rätt att mitt enda tips (2:a-handskassarna) kan sprida sån glädje:-). De är enda anledningen att vi har råd att fortsätta med mathem nu när vi också gått från en matbudget på 11000kr till en på under 5000kr.

  Har förresten inte kommenterat på länge för telefonen är nu verkligen på upphällning (flera bokstäver funkar inte att trycka på i upprätt läge, så måste hålla på att snurra telefonen stup i kvarten) men idag sa jag ändå upp abonnemanget på tre för att köra på ett hett tips härifrån bloggen: Hallon och mobilfynd.se eller nåt liknande. Vad hette stället nu igen?

  /Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande att ni lyckats få ner matbudgeten från 11 000kr till 5 000kr, hatten av!

   Dem billigaste abonnemangen på marknaden är Hallon (varumärkets 3 lågpris), Vimla (Telenors lågpris) och Comviq (Tele2s lågpris), kika på någon av dessa tre!
   Den som har bäst pris beror nog på hur mycket data man förbrukar.
   /A

   Radera
  2. Om du ska använda Vimla, gå via Refunder så blir det 100 kr billigare. Har precis bytt. Hej då Telia!

   Radera
  3. Tack!

   Eftersom vi redan betalar för bredband hemma så gör jag av med nästan ingen datamängd.

   Och om jag också behöver köpa en telefon, har ni någe tips på vars?

   Radera
  4. Köp i lokala FB gruppen!

   Radera
  5. Såklart! Och Tre spelade (eller var på riktigt) helt förvånade när jag sa att det var för dyrt med 399kr i månaden.

   Tack!

   Radera
  6. Jag köpte min olåsta telefon hos Telia och eftersom den bara fick kosta 2000 kr kontant så fanns det två att välja mellan. Gjorde valet lätt. En basic smartphone som funkar bra men annars är det bara att sätta sin kontantbudget och gå in i valfri butik. Jag tycker inte det är värt att köpa begagnad telefon med tanke på den korta livslängden.

   Radera
  7. @Studenten A; hur hänger det där ihop? Tjänar inte 3, Telenor etc. på att vårda sina premium brands på abonnemang? Lite som försäkringsbranschen verkar vara rätt samstämmiga vad gäller priserna på exempelvis en hemförsäkring?

   Radera
  8. @Ingrid ja det var verkligen ett toppentips. Lite vardagsedge, ekologi och lyx i ett. Du behöver i alla fall inte göra som min vän C som måste luta huvudet i 90 grader varje gång hon svarar i sin mobil.

   Radera
  9. Fru EB: nu jobbar jag inte i telekom och har ingen specifik kunskap om det men skulle tro att deras dotterbolag aka billigare varumärken, lockar en annan målgrupp, en billigare kund är bättre än ingen kund alls. Den äldre kundgruppen kör hellre på typ Telia då det är ett varumärke man känner igen och vet funkar bra (och således mer lönsam).
   /A

   Radera
  10. Val av operstör beror nog ofta på täckning också. Jag kör för tilfället Telia för det är den enda som har vettig täckning i norrland. Tre är värdelöst i norr. Tele2 är lite bättre. Beroende på ens behov s kan faktiskt telia vara ett prisvärt alternativ.

   Radera
 12. Hemkörd tacokrydda, utan socker, glutamat och gluten http://zeinaskitchen.se/tacokrydda-hemmagjord/ (skulle kommentera längre upp men dä gick inte)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria! Lägger den här så att jag snabbt kan googla fram den nästa gång jag står i begrepp att lägga en Mathemsbeställning:

   1/4 dl vitlökspulver
   1/4 dl lökpulver
   0,5 dl torkad oregano
   0,5 dl spiskummin
   0,5 dl paprikapulver
   0,5 dl örtsalt
   1 msk svartpeppar
   1-2 msk cayennepeppar
   2 msk korianderpulver

   Radera
  2. Jag gjorde en fiktiv handling av ovan på Mathem (största förpackningarna) = 360kr. Motsvarar 30 påsar färdig mix om man köper 3-pack. Blir billigare på Willys såklart. Och Mathem hade inte korianderpulver, hur skumt som helst (de plockar väl från Axfood?).

   Radera
  3. Ett recept från Cook's Illustrated (amerikansk no-nonsense mattidning som provar ut alla recept från scratch) som jag tycker blir superbra:

   2 matskedar chilipulver
   1 tesked spiskummin
   1 tesked mald koriander
   ½ tesked oregano
   ¼ tesked cayenne-peppar
   och salt

   Dessutom lök, vitlök, passerade (eller andra) tomater, kycklingbuljong, lite farinsocker eller muscovadosocker (brown sugar) och en skvätt äppelcidervinäger. Den där lilla sötman och syran tillsammans med alla kryddor funkar för mig. Köttfärs också, förstås (ca 500 gram, eller 1 pound i original; ni vet, yankees are going metric, inch by inch).

   Magnus

   Radera
 13. Några spridda tankar... Vimla är väldigt bra. Teckna det med inbjudningslänk från vän (jag har om ni inte har ngn vän) och få minus 10 kr i månaden på abonnemanget. Går att komma ner till noll om man värvar många vänner.

  Lidl är bra men saknar många varor som man skulle velat ha. Deras glass har 100 ingredienser men är mycket god och billig. Bäst är 12 kr müsli och kanelen för 10 kr som är äkta ceylonkanel. Har ni inte smakat skillnaden så testa och bli amazed. Ska visst vara bättre för levern också.

  Telefoner i närområdsFBköpasäljagruppen brukar vara billiga och lätta att pruta på. Min fru köpte en årsgammal IPhone för 1800 kr. Med Vimla blir det superbilligt tjötande.

  För oss är ju den där auberginen en given nyckelspelare i lasagnen. Tips är undertian.com s lasagne på röda linser upphottad aubergine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att Lidl inte är en one stop shop. Men det roliga är många har sina Lidlfavoriter. Jag är en sucker för deras myntate och Roquefort.

   Otroligt imponerande redogörelser för era slaktade matbudgetar. Fick precis maträkningen från Norwegiakortet och epic fail september; 6 800 kr. Mitt mål är att komma ner till 5 000. Undertian har jag fortfarande inte lyckats ta mig till, vad är det för fel i hövve.

   Radera
  2. Du kanske ska ha ett uppföljningssystem som funkar bättre för just dig, om månadsuppföljning inte funkar så kanske du istället ska följa upp två gånger i månaden, eller till och med tre gånger i månaden. Inte för alltid utan till dess att du känner att du fått bättre styrning.

   Har du möjlighet att gå in online på Norwegiankortet och se dina aktuella transaktioner, så att du ser dem samma dag eller möjligen dagen efter? Isåfall har du den data du behöver, i annat fall kan du ju alltid köra manuellt med kvitton under några få månader

   Se det som att du är anställd av dig själv och att du rapporterar till dig själv, som i ett företag. Några vettiga rapporter har du väl varit med om under din arbetstid och som du (i förenklat) skick kan återanvända

   Radera
  3. Ja kanske det? Jag har lekt med tanken på att ta ut sedlar, att lägga i en kaffeburk som på förr i ti'n. Men det faller på eget grepp eftersom det är otympligt och jag får inga poäng.

   Radera
  4. Men EB... ta dig till eller ta till dig?

   Här får du annars ett asgött recept som alla barn gillar. Gjort på belugalinser (linsernas royce royce) och pakterat i en Stockholmskompatibel tidning. https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bolognese-pa-svarta-linser/

   Radera
  5. Japp! Alla barn, stora som små.

   Min sons favvorätt dessutom (tillsammans med fisk och potatis).

   Radera
 14. För mej är det en sport att gå till Lidl och handla varor som är nedsatta med 30%. Det är inte tillåtet att gå till kassan utan minst en sådan vara. -oj vad jag är sugen på lax idag! -tyvärr köttbullarna är nedsatta med 30%. Sparade 36 sek i går. Det här med att inte handla hungrig har ingen betydelse. Inget smakar så gott som -30%. Har inte kommit till "ta matlåda till jobbet". Där går gränsen. Måste få en halvtimme som är alligatorfri. Dock har dagens lunch för 95 sek blivit soppa och sallad för 65 sek + en rabatt på 20% via firman = 52 sek./frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matlådan möjliggör snabbätning och sedan lunchpromenad. Garanterat alligatorfritt och cheap.

   Radera
  2. Yes jag är på 30%-tävlingen! Har era alligatorer inte mail?

   Radera
 15. Passar på att slå ett slag för er lokala butik som säljer fårtungor, 10kilos säckar med ris och ett stort knippe färsk koriander för femton spänn. (Fårtungorna blundar jag för när jag går förbi) Grönsaksdisken är ofta sanslöst billig och du kan hitta extra virgine olivolja i plastburk som skulle ligga i sirlig glasflaska och kosta tre gånger så mkt på ICA. Bäst av allt är halvkilospåsarna med spiskummin eller gurkmeja för tretti spänn.

  SvaraRadera
 16. Jag har räknat samman månadens matinköp som landade på 2740 kronor. Jag svimmar nästan. Vi satte ned budgeten från 4000 till 3000 denna månad bara för testa. Känslan när man räknat samman 3 kvitton och man fortfarande inte är över tusenlappen är farligt härlig. Nu kan jag bulkhandla för de 600 som är kvar, eller lyxhandla. Så gjorde jag förra månaden med överskottet, stashade dyra varor som smör, ägg och köttfärs så jag fick en bra start på denna månad. Sjukt roligt.

  Sen balanserade jag upp denna lyckade månad med att köpa en laddning ganska dyra (i frugala kretsar) kläder till barnet. Även barn njuter av getpäls närmast kroppen.

  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste ju testa att gå ner på rött, d.v.s. hamna på tresiffrigt. För the thrill of it. Snacka om att du briljerar på gamifying - att "stasha undan smör" för överskottet en månad för att klara dig på lägre budget nästa. Det är som på förr i ti'n m a o! Undrar hur många svenne bananas som ägnar sig åt dylika nöjen?

   Tänk diffen, om du levt på 11-14tkr matpost för tre som vissa [host Kaktus] lever på. Det är hundatjugo tusen på ett år och en komma två mille på tio om du är en retard som inte investerar (annars 1,6 såvida inte zombierna tar över under just denna tioårsperiod). Klipp till gemene mans klagan [menar nu inte Kaktus utan snittläsaren av Aftonbladet] "Lönen räcker inte tiiiil, pensionen är ett hååån]. Morsan up ya face bitch!

   Radera