Frugala Fyllor

I Avanzaintervjun frågade Lovisa vad som var den vanligaste missuppfattningen om personer som försöker nå finansiellt oberoende [inte i syfte att sluta arbeta för all framtid utan för att skapa mer slack och frihet i sitt korta liv på jorden, mitt postyma tillägg] och jag sa att det nog var uppfattningen att det rör sig om företrädesvis manliga Excelnördar som sitter klistrade framför skärmen vid löning medan de slafsar i sig havregrynsgröt. Ett par av er läsare har reagerat på detta mitt uttalande, och det av två skäl:

1) Ni anser att jag kränkt havregrynsgröten 
2) Ni sitter inte och väntar på lön med en skål havregryn, ni sitter och väntar med tankarna på...

...FRUGALA FYLLAN [drinkglas-emoji-parade]

Och eftersom det var ett tag sedan jag introducerade begreppet lönecava vill jag slå ett slag för den en dag som idag som idag som för svenne bananas betyder löning. Och ska du ha någon rimlig chans att hinna få cavan kyld måste du ut på lunchen idag och handla och ställa i företagets kyl jämte all kvarg och alla kladdiga sojapåsar. Ni vet vad som gäller, det är antingen:
 • Privat*
 • Juve y Camps**
 • För hard core frugalists blir det en liten Freixenet***
Nåväl, så här går det till: Idag under den sista kontorstimmen låtsas du att du går in i fokus mode, gärna i ett av de små mötesrummen, och betalar dina räkningar. Svep en dubbel espresso (Stockholm) eller en mugg rävgift (övriga landet) på väg ut från kontoret för att skaka av dig räkningsångesten. Nu är det bara investeable shit kvar på kontot och det är du enbart du som bestämmer var skåpet ska stå [eller annan mer lämplig liknelse]. Cavan kluckar svalt och förnöjt i din väska. Kluck kluck.

Väl hemma sätter du dig vid börsskärmen [fness] och väljer vilka fonder som ska få äran att förädla dina med svett, stress och leda ihopsamlade livstimmar [men håll dig till din Investeringspolicy för Guds skull du får INTE nalla på cavan innan detta moment är avklarat]. Du som har varit duktig och har satt allt på automatik kan under det här momentet bara relalalaxa med ett självgott flin och vänta ikapp dina olycksbröder och systrar. Runt 18:30-snåret är en lämplig tid att utföra lönecavadansen. Jag säger 18:30 för jag kan lova att jag sympatidansar med er hemma från mig ikväll klockan 18:30. Använd gärna FruEB:s danslista från 90-talet nedan. Det var då en hängde ute på lokal för att hitta sig en hane.


Sen BAM går du till kylskåpet där du ställt såväl flaska som glas på kylning och poppar cavan. Svep första glaset. Yes, svepning är ob-lig-a-to-risk! SEN går du in i vardagsrummet [alternativt stannar i rummet om du är Studenten A] och sätter på valfri dansmusik [men helst min] på hög volym och dansar som en sinnessjuk i minst en kvart, helst tre gånger så mycket, allt medan du fyller på med en jämn ström cava, sipp sipp. Poängen med lönecava är att du medelst kombinationen alkohol och dans frigör så mycket endorfiner, dopaminer, opioider (?) att din hjärna kommer att tro att den shoppat sig medvetslös på Ullared kombinerat med tre flygstolen-bokningar och/eller genomgått två feta tonårsförälskelser inom loppet av någon halvtimme eller tre. Det finns säkert någon lämplig psykologisk term för detta men i brist på den, låt oss kalla det consumer suckerae-surrogat. Du behöver inget annat för att hålla hjärnan belöningsnöjd och du ska se att den [hjärnan] kommer att stå i givakt som en militärdresserad Pavlovsk hund nästa löning i väntan på sin treat, så härlig kommer den [lönecavadansen] att te sig i retrospekt. Så mäktig är kombinationen hastigt intagen iskall cava och Spicegirls****. Om du inte tror mig - testa! Och till skillnad från lönedagsshoppingen kommer du imorgon att vakna med - visserligen en förnimmelse av såväl huvud- som träningsvärk - men med X dagars frihet***** på ISK:en istället för glapp på kontot och hemmet fullt av kinaplast. Det är vad man kallar en winwin-situation. Ytterligare en win är att du på måndag kan sitta i fikarummet och lyssna på dina kollegors snack om vad de bränt iväg sina surt förvärvade stålars på under helgen medan du kan känna dig som en övermänniska.

Och glöm inte att du kan och till och med bör komplettera lönecavan med åtminstone en Britt-fylla i månaden. Det är bra för moralen. Och för vår image.******Happy Salary Day mothafuckas!
FruEfficientBadass

* Art nr 7904, (115kr.) Det är ett namn som för tankarna till påldansklubbar, men låt er inte avskräckas, den är, till skillnad från bubblet på påldansklubbar, mycket prisvärd. 
**Art. nr 776 00 (159kr). Ett bubel helt i klass med Dom Perignon (se bara etiketten). Det är en beställningsvara så ta den till nästa löning..
*** Art nr 7738 (34 kr).
**** Kom IGEN! Den som INTE får ryck i benen vid Wannabe har likt riddar Cato ett hjärta av sten.
***** Jag kanske borde säga att det går en lönecavagräns vid 25% nettolönssparande. För er andra - äppeljuice från Coop.
****** För sist jag kollade serverades inte roadkill på Bardot.

59 kommentarer:

 1. En 7700 avslutar veckan fint. Namnet går inte av för hackor heller. https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/el-miracle-770001

  /frivilligpensionär

  SvaraRadera
 2. Underbart att klockan 6:40 hitta The a la menthe på din Spotify-lista!

  Tack för all inspiration och inte minst ditt underhållande sätt att skriva.

  Mvh J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen jag är ju lite svag för Cassel https://www.youtube.com/watch?v=mr834Cs9ncs

   Radera
 3. Lyllo mig då som har 2 dagar i månaden med cavadans. Fördelen med att vara den i familjen som betalar räkningar och investerar när maken får lön idag och jag imorgon är ju att jag ser alla pengar som mina att bestämma över./Hea

  SvaraRadera
 4. Vad är cava? Mousserande vin har jag fattat men är det någon speciell sort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cava är Spaniens svar på Champagne (källa: Systembolaget).


   Underbart inlägg! Tyvärr är både lönen försenad och så sover jag så fruktansvärt dåligt när jag druckit men jag firar på mitt egna vis.

   Du har ett riktigt gott flow i dina texter; trots ganska långa meningar och stycken så blir det aldrig svårt att läsa utan flyter på fint. Ett nöje att läsa!

   /Frilosofen

   Radera
 5. Tack för tipset med hormonerna. Jag brukar hamna med två pilsner och ett innåtvänt leende i ett hörn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är i alla fall bättre än att gråtdricka dem i källaren. Alltid nåt.

   Radera
 6. Haha, underbart att bli så här peppad kl 8:28 en torsdagmorgon. Tack för att du humoriserar hela FIRE-tänket! Älskart!

  SvaraRadera
 7. I det IGMRska hemmet hade vi högläsning på detta inlägg i grisottan.

  Detta med gröten gjorde sved rejält men i och med detta inlägg har du gottgjort din dunderblunder (ligger på plus igen i IGMRska boken) och ordningen är återställd.

  Kanske kommer det en alternativ danslista från yours truly. Missförstå mig rätt - jag gillar din men jag gillar alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha du ljuger så bra - jag vet allt att din musiksmak är tio resor mer sofistikerad än min, som i stort bygger på fragmentariska minnen från Västgöta nation och Spy Bar.

   Radera
  2. Okej ville bara vara snäll. Du gillar dock klassiskt så på något sätt har du ändå ett övertag...

   Radera
  3. Inget ont om musiken på Västgöta bortsett från Umpaumpa kvällarna med lederhausen. Tack för tipset från beställningssortimentet!

   Radera
  4. @Dentystamajoriteten jag är troligtvis gammal nog att vara din morsa så dessa Lederhosen har jag förträngt. Jag minns emellertid en del tumult nere på...Dackes? Djäknen? Vaf..börjar bli senil tror jag.
   @IGMR vill minnas att jag lämnade cavalistan öppen så det är bara att crowd-donera.

   Radera
  5. Dackes var smålands klubb men den har lagts ned. Smart hur som helst att förtränga lederhousen såna där psykologiska trick som underlättar vardagslivet.

   Radera
 8. Drinkare, varför dricker ni alkohol? Det är ju billigare med vatten och ger inga biverkningar eller onödiga kalorier. Alkohol släcker heller ingen törst. Om det är ruset ni är ute efter, vilket jag utgår ifrån, kan ni ju testa att fasta i tio dagar på bara vatten och buljong. Billigt, hälsosamt och karaktärsstärkande. Rus garanteras. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häpphäpphäpp stopp och belägg Eva!

   "Öl fungerar lika bra som vatten för kroppens vätskebalans
   En ny studie slår hål på massa myter om din vätskebalans. Vatten är till exempel långt ifrån bäst på att vätskesätta kroppen." https://illvet.se/manniskan/ol-fungerar-lika-bra-som-vatten-for-kroppens-vatskebalans

   Jag bara utgår från att cava har samma goda vätskepåfyllande egenskaper.

   Radera
  2. Jag kan garantera att jag är en betydligt trevligare person med cava i kroppen än hungrig. Mitt humör dalar ganska rejält efter att mattiden passerat så jag är nog hellre berusad 10 dagar än fastar 10 dagar. Mitt tålamod är icke existerande två-tre timmar efter passerad mattid och den har aldrig varit särskilt stor.

   Radera
  3. Plina, jag antar att det var det Fru EB menade med sin argumentation här. Tiodagarsfasta på enbart cava (och buljong för saltbehovet) ska tydligen fungera lika bra. Men jag avstår eftersom jag ligger på golvet redan efter två glas. Och vet du vad? Jag vill inte ligga där, mina golv är så kalla. /Eva

   Radera
 9. Wunderbar. Är säkert biased, men min bild av FI(RE)-personer är inte heller den av Excel-nördar, men de finns säkert också. Är dock övertygad om att vi är en helt annan breed än day traders. Jag stör mig över börssvängningar, men mest därför att de aldrig verkar baserade på fundamenta.

  Liten cava och dans i köket är bättre än att vara kung i baren för end dag! Skål för det.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag stör mig över börssvängningar, men mest därför att de aldrig verkar baserade på fundamenta." Du menar att börsen är oberäknelig? Skål för det broder!

   Radera
  2. Plus jag trodde att du skulle rätta mig på opioider.

   Radera
  3. Opioider är fine. Men "postyma" är väl ett finstilt typo. Håller med, men vill inte tänka i termer av postuma tillägg.

   Magnus

   Radera
 10. Fantastiskt roligt inlägg! Gillar din syn på slentriankonsumtion i form med "fylla hemmet med kinaplast". Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funny cause its true... jag har en kollega som köpt ett litet genomskinligt plastatält som hon, vid regnväder, sitter i och tittar på sin mans korpenfotbollsmatcher - bara för att han tycker det är pinsamt och hon finner det roande. Oh the waste.

   Radera
  2. Jag kan inte bestämma vilket som är största slöseriet: tältet eller att hon tittar på makens korpenfotbollsmatcher. Jag hade behövt massiva mängder av cava för att göra det.

   Radera
  3. Jamen eller hur. Idag diskuterade de på fikan om de skulle slå till på ett 350 kr i månaden abonnemang där man får en fortune cookie för alla månadens dagar.

   Radera
  4. Hélas populas. Men ingen dum idé! https://www.ebay.com/itm/USA-SELLER-10-350-Panda-Fortune-Cookies-Fresh-Free-Shipping-USA-Only-/222840377540?var=&ef_id=Cj0KCQjw08XeBRC0ARIsAP_gaQAT0qiVj9ELaHEZpcd4so2jJ2PF4Z8rd3aLbdGQufVTQIwH0rTcCJ4aAhe3EALw_wcB:G:s

   Om man räknar på ett riktigt hål-i-huvet-upplägg med frakt på 559kr för 350 kakor (man beställer givetvis fler åt gången i verkligheten och sourcar närmare än USA) landar vi på ett TB på drygt 30%. Och då räknar jag med att man manuellt paketerar och skickar skiten hem till folk varje arbetsdag med Postnord. Jag har jobbat med betydligt sämre marginalbilder.

   Radera
  5. Det har inte jag. TB 30% är NO-THING.

   Radera
  6. Har konsekvent valt fel branscher m a o.

   Radera
  7. TäckningsBidrag. Skillnaden mellan försäljningsintäkter och rörliga kostnader eller mellan särintäkter och särkostnader.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4ckningsbidrag

   Ibland uttrycks TB lite slarvigt i procentsatser (när det egentligen är i faktiska tal).

   /R, originalet, also known as Messerschmidt eller TP-kungen :-)

   Radera
  8. @R: Hahaha I love ya (plus du hade gjort slarvsylta av mig i TP varje dag i veckan, på walk over om jag fått allt för många sportfrågor)

   Radera
 11. Jag har två stora problem. Jag får ingen lön utan bara räkningar. Dessutom skriver restaurangerna här på menyerna Vietnamese wine eller chardonnay. Sannolikheten att få något odrickbart eftersom de inte ens vet vad de serverar har hittills avhållit mig tillsammans med ett par ättiksviner som jag fått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problem, problem, kineser kineser. Finns det inte något lokalt risbrännvin du kan hälla ner dig med för att döva bristen-på-lön--ångest?

   Radera
  2. Vietnam är jag nu i men det borde nog finnas ett risvin här också. Det är faktiskt lite ångestladdat att se pengarna flyga iväg när man ett år fascinerat följt deras tillväxt.

   Radera
  3. Fy för risbrännvin. En liten hutt ljummen sake efter sushin kanske, men jag är inget stort fan av risbrännvin. Men i Vietnam finns ju faktiskt hyfsade ölsorter. Både "Saigon Beer" och "33 Beer" rinner ned utan problem. Åtminstone i min strupe :-) Det är de jag kommer ihåg på rak arm men det finns fler. De lokala Vietnamesiska viner jag provat är drickbara men inga sensationer.

   /R, originalet

   Radera
  4. Problemet är jag inte är någon öldrickare. Jag ersätter min vinkonsumtion med bakelser.

   Radera
 12. @IGMR & Plina; bäst ändå var ändå när Linn berättade om en kollega som köpte en rökmaskin för att inviga sitt garage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det är så fel på så många nivåer.

   Radera
  2. Jag har dålig fantasi för jag hade aldrig ens kommit på tanken att ha en invigningsfest för ett garage. Ännu mindre att hyra/köpa en rökmaskin.

   Radera
  3. Åh ja, rökmaskinen! Kan inte räkna på mina fingrar hur många gånger jag har återberättat den för folk. Så dumt och så briljant på en och samma gång. Det fascinerar mig.

   Vänligen, Hanna

   Radera
 13. Hej,

  Hittade din blogg efter att ha läst artikeln som poppade upp på Avanzas startsida. Jag kände mig väldigt träffad när du beskrev FIRE rörelsen som manliga Excelnördar som äter havregrynsgröt. Det är ju precis vad jag håller på med. Jag fick mig ett rejält gott skratt så tack för det. Kommer följa din blogg hädanefter.

  SvaraRadera
 14. Psst dentystainvesteraren jag äter också havregrynsgröt. Men det talar vi tyst om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En grötätare till här. Det är ju bästa frukosten.

   /R, originalet

   Radera
 15. hahah tack för piken =)! SÅ bra inlägg.. lönecava stryker mig medhårs på alla sätt och vis, belöning till en tämligen låg kostnad. Blir nog det frugala Freixenet denna gång.. får lite bonus och semesterersättning från gamla jobbet så blir nog en rätt bra avsättning till Pengamaskinen.
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okaj. Men kan du då inte beställa hem en juvé till nästa gång då. Tänk på att den motivatoriska effekten av lite finfylla ofta blir som en spardoping.#rattfardiga-sitt-alkoholmissbruk

   Radera
  2. Det får bli till nästa månad! Tänkte först kommentera Evas kommentar ovan.. men kom på att alla är olika/tycker olika. Vill heller inte sprida någon negativitet här, uppskattar hennes insiktsfulla kommentarer på andra ämnen också.
   /A

   Radera
  3. Tack snäll-A, det värmde! :) /Eva

   Radera
  4. Göllit när läsare bondar över köns- och generationsgränserna. Jag som precis tänkte säga att Eva nog inte tar illa vid sig av en "pennfajt" som man så coolt uttryckte det i KP när jag och Eva var unga.

   Radera
 16. Äsch, hade beskrivit min kvällsritual och blattan blaj men det buggade bort. *stönemoji*
  Jaja, happy salary thursday motha freakas *hjärtemoji*
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Morsan: Tänk lite Murphys lag, "Om något kan gå fel kommer det förr eller senare att göra det."

   Nästa gång du skriver ett inlägg så kopiera det du skrivit innan du publicerar! Saknade din humoristiska och långa kommentar idag! =D

   Glad lönedag!
   /A

   Radera
 17. Tycker att du är så fantastiskt rolig och humor ofta tecken på intelligens varför denna blogg känns extra rolig att läsa och jag håller med någon av läsarna som skrev att det är dubbelt nöje. På morgonen; att läsa inlägget och på kvällen för att läsa alla kommentarer..... Bättre än min vanliga rutin att slå på Aktuellt för att komma i kapp på omvärlden
  Hursomhelst, en nyuuptäckt blogg och jag har insett att jag har en del att jobba på för att kunna slippa skåla i äppeljuice från Coop i lönetider. Jag tycker att jag är frugal för att jag 1) inte handlar mer i pressbyrå. 2) äter matlådor ibland ( man vil ju umgås med kollegor med ). 3) handlar billigare hudprodukter a.k.a K-beauty( fortfarande stor kostnad om än lite mindre) Gulity as charges as a consumer suckeeeer.....
  ska se om jag lycka snå upp i cava- nivå idag

  SvaraRadera
 18. Vi var båda två(jag och msFIRE) besvikna av rödvinstorkan här hemma, lönefredag till ära och allt.
  Meeen....wait for it....i kylen låg en sedan i somras(!?) väl kyld Cava som vi båda två glömt bort! Wohoo! Vi fick den av en vän för att kunna fira när vår bebis kommit. Han är nu 7 veckor, supersnäll, frisk och läget kan inte vara bättre att fira. mrFIRE ska dessutom få gå ut på lokal ikväll, första gången sen förlossningen! Det går ingen nöd på msFIRE, hon är hemma och dansar lönecavadansen till spicegirls halva natten(läs 21:00 då man som småbarnsförälder slocknar). Trevlig helg!

  Hälsningar
  mrFIRE
  svenskafire.se

  SvaraRadera
 19. Kan ge följande snål-länk: http://www.apk.se/category/mousserande-vin/

  SvaraRadera