När investering blir trist

För ett tag sedan fick jag nedan sms av Marknadsförar-L apropå att hon ville köpa Amazon men upptäckt att den kostade 20 000kr/st.


Jag har inget problem med denna lack of thrill. Tvärtom. Jag skulle gärna vilja ha en astråkig fond med superjämn avkastning - jag hade till och med varit beredd att ta en lägre avkastning för att få den tryggheten.* Men jag inser när jag talar med exempelvis Marknadsförar-L eller min kompis A som jag har aktietävling med (där jag får spela trygghetsnarkomanen genom hela potten buy & hold global indexfond och hon snajdar runt bland Frontier och skumma FoodTech-bolag), inser jag att många som investerar vill ha lite Las Vegas-känsla och får man inte utlopp för den kan det få förödande effekter för sparkvoten.

Jag vet att vissa bloggar/poddar på området rekommenderar en lekpott på runt 5-10% för att hålla livsnerven nöjd. Jag kan inte svara på hur stor andel av dina investeringar du ska "spela" med. Jag är trist, gammeldags och feg, jag älskar index och avskyr fenomen som bitcoin och strukturella produkter (d.v.s. alla termer som inte börjar med ett "i" och slutar med ett "ndexfond"). Jag skriver mest det här inlägget för att få lite tips av er hur jag ska tämja mina vänner. Vad tycker ni är rimlig lekpott? Och ska man köpa en Amazon för den?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Men vänta! Det finns ju sådana investeringslag - obligationer, Akeliuskonton, guldfiskar. Men där går även min tråkighetsgräns.

29 kommentarer:

 1. Äntligen lite aKtier och mindre om blommor.:) Jag brottas också med denna centrala fråga. Dels känns det som att köpa 20k i Amazon är mycket mer än 20k i Avanza Zero. Inte så rationellt. Dels är det så otroligt omacho (svåra negationar där) med fonder jämfört med direktägda aktier. Det är bara att se alla blogginlägg av typen "SEB sviktar idag, jag ser stora möjligheter framöver, I'm going in". Jag har valt att förstärka det där genom att jobba på en egen liten svensk fond utöver det fasta parandet. Sparkvoten är det viktigaste tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "SEB sviktar idag, jag ser stora möjligheter framöver, I'm going in" Tack Kaktus för dagens första stillsamma fniss. Det är något Total Recalligt över hela stock picking-jargongen va? Om det har någon betydelse tycker jag att du visar betydligt större stoisk tapperhet genom att fokusera på sparkvot. DET är ju det svåra, inte att lattja runt och köpasälja.

   Radera
  2. Tack, ja vi indexsvennar får klappa varandra i ryggen. Och tänka på att stockpickarna inte verkar lika smarta när det bär utför.

   Radera
 2. Avdelningen anekdoter: För läääänge sedan (23 år sedan...) jobbade jag på SCB, Statistiska Centralbyrån. Bl a jobbade jag med en undersökning om spelvanor/spel och då räknades faktiskt "aktiv börshandel" som spel. Vet inte hur det är idag. Men själv är jag iaf helt befriad från längtan efter ekonomisk dramatik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger något om hur användarvänligt och svenne-banan-anpassat investerarlandskapet var före millenieskiftet. Jag brukar säga det till vänner som gärna vill slå sina pannor blodiga över att de inte började direkt när de fick sina första jobb. Men hallå, det var ju askrångligt då? Fanns det ens några indexfonder i Sverige (ja en handfull kanske man inte alls som idag)? Fanns det någon kunskap att distribuera (förutom testosteronstinna stockpickingtävlingar e d)? Fanns Inter-Net (förutom i högskolevärlden)? Nej nej och nej. Så det förvånar mig inte ett dugg. Jätterolig anekdot. Lägger den i långtidsminnet (det här är f ö urtypen av berättelser ja kommer att minnas för evigt)

   Radera
  2. Jamen visst är det märkligt! Man behövde ju liksom gå till banken/ringa sin bankman. Och sedan kolla kurserna på text-tv. Inte direkt några snabba kickar. Men, allt var ju långsammare 1995.

   Radera
  3. För övriggt betyder "distribuera" ovan "investera", men det verkade du ju fatta. Ja exakt, inte för att jag gjorde det, men när mina riksgäldspengar skulle läggas om minns jag att det var marsch till..stället där man gjorde sådana saker. Papper skrivas under, lapp tas till kö. Kurserna på Text-TV, vilken madeleinekaka till 90-talet. Ser framför mig hur de sitter där, grabbarna grus, med uppkavlade ärmar och nallen i högsta hugg.

   Radera
  4. Höh, hade glömt det där. Det var jättemycket man fick betala i courtage också har jag för mig. La ett bud på Ericsson på 30 kr. Som inte gick igenom. Orkade inte stå i kö för att lägga en ny order. Ack ja.

   Radera
 3. Vanligt förekommande att det blir för tråkigt, har Marknadsförar-L skrivit ner sin investeringsstrategi på ett papper eller dokument? På så sätt förankrar man sitt val och man håller sig personligt ansvarig att man följer sin strategi.

  Exempelvis, har hon bestämt sig att hennes pengamaskin ska vara indexinvestering så ska hon inte köpa aktier i Amazon, för att på så sätt hålla sig "accountable".

  Försök hitta något annat som ger spänning, testa på klättring eller liknande =)
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS: Äger Marknadsförar-L en global indexfond så äger hon redan indirekt Amazon aktier, och även företag som kommer bli "nästa amazon".
   /A

   Radera
  2. Det är kloka ord som vanligt Studenten A. Hon är ganska långt ifrån denna community i själen så inget nedskrivet, ingen grottning i huruvida Amazon ligger i eventuell global indexfond. Det är inte rationale som ligger bakom hennes hunger, det är nog enbart längtan efter spänning. Nu hoppas jag att hon får fullt upp ett tag, hon håller på att starta upp eget med ett gäng riskkapitalister, så förhoppningsvis kan hon hålla tassarna borta och låta investeringarna göra sitt jobb.

   Radera
 4. Mina 10% lekportfölj är Xact Högutdelande som endast fylls på med extrainkomster. Sporten/spänningen blir att dra in extrainkomster så att jag kan köpa mer. Har vänt på det lite...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den är ju smart! Lite som MI30:s pantburkar. Minns nu inte vad han investerade dem i men jag kom att tänka på dem häromdagen. Rent teoretiskt kan du ju bli miljonär bara på pantburkar.

   Är det bara jag som hört historien [potentiellt skrönan] om uteliggaren/luffaren i NY som blev miljonär på att gå och plocka upp...var det mynt eller någon ädelmetall? från stadens gator? Tog honom tio år ungefär. Oklart om han investerade löpande eller om det var ol' school föräldrainvestering (cash alt. lönekonto).

   Radera
  2. Jo men lite så är det. Summorna kan nästan tangera pantburkar ibland, tex riktigt billiga sälj på Sellpy genererar den hissnande summan av 4 kr. Alla sådana tjänster (Tradera, Sellpy, Bloggen, Cashbacks etc) har jag kopplat direkt till mitt Avanzakonto. Kul när det Avanzaplingar i mobilen "insättning 4 kr från Sellpy". Det går bra nu.

   Radera
  3. Nja... 35 kronor i fsgvärde blev 4 kr i fickan. Ngn PoP tisha typ. Oh poor me.

   Radera
  4. Sellpy ska bara användas om man själv inte orkar sälja eftersom de tar det mesta av förtjänsten.

   Radera
  5. Sant! Vi har kört Sellpy uteslutande på barnkläder minus de dyrare ytterkläderna. Man får inte mycket men i mitt fall är det Sellpy eller återvinning. Sellpy har på två försäljningar ändå gett dryga 1200 kr som numera arbetar för mig istället för att ligga overksamma i källaren.

   Radera
 5. Det hänger nog på personlighet. Själv har jag inget som helst intresse för lotter, trav, casino, tips, you name it. Köper dock lite aktier vid sidan av indexfonderna för att jag gillar känslan (särskilt när jag får utdelning, som naturligtvis återinvesteras till 100%). Att tjacka förhoppningsaktier (dit räknas nog inte Amazon though), särskilt sådana med 0% utdelning, kallar jag inte för investering utan för spekulation. Men be my guest om du gillar sån't.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att tjacka förhoppningsaktier (dit räknas nog inte Amazon though), särskilt sådana med 0% utdelning, kallar jag inte för investering utan för spekulation." Sant, Amazontåget har ju såklart gått för länge sen. I din mening - vad ska hon spekulera i för att få lite thrills? Nästa finger print är....[fyll i luckan].

   Radera
 6. Jag vill ha tråkplaceringar, ju tråkigare desto bättre. "Spänning" och "spel" intresserar mig inte alls. Bankkonto skulle jag haft om man kunde få en rimlig ränta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men precis. Tråk tråk, så underskattat. Vem vill ha "spänning" på läkarbesöket liksom?

   Radera
 7. Bryr mig inte så mycket om spel och spänning, gillar hellre livet när de tär lite lagom tråkigt och förutsägbart. Dock har man ju några innehav som är aningen mer riskfyllda än Amazon, och som delar ut riktigt bra med slantar. Dock utgör ju dessa bara några få procent av totala innehavet. Merparten ligger i tråkigare innehav som bank, industri och fastigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är bra det Snålgrisen. "Dock har man ju några innehav som är aningen mer riskfyllda än Amazon, och som delar ut riktigt bra med slantar. Dock utgör ju dessa bara några få procent av totala innehavet." Huvet på spiken Piglet. Det är precis så det ser ut för mig och min vän A jag skriver om ovan. P vissa av våra träffar har min globala indexfond gått bättre än hennes mix av faror, eftersom börsen som bekant inte avger en linjärt förutsägbar avkastning. Men när hennes aktiebukett går uppåt är det ofta ett en stjärna som driver hela innehavet och de andra ligger och puttrar eller går ner. Det är ju detta som är pudelsn kärna - så länge du har bred diversifiering är det absolut ingen fara på taket (plus att du då kanske är betjänt av en indexfond så att du slipper lägga timmar av ditt dyrbara liv på att hitta exakt de aktier som ska ingå i ditt innehav).

   Radera
 8. Greppar inte riktigt, även Index går ju upp och ner (ibland kraftfullt.

  Önskas mer knåpande/risk/spänning/avkastning/chans till rejäla förluster så lämna indexfonderna och skapa egen portfölj.

  I mitt fall sammanfaller en underbar hobby (aktie knåpande, med passiv inkomst jag lever på.

  Värdepappers knåpandet ger mig precis lagom spänning och tidsfördriv de kulna höst/vinterdagarna, så inget behov finns att köp Trisslotter eller riskera livet på annat sätt.

  Men visst tar det tid och eftertanke att hitta sin egen optimala risknivå, som fungerar över tid oavsett börsklimat.

  Bland annat eftersom jag är beroende av kassaflöde har jag fokuserat på aktier med skapligt DA (utdelningsaktier).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ju intresserad så det ger ett kvalitativt värde. Det är ju hundrafalt bättre att ägna sig åt - även i viss mån oinsatta aktieköp [åtminstone om du rör dig med en liten lekpott om 5-10%] än att göra någonting som ens kommer i närheten av spel och dobbel.

   Radera
  2. "Greppar inte riktigt, även Index går ju upp och ner (ibland kraftfullt" Jo såklart, de är ju summan av aktiedelarna. Men du står ju inte bolagsrisk och du behöver själv inte lägga pannan i djupa veck för att avgöra vilken aktiebukett du ska sätta samman.

   Radera
 9. Du har ju så kul ordval, gillar ditt sätt att hantera orden...piglet ja va säjer man.
  Och det där med hönsomanin...varifrån har det intresset sitt ursprung?

  SvaraRadera
 10. Å jag minns inte. Men har hönsen väl fått fäste släpper de inte taget. Det är så skojiga djur också, personligheter. Som autistiska tanter. Som ger fantastiska ägg som innehåller allt en kan behöva för att överleva (minus vitamin c), så det är klart att det finns en prepperagenda.

  SvaraRadera