Mitt möte med Tradera

Tradera har ju funnits ett tag, men jag har varit sen på pucken eftersom även min snåliver varit med ett tag även den. Det var först för någon månad sedan jag fick upp ögonen för denna nyttiga idiot. Låt mig berätta den rafflande historien bakom:

Mitt barn, som skulle fylla elva, har sedan ett år tillbaka återkommande tagit upp ämnet DrMartens. Jag tror att vi även har snuddat vid ämnet på bloggen. DrMartensen alltså, det var någon av er som så vänligt erbjöd sig att sälja sina. Men hon ville ha vinröda storlek 37 och jag vågade inte chansa. Jag började reka. Och det jag hittade på nätet såg ut ungefär så här:


Jag är visserligen ett fan av att köpa kvalitativa skor till barnen. Exempelvis köpte jag ett par svarta, klassiska Timberlandkängor till det äldsta barnet för ett par år sedan och de är fantastiska - bekväma, lätta, ventilerande, lättskötta - men det föreligger en väsentlig skillnad. Det äldsta barnet hade då 41 i skor och jag bedömde att fötterna hade slutat växa, vilket var ett korrekt antagande.

Trettiosju är aslitet. Jag kanske är subjektivt färgad här eftersom jag själv har 41. Men att ge en 150 cm lång 37:a i 11-årsåldern ett par nya skor för 1 647kr är inte savvy. Jag började reka lite på Blocket men hittade bara konstiga grejer, typ blommig DrMartens i Angered. Då fick jag av Marknadsförar-L tipset att gå till Tradera och TADA inom loppet av fem dagar hade jag ropat in nedan - i princip oanvända kängor i storlek 37 - för 500kr+hemleverans = 620 kr totalt.Säljare var Sellpy och paketet kom alltså hela vägen hem till min dörr, liksom plingplong här är skorna. Det enda jag hade att invända på var att de var något lite fläckiga, men efter en skoputsaromgång ink. det fantastiska Effekt läderbalsam var det check på den. Det hela levererades i ett stort paket till en överlycklig 11-åring.


Det bästa av allt var att farmor var med och sponsrade skorna med 500 kr vilket gjorde att vi för 120 spänn mättade hennes DrMartens-behov. Att gå från att se svidande 1 600 kr bli till 120 kr, det är något bara ni störda läsare av denna blogg förmår uppskatta.

Vad vill jag ha sagt med detta inlägg egentligen. Tipsa om Tradera som jag troligtvis är sist i landet med att börja använda? Ja och nej. Jag minns ett besök hemma hos en vän [host Marknadsförar-L] när hen vittjade brevlådan och ur föll fem Traderaplastpåsar. Min vän slet lite disträ upp paketen för att lägga plaggen på hög nere i den något övermätta källargarderoben. Enligt henne var hon egentligen inte så intresserad av plaggen per se, utan "mer att vinna budgivningen". Vid eftercheck visade det sig också att hon inte använt ett enda av de plaggen jag råkade se passera revy. Att döma av utseendet på hennes garderob lär det ha trillat ner ett och annat paket även före och efter den dagen också*.

En garderob Tradera
Jag vet att Minimalisterna hade någon smart beslutsprocess för köpandets olika steg och flera av de som skriver i den här bloggosfären har varianter på temat (ex. IGMR), där kontentan är: Använd det du har och om absolut nödvändigt skaffa från externt håll, köp begagnat. Nu är ju inte ett par DrMartens "absolut nödvändiga" för någons överlevnad, men ett barn behöver skor på fötterna och när hen ändå inte önskar sig någonting annat känns det som en lämplig födelsedagspresent. DÅ är Tradera - som är betydligt bättre på kläder och skor - guld. Men att slösurfa runt och slänga ut skambud bara för att få kick när du vinner är i allra högsta grad ett destruktivt beteende som måste stävjas.

Den dagen hon växer ur 37:orna lägger vi ut dem på Tradera och får kanske igen ett par hundringar (såvida inte lillasyster vill ärva dem). I samma veva, i det fall hon vill fortsätta på DrMartens-spåret, köper vi ett par i hennes finala storlek.


En summering av en septemberoutfit för en 11-åring: Halsduk i ullblandning och ryggsäck från Stadsmissionen (cirka 100 kr tillsammans). Vinröd huvtröja från Ralph Lauren, hand-me-down från min vän E**. Jeans HM (200 kr?). Dr Martens (120kr). Samtligt ska gå i arv till 9-åringen den dagen det beger sig så 50% på det.

Mvh/
FruEfficientBadass

* OBS detta är en historisk bild. Det ser säkert bättre ut idag.
** Som lyckades med den "frugala" kombon skaffa ett barn+jobb med hög lön+boende i Hong-Kong (outlet-mecka). (Jag sätter citationstecken kring frugala då hon hade en hyra på 80 000kr/mån).

20 kommentarer:

 1. Grattis till en GO win. Vi har en rätt kul traderagrej med vår sons utekläder från POP. Innan vi blev frälsta köpte vi ett nytt set POP (jacka, överdragsbrallor, fleece etc). Med vårt nya mindset sålde vi de kläderna på Tradera och köpte en storlek större på Tradera till nästa säsong för samma pengar (gick nog tom plus). Detta har vi gjort varje säsong = sonens utekläder kostar noll. Själv är jag också rätt hooked på alla Tradera sample sales där jag köpt det senaste årets nya kläder. Whyred, WESC, Samsö Samsö, Levis - kvalisort för noll pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har köpt lite på tradera, och sålt lite. Men har gjort en del felköp, har dock lyckats sälja igen, kanske gått lite minus. En läxa.
   Men hur hittar man dessa sample sales...?

   Radera
  2. De brukar ligga på förstasidan med en banner. Det är bra att ha koll på märkena och passform - annars risk för felköp. Jag vet till exempel hur en Samsöskjorta sitter på mig, vilken storlek jag har på Nike, Clarks och Dr Martens.

   Som du säger - felköp kan man sälja om. Jag köpte ett par nya Clarks men säljarens kamera verkar ha varit felkalibrerad. De var typ röda och inte cognacsfärgade vid ankomst. Sålde dem vidare men tappade 50-60 kr i affären.

   Radera
  3. Mhm, jag gillar familjen IGMR:s klädsmak. S&S var länge mina favoriter, särskilt deras T-shirts. PoP däremot har jag alltid haft ett horn i sidan till, även som consumer sucker. De var apdyra men därtill så malliga. Jag minns en exponering i butik en gång där de hade satt ner någon skaljacka e d med någon hundring och skrev att "Inte PoP-perfekta".

   Anyhow, även om jag attraheras av tanken på sample sales är det lite riskabelt för mig som verkligen varit consumer sucker av första graden att hänga runt och kolla i största allmänhet på sajter av typen Tradera. Men det är klart, om jag vet med mig att jag behöver ett plagg X och går in enkom i syfte att anskaffa detta plag och jag ser denna banner, då vet jag åtminstone vad det är.

   Radera
 2. Föredömligt sparknep! Extra trevligt att även dottern har förståelse för det fina med begagnade varor, har känslan att med fel uppfostran kan det där vara lite känsligt.
  Av ren nyfikenhet, är det bruna present/omslagspappret en del i minimalism projektet (slippa ha olika presentpapper beroende på årstid) eller det billigaste som kunde hittas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De DR Martens jag haft (Gillar deras Chelsea boot) har varit en mara att gå in. Beg löser det också...

   Radera
  2. Ytterligare en fördel! Nu visade det sig att dottern faktiskt var i transit mellan 37 och 38 vilket gjorde att hon inte använde dem mer än några dagar så nu står de i tur för minstingen. Hon är väldigt känslig mot skoskav och hon tog bara ett par steg utanför dörren innan hon började klaga. Så det blir nog lite av en Tradera-boomerang detta. Få se vad jag får för krona.

   Radera
  3. @Dentystamajoriteten: "Är det bruna present/omslagspappret en del i minimalism projektet (slippa ha olika presentpapper beroende på årstid) eller det billigaste som kunde hittas?" En kombo plus att jag tycker att det är snyggt, särskilt till jul. Med ett rött lacksigill på bara.

   Radera
 3. Jag kan dock inte rekommendera att sälja på Sellpy. Jag skickade en påse med grejer dit innan jag åkte för jag orkade inte med säljprocessen mycket medveten om att de tar större delen. Fick igår mail om att de sålt två objekt för 35 kr/st. Det som blev kvar till mig från respektive försäljning var 4 kr per plagg. Då kan jag lika gärna ge plaggen till välgörenhet så kommer pengarna kanske till större nytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man inte se det som lite rensa-terapi att det för vissa (kanske inte i ditt fall) ger en kick oavsett att de får in en peng på kontot. Minimalisterna pratar om "redan tagen kostnad", d.v.s. att folk behåller gammal elektronik etc. på pin kiv för att de vägrar realisera förlusten. En liten peng, även en tia, kanske får en och annan att ta kallduschen med jämnare humör?

   Radera
  2. Kanske det, personligen skänker jag hellre mina pengar till välgörenhet än ett enskilt företag.

   Radera
 4. Tradera är svinbra om man har pli på sig själv. Annars livfarligt på grund av tävlingsmomentet. Jag har ett skämsskåp där det står kvar lite Traderaköp, alltså sånt jävla nipper, nån fin karaff (then bib was born), mormorsrutpläd (var ju stekhett runt 1922 och så för tio år sedan igen) och några tallriksjävlar med typ skjutna fasaner från Gefle el dyl. De får finnas kvar där som en påminnelse om hur wacked out jag var förut. Maken hade döroligt när vi sorterade förråd i somras och jag svor över allt jag själv släpat hem. Gamla linnelakan med brodyr som har gulnat. "Jo men jag kan ju koka dem i soda...elle nå..." Jo eller hur, kommer hända.

  Dog av din pajinsta. Det är något med konsistensen av lök i vissa sammanhang som inte funkar. Har fått smakat många sådana rätter och försökt hålla god min.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar Gefle. Älskar fasanporslin. Säg till när du lägger upp hen på tradera.

   Radera
 5. Haha, "vinna budgivning"! Vad som faktiskt skett vid denna "vinst" är ju att man visat sig villig att betala mer för en vara än någon annan skulle ha gjort. Och "att lockas av tävlingsmomentet", tävlingen om vem som är största dumbomen då eller? ;)

  Köper nästan aldrig något på nätet, har aldrig testat Tradera. Är loppisfantast istället och går gärna på second hand och säljer kläder på kommission. Vill känna på saker fysiskt innan jag köper. Gillar inte heller elektroniska betalningar. När jag sålt en hel del böcker via kurslitteratur.se har folk skickat mig kontanter i brev, om jag nu inte mött dem på stan vill säga. Det har fungerat utmärkt! (Jag har aldrig förväntat mig pengar innan de fått böckerna. Risken har varit min, då jag räknat med vinst i slutändan ändå.)En gång fick jag ett sådant vackert och handskrivet kort med pengarna att jag blev nästan ville gifta mig med köparen! Jag menar, en person som vill läsa den typen av böcker jag sålde är ju automatiskt redan en intressant person och så den numera så ovanliga personliga handskrivna hälsningen på det! ;D /Eva

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag menar, en person som vill läsa den typen av böcker jag sålde är ju automatiskt redan en intressant person och så den numera så ovanliga personliga handskrivna hälsningen på det!" Jag fnissar lite åt denna kommentar med tydlig air av Eva. Jamen visst är det så att andrahandsmarknaden ger upphov till en del intressanta möten. Det erfor vi inte minst när vi sålde hushelvetet och var tvungen att avyttra prylar för 100 m2. Jag vill inte påstå att det var en helt igenom gemytlig upplevelse. Folk verkar vara rätt dumma i hövve eller är det bara jag? Jag menar...[femton exempel på idioti som jag förträngt]? Jag kanske borde läsa mer kurslitteratur från teologisk-filosofiska institutionen för att få lite intellektuell stimulans i mina encounters.

   Radera
  2. Tradera är ändå ok men Blocket verkar dra till sig värsta dumbommarna. Bäst är en toffelhjälte som skulle köpa min gamla sängram som sa att hans fru undrade om jag kunde tänka mig att sänka priset. Hon var inte ens med.

   Eller gången jag sålde min Ikea soffa för 2000 kr, nypris 3000 kr och ett par berättar att de länge sökt efter en sådan soffa. De ville också pruta men vägrade samtidigt som jag erbjöd det trasiga lacksoffbordet som jag spillt nagellack på. Det slutade med att de tog soffbordet också och besparade mig en tur till återvinningen.

   Radera
  3. Nu ska du få höra något flummigt Fru EB: Det sägs ju att man drar till sig de människor som befinner sig på samma energinivå som en själv, dvs man får de möten man förtjänar eller åtminstone de man behöver för sin vidare utveckling. Vad tror du om det? ;) Så fort jag gått någon filosofikurs eller dylikt, har jag fått kontakt med udda men intressanta typer jag lärt mig mycket av, verkligen alltså. Likaså när man mött typer på stan som köpt någon bok. Alldeles nyligen mötte jag upp en köpare på Odenplan och killen på runt 20 år hade med sig sin pappa "utifallatt", han kan ju inte möta främmmande kvinnor på stan ensam sent (kl 20) på kvällen ju! Vi snackade alla tre en bra stund innan vi vände hemåt, faktiskt hade vi kunnat gå på café lika gärna och snackat vidare. Vi hade ju lika intressen alla tre. Spontana möten med främlingar i alla åldrar är bland det bästa jag vet.

   Igår höll jag "föredrag" för två tonårstjejer på tunnelbaneperrongen som övervägde att köpa snask i en automat. Jag ville få dem att tänka till kring behov, pris och hur mycket de skulle spara på ett år om de avstod onödiga köp. Först tittade de på mig som vore jag galen (det kanske jag är...) men sedan jag visat att jag menade allvar så var de med på noterna. Det blev inget köp, (förlåt Selecta).

   Detta beteende hos mig, som turligt nog ändå var av det mer ovanliga slaget ska sägas, fick mig att tänka att jag är kraftigt understimulerad och tydligen har ett behov av att missionera. Frågan är hur man skulle kunna tjäna en slant på det...

   ...och då kommer jag genast att tänka på att på gratisistockholm.nu hade någon nyligen annonserat om utlån av pengar mot låg ränta, en privatperson alltså. Hon hade lagt ut mailadress och telefonnummer, sitt hela namn. Märkligt! Om man kan annonsera med så konstiga saker så kan jag ju hitta på vad som helst. Typ hundra kronor för en timmes promenad på Djurgården och samtal om Friedrich Nietzsche! /Eva

   Radera
 6. Har ingen erfarenhet av Tradera men viss från Blocket. Har där bara goda erfarenheter, både som säljare och köpare. Inget prutande eller fulspel, men jag har kanske haft tur.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då har du haft tur. Jag har drabbats av alla varianter av Blocket-köpare: De som bokar tid och ger fan i att dyka upp, de som börjar pruta redan på telefon och sedan dyker upp och påstår att de bara har 80 procent av det överenskomna beloppet, och så de som kommer och tittar på en grej som kostar 300 spänn, avbryter för att ringa sin fru två gånger och efter en timme bestämmer sig för att inte köpa.

   Radera
 7. Tradera är GULD! Jag gick rätt hastigt upp 10 kg och bytte under ett år ut i princip halva min garderob på Tradera. Köpte helt enkelt samma plagg som jag haade, fast större. Och sålde sedan det urväxta. Gick precis som IMGR lite plus. Folk säljer kläder som är som nya och har man koll hur märket är i storlekarna, vilka mått plaggen har och bilderna är bra så man kan avgöra skicket är det lysande. Sellpys annonser är rena lotteriet tycker jag, allt är mycket märkligt ljussatt så det är svårt att avgöra skick, textur, färg etc. Blir inget mer köpt där inte!

  SvaraRadera