Skriv din egen dödsruna - innan någon annan gör det

Igår skrev jag om den unge Dominick Q med det pretentiösa bildspråket. Han har en coachingövning jag inledningsvis tyckte var fjösig och det var: "Skriv din egen dödsruna". Tanken är inte att du ska deppa ihop över det faktum att du ska dö utan detta skulle då vara en tankeövning kring hur man vill att ens liv ska gestalta sig. På typiskt amerrrikannskt manér brötade han på med överord om sin egen gärning, så till den grad att jag blev provocerad på det där jantiga sättet och tänkte att jag tillsammans med er skulle kicka some coaching ass. Och jag måste ju ge honom rätt: "Some of your greatest days have not yet happened". Så laddad med ett glas ljummen sauvignon blanc doppade jag pennan i bläcket och här har du den, free of charge, min dödsruna:


FRU EB:S DÖDSRUNA 
"Vi har den smärtsamma plikten att meddela att FruEfficientBadass, till följd av en dansgolvsolycka i O-baren, avled sent i onsdags kväll. FruEB blev 102 år och efterlämnar tre barn, nio barnbarn och fyra barnsbarnsbarn. 

FruEB föddes i Stockholm 1976. Efter avslutade högskolestudier gjorde FruEB som alla andra - hon hoppade frivilligt in i hamsterhjulet och sprang för allt vad tygen höll. Det hela fick ett abrupt slut samma dag hon fyllde 42. Start-up-företaget gav henne foten och med det inleddes en ny era. 

Eftersom FruEB efter den dagen aldrig mer tog fast anställning, blev hon med tiden geografiskt flexibel. Hon var en stor förespråkare av geo-arbitrage och hon hyrde regelbundet ut sitt svenska boende och drog på långa tågresor runt om i Europa. Där fick hon möjlighet att lära känna många i FIRE-communityn och flera av dessa förblev livslånga vänner. För det var FIRE som var hennes främsta drivkraft åren efter 40 - att få människor som tröttnat på hamsterhjulet att inse att det finns alternativ. Vidare föreläste hon inför skolungdomar om vikten av att börja investera i tid för att ha pengar nog att dra när det inte passar. 

Resorna i all ära, men det var på gården i Hälsingland FruEB kände sig som mest hemma. Det var här hon hade hönsen och hon var som allra lyckligast när hon fick trampa sig igenom årets alla skiftningar i sina Tretornstövlar. Vid sin sida hade hon alltid den strävhåriga taxen Malin.

Det är med delade känslor hennes barn - samtliga inspirerade av sin mors livsfilosofi och därför egenföretagare med få arbetstimmar per vecka  -  välkomnar FruEB att finna sin sista vila i vitsippsbacken på gården uppe i Hälsingland bredvid sina tre strävhåriga taxar Malin, Malin och Malin (FruEB hade alltid svårt för namn)* samt 48 hönor. Döttrarna kommer å ena sidan sakna sin mors grandiosa personlighet, men de kommer å andra sidan nu att få tillgång till den snöboll av indexfonder som legat ostörd och göttat till sig under alla år FruEB haft fullt upp att leva livet och därför inte haft tid att störa börsens naturliga utveckling. RIP FruEB, må det finnas sauvignon blanc i sparhimlen."

Okej jag raljerar bitvis men i stort sett är jag allvarlig. Framför allt var det en sjukt nyttig exercis. Jag kom underfund med flera viktiga saker under övningen, bland annat:

1/ Jag kommer inte att minnas någonting av mina CV-aktiviteter före 42 - allt är redan en röra.
2/ Jag kommer att vilja bli ihågkommen av mina närmsta och jag vill bli ihågkommen för att jag inspirerade en och ann att ta ett omtag om sin livsplan**. 
3/ Jag vill drivas av lust i det jag gör. Livet är för kort för att drivas av någonting annat. Jag har så oändligt mycket redan - både materiellt och relationsmässigt och den trånga sektorn är tiden, där jag nu lyckats yxa loss 23-25 år av som inte funnits där om jag fortsatt in i kaklet med tjänstebil och svala konferensrum.
4/ Jag längtar verkligen, verkligen efter en strävhårig tax som heter Malin.

Skulle du våga skriva din egen dödsruna? Om ja, vad vill du peta in där som inte ligger planlagt redan idag? Är du riktigt modig delar du med dig i kommentatorsfältet.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Och ansikten
** Livsplan = Jobba, konsumera, sova, jobba, konsumera, sova. Charter! Jobba, konsumera, sova.

35 kommentarer:

 1. Mycket vanlig övning när man går i KBT-terapi. Fast då ofta formulerad som att deltagarna på ena begravning håller tal. Har stött på en lite trevligare variant: Att skriva talen som hålls till din ära på 100-årsdagen. Fungerat säkert jättebra om man är frisk och kan påverka sitt liv. Betydligt mer ångestframkallande om man knappt tar sig ur sängen och redan vet att det är ens eget fel. Som sagt, säkert jättebra för friska - jag ifrågasätter den starkt till folk med exvis utmattningssyndrom som hamnar i terapi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utifrån dödsrunan ska man sedan göra en handlingsplan och sätta aktiviteter och mål. Det går inte om du är sjuk kan jag säga. Man orkar inte och blir mest förtvivlad.

   Radera
  2. Aoch, ja det känns ju onekligen inte som en trigger för att få igång en utmattad hjärna. Lite som att peppa en förlamad person att komma igång med pulsträningen. Jamen, varför formulerade han inte 100-årstals-idén Dominique? En betydligt trevligare vinkling plus att man slipper gå igenom det ångestframkallande arbetet att fundera på hur man själv skulle vilja dö. Jag kommer ju inte kunna gå på O-baren nu framöver.

   Radera
 2. Modigt. Och väldigt sant med 3 att man kan bli väldigt bra om man hittar nåt man känner mycket för. Och jag ska också ha en tax så småningom. Vi har en granne med tax som brir överlycklig och ska jucka (taxen alltså )varje gång vi möts i trappan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi har en granne med tax som brir överlycklig och ska jucka (taxen alltså )varje gång vi möts i trappan." Ja du ser. Om det är någon tröst har jag precis lärt mig - apropå hundväkteriet - att jucket inte betyder att hen de facto vill göra barn med dig, det är bara en härskarteknik. Me2!

   Radera
  2. Ja men det är ju det som stör mig lite. Att den där dvärgtaxen tycker att han äger mig.

   Radera
 3. How stoic of you! Mycket nyttig övning som får en att prioritera rätt men även känna tacksamhet för de som finns runt en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, stoicsism är mitt mellannamn. http://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/stoiskt-experiment-januari-avslutat.html
   Har för övrigt precis köpt Irvines A Guide To The Good Life - The Ancient Art of Stoic Joy. Helt mot mina principer har jag handlat tio böcker på nätet (ungefär de som ligger under flik boktips). Det var delvis ditt fel när jag tänker efter, jag fick sådan abstinens när du efterfrågade böcker och insåg att jag behöver ett litet urval av fruglitt hemma för att hålla mig på banan. Särskilt efter ditt ångestframkallande miljöinlägg i förrgår (där jag körde en epic fail på miljöpåverkan). Då brukar ex. Norberg få mig på bana igen. Och Rosling, men den har jag redan. Jag borde egentligen svara i anslutning till ditt inlägg men är för lat (håller på att renovera hemma så allt blir lite quick n dirty); naturligtvis är miljöläget kritiskt men det man som nyhetsproducent gör idag är att man vinklar på urgency, ibland taget ur sitt sammanhang. Visst, vi måste ändra vårt sätt att leva, men samtidigt minskar vi i Europa våra koldioxidutsläpp sedan millenieskiftet. Jag ahde gärna sätt lite mer feedback-sandwitches där man blandar bra/dåligt/bra. Annars låser sig folk och stashar sömnmedel i väntan på katastrofen. FN-siffrorna i rapporten är ju inte nya, det är däremot en helt ny SKYNDA-tweek. Det Rosling refererar till som "Akutinstinkten": Det brådskande [av media ivrigt påhejade] "nu eller aldrig" leder till stress eller apati. [...] Oavsett vilket slutar vi tänka, ger efter för våra instinkter och fattar dåliga beslut." Jag är på INTET sätt klimatförnekare - fuck hela den här bloggen handlar ju om att hitta personliga incitament till att sluta våldföra sig på vår planet. MEN jag tror verkligen på att hitta det där mentala skiftet från medias rop och skrik till "what's in it for me". Och det är här IMGR vår off blog-diskussion kommer in; att skapa en trend, på samma sätt som någon kommentator sa i somras "grannarsna försöker bräcka vrandra med gulheten i gräsmattor". Först när en lågintensiv/stoisk livsstil blir ett övre medelklassideal kommer saker att hända i västvärlden. Rusta måste ner, mer tid för Svarte Petter måste upp! (ursäkta svamlet, är målartvättförgiftad. Tror det började med att du sa "stoisk").

   Radera
  2. Jag är helt med dig. Vi ska göra vad vi kan här eftersom de personliga beslut vi fattar i västvärlden kompenserar för så himmalens mycket. Det som jag tycker är problematiskt är att det känns som att så mycket hänger på person och inte stat/länder (nu ÄR det ju inte så men känns så). Gör det omöjligt/för jävla dyrt att göra fel. Ekonomiska styrmedel FTW!

   Sen det där med skynda skynda. Det är förlamande, speciellt i samband med YOLOandet.

   Åter till excel, ABC analys och julkampanjer...

   Radera
  3. OCH! Böcker får man köpa tycker jag. Jag vill gärna gå tillbaka och läsa igen + låna ut.

   Radera
  4. "Jag vill gärna gå tillbaka och läsa igen + låna ut." Jag kommer att applicera totalt utlåneförbud på dessa. Vet inte hur många gånger jag exdempelvis köpt om Gretchen Rubins Lyckoformeln för tt jag lånat ut och sen glömt till vem. Om du kunde stasha upp på en bok du vill sprida till omgivningen 8om du hittade pocketutgåvan vill säga), vilken skulle det vara? Letar själv efter en sådan.

   Radera
  5. Hallå EB. Sluta lukta på målartvätten. Du vet svaret... Your Money or your Life!

   Radera
 4. Jag läser ibland om övningar som denna och tänker att det låter som en bra grej, men sen gör jag det aldrig. Sådan lazy person alltså.. Nej, jag ska unna mig att skriva dödsruna eller 100-årstal redan idag! Tack för peppen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju göra en punktlista i mobilen. Det är väl det som är en bucketlist? Vet inte riktigt vad skillnaden blir. Talet/dödsrunan blir väl lite mer känslosamt kan en anta.

   Radera
 5. Själv skulle jag nog sikta på något lite mer kort och kärnfullt:

  https://2.bp.blogspot.com/-C_bH2oT1yOI/WwHIesOCCEI/AAAAAAAAEsw/ZgoE1qifJQ8a_z2gvgDf2ETJzg4GHdR7QCLcBGAs/s320/runa.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag älskar den. Skrattade en tår när jag såg den på din blogg sist. Vilken kung va.

   Radera
 6. BRA inlägg! Nu ska här skrivas dödsruna hehe.

  Tusen tack för utförligt svar på min fråga om Vanguard och vad man gör eftersom de ej går köpa i Sverige (tidigare inlägg)

  Nu har jag funderat lite mer på en annan sak...

  Hur ställer sig du och övriga bloggläsare här till KLIMATKRISEN?
  Jag tänker att vi har nått en historisk tipping point, där klimatkrisen faktiskt kan göra att vår överlevnad hotas allt mer. Att det kommer bli kaos, folk tvingas lämna sina hem pga översvämningar osv och bli s.k klimatflyktingar, och därmed att börsen går kraftigt ned för att inte återhämta sig inom din/min livstid om ens någonsin.

  Är absolut ingen katastroftänkare i övrigt, men tycker att den senaste tidens rapporter (särskilt FN:s) behövs tas på allvar. Och då känns fondinvestering plötsligt som en mycket osäker grej, om folks prio blir att börja ransonera bönburkar och frystorkat i ngn källare eftersom att världen utanför rasar?

  Obs, tänker liksom inte att detta kommer hända imorgon eller ens om 5-10 år. Men när jag som är strax 27 är i pensionsåldern, så tror jag definitivt att världen kommer se rätt annorlunda ut...

  Intresserad av vad andra här tycker! Investera i fonder - är det LÖNT? eller tillhör de som blivit rika på fonder historieskrivningen, om börsen kanske aldrig kommer att återhämta sig? jag ska liksom plugga i 5 år nu (CSN...) + har precis börjat investera i fonder lol, känns som jag hoppade på tåget för sent :-)

  tips på läsning:

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/oct/11/climate-change-next-global-crash-world-economies-1929

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ingen slump att klimatsnacket poppar upp idag givet veckans rapportering. Jag skrev ovan svar till IMGR innan jag såg ditt inspel och där ser du min inställning. Vi kan bara påverka det som är i vår absoluta närhet. För min del handlar det om att undvika att flyga, åka bil och köpa junk i den utsträckning det är möjligt. Jag röstar i våra val, försöker äta mer vego och vara en god medlem av min närmaste community i så stor utsträckning det går. End of story.

   Jag cruisade in på din artikel och saxade: "The storm clouds are gathering, but the world’s economies now have far fewer shelters from disaster than they did in 1929." Visst är det så och det är väl ingen som ifrågasätter att det kommer att ske korrektioner framöver, precis som skett enda sedan starten av börser. Men att tro att framtide handlar om bunkring är ute och cyklar.

   Jag skulle rekommendera dig att bildgoogla Dow Jones 1900 graph. Häll upp en kopp kaffe och titta på någon av graferna medan du försöker erinra dig några av de händelser som skett sedan DJ slog upp portarna. Två rätt nasty världskrig. Ytterligare krig. Börskriser. Fastigheterkriser. Kubakriser. Twin Towers. Men börsen fortsätter att stiga.

   "Obs, tänker liksom inte att detta kommer hända imorgon eller ens om 5-10 år. Men när jag som är strax 27 är i pensionsåldern, så tror jag definitivt att världen kommer se rätt annorlunda ut..." I damn hope so! Det har ju desutom varit en trend i världen i sisådär evigheter. Jag tror att BNP kommer att stryka på foten gradvis under den femtioårsperiod som kommer och ersättas av mer aktuella mätetal. Men det kommer, med den kraftigt stigande befolkningspopulation som väntas fram till 2100 (från 7 till 12) att säljas items. Förhoppningsvis inte så mycket Kinaplast eller ciggisar, men väl tjänster. Jag tangerade ämnet i ett inlägg om robotiseringen som fölk i regel ser som "slutet på den mänskliga arbetskraften". http://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/robotarna-tar-over-igen.html. Yeah right, precis som man sa när jordbruket automatiserades. Eller bilen kom och hotade värdshusnäringen. Eller Spinning Jenny, eller datorerna eller [fill in gap, [fill in gap] eller [fill in gap].

   Jag tror att vi i lägen som detta är betjänta av att ta några djupa andetag och läsa Roslings bok Factfulness för att sedan dra oss tillbaka och göra som Candide - odla vår trädgård. I alla bemärkelser. Keep calm, carry on (och gällande investeringar - lyssna på ChooseFI avsnitt 19 med Jim Collins. https://www.choosefi.com/019-jlcollinsnh-stock-series-part-1/

   För oavsett hur vår framtid kommer att utveckla sig kommer det att finnas företag som förser människor och cyborgar med varor och tjänster. Eftersom disruption sker snabbare nu än någonsin i mänsklighetens historia är mitt tips till en ung person idag att därför investera i indexfonder för att på så vis undvika bolagsrisk samt inte missa nya möjligheter. Exempelvis food tech - nu talas om att odla kött. VIlket köttodlarföretag ska du hoppa på? Med en indexfond behöver du inte bry dig om detta - fonden sköter detta organiskt.

   Återigen, förvirrat och direkt ur hjärnan, om inte annat sätter det ingång lite tillrättalägganden bland läsarna som kan ge dig mer input. Over & out.

   Radera
  2. Rent krasst så kommer de som påverkas mest vara i fattigare länder än Sverige, vilket innebär att ekonomin inte kommer att krascha för all evighet för i enlighet med vårt egoistiska synsätt så brukar vi skita i det om det inte är västerlänningar som påverkas.

   Visst så kan en hel del välbärgade husägare vid kusten få se sina fastighetsvärden krascha för vem vill köpa ett hus med naturlig pool i trädgården. För att tala om att ingen kommer att vilja försäkra huset, vilket innebär att du inte heller kan låna för att köpa det. Mer översvämningar på grund av större regnmängder, mindre snö i norr etc men inget som vi inte kan hantera.

   Visst kan det tyckas som mycket ansvar läggs på konsumenten men rent krasst så har konsumenterna mycket makt. Så ifrågasätt vad du köper och hur det tillverkas. Hur är det med din framtida arbetsgivare? Kan du påverka miljömedvetenheten. Var nyfiken! En FIRE-livsstil rent generellt är ju mer miljövänlig än gemene mans.

   Personligen väljer jag också bort vissa investeringar såsom oljebolag, tobaksbolag (för vem vill ha mer stinkande rökare) och energibolag som investerar i kol. Miljöfrågor har blivit big business och det är inget som längre kan ignoreras. Rent krass så tjänar bolagen pengar på att minska sin energiförbrukning, vattenförbrukning, mängden kemikalier etc för allt det där kostar pengar. Det gör du också!

   Radera
  3. Flipper: ojj where shall i start..

   Här har du förhållningssättet taget från Fru EB's inlägg.

   "Vi kan bara påverka det som är i vår absoluta närhet. För min del handlar det om att undvika att flyga, åka bil och köpa junk i den utsträckning det är möjligt. Jag röstar i våra val, försöker äta mer vego och vara en god medlem av min närmaste community i så stor utsträckning det går. End of story."

   Kontentan är att du påverkar det du kan påverka, resten kopplar du bort.
   Ett annat hett tips är att anamma ett optimistiskt förhållningssätt till livet:

   http://www.mrmoneymustache.com/2012/10/03/the-practical-benefits-of-outrageous-optimism/

   Radera
  4. Jajaja! Det var ju det, din tidigare rekommendation Studenten A (eller var det circle of control), jag hade tänkt lägga med som slutkläm.

   Radera
  5. yes. men HALLÅ när ska du visa mig brittmetoden?!
   /A

   Radera
  6. Den som väntar på Brittmetoden väntar aldrig för länge. I will let you know.

   Radera
  7. @Flipper - vänta och se om börsen faller ännu mer än idag, då är det ju som att shoppa på rea (fast bättre) att gå in och börja fondspara.

   Radera
 7. Bra övning! Själv drömde jag att min man lämnade mig för en sjukgymnast! Det är också en bra anledning att jobba lite med sig själv och sin närmaste omgivning. Jag har två scenario i runan. 1. Vi har samlats här idag bla bla, hon försökte på olika sätt att förändra sitt liv men nådde inte riktigt i hamn på något eftersom hon var för feg för att leva fullt ut. Hennes landstingsjobb höll hon kallt om hjärtat men hon fick en break från jobbet iallafall eftersom hon satt 5 år i fängelse för att ha tagit en sjukgymnast av dager. Vi önskar henne lycka till i efterlivet. 2. .... Hon fann modet att bryta upp från invanda trygghetsföreställningar och levde glad, fri och framgångsrik in i det sista. Hon efterlämnar en bättre värld genom att skratta åt förbud av plastsugrör i Sverige och istället arbeta för att få andra länder att sluta använda plast och sedan kasta det i floderna (två floder i Afrika och 8 i Asien). Ett arbete som var mycket framgångsrikt. Hon avskaffade också alla religioner som inte tänkte jämlikt och vördade naturen. Klart slut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marry me Lana. Jag är mycket bättre än din make - den vänstrande jäveln.

   Radera
 8. Hahahahaha!!! / Ingrid på rast i fikarummet med klagande kollegor. Tur att EB et al finns!

  SvaraRadera
 9. Whoaaaaaaaaaaaaaaaaaa - BÖRSEN FALLER! vill bara meddela detta då hag vet att en del av er inte tar del av nyhetsflödet. (Nej jag är inte alltid så här elak). Stödgrupp någon? Jag vågar inte öppna bankappen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har härmed givit mig Avanzaförbud fram till juni 2020 eller när nedgången väntas ta slut rent statistiskt. Vilket passar bra eftersom det är då min respit hos CSN tagit slut.

   GRATTIS NI ANDRA!

   Radera
  2. Ingen fara snart går den upp igen!

   Radera
  3. Har sålt av för en månad sedan som tur är eftersom jag ska leva upp pengarna nu. Så no cow on the ice.

   Radera
 10. Bra dödsruna. Visst är det härligt att känna sig fri och se alla möjligheter.

  SvaraRadera
 11. Min dödsruna kommer inledas med "Ja, nu har tant Ellinor ramlat av för sista gången. I en ålder av 114 år, tillbringade Ellinor sina sista år som uppskattad maskot på xx ridskola. Hon fanns alltid där, redo att lunka ut en sväng med vem som än hade lust. Hennes önskan att dö i sadeln blev uppfylld nu i torsdags. Det var trotjänaren Amelia (dotterdotterdotterdotter till hennes älskade Ariel som hon köpte som åring 2008) som lugnt stannade när hennes matte ovanligt graciöst gled ur sadeln."

  Haha, väldigt avslöjande. Måste alltså ta fler föl efter Ariel trots allt. ;-)

  SvaraRadera