Fem minuter om dan som renderar dig en mille

HOHO! Innan jag börjar, The Escape Artist publicerade (igår) ett inlägg som tangerar ämnet vi diskuterade igår. 

Alltså, ibland undrar jag om jag inte borde vigt mitt liv åt dagligmedia, inriktning löpsedels-copy. För erkänn att du började drägla [dregla? Magnus?!] när du såg dagens inläggsrubrik? Och det bästa av allt är - jag kommer att hålla vad jag lovar! Free of charge är det också, du behöver inte pynta 20 spänn eller vad en AB kostar nuförti'n. Temat är naturligtvis meditation och börsen i ljuvlig kombination. Efter att jag för ett par veckor så förnumstligt skrev: "Varje gång jag försökt mig på liknande saker har jag varit alldeles för ambitiös. Skaffat meditationsappar, meditationskläder, meditationskuddar..." gick jag och laddade ner en meditationsapp. Podden tipsade om två; Headspace och Calm. Jag valde den förra, för att jag är lat. Och den är toppen! Om du lytt mitt råd att avaktivera köp inuti app står du heller ingen finansiell risk, så länge du håller dig till det kvalitativa basutbudet vilket jag gör. Appen är superintuitiv och till och med jag som ändå måste etiketteras teknikfientlig, har noll problem att hantera dess inställningar och dess funktionalitet. Du väljer själv hur många minuter om dagen du vill meditera, huruvida du vill ha påminnelser eller ej och du kan dessutom koppla den till hälsoappen (den i form av ett hjärta som ligger som standard i din iPhone i det fall du har sådan) och följa dina Mindfulness-framsteg kvantitativt vecka för vecka.*

Jag talade ju tidigare om meditationens förmåga att stötta dig på resan mot en mer lågintensiv och mindre konsumtionskrävande livsstil. Men det var inte förrän dag tre in i mitt Headspace-program jag förstod hur man med framgång även kan bli en bättre investerare genom att meditera. Och det som fick mig att inse detta var nedan film (det brukar ligga en liten animation före några av meditationspassen, de finns fritt tillgängliga på YouTube och är sevärda allihop, sök på Headspace, gör det bara):


Det är du som sitter på stenen. Du har valt din investeringsstrategi och satt den på pränt i din finansiella plan. Allt är frid och fröjd. Tills...du ser ett löp på DI. Eller lyssnar på en braskande ekonomisändning på radio eller ser ekonominyheterna på TV. Eller ser en Tweet som säger att "Nu händer det, kraschen är runt hörnet, köp GUUUULD!" Du börjar snegla åt höger och vänster och känner oro. Inte är det väl möjligt att alla de här trovärdiga fancy medierna med alla de här välskräddade experterna kan ha fel? Jag är ju blott en svenne banan, jag kan ju egentligen ingenting om börs. Jag kanske borde dra öronen åt mig ändå...och omallokera en smula. Bara lite grand, typ 30% in i ränteobligationer. Jo, jag tror bestämt att det är så jag måste göra...

Åtminstone är det så tugget brukar gå i mitt huvud när liknande situationer uppstår och det börjar fladdra i affärsmedia. Och alla mina genomtänkta tankar av typen...

1. Börsen går alltid upp. Ja den gör det. Och skulle den en dag inte gå upp, har vi seriösa problem av typen jätte-jätte-jättestor komet och då är mina placeringar osäkra oavsett var jag har dem.
2. Buy & hold breda indexinvesteringar är det bästa alternativet för alla som spar på längre sikt.
3. Låter vi bara den naturliga börsrörelsen ha sin gilla gång kommer jag att bli mer långsiktigt framgångsrik än alla snubbar på Wall Street tillsammans. Och det är inte jag som säger det.
4. Jag ska alltid, alltid, alltid sitta still i båten (förutsatt att jag äger breda indexfonder).
5. Börsen har klarat sig igenom världskrig, Kubakriser och 11:e Septembrar. Inte ens ett nytt Pearl Harbour eller en ny, ännu värre, bolånekris eller Enron hade förmått ändra på följande faktum: Om man följer börsens naturliga rörelser blir man en vinnare.**

...är som borta med vinden.


Surret från affärsvärlden - du måste lära dig att hantera det. Du måste lära dig att kunna bortse från kaos och pladder utan att låta dig dras med. Annars kommer du med allra största sannolikhet att misslyckas.

Precis som den lilla blå killen i videon som, istället för att springa ut för att omdirigera trafiken, lutar sig tillbaka och bara beskådar spektaklet. För det är precis det det är: Börsen omgärdas av spektakel. De kommersiellt drivna  ekonomireportrarna fokuserar på vad som kan attrahera tittare, lyssnare eller läsare på kort sikt. För att inte tala om fondförvaltare hos exempelvis bankerna. De har inte samma agenda som du - långsiktig värdestegring. De målsätts på att dra in medel till sina fonder i syfte att kunna ta in avgiftsprocent på dessa och hösta in bonus redan i år, inte om tio år. Du har ingen kossa som behöver mjölkas, du kan ta det lugnt. Hör du det, ta det lugnt. De är intresserade av kortsiktigt, du är intresserad av långsiktigt. Det hör ju till och med ett barn - det är två motsatser. Som polerna på ett batteri.

Fig. 1: Illustration "De vs Du"

Så inbilla dig inte att du har något som helst att vinna på att blanda dig i deras business. Tvärt om ska du sträva efter att hålla dig så långt borta du bara kan. I detta är det faktiskt du själv, och enbart du, som är din absolut värsta fiende. Vi är människor, skapta för att vittra fara och förutspå katastrofer. Vår ryggradsreflex i en situation av finansiellt kaos är ett resultat av detta. Vi tänker inte klart. Vi tar dumma, kortsiktiga beslut SOM FÖRSTÖR DEN NATURLIGA BÖRSRÖRELSEN.

Ursäkta versalerna, det var inte mindfulnesskompatibelt. Jag försökte mest banna mig själv eftersom jag har vissa inneboende fladdertendenser. Även jag vill gå med flocken, även jag vill känna mig trygg. Därför passar mig ovan video som hand i handske. Jag behöver träna mig på att avskärma mig från bruset i syfte att hålla mig till min lagda strategi. Istället för att gå ut och omdirigera trafiken kommer jag framledes att försöka sätta mig bekvämt till rätta, med händerna i knät, och andas. In genom näsan. Ut genom munnen. In genom näsan. Och ut genom munnen. Och så..."Börsen Går Alltid Upp Igen. Börsen Går Alltid Upp Igen."  som mantra.

Och för att svara på rubrikfrågan: Hur kan dessa tre-tio minuters meditation om dagen spara dig en mille? Ja, säg att du investerar 6 000 kr/månad på börsen i breda indexfonder. De senaste 20-30 åren har inflationsjusterad avkastning legat på 7-8%. Om du bara följer dessa börsrörelser i en ISK skulle du efter tio år ha 1,9 miljoner kronor på banken. Hade du istället fiddlat runt och sålt när löpmakarna på DI skriker vargen kommer (för att gå in igen när marknaden är på väg upp), är det inte helt orimligt att tro att du halkar ner till en genomsnittlig inflationsjusterad avkastning om cirka 6% per år. Nu är jag snäll - du kan lika gärna gå ännu lägre. Men säg 6% för övningens skull. Det motsvarar, efter tio år, en miljon kronor i förlorad avkastning. Räkna själv.

Känner du igen dig i fladdret? Eller har du lätt för att skärma av och hålla dig till planen?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Jag är en sådan total sucker för stapeldiagram. Kan inte motstå dem. Och när de rör sig uppåt...
** Om du missat min serie där jag utvecklar detta, gå tillbaka till detta eller detta inlägg.

P.s. TACK för 200 Instaprenumeranter! [insert emoji parade] D.s.

29 kommentarer:

 1. Dräggla, med tjockt L, på närkingska.

  SvaraRadera
 2. Yes, "dregla" är den korrekta stavningen. Och "11:e september" tack, utan inledande versal, när jag ändå håller på och språkgnäller. Lysande inlägg, though. Blir förbannad på mig själv när jag börjar läsa alla artiklar av typen "Så räddar du dina sparpengar när börsen svajar". Kom ihåg att tidningar ska säljas, och de vet mycket väl att rädsla är den starkaste känslan.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Och "11:e september" tack, utan inledande versal." Men HUR svårt kan det vara. Jag har "lärt" mig detta säkert tjugo gånger. På samma sätt som jag aldrig lär mig osannorlikt. Osannolikt. Osannorlikt. Som en glatt fläck i hjärnan.

   Radera
 3. Du bara dunkar ut klokheter. Jag fattar inte batteriet bara. Minus går mot plus över tid? De blir till Du över tid? Äh, jag fattar inte helt enkelt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tar det hela till oanade existentiella höjder. Ja, så kan det kanske vara, de blir vi och vi uppgår i världsalltet.

   Jag kanske borde ha illustrerat det med en lång tusenfoting istället.

   Radera
 4. Klokt som vanligt. Intressant - kanske inte riktigt lika klokt - läsning på Avanza idag https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/10/17/ekonomiskt-fri-med-fire.html

  Det är tydligen väldigt upprörande med att människor sparar ... Det är synd om oss snålisar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket upprörande ja. Och ledsamt tycks de tycka. Lyss till John Skogmans sorgesång: "Det finns andra bättre sätt att nå ekonomisk frihet än att offra sin ungdom". Ja jag vet ett sätt att offra såväl ungdom som medelålder: Fortsätt springa i hamsterhjulet och förverkliga din arbetsgivares mål istället för dina egna.

   Om man bortser från att de fått en del fakta om bakfoten (ex. är FIRE betydligt äldre än MMM. Plus dessa svenne banan-kalkyler som alltid ska krystas fram - ingen tycks fatta att en fundamental del av FIRE är att konsumera mindre kinaplast eller ägna sig åt färre miljödränerande dussincharter - något de flesta, åtminstone när de står i mataffären och väljer KRAV-märkt kaffe, verkar tycka vara en sympatisk grej) så är jag glad för all publicitet (you know the saying). Bara att se MMM på bild i en svensk dagligmediaartikel är stort. Självklart kommer majoriteten av svenne bananas ignorera FIRE, men alltid når man någon. Om inte annat är det mycket roligare att fortsätta att skriva om det när man känner sig motarbetad av etablissemanget. Det är så man skapar vänskap på Internet nuförti'n.

   Radera
  2. Det här citatet var bäst: “Sitt inte och vänta på lönen den 25:e, då har det gått för långt”. Håller helt och hållet med. Ju mer pengar jag har desto mindre spelar det roll om det är den 25:e eller inte för jag vet att jag ändå har pengar till räkningarna. Jag har ibland inte ens koll på att det är den 25e medan jag kan garantera att mina spenderarkollegor har koll.

   Radera
  3. Jävlar vilken sjukt dålig artikel. När den berömde andlige ledaren John Skogman kom in i handlingen och berättade hur man finner lycka här på jorden så spydde jag.

   Radera
  4. haha Kaktus, tänkte samma tanke. Lyssnar med stor belåtenhet på Börspodden som John Skogman spelar in tillsammans med Johan Isaksson. Inte för att lyssna på deras råd, utan för den underhållning de skapar.
   /A

   Radera
  5. @Studenten A - berätta mer. Är de pajasar?

   Radera
  6. Stackars John, "livet blir bara tråkigare och tråkigare när man blir äldre" Tänker att jag har roligare ju äldre jag blir och inser vad som är viktigt och vad som inte är värt att ödsla energi på! Dessutom är det ju stick i stäv mot vad han själv rekommenderar här i punkt 4 då han förespråkar att leva snålt.. https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/5-enkla-knep-foer-att-bygga-en-egen-pengamaskin-1001017733
   /Annq

   Radera
  7. Han kanske ska släppa en bok och gör en Suze Orman? Förresten - har ni sett att hon har tagit tillbaka det hon sa i Paula Pants Afford Anything pod och är nu positiv - bara man inte helt slutar att arbeta?

   https://www.instagram.com/p/Bo_D0fpjdSi/?taken-by=paulapant

   Radera
  8. @IGMR: Va?!? NEJ! Det var ju så härligt att lustmörda na', lyssnade på Paulas uppföljningspod idag (i vilken jag störde mig på hur hon klappade de egna lyssnarna medhårs Hela Tiden med "Ni är så smarta, tänk att ni lyckas kommentera så moget").

   Radera
  9. Vilken trist artikel, men det är inte första gången Avanza är negativa till FI. Undrar vad de kan ha för motiv till det? Som äkta låtsasjournalist vill jag också påpeka att det är dålig journalistik att inte låta någon från andra lägret uttala sig. Visst hon citerar MMM men jag tycker gott att hon kunde slagit fru FB själv en signal för att balansera det hela.

   Radera
  10. Äh, jag lyssnar till salig Tore Skogmans låtskatt istället.

   Pop opp i topp!

   /R, originalet

   Radera
 5. John Skogman är kanske bra på ekonomi men vad gör honom kvalificerad att uttala sig om hur man lever ett bra liv? Han verkar tycka att liv minus svenne binan konsumtion = dåligt liv. Tvärt om visar forskningen att det inte är så...

  Förresten EB, Vad händer om man mediterar 20 minuter om dagen? World domination?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inga sociala medier och orkar inte gå i klinch mano a mano via mail. Kan inte någon annan call him out on Twitter så kan jag be min fru hålla koll?

   Radera
  2. "Kan inte någon annan call him out on Twitter så kan jag be min fru hålla koll?" Haha vilket lat gäng vi är. Jag orkar inte ens låta min man ha Twitter.

   Radera
  3. Jja verkligen. Man får inte hetsa upp sig och förlora tid på dumma mänsker.

   Radera
  4. Tänker på vad Jon Stewart sa om Twitter; Det är som forna tiders sidogränd där aggressiva typer kunde stå och hänga i väntan på bråk. Kommer någon förbisläntrande placerar man bara ut ett krokben eller kastar en sten och så är bråket i full gång. Många på Twitter finns där för att de gillar att mucka gräl och fightas non?

   Radera
 6. Alltså detta hysteriska runt börsen. Förra veckan slog det mig varför det är flest män i denna bransch. När världen "rasade och alla pengarna försvann för evigt" enligt alla rubriker. Nu är krisen här! Eller så kan man ju fundera på varför det rasade, inget hade ju hänt.
  Den enda gemensamma nämnare på dessa rubriker var män. Kan det vara så att det sitter ett helt gäng män i börsbranschen och killgissar?!?!? ;)
  För inte kan det vara så att dessa män inte har koll på sina känslor och låter dessa styra? https://www.youtube.com/watch?v=CGcCuULuPGI
  Kanske kommer dessa domedagsrubriker minska när fler och fler kvinnor kommer in i branschen och känslorna dämpas en aning :D
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså...jag vet inte om kvinnor är lösningen. Säljare finns ju i alla tre lägren. Hur ser börsen ut nu? Har inte kollat sedan Maria gjorde vårskriket här inne.

   Radera
  2. Vi kan väl i alla fall avskaffa ”grabbigheten”. Den är ju bara för trist...

   Radera
  3. Det är mest män i finansbranschen tydligen. Men är det vekligen de "i branschen" som förlorade pengar den här veckan? Du killgissade?:) Gärna mindre grabbighet.

   Radera
 7. Ljuvligt inlägg. Jag är född fladdrig och får jobba med det ständigt. Avanzaartikeln kanske var sponsrad av Media Markt eller annat företag som drar in förtjänsten på nollränteköp som egentligen är 27%-ränteköp, eller John kanske är det. Herregud så mycket mer jag hade njutit av min ungdom om jag hade levt mer frugalt. Eftersom det frugala går igen i allt. Det hade garanterat odlat min självkänsla i tidigare ålder. Min make har gjort en Fru BA nu. Sagt upp sig från anställning som sträcker sig tjugo år tillbaka i tiden. Vantrivsel är skälet, planen är ingen. Men vi vet att vi klarar oss på lite pengar så därför kunde han göra så. Det löser sig. Sa han som sket i badkaret.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sagt upp sig från anställning som sträcker sig tjugo år tillbaka i tiden. Vantrivsel är skälet, planen är ingen." Men Morsan! Detta var ju Wonderful Breaking News! Ser mycket fram emot att följa händelseutvecklingen som jag är övertygad om att du kommer att uppdatera oss om. Min man kommer ju att göra dito till midsommar och jag har - vis av min eget PLS - sagt till honom att ta åtminstone ett halvårs vilopaus innan han så smått börjar fundera på att gigga (för gigga måste vi om planen ska hålla i hundrade år). Och heter det inte "han som sket i vasken?". Krama honom från mig och säg att han rockar fett asså.

   Radera