Blommor Del 1

Innan jag börjar vill jag bara tipsa om ett bra inlägg från IGMR, tryck på länken. Tryck på länken säger jag annars får du inte läsa om blommorna.

Det finns något vackert med att jobba med blomgrönt som hobby. Inte bara är de bra för oss rent fysiskt...
Gröna växter bidrar till en frisk och hälsosam inomhusmiljö, de är dessutom särskilt gynnsamma för den viktiga återhämtande sömnen. Något som ger en bra grundförutsättning för en god hälsa i stort. (Kurera 20/3-18)
...och inte bara är de pricken över I:t i inredningssammanhang...


Bildtribute to M

...de är även en utmärkt hobby för en frugal weirdo*, en hobby som med viss sannolikhet kan ge dig dopaminpåslag av samma slag du normalt bara får av att bära hem Kinaplast i prassliga påsar från Rusta.** Dagens avsnitt om blommor behandlar snittblomman. Och då menar jag inte den framavlade sort snittblomma du köper för 50 kronor styck hos Interflorabutiken. Nej, jag talar den gren eller kvist du hittar på din promenad i naturen alternativt ute på din tomt.

Detta gör du med grenen, fokusera nu, det här är Nina Yunkerknep: "Ställ först [grenen] i kallt vatten några dagar, skär sedan av grenen diagonalt och låt den stå i 2/3 vatten och 1/3 glycerin". Detta gjorde mig brydd. Glycerin, was ist das even? Som tur är har jag en slimelaborerande hobbykemist i mitt mellanbarn och hon upplyste mig i en bisats om att jag hittar detta på apoteket. Okaj? Jag surfade in på mitt favoritapotek och tro det eller ej - Glycerol: "Glycerol kan användas bland annat för att bevara kvistar med vackra höstlöv. Kvistarna sätts i en blandning av 1/3 glycerol och 2/3 vatten." Alltså, är jag den enda som inte vetat om detta knep? 56 kronor kostar i alla fall en rätt rejäl flaska med 300 ml.

Jag kan också varmt rekommendera att skaffa vaser, inte på stora I eller Å, utan på loppis. Och leta då inte primärt efter "vaser" utan andra typer av kärl. Nedan används exempelvis en så kallad damejeanne som förr användes för framställandet av alkoholhaltiga drycker.***


Jag pressade ner ett par äppelgrenar i den mest för att kunna ta bilden, men temat går att variera i det oändliga. Det bästa är att du kan göra det året runt - även en tallkvist gör sig fint i denna vas. Damejeanne köper du på loppis eller Blocket för ett par hundra, eller så köper du den ny för mellan 819 till 1 899 kronor. Du får ju då inte den handblåsta, buckliga känslan men det kan det vara värt för att befrias från de där obehagliga pengarna som i värsta fall kan bidra till att bygga framtida frihet. 

Ett annat enkelt inredningshack är att köpa gamla bruna flaskor på loppis (nedan tror jag är en medicinflaska från tidigt 1900-tal). 


Vet ej vad en sådan kostar vintage, men hamnar du utanför Stockholm har jag svårt att se att de går på mer än en tia per styck. Vi har dussintals på landet och jag älskar dem. Vad som helst blir fint däri - ovan vet jag inte ens vad det är, bara en random kvist från trädgården. Det fina med helt gröna kvistar är att de inte vissnar efter fem dagar som är fallet med en ros eller annan färgglad växt köpt i butik. Jag har en murgrönakvist hemma i stan som snart fyller ett år som "snittväxt".*****

Har du några bra tips på stilleben av typen ovan, d.v.s. vad blir snyggt i vad? Dela eller dö.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Eller...det är klart att du kan bränna ohemult mycket pengar på krukväxter som på allting annat, men med lite instinkt kan du genom list och din säkerligen säkra stilkänsla komma ner i i princip kostnadsbefriade nivåer.
** Det är något med att gräva i jord och se saker växa och spira, det anknyter till urmänniskan i dig, på samma sätt som att vissa får en kick av att lägga djurmuskler över levande eld.
*** Förr = 70-talet, och dess fascination av nyponvin som var den primära källan för alkohol åtminstone i mitt barndomshem.****
**** Tips till yngre läsare: Blanda ej häxa på nyponvin.
*****Den har vid det här laget rötter som utvecklade skulle kunna täcka hela vårt vardagsrumsgolv.

16 kommentarer:

 1. Åger en bok av Nina Junkers, tyckte då när jag fick den att den var lite töntig,nu när jag är gaaammaal tycker jag nog att den är helt ok. Ålskar kvistar av nypon och snöbollsbuske i en vas såhär på hösten,rönnbär är också fint att ta in./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig att en del av tipsen känns...kanske inte töntiga men väldigt märkliga. "Blod på stöveln? Gnugga med en avbiten råttsvans och pudra sedan med aska"-typ.

   Radera
 2. Klematis och kaprifol blir fint. Jag gillar lite slingriga kvistar.

  SvaraRadera
 3. Sådana medusinflaskor hittade vi ett gäng nedgrävda i rabatten. Jättevackra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju undra varför. Var det old school återvinning? Trots att det var bättre förr.

   Radera
  2. Vi har även hittat två kubik röd ölandssten i en annan rabatt. De tjänstgör numera trampstenar och gångar i trädgården. Kanske ngn slags rudimentär prepping inför framtida brist på råvaror.

   Radera
  3. Avfallshanteringen var definitivt inte bättre förr. Att gräva ner allt skit gjorde ju att problemet var ur världen för dem. Det är vad vi numera på myndighetssvenska skulle kalla otillåten deponi i vart fall om det var större mängder.

   Radera
  4. Det var det fler som tyckte, smart alltså, tex BT kemi i Teckomatorp

   Radera
  5. Väldigt kostnadseffektivt! Kostade bara skattebetalarna några 100 miljoner ett antal år senare. Om man ska vara lite schysst så visste många inte vad deras nedgrävande skulle få för konsekvenser senare. Det finns många industrier där de trott att de naturaliserat skiten fastän de inte gjort det. Värre är det med många industrier som idag borde ha kunskapen men inte har.

   Radera
 4. Inte så frugalt tips, men på flygplatsen i Bangkok köpte jag den 12/8 fem kvistar orkidéer för ca 75 SEK & tre av dem är fortfarande presentabla. Har besparat mig snittblomsinskaffande till matbordet i 2 månader. Ganska låg PPA.

  PS. Har just köpt en exakt likadan stickad yllekavaj, via Tradera, som min gamla favvo från Lexington. Hoppas att den är i bättre skick än min befintliga bara. Kostade mig dock inte mer än 250.- inkl frakt, så känns värt att testa (nypris var 2 500.-). DD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Grattis! Och gällande orkidéerna måste jag bräka fram min mammas ”men då tillkommer resan”.

   Radera
 5. Tack för påminnelse om glycerin! Min mamma gjorde sådant på 70-talet, har I te haft en tanke på det sedan dess.

  SvaraRadera
 6. Torkade en bukett hortensia för tre år sedan, de ser fortfarande rätt snygga ut på den där byrån som gäster ändå bara ser i ögonvrån.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt, man ska inte övergöra sådant som bara syns i ögonvrån. Det tog fyra år innan jag insåg att den vackra hortensian hos min vårdcentral var av plast. Inte för att jag på något sätt förordar konstväxter, mer för att påtala vårt intressespan.

   Radera