Matchallenge Halloween - Marias polares receptsamling

Ett par navigeringstips på den här bloggen: Om du läser den på dator (alt. skiftar till "visa webbversion" längst ner) kan du scrolla ner och hitta mina underrubriker. Är du exempelvis ute efter inlägg om sparande, klickar du på kategori "Spara". Är du bara intresserad av investeringsdiskussioner, klicka "Investera". På toppen hittar du också några sidor där du kan få mina Topp 10 sparknep, bok- och poddtips etc. Dessa kan du även nå i mobilt läge genom att klicka på drop-down-menyn längst upp ovan dagens inlägg. I datorläge kan du också frisöka längst upp till höger ("Leta i den här bloggen"). Om du exempelvis vill få tips om CSN kan du söka på...tada CSN och få upp de inlägg som talar om frågan. Nuff said.

Jag fick ju ett tips av Maria för ett tag sedan att låna hem hennes väns bok "1 000 kronor på en månad" vars titel jag inte riktigt fattar - betyder det att man sparar 1 000 kronor eller att man lever på 1 000 kronor och det beror ju på hur många man är och så VIDARE men oavsett vilket fanns det i boka ett antal lågprisrecept och dessa tänker jag tillaga under höstlovsveckan och posta på Instagram inklusive recept, pris per person och uppätningsandel, d.v.s. hur många som åt upp allt på tallriken. För att skapa rimliga förväntningar bör tilläggas att det finns en naturlag som säger att alla i en familj inte ska gilla en rätt oklart varför, men det är väl biologiskt som allting annat. Jag har för mig att råttorna brukar låta någon i flocken äta av nya födoämnen först för att sedan avvakta idagar, ja veckor, för att se om henna dör. Eftersom vi människor är mindre smarta än råttor kanske det råder motsatta förhållanden; alla äter utom en-två flockindivider. Det är så jag brukar trösta mig när jag ser hur nioåringen med äcklad min låter gapet öppna sig över tallriken för att låta den indiska linsgrytan falla ur med ett oaptitligt ljud: hon är den i flocken som försöker skydda oss andra, vår munskänk.


Nog om bordsskick. Vi kom upp till landet igår och det var snö minsann. Jag tog el-lastcykeln till butik och precis som vi pratade om förra helgen så kan man inte nå 100% måluppfyllelse på Lidl så jag fick först göra en tur till Coop för de saker som jag inte väntade mig finnas på Lidl (tahini, ajvar, torkade linser that kind of shit). Det var lite komiskt hur liten och futtig min 300 kronorskasse från Coop såg ut jämte de tre gigantiska kassar med bihang jag fick med mig från Lidl för knappa tusingen.

Pumpan var bara en splurge och är inte en del av projektet
Jag tycker att 1 200 kr för fem-nio pers (beroende på dag under veckan), tre måltider per dag är bra bang for the buck. Det är ungefär vad en brickmiddag på vår överreklamerade kvarterskrog kostar för vår familj och då får man inte ens efterrätt. Så jag cyklade tillbaka till mitt Hälsingska Taj Mahal och påbörjade en del förberedelser bland annat blötläggning av kikärter som är ett genomgående tema under veckan samt pickling av rödlök. Denna lägger jag inte på Insta eftersom den är ett tillbehör men se så enkelt:

En dl ättiksprit (12%), två dl socker, tre dl vatten och cirka tre rödlökar.
Sterilisera burken genom att hälla kokande vatten i den, skaka om
 den med locket på, hälla ut vattnet och låta den lufttorka efter.

Koka upp ättik-socker-vattnet
Häll den svalnade lagen över tunt skivad rödlök och låt stå
minst ett par dygn i kylen.
Kostnad: En dryg tia för denna burk. Återkommer med smakomdöme om ett par dar. Går för övrigt att göra med fint skuren gurka och en cm riven ingefära också.

Första kvällen gjorde vi "Hel kyckling med gräddsås" som ni kan se på Instagram as of NOW!

Mvh/
FruEfficientBadass

35 kommentarer:

  1. Mmm, picklad rödlök är super till både tacos och hamburgare. I familjen Banana gick vi bananas på betor, (röd- och gulbetor).Dessa rostas på olja och saltbädd i ugn och serveras med rostade nötter och fetaostkräm (fetaost blandas med creme fraische). Mums och kanske billigt, vad vet jag? Herr Banana stod för inköpet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Herr Banana stod för inköpet." Kan ha varit hur dyrt som helst m a o.

      Radera
  2. Picklade saker är starkt vanebildande! Tur det är billigt (att göra själv).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det så? True pleasure awaits.

      Radera
    2. Gör sedan med skivade morötter (ca 1 cm) och dito kålrötter som fått koka upp max 2 min + skivad chili och några skivor ingefära. Samma lag. Lovar du blir helgonförklarad!

      Radera
  3. Jag sitter med söndagskaffet och morgonbrödet ligger i ugnen. Enklaste receptet för ickebagare. Jag älskar att laga mat men baka, nja. Bak rymmer ljuvliga barndomsminnen. Min farmor var alltid uppe senast fem så när jag tussade ned i köket var alltid morgonens arbetspass/bak klart. Hon är min hushållsförebild och jag försöker anamma hennes leverne bit by bit.

    Recept på gott bröd för bakhandikappade:
    1/4 jästkub röres ut i ca 1/2-1 dl sirap.
    Tjoffa i 1 msk brödkryddor (alt. mortla själv lite fänkål etc) 1-1,5 tsk salt, 9 dl rågsikt (el annat mjöl) 4 dl kallt vatten. Rör ihop skiten och låt jäsa över natten i kylen.

    På morgonen gör du frallor eller två limpor. Ugnen 275, värm plåten i ugnen medan du kladdar med degen (den är skönt lättsam och inte alls så kladdig) grädda i ca 15 min eller tills det ser klart ut. Har lite konsistens som surdegsbröd när det är färskt eftersom det jäat så sakta.
    Pris per limpa ca 4 kr.

    Man måste vara lite kreativ med råvarorna. Jag gör allt med rågsikt. Bröd, kladdkakor, pannkakor. Man måste inte alls ha 7 olika mjölsorter. Vetemjöl, då kan man lika gärna bjuda ungarna på harsch tycker jag.

    Å picklad rödlök! Det har vi alltid i kylen. Passar på allt. Om du häller den heta lagen över löken går den äta direkt, om du inte har planerat så fiffigt som nu.
    Ha en LJUVLIG söndag frun. Minusgrader de luxe nu. Happy happy.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det du eller jag som är ur fas men är det inte måndag morsan?

      Radera
    2. Följer projektet med spänning, det är på dom där detaljerna som att inte vara en sucker och köpa färdigkokta kikärtor på tetra som man märker mästarna.

      Tack anonym för receptet, gillar som du matlagning men just bakning är lite av en no-go zon. Men ska man baka ska det inte innehålla så mycket knådande, ska testa ditt recept och hoppas att det inte skiter sig alltför mycket.

      Radera
    3. Googla knådfritt bröd. Jag bakar enbart sådana, rörs ihop på kvällen och jäser över natten i kylen. Finns både med jäst och surdeg. Superenkelt! Arbetsinsatsen är inte många minuter och vinsten gigantisk för plånbok, smaklökar och hälsa.

      Radera
    4. Tack Maria, uppskattar när det inte är så tillkrånglat med olika moment. Längden på jäsningen spelar dock ingen roll det är ju ändå bara att låta den stå.
      SVD hade ett bra recept på grytbröd som är värd att testa, har man inte valnötter funkar solrosfrön.
      https://www.tasteline.com/recept/grytbrod-med-valnotter/

      Radera
  4. Haha, DÅ vet man att man lyckats anamma ledighetens långsamhet. Har höstlov. Hela veckan är en söndag. Jag fortsätter leva söndagsliv resten av dagen, det kändes så skönt.
    Morsan

    SvaraRadera
  5. Men vi som inte har instagram då? :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer man inte åt det via internetz?

      Radera
    2. Jo, men måste man inte vara medlem? Som med fb och twitter?

      Radera
    3. Jag testade nu att gå in på intstagram med inkognitofönster i oinloggat läge. Det fungerar för mig. Testa: https://www.instagram.com/fruefficientbadass/ och mig hittar du här: https://www.instagram.com/igmrblogg/

      Radera
    4. Nämen! Här har jag muttrat och gnällt för mig själv helt i onödan. Tack IGMR! <3

      Radera
  6. Tog en digital detox i helgen. Har haft finbesök ända från Hufvudstaden och då passar det sig inte att sitta med huvudet begravt i skärmen.

    Detta låter fine änd dandy. Picklad lök gjorde vi också i helgen och det är superenkelt och gottigt. När det gäller mat... med risk för att låta som en hackig skiva så- UNDERTIAN.COM. Hennes trehundrakronorsveckor är underbara. Recepten har gött flow och maten är god. Vi har som sagt sänkt våra matkostnader från 7 - 11 000 kronor till under 3 500 kr inklusive matlådor till jobb. Då ska vi också tillägga att vi tetraköper våra bönor och kikärtor.

    SvaraRadera
  7. Röda linser är stapelvara hos mig. Billigast linser köper du på City Gross. Finns som både halvor (kokar snabbare!) och hela runda, bara att välja. Samma pris för 900 g 24.90kr. Märke Sevan. De har annat märke för samma pris också, kommer inte ihåg vad det heter.

    En grej att veta om City Gross är att de inte nödvänigtvis har samma typ av varor bredvid varandra, utan tvärtom kan linser finnas på tre helt olika ställen i deras stora butiker. Går man då förbi ett så kallat erbjudande, vet man att samma sorts vara längre bort kan vara billigare till ordinariepris. Mig lurar man inte.

    För övrigt är det jättekul med mattips Fru EB! Tycker det är så enormt svårt att få till billig mat som också är god. Eller svårt och svårt, men det kräver ofta stor ansträngning eftersom jag är så matkräsen. För mycket utemat tidigare är boven, blev van vid alltför god mat. Men jag vet i alla fall att man kan piffa de flesta gamla recept med chiliflingor och vitlök. Då blir enkla potatis- och morotssoppan med linser och kidneybönor en höjdare! /Eva

    SvaraRadera
  8. Sitter just och äter frugal lyxlunch och måste tipsa alla som har svårt för konsistensen på baljväxter. Köp belugalinser! De är lösningen på allt! Håller formen och smakar inget. Blanda dem i försrätter, potatisgratäng, bröd, sallader - you name it. Lite dyrare men jag pallar inte röda annat än i bröd.

    Jag äter just nu fransk löksoppa, som jag tinat från frysen och lagt i 1 dl kokta belugalinser. Sedan har jag gratinera det hela med surdegsbröd och riven ost. Sjukt gott och med marginal under tian, även inkluderat efterrätten = 1 satsumas + 1 ruta mörk choklad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. YES! Stor favorit hos oss. Belugalinser är linsernas royce royce. Bland det bästa jag vet är torskrygg i ugn med kokta belugalinser till. Sallad kör man enkel med sojabönor med balsamico, olivolja och flingsalt.

      En annan klassiker som jag delar med mig av till alla är ett recept ur boken Mera Vego. Alla barn vi känner äter denna, även köttätande barn. Vi uppskattar den också mycket. Belugabolognesen: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bolognese-pa-svarta-linser/

      @Maria - tycker du inte att de smakar lite "hav"? Hur som - supertips.

      Radera
    2. Hm. Hav. Kanske. Måste smaka noggrannt ikväll! (då blir det italiensk gryta med lök, tomater, beluga och salsiccia ur Willy's rea-låda).

      Radera
    3. Testa och tänk på tång och saltstänkta klippor.

      Radera
    4. Nä. Mer som Hjälmarens dy. Som jag är mer van vid...

      Radera
  9. Av belugalinser gör vi supergod ”bolognese”. Food Pharmacys recept plus extra kryddor. Ongen åt det vid första försöket (nu har vi turen att ha haft ongen på veg-dagis så hen fick liksom linserna och kikärtorna direkt in i munnen efter modersmjölken. Tack gud för att satan (mamma scan) inte fick in sitt fula tryne där) och den funkar fint att frysa.
    Morsan (still chillin sunday mood)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wish me luck för kvällens treat till de Scanstinna små svinen: Lök- och tomatpaj. Jag måste nog ta ett glas rödtjut innan vi ens sätter oss.

      Radera
    2. Jag har ett lurigt tips att få in osynliga bönor i paj he he... Kikärtsmjöl! Byt ut 1/3 av mjölet. Ingen märker något.

      Radera
    3. Hmm sorry frun, men lök-och tomatpaj. Really? Var sjutton har du hittat det receptet? Det skulle inte ens få vegMorsan på kroken. Älskar lök i alla former men i komb äggstanning...ytterst tveksamt. Vissa saker ska inte vara på vissa ställen. Ser fram emot uppföljning.
      Morsan

      Radera
    4. Varför kan man inte ha lök i i en paj?Bryn löken först till den mjuknar något. Lök är en smakförstärkare. Tycker tvärtom, en paj utan lök, tveksamt. Kör på EB. Förortsungen

      Radera
    5. Oj var visst lite sen, hur gick det med pajen? Förortsungen

      Radera
  10. Hej, tack för en inspirerande blogg!

    Det här är helt off topic men jag ställer frågan ändå. Hur ser du på en framtida börskrasch? Spara på i dagsläget eller vänta på ev. "rea"?

    Inom FI är förmågan att tänka långsiktigt viktig men samtidigt så vill jag naivt nog timea marknaden. Samtidigt kan ingen veta vad framtiden har att komma med ändå...


    Art måla i målarboken och lyssna på ChooseFI kan inte ge alla svar i livet ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johanna och tack för en traumatisk fråga. Jag har varit nere i hålan och nosat ungefär tvåhundrafemton gånger och landar [alldagligt nog] alltid i samma slutsats; vässa färgpennorna. Inlägg kommer på fredag.

      Radera
    2. Tjabba Johanna!

      Som självutnämnd expert på att "inte uppfinna hjulet" så hänvisar jag dig till denna artikel.

      http://www.mrmoneymustache.com/2017/06/20/next-recession/

      Det är bara följa din strategi. Sen när börsen faller med -10% så kanske man drar in på nån av dem där uteluncherna och sätter in den summan till portföljen. Sen när börsen faller -10% till så käkar man lite mer vegetariskt etc. Alla kronor som kan avvaras när det blir blir nedgång kommer göra dig till en vinnare på sikt!

      Är man nära pensionsåldern kanske man bör tänka annorlunda, men är du som mig (24ish) så är en nedgång på börsen någonting att omfamna!
      /A

      Radera
    3. Underbart Studenten A!
      Varje dag är rea på börsen. För på lång sikt kommer den alltid vara dyrare. Så köp regelbundet, och nu blir det vego resten av månaden för att lägga in ännu mer i mina breda indexfonder med låga avgifter!

      Radera