The Millionaire Next Door - Del 1

Nästa man till rakning. Eller kvinna rättare sagt, eftersom mannen i fråga - Thomas J. Stanley - dessvärre omkom i en trafikolycka häromåret och hans dotter - Dr. Sarah Stanley Fallaw - avslutat hans arbete kring uppdateringen av hans klassiker "The Millionaire Next Door" till att bli "The Next Millionaire Next Door".



Om du är obekant med boken, låt mig börja med att säga att den inte har någonting att göra med den amerikanska realityserien där coola miljonärer tar på sig lösmustasch och börjar jobba på lagret för att övervaka och bedöma sina anställda. "The Millionaire Next Door" är i grunden en vetenskaplig rapport som sammanställdes på uppdrag av ett kreditinstitut som ville kartlägga den typiske amerikanske miljonären. Troligtvis i syfte att komma åt hens förmögenhet.* Slutsatsen (spolier alert!) är att den typiske [amerikanske] miljonären inte är en typisk amerikansk miljonär med Cadillacs och blingbling. Han är snarare en alldagligt klädd arbetare som dricker Budweiser hellre än skumpa. Låter det intressant? Följ med då på min introspektion av ursprungsboken - The Millionaire Next Door.

Kapitel ett: Meet The Millionaire Next Door
Den genomsnittlige, och mest frekvent förekommande, amerikanske miljonären är inte född med silversked i mun. Tvärt om är han ofta en immigrant som gör sin "första generation" USA. Han jobbar järnet i en egen firma av mindre glamourös art: skadedjursbekämpning, takläggning, rörmokeri och tjänar rätt bra på det. Parat med ett frugalt leverna lyckas denna immgranttyp ofta skapa sig det gemene man skulle kalla en förmögenhet. Sen sker det paradoxala, för förmögenheten går inte i arv. Varför? Immigranten kommer att uppmana sin avkomma att gå college för att få fin examen och medelklasstatus. Med medelklasstatus kommer medelklasskonsumtion och detta, i kombination med fördröjd ingång i arbetslivet, gör att den andra generationens invandrare inte är lika rika sett i nettovärde. Efter två generationer är andelen rika ättlingar till immigrantknegarna ännu mindre. Men för att återgå till de som idag är dollarmiljonärer i USA:

- Färre än 20% har fått något arv att tala om.
- Ungefär 20% har fått pengar genom "trust funds" eller liknande.
- Runt 91% räknar med att de inte kommer att få något arv.
- Färre än 1/4 har fått en större summa pengar (över 100tkr) från föräldrar eller släkt.
- Knappt hälften har fått hjälp med college.

Intressant att notera är kartläggningen över vilken invandrargrupp som har högst andelar (ej antal) dollarmiljonärer i USA. Två grupper dominerar, gissa vilka (svar vid **):

a) De med brittiskt påbrå
b) De med skotskt påbrå
c) De med ryskt påbrå
d) De med tyskt påbrå
e) De med spanskt påbrå
f) De med asiatiskt påbrå

Det är korrekt, den första gruppen anses tydligen - sitt vidlyftiga drickande till trots - vara dugliga affärsmän och den andra gruppen - den med kjol - vet vi ju: Den interantionella motsvarigheten till smålänningen. Det är alltså tre gånger så vanligt att vara miljonär som skotte jämfört med om man har brittiskt påbrå. Varför?

"Members of the Scottish-ancestry group have been able to instill their values of thrift, discpiline, economic achievement and financial independence in successive generations."

De slappar således inte till sig efter en generations framgång. Lärdom att dra: Det är bättre att lära sina barn om privatekonomi än att stuffa dem fulla med deg på 18-årsdagen. Värre går det för de flesta immigrantbarn:

"The longer the time here, the less likely it will produce a disproporionately large percentage of millionaires. Why? Because we are a consumption-based society. In general, the longer the average member of an ancestry group has been in America, the more likely he or she will become fully socialized to our high-consumption life style."

Att dra ner på sin konsumtion trots god utbildning och bra lön är således ett effektivt sätt att regrediera till ett scenario som liknar det som förra generationens entreprenöriella amerikaner levde i. Jag minns en kollega (ingenjör) på industriföretaget jag jobbade på som var barn till iranska invandrare. Han berättade om barndomens gnetande och hur hans mamma brukade poppa popcorn att ta med på bion (som en ann'!) och idag bodde föräldrarna i bostadsrätt vid Karlaplan, ett av de dyraste områdena i Stockholm. Just sayin'.

Första generationens invandrare behövde och behöver kämpa från två ändar för att bli välbeställda: I ena änden behöver de säkra en god inkomst och i den andra behöver de hålla nere utgifterna. De flesta i svensk medelklass kommer, om de inte sjabblar bort korten helt, att ha en förhållandevis hyfsad inkomst. Det enda de behöver göra för att ackumulera rikedom är att inte drabbas av renoveringspsykos eller resa onödigt mycket. Hur kommer det sig att folk, trots att detta rimligtvis inte borde vara någon större hemlighet, ändå struntar i det och har som primära rikedomsstrategi att prenumerera på Postkodslotteriet?

Mvh/
FruEfficientBadass


*Observera mitt politiskt korrekta val av pronomen. Ledsen ladies, men i de här böckerna handlar det om män. 
** 

Alltså, det är inte jag som är fördomsfull, jag bildgooglade på "rysk man" för att hitta huvudet till min riverdanceman.

19 kommentarer:

  1. Kanske lite OT. Har legat lite lågt sedan jag i mitt eget huvud "räknade hem" mitt senaste inköp. Faktiskt till den grad att jag inte vågade besöka eventet den 6/6 som jag drömt om sedan inbjudan publicerades. Läste i dag MMM senaste alster från den 8/5 och ett nytt lugn inföll sig. Min senaste idé är så kallad "car glamping" i Europa och i stället för att flyga och hyra hotellrum köpa en Tesla av Tesla till 50% av vad den kostade ny för tre år sedan med fyra års nybilsgaranti med gratis laddning av bilen "for life". Glamping = Glamour Camping, då en Tesla kan ha klimatanläggningen igång även fast bilen är avstängd.

    Skönt nu när det är sagt, 20 månader innan jag kan åka vart jag vill när jag vill året om/frivilligpensionär

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan man köpa begagnade teslor från Tesla? Inte bara begagnade teslor från bytbil.com, typ?
      Intressant i så fall.
      Härligt med glamping!

      Radera
    2. @Frivilligpensionär: Ja det var tur att du inte börnade upp i din begagnade Tesla där på CampFI, då hade vi kastat egenhändigt tillagade pastasallader på dig...

      Alltså, Jesus med apostlar har sanktionerat särskilt begagnade Teslor så det finns inga skäl till oro. Jag däremot, som precis gått åstad och skaffat bensindrivet (inlägg kommer) måste dessvärre till helvetet, där man tittar på SVT Nöjesrepriser.

      Radera
    3. Begagnad Tesla från Tesla kallas CPO, certified pre-owned, testad på 70 punkter samt allt trasigt lagat innan leverans förutom smårepor i lacken samt inredning.

      Det låter som jag måste komma på lite fossilutdrivning i hälsingland :-)

      Hav tröst, snart kommer det även biobensin på någon mack i närheten. Redan nu finns det biodiesel (HVO100) från
      Sverige/Finland att köpa för samma pengar som fossildiesel som har ursprung från Ryssland eller Nigeria/frivilligpensionär

      Radera
    4. "Redan nu finns det biodiesel (HVO100)". jag tycker alltid det kommer en backlash med nya drivmedel. Jag har haft både etanol och diesel och båda var ju dåliga. Vad kommer att komma av ovan, tänker jag. Dessutom är vår bil inte kompatibel med diesel.

      Vår plan är att använda bilen vid nödfall men elcykel resten av tiden. VI får väl se...Min man skrattade när jag igår varit på macken och tankat full tank. "Vi skulle ju inte använda bilen?". Jag kom på mig själv med neurotiska tankar, av typen "Bra att ha full tank om ryssen kommer", även om mitt intellekt förstår att jag inte kommer att komma ur landet på 50 liter. Såvida jag inte åker till Ryssland och det vore ju lite intressant. Vad händer om man, vid rysk invasion, åker TILL dem?

      Radera
    5. Biobensin 2020
      https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6937870
      /frivilligpensionär

      Radera
  2. Heh, ska du sova i Teslan alltså?

    Märkligt det där med skottarna va? Att de är så näriga. I skottland är det inte så himla entrepreneuriellt vad jag förstår??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska sova i Teslan. Fäller jag baksätet kan det bäddas en säng på mellan 105-140 cm i bredd och 200 cm lång. Gott om plats för både kyl, vatten samt en vikbar ikea-elcykel/frivilligpensionär

      Radera
    2. Är du inte rädd att något pervo ska stå och glo på dig när du vaknar?

      Radera
    3. Tänker sätta Solarplexius solskydd‎ på insidan. Blir mörkt som en kolgruva/frivilligpensionär

      Radera
  3. Hehe, det där är en relevant sista fråga :) Tror många vill bli finansiellt fria men är inte beredda att kämpa för det. Om man köper en Trisslott och skulle ha turen att vinna en miljon så går ju det mycket snabbare än att spara ihop till en miljon kronor från lönen arbetsgivaren ger personen varje månad.
    Bra inlägg, ser framemot dina övriga delar om boken :)

    SvaraRadera
  4. Man märker att det är en amerikansk författare, då han separerar Skottland från övriga Storbritannien. :)

    Tror som TDS ovan, att Postkodstrategin är mycket enklare att överblicka och förstå. Att sätta undan xx tusen per månad i xx antal år blir för mycket att ta in, och hela den livsomställningen är betydligt jobbigare än att gå med i Postkodlotteriet. Antar att man lägger upp ett autogiro till lotteribolaget, vilket gör den "strategin" ännu smidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte inte ens på det (med Skottland). Har alltid haft svårt att förstå vad som ingår i UK och ej. På samma sätt som jag givit upp att lära mig stavningen av sannolikt (sannorlikt?) eller huruvida månader stavas med stor eller liten bokstav. Jag måste googla varje gång.

      Radera

  5. Betyder detta att barnen utan kunskap från föräldrarna bränner bort alla pengar, eller finns det något stopp på vägen ner?




    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattar det som att det är livsstilsinflationen och bristen på "sense of urgency" som strular till det.

      Radera
  6. Ja hur kommer det sig!? Bra sista fråga.
    Jag tror man vill ha snabb utdelning och se resultat fort. Att gå från obefintligt sparande till 50lapp i månaden, till 200, till 500, till 1000 till 4000... är för stretigt å gnetigt. ”Äh, det där tar jag sen när jag har mer inkomst. Först måste jag resa/renovera/köpa bil”
    Nuet och ytan slår liksom högre. Man har inte lärt sig något annat.

    SvaraRadera
  7. Spot on HMC, jag känner absolut igen tankemodellen från pre-frälsning. "Jag ska bara..." haha! Trixet är att hitta morötter i NUET som är relaterade till sparande och det är lättare sagt ään gjort. Det är därför jag gillar lönecavan.

    SvaraRadera